Ana səhifə

Teknisk anvisning til besigtigelse af naturarealer omfattet af Naturbeskyttelseslovens §3 mv. Version 04, Juni 2010


Yüklə 342 Kb.
səhifə7/10
tarix25.06.2016
ölçüsü342 Kb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

4.6 Plejeindsats


Forbedringer af et vandhuls aktuelle tilstand forudsætter, at man kender typen og omfanget af den igangværende pleje og foretager en vurdering af typen og omfanget at en evt. yderligere plejeindsats. Oplysninger om plejeindsats indgår ikke i tilstandsvurderingen, men er vigtige oplysninger i en konkret sagsbehandling eller vurdering af indsats på arealet.
Registrering:


  • Den igangværende plejeindsats beskrives ganske kort.

  • Tydelige trusler, der kan iagttages ved feltbesøget, noteres.

  • Under hensyntagen til de konstaterede trusler og arealets generelle tilstand afkrydses de plejetiltag, inventøren finder nødvendige for at forbedre tilstanden for vandhullet. Skemaet rummer de hyppigst anvendte plejeforanstaltninger. Evt andre forslag kan noteres i det efterfølgende tekstfelt.

  • Foruden afkrydsningen kan man i tekstfeltet kort uddybe den foreslåede indsats.


5. Artsregistrering




5.1. Artslister


På skemaets bagside er fortrykt en liste over arter, der er typisk forekommer i naturtypen. Listen omfatter:


  • Naturtypearter. På listen er opført de hyppigst registrerede arter i de enkelte hovednaturtyper.

  • Økologiske indikatorer. Arterne er angivet med økologisk tilhørsforhold, fx hvorvidt de fortrinsvis er knyttet til våd, fugtig eller tør jordbund, kalkholdig eller sur jordbund og evt knyttet til saltholdige arealer.

  • Positiv-arter. Alle arterne er tildelt artsscorer efter deres følsomhed overfor påvirkninger, der forringer naturtilstanden (se Fredshavn & Ejrnæs 2007). Positive arter (stjernearter), med artsscorer 4 og 5, er moderat følsomme overfor negative påvirkninger af naturtypen. Særligt værdifulde positive arter (tostjernearter) med artsscore 6 og 7 er meget følsomme overfor negative påvirkninger.

  • Problem-arter og invasive arter. Disse arter, hvis tilstedeværelse indikerer en omfattende uønsket negativ påvirkning af naturtypen, er angivet med (#).

  • Indikatorarter. Arter, der næsten udelukkende forekommer på arealer med høj eller god artsindeks (mere end 75% af forekomster har artsindeks over 0,6). Forekommer et givent antal indikatorarter på et areal af den pågældende naturtype, er der meget stor sandsynlighed for at arealet har en høj biologisk værdi (se appendiks 1)

  • Bilag IV-arter. Generelt beskyttede arter opført på Habitatdirektivets Bilag IV, der forpligter landene til at sikre arterne mod at blive efterstræbt (jagt, indsamling, ødelæggelse af æg og yngel), og sikre at yngle- og rasteområder ikke beskadiges eller ødelægges

I registreringsskemaet er afsat plads til at tilføje yderligere arter. Ved basisregistreringen er der mulighed for en ikke-systematisk registrering af arter fundet på arealet. For at øge værdien af registreringerne bør der for de terrestriske naturtyper angives om arterne er fundet på de upåvirkede dele af arealet (A), eller de mere påvirkede (B). Ved den udvidede registrering udlægges normalt en dokumentationscirkel på A-arealet, og der foretages en systematisk registrering af alle karplantearter. Der benyttes samme feltskema til både basis- og den udvidede registrering.


Det kan anbefales både i kortlægningssammenhæng og i konkrete enkeltsager, at foretage en udvidet registrering med et dokumentationsfelt, da man hermed får et betydeligt bedre datagrundlag. Med fordel kan artslisten fra en dokumentationscirkel anføres på en ekstra papirkopi i felten. Af ressourcemæssige hensyn kan det være ønskeligt kun at foretage en udvidet registrering på de mest værdifulde naturarealer. En enkel måde at afgøre om et areal har en høj biologisk værdi kan være forekomsten af indikatorarter på arealet (se Appendiks 1). Det er relativt hyppige arter, der næsten udelukkende forekommer på arealer med høj eller god naturtilstand. Er målet således at kunne kortlægge 5-7 arealer pr arbejdsdag, kan det være hensigtsmæssigt kun at udlægge dokumentationscirkel på de arealer hvor der er fundet det nødvendige antal indikatorarter.
Arealtype

Der udfyldes et registreringsskema for hver hovednaturtype, der identificeres på en lokalitet.

Da der kan være ganske stor variation i naturtilstanden på de terrestriske naturarealer bør artsregistreringen suppleres med procentvis opdeling af arealet i arealtyperne A og B hvor:
A) relativt upåvirket natur, med typisk udviklede naturtyper

B) tydeligt påvirket natur præget af eutrofiering, udtørring, tilgroning m.m.
Der kan være dele af arealet, der ikke tilhører den pågældende hovednaturtype. Arealtyperne A eller B behøver derfor ikke summere op til 100%. Vurderingen af arealtype kan støtte sig til artslisterne på registreringsskemaerne. A-arealer vil ofte indeholde indikatorarter, og generelt flere arter fra listerne, hvoraf flere vil være positivarter. Problemarterne vil kun forekomme sporadisk. B-arealerne vil sjældent indeholde indikatorarter, og generelt indeholde færre arter, hvoraf kun få vil være positivarter, og der ofte vil være et tydeligt indslag af problemarter.
Ved vandhulsregistreringen angives vandhullets procentvise fordeling mellem søfladen (blank vand eller flydeplantedækket) og rørsump for de to arealtyper:
Sø) søfladen (blank el. flydeplantedækket vandflade)

Rs) den vanddækkede rørsump
Foretages en udvidet, systematisk artsregistrering af bræmmevegetationen angives dette ved afkrydsning i arealtypen Br, der er det ikke-vanddækkede areal op til 3 m fra vandkanten.

5.2. Artsregistrering i basisregistreringen


I basisregistreringen udfyldes, foruden de strukturelle parametre på forsiden af arket, en artsliste på bagsiden. Artslisten registreres ved en ikke-systematisk metode af de artsfund på arealet der har særlig interesse. Det kan være arter, der dokumenterer, at naturtypen er til stede, eller evt indikatorarter, der kan indikere arealets tilstand. Fundne arter registreres med koden for den arealtype de registreres på: A) relativt upåvirket areal, B) negativt påvirket areal. Der er mulighed for at angive hvilke arter der er dominerende, og på feltskemaet mærkes de med en cirkel om arealkoden.
Der er ingen krav til omfanget af artsregistreringen, men generelt vil flere arter give større sikkerhed for senere at påvise lokalitetens naturtype.

Fund af rødlistede arter, arter på habitatdirektivets Bilag II eller IV, og særligt karakteristiske og sjældne arter (angivet med ** i artslisten) bør altid noteres. Bilag IV arterne er opført i en særlig liste på bagsiden af feltskemaet.


I vandhuller foretages artsregistreringen i forbindelse med registrering af strukturindikatorerne. Observationerne foretages ved at gå/vade rundt om/i vandhullet.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət