Ana səhifə

Teleradio-moldova


Yüklə 0.88 Mb.
səhifə4/7
tarix24.06.2016
ölçüsü0.88 Mb.
1   2   3   4   5   6   7

SUMARUL FISELOR DE COST


Ctitori de cuvinte

52

3871

Fonoteca Radio

52

1957

Melodii de altă dată

365

1315

Revelaţia Arhivei

260

3005

Teatru la microfon

261

2990

Teatru la microfon

104

3487

Univers Poetic

260

1432

Vocaţia muzician

52

3082

Voci de neuitat

52

1856

Ars Logna

52

1785

Emisiune de revelion

1

17778


Departamentul Radio Moldova Internaţional

Departamentul Radio Moldova Internaţional (RMI) urmează să fie reformat radical atât din punct de vedere conceptual cât şi structural. RMI a fost timp de 20 de ani un serviciu audiovizual extern destinat publicului din străinătate având misiunea de a informa opinia publică despre realităţile sociale, economice, politice, culturale, ştiinţifice din Republica Moldova şi de a crea o imagine favorabilă a ţării în lume.

În contextul general actual, un astfel de serviciu nu mai răspunde exigenţelor zilei mai ales că de ani buni, RMI activează doar online, fiind privat de undele hertziene. Din aceste considerente, cel mai viabil proiect ar fi acela de a continua munca de editare în limbi străine a informaţiilor cu privire la realităţile obiective din ţară într-un format nou: oferirea de conţinut multimedia (text – imagini – video) pentru utilizatorii de net din lumea întreagă în limbile de circulaţie internaţională. În acest sens, echipa de la RMI ar putea utiliza materialul factologic de la radio şi de la televiziune, adaptând textele pentru publicul extern şi traducându-le în limbile străine de lucru.

SUMARUL FISELOR DE COST

Cheltuieli pentru întreţinerea RMI constituie 653,3 mii lei anual.


1.2.2. Televiziunea Moldova 1
1.2.2.1. Date generale privind emisia televizuală
În perioada anilor 2010 – 2012 la TV Moldova 1 a fost asigurată realizarea direcţiilor prioritare ale restructurării editoriale şi instituţionale, stipulate în caietele de sarcini ale Companiei şi deciziile Consiliului de Observatori al IPNA. A sporit calitatea şi credibilitatea programelor informative şi de dezbateri. A avut loc în emisie o cotitură substanţială spre sfera socială, interesele omului de rând. Au fost lansate pe post mai multe campanii sociale, separat sau în comun cu Radio Moldova, ceea ce a permis sporirea atractivităţii pentru public a produsului audiovizual.
În această perioadă a avut loc consolidarea principiilor jurnalismului de calitate, străin afilierii unor forţe sau simpatii de partid, partizanatului politic sau social. La ştiri şi la emisiunile de actualitate au devenit regulă principiile echidistanţei, imparţialităţii şi pluralismului de opinii. În aceste programe a crescut cota de participare a reprezentanţilor societăţii civile. În noile grile de program au avut loc unele modificări de principiu, care au răspuns intereselor diverse ale publicului şi creşterii cotei de audienţă a canalului.
Activitatea Departamentului multimedia, creat la sfârşitul anului 2011, a justificat tendinţele de convergenţă editorială şi aspiraţiile de dezvoltare a noilor servicii în Companie. Restructurarea instituţională într-un şir de structuri ale TV Moldova 1 a dus la optimizarea resurselor umane, la îmbunătăţirea calităţii de personal. Drept rezultat, au avut loc modificări de content şi format al mai multor emisiuni de cultură, artă, pentru copii şi tineret, de divertisment.
În lupta de concurenţă pe piaţa audiovizualului actualmente Moldova 1 cedează în audienţa emisiunilor informative şi de actualitate unui post privat de televiziune. Una din sarcinile prioritare ale televiziunii publice naţionale în anul 2013 este depăşirea acestui nivel prin mai multe acţiuni, incluse în Caietul de sarcini.
Obiectivele pentru perioada anului 2013 pornesc de la realitatea, că postul public de televiziune se confruntă în continuare cu un şir de probleme mai vechi, care scad din competitivitatea ei: formate învechite de emisiuni, structură instituţională neflexibilă la nivelul mediu şi inferior, echipament vechi.
În aceste condiţii, obiectivele punctuale ale TV Moldova 1 pentru anul 2013 sunt:

  • finalizarea reformei instituţionale, conform Direcţiilor de dezvoltare strategică a Companiei pentru anii 2010 – 2015 şi noii organigrame, aprobată de Consiliul de Observatori

  • respectarea grilei-cadru de emisie, care va reflecta politicile editoriale ale postului în perioada dată

  • revizuirea şi diversificarea conţinutului şi formatului emisiunilor existente, luând în consideraţie doleanţele publicului şi concurenţa din piaţa audiovizuală autohtonă

  • lansarea unor proiecte sociale şi de sensibilizare a publicului în comun cu Radio Moldova Actualităţi, Departamentul multimedia sau de sine stătător

  • lansarea unor produse noi, în special cu un conţinut educativ şi distractiv pentru atragerea publicului tânăr şi a celui din mediul urban

  • creşterea ponderii emisiunilor co-produse şi/sau achiziţionate (până la 5,08 % din volumul emisiei originale)

  • sporirea audienţei în orele de vârf ale dimineţii şi serii, prin diversificarea tematică şi modificarea formatelor, prin îmbunătăţirea calităţii emisiunilor

  • reformarea TV Moldova Internaţional cu scopul aplicării noii platforme de difuzare – Internet-ul

  • diversificarea formelor de conlucrare cu Departamentul multimedia pentru îmbunătăţirea calităţii produsului final

  • promovarea serviciilor şi produselor TV Moldova 1 şi ale IPNA Compania „Teleradio-Moldova”

  • elaborarea conceptului postului TV Moldova Cultural

În conformitate cu planul de acţiuni privind implementarea reformei instituţionale, aprobat de Consiliul de Observatori în anul 2011, TV Moldova 1 are 4 departamente: Ştiri şi Dezbateri, Producţie TV, Programe şi Planificare, Achiziţii TV.


Departamentul Ştiri şi Dezbateri, inclusiv Secţia Sport radio/TV, va asigura aproximativ 30 % din volumul de producţie proprie în prima difuzare. Proiectele departamentului vor include:


  • 9 ediţii de ştiri cu o durată de 10–15 min. şi programul Mesager de 30 min. În 2012 grila ştirilor a fost definitivată, schimbată ora de difuzare a principalei ediţii de ştiri Mesager de la ora 21.00 la 19.00, includerea a 3 ediţii de ştiri în limba rusă în loc de una, creşterea volumului de ştiri în limba rusă cu 10 min. zilnic. Una din priorităţi pentru anul 2013 rămâne includerea unei ediţii de ştiri la ora 13.00 în zilele de sâmbătă şi duminică, lansarea unei ediţii săptămânale de analiză şi sinteză, diversificarea ariei tematice şi geografice. Volumul ştirilor de la ora 21.00 va fi extins până la 25 min. Punctele de corespondenţi din teritoriu urmează a fi fortificate.

  • programe cu subiecte sociale – un program în direct zilnic (luni-joi), cu o durată de 60 de minute, în care cetăţenii vor interveni şi discuta cu factorii de decizie despre problemele care le afectează viaţa.

  • o emisiune cu tematică sportivă, având o structură dinamică şi diversă, cu durata de 30 de minute şi periodicitate săptămânală.

  • lansarea, o data la 2 luni, a campaniilor sociale ( mediatizate în cadrul programelor Mesager şi alte emisiuni ale TV Moldova 1 şi Radio Moldova Actualităţi ), menite să apropie televiziunea de oameni şi problemele lor.

SUMARUL FISELOR DE COST




Denumirea emisiunilor

Costul per ediţie, lei

Şedinţa Parlamentului

11409

Ziua Victoriei

9747

Ziua Independenţei

15633

Ziua Limbii Române

13199

Ştiri (rom)

5277

Ştiri (rus)

7627

Mesager

16767

Săptămîna sportivă

11147

Moldova în direct

7776


Departamentul Producţie TV va asigura emisiuni sociale, economice, educaţionale, de cultură şi de divertisment (cca 30 de programe/proiecte sau 2/3 din volumul producţiei proprii originale).Volumul emisiunilor achiziţionate/realizate prin co-producere va creşte, urmând să atingă cota de 5,08% din volumul total de emisie originală.
În anul 2013 va continua revizuirea formatului de realizare a emisiunilor tradiţionale. Astfel, 1/6 din ciclurile de emisiuni produse îşi vor modifica conceptul, iar în baza lui – decorul, lista de rubrici. Va fi reconsiderată de asemenea lista de prezentatori. Echipa emisiunii Bună dimineaţa va lansa în 2013 proiectul Bună dimineaţa de week-end pentru zilele de sâmbătă şi duminică cu durata de câte o oră. Lista de programe va fi modificată cu emisiuni noi în proporţie de 1/5. În special, vor fi lansate două proiecte săptămânale noi TVMI – locul întâlnirilor, durata 60 min şi Poftiţi la masă de 30 min.
Dat fiind faptul că în 2013 TV Moldova 1 va împlini 55 de ani de la fondare, evenimentul va fi marcat prin întâlniri ale echipei TV cu telespectatorii, realizarea unui film documentar şi a unei reviste despre istoria televiziunii, numeroase emisiuni despre oamenii de televiziune, despre rolul şi locul televiziunii publice în societate, despre reforma la televiziune, despre implicarea telespectatorilor în prezentul şi viitorul ei. Va fi organizat un concurs al creaţiei de televiziune cu instituirea unor premii speciale. Decernarea premiilor şi un concert jubiliar vor fi transmise în direct în ziua de 30 aprilie 2013. De asemenea, în 2013 va fi valorificat în emisiuni Fondul de aur al TV, materiale de arhivă, deţinute doar de TV Moldova 1.
Emisiunile de tip filler, cu durată mică, de până la 10-15 minute, vor deveni o prezenţă constantă în grila de programe a TV Moldova 1. Ele vor oferi informaţii utile despre locurile şi obiectivele de importanţă istorică şi culturală (Descoperă Moldova, Chişinăul de ieri şi de azi), greşelile frecvente de exprimare (Cum e corect), cărţile recomandate copiilor şi adolescenţilor (Lecturi folositoare), oameni iluştri din republică (Profil de savant), moldovenii stabiliţi peste hotare etc.
TV Moldova 1 va reflecta în proiecte speciale cele mai importante evenimente naţionale şi internaţionale – concursul anual Eurovision şi Eurovision Junior, campionatele sportive mondiale, Festivalul Internaţional “Invită Maria Bieşu”, Festivalul Internaţional “Mărţişor” etc. În afară de rubrica permanentă de ştiri sportive în programul Mesager şi emisiunea sportivă săptămânală, grila de emisie va include transmisiuni de la cele mai importante evenimente sportive din ţară.
Moldova 1 va transmite în direct de la lăcaşele de cult din republică serviciile divine cu prilejul celor mai importante sărbători religioase. Pe parcursul perioadei date TV Moldova 1 va organiza cel puţin două campanii sociale de amploare.

În 2013 va fi reformată activitatea TVMI, aplicându-se opţiunile noi/alternative de difuzare (cum ar fi difuzarea prin Internet). Echipa TVMI se va axa pe producerea de emisiuni cu şi despre reprezentanţii diasporei moldoveneşti, eforturile statului de a sprijini şi de a comunica cu moldovenii aflaţi peste hotare (istorii de succes ale moldovenilor stabiliţi peste hotare, fillere de promovare a locurilor pitoreşti din Moldova etc.), care vor face parte din grila generală a TV Moldova 1.


Către finele anului 2013, postul public TV Moldova 1 va combina produse proprii, co-produse, achiziţionate cu periodicitate preponderent zilnică şi săptămânală, menite să răspundă misiunii unui post public şi să sporească nivelul audienţei.
În anul 2013 TV Moldova va presta servicii de programe televizuale, variate ca formă şi conţinut,cu un volum al emisiei totale/zilnice, conform tabelului respectiv.
Tabelul nr. 2

Volumul de emisie la TV Moldova 1 pentru anul 2013


Produse

Volum total

(ore)


Volum total (%)

Prima difuzare

(ore)


Prima difuzare

(%)


Redifuzare (ore)

Redifuzare (%)

1. Producţie proprie (produs Moldova 1) (total)

5745

66,30%

2555

29,49%

3190

36,81%


Ştiri

840

9,70%

628

7,25%

212

2,45%

Emisiuni

4905

56,60%

1927

22,24%

2978

34,36%

2.Producţie achiziţionată (total)

2920

33,70%

1550

17,89%

1370

15,81%

Achiziţii autohtone

440

5,08%

220

2,54%

220

2,54%

Achiziţii străine (filme artistice, documentar)

2260

26,08%

1130

13,04%

1130

13,04%

Schimb de programe UERT, DW, ambasade, ţări străine

220

2,54%

200

2,31%

20

0,23%

Volum total de emisie/ore

8665

100%

3785

47,38%

4880

52,62%

Volumul de emisie – 8760 ore/an; 24 ore/zi, dintre care 95 ore – revizie tehnică.



Total: 8665 ore/an de emisie proprie originală cu reluări şi preluări
SUMARUL FISELOR DE COST


Denumirea emisiunilor

Costul per ediţie, lei

Portrete în timp (Galaico)

17948

Portrete în timp (Scorpan)

33952

Cultura azi (Canţer)

42863

Cultura azi (Popodneac)

30632

O seară în familie

20770

Evantai folcloric

57945

Cuvintele credinţei

48085

Dor

32580

Domnului să ne rugăm

17802

Bună seara

75046

Un sfert de vorbă

22590

Focus

35294

La mulţi ani

12122

La noi în sat

34626

Templul muzicii

52448

Eurovision 2013

619818

Revelion

572761

Festivalul "Maria Bieşu"

279188

Vedete la bis

49634

Poftiţi la masă

11432

Bună dimineaţa

14042

Bună dimineaţa de week-end

11144

Promo

11250

Baştina

35764

Accente economice

14287

Ştiinţa şi inovare

13351

Natura în obiectiv

22823

Profil de savant

6345

Chişinăul de ieri

5706

Şedinţa Parlamentului

11409

Ziua Victoriei

9747

Ziua Independenţei

15633

Ziua Limbii Române

13199

Ştiri (rom)

5277

Ştiri (rus)

7627

Mesager

16767

Săptămîna sportivă

11147

Moldova în direct

7776

Art club

14791

Erudit cafe

34365

Fii tînăr (Fortuna G)

21003

Fii tînăr (Alioşin A)

32982

Casa mea

18032

La datorie

9235

Magazinul copiilor

11084

Ring star

39128

Povestea

7106

Istorie şi victorie

34724

Revelionul copiilor

161792

Unda Bugeacului

31445

Svitanok

37882

Russkii mir

28747

Sub acelaşi cer

26816

Petalo romano

13489

Gagauz ocaa

18445

Desen animat preşcolar

1027

Desen animat vîrstă şcolară

3884

Serial adolescenţi şi tineret

3858

Film lung metraj copii şi familie

13638

Telenovelă

6442

Film artistic serial

7200

Serial comedie

4168

Film artistic lung metraj adulţi

13885

Documentar

3965

DW

1807

Cinemateca universală

1773

Legendele muzicii

1524

Vector european

20285

1   2   3   4   5   6   7


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət