Ana səhifə

T-party 2010: om nom nom kenzaburo oe edited by Bruce Arthur, Rob Carson, Mike Cheyne, Shantanu Jha, Bernadette Spencer, and Andy Watkins

Yüklə 56.39 Kb.
ölçüsü56.39 Kb.

Edited by Bruce Arthur, Rob Carson, Mike Cheyne, Shantanu Jha, Bernadette Spencer, and Andy Watkins
Packet by The Sofa Kings (Kristen Jolley Adam Liem, Matt Malenky, Connie Prater, Gazi Rashid)
1. This protein is ubiquitinated by Mdm2, and ubiquitin can be cleaved from it by USP7. This protein forms a complex with Bcl-xL that is disrupted by a protein called PUMA. HPV infection leads to the production of an inactivator of this protein called E6. This protein tetramerizes via its C-terminal domain, allowing it to bind DNA. Mutations in this protein can lead to Li-Fraumeni syndrome, and it activates the transcription of the WAF1 gene, which binds to CDK2. This protein can trigger DNA repair in case of damage and can halt the cell cycle at the G1/S checkpoint. For 10 points, name this protein which initiates apoptosis and protects against cancerous growth in the body.

ANSWER: tumor protein p53

2. This body of water contains the volcanic Jabal al-Tair Island as well as Kamaran Island, and it also contains the Dahlak Archipelago near the city of Adulis. One coastline on this body of water contains the Hejaz (*) and Asir Mountains in addition to the cities of Rabigh and Jiddah, and the northern part of this body of water contains the Straits of Tiran and Gubol. The resort town Sharm-el-Sheik is in the city of Eilat lies on its Gulf of Aqaba, and this body of water is bounded on the south by the Bab el-Mandeb. Created by the intersection of the African and Arabian plates, for 10 points, identify this body of water bordering Yemen, Egypt, and Saudi Arabia.


3. One work by this thinker outlines the corruption of self-love into amour propre that leads to a competitive desire for power. Another work by him claims that vices create the liberal arts and concern for mannered art only leads to corruption. This author of Discourse on Inequality and Discourse on Arts and Sciences demanded that every child learn a trade in a book that describes the title boy’s ideal education. He wrote a work that argued that the “general will” be represented by a ruler who cooperates with the government through the titular agreement. For 10 points, name this author of Emile who wrote that man is born free “but everywhere is in chains” in The Social Contract.

ANSWER: Jean-Jacques Rousseau

4. At the end of this work’s second act, one character grabs another and sings, “We are the boys / That fears no noise / Where the thundering cannons roar,” while in this play’s first act, that character sings about the Three Pigeons alehouse. Another character in this work instructs his servants Roger and Diggory to prepare for a “table exercise.” Avoiding a trip to Aunt Pedigree’s house allows Constance Neville to steal jewels and elope with George Hastings in this work, which also sees Tony Lumpkin trick its male protagonist into believing the house he seeks is merely an inn. For 10 points, Charles Marlow believes Kate Hardcastle to be a servant in which play by Oliver Goldsmith?

ANSWER: She Stoops to Conquer

5. Five fat clownish figures prance around a stage in this man's Scarlet Pastorale and one of his works shows a man clapping in glee while admiring his treasures, which sit under the sign "Volpone." His Lady with a Monkey came out of a set of six works based on the poems of Theophile Gautier. In later life he repudiated works showing three men with an effusion of pubic hair and massive penises; that was his Lacedaimonian Ambassadors, part of his Lysistrata series. For 10 points, name this man who did drawings for The Savoy and The Yellow Book, who drew The Dancer's Reward and The Peacock Skirt as part of his illustrations for Wilde's Salome.
ANSWER: Aubrey Beardsley

6. Steve Spurrier sarcastically dubbed the current head coach of this collegiate team “Mr. Football” while he was coaching at North Carolina. At home games, “Smokey the Cannon” is fired each time this team scores. This team’s coach-in-waiting is Will Muschamp. Hunter Lawrence made a game-winning kick in its second to last game last season against Nebraska, while in its final game, Garrett Gilbert was forced to come in after its quarterback was injured during the first drive. For 10 points, name this Big 12 football team coached by Mack Brown which lost this year’s championship game to Alabama and featured Colt McCoy as quarterback.

ANSWER: University of Texas at Austin Longhorns (accept either, do not accept University of Texas at anything other than Austin)
7. One problem in this class involves determining if dominoes can be configured so that the concatenation of strings along their tops matches the one along their bottoms and is known as the Post correspondence problem. One problem in this class is related to Chaitin's constant and asks whether a given Turing machine, given an input, will ever return a definite answer, known as the halting problem. Objects with this property can be framed as subsets of natural numbers that can't be reproduced by an algorithm. For 10 points, name this kind of problem such that no single algorithm can give the correct binary answer for all possible inputs.

ANSWER: undecidable

8. The end of this event became known as “the Bloody Week." During this event, Generals Lecomte and Thomas were executed after attempting to prevent artillery from being stockpiled on top of Montmartre Hill. Leaders of this event took Bishop Goerge Darboy hostage and attempted to exchange him for Louis Blanqui. During this event, the Vendome Column was destroyed and military power was placed in the hands of General Jaroslaw Dabrowski. Eventually put down by the nationalist government of Adolphe Thiers, for 10 points name this socialist government in France formed after the Franco-Prussian War, which briefly ruled out of the capital in 1871.

ANSWER: Paris Commune


9. This deity helped resolve a dispute that brought a water goddess back from Nubia and oversaw three major battles between order and chaos. One creature that served this god was a guardian of a lake of fire named Astennu. He gave Isis the words that would resurrect Osiris and once alleviated Nun’s sterility by gambling with Khonsu to secure the intercalary days. One of his forms is the god of equilibrium, the baboon-headed A’an. He oversaw the ceremony in which the feather of Ma’at, his feminine counterpart, was weighed by Anubis against the heart of the deceased. For 10 points, name inventor of writing, an Egyptian god of wisdom and magic who is depicted with the head of an ibis.

ANSWER: Thoth [or Djehuty; or Tahuti; or Zehuti; or Techu; or Tetu]
10. Marini is found dead on a beach by Klaios, a villager of Xiros, in one of this man's stories, while in another Rice is forced to play the part of John Howell. Irene and the unnamed narrator lose their home in one of his short stories, “Casa tomada,” and in a story from the same collection, a tiger roams around Rema’s house. In addition to Bestiario, he wrote a story in which Roberto Michel photographs a woman and a boy caught in an illicit act, The Blow-Up. In another of his works, Horatio Oliveira searches for La Maga throughout France and South America. For 10 points, name this Argentine author of Hopscotch.

ANSWER: Julio Cortázar

11. As the governor of Cilicia, this man was the first Roman official to meet with a Parthian ambassador, and he served under Quintus Catulus in defeating the Cimbri at the Battle of Vercellae. His victories at Orchomenos and Chaeronea over Archelaus led to the end of the Mithridatic War, after which he turned his attention to a Rome led by Cinna. In his most famous post, he greatly reduced the power of the Tribunes and strengthened the Senate, depite executing 1,500 nobles. With the help of King Bocchus, he captured Jugurtha, although credit was given to his superior and rival. For 10 points, name this Roman general, the enemy of Marius.

ANSWER: Lucius Cornelius Sulla Felix

12. Methods for using this procedure's “inverse” form to find solid surface energy were developed by Dorris and Gray and by Schultz. This procedure's results can be summarized for a pair of compounds as a Kovats index. Common detectors for this procedure include hot wire detectors and flame ionization detectors. Some devices used for this technique have walls coated with a progression of stationary phases. The retention time in this technique depends on boiling point and solubility, both of which affect its partitioning behavior with the mobile and stationary phases. For 10 points, name this type of procedure where the vaporized analyte is separated and often carried through by helium.

ANSWER: gas-liquid chromatography

13. One practice of this group is the ordinance of humility, a footwashing ceremony that occurs during communion. This faith’s Glacier View Controversy caused a schism over one of its 28 Fundamental Beliefs, which include the remnant church and the creation of a new earth at the end times. After breaking with this faith, David Koresh formed the Branch Davidians. Many members of this faith hold that believers have been under constant “investigative judgment” since William Miller’s failed prediction in 1844 that ended in the “Great Disappointment”. For 10 points, name this Protestant religion that wrongly predicted the Second Coming and that observes its Sabbath on Saturday.

ANSWER: Seventh Day Adventists [or SDA]

14. One force failed to arrive at this event because it was held up in the Baro Gorge. That force was led by Christian de Bonchamps. Gabriel Hanotaux had ordered Jean-Baptiste Marchand to march to this event, though those orders were rescinded by Theophile Delcasse, who became foreign minister during this event. Another force arrived at this event after winning the Battle of Omdurman and was led by Herbert Kichener. For 10 points, name this 1898 incident that saw heightened tensions between the French and British over colonial claims on the namesake Sudanese town.

ANSWER: Fashoda Crisis [or Fashoda Incident]

15. This man wrote that anthropology should focus on the mind and human nature in an essay that argues that the titular belief creates its own anxiety over the “degradation of the mind” caused by a lack of absolutism. Another work by him critiques the application of Western political forms to the title communities that reinforce their power through a dramatic “theater state”. This author of “Anti Anti-Relativism” examined the value of a certain high-stakes competition in Indonesia using a technique coined by Gilbert Ryle. For 10 points, name this American practitioner of “thick description” whose “Deep Play: Notes on a Balinese Cockfight” is in The Interpretation of Cultures.

ANSWER: Clifford Geertz

16. This author wrote “When you came, you were like red wine and honey” in a poem from the series “Two Speak Together” that was dedicated to Ada Dwyer Russell and titled “A Decade”. The title objects of one of this poet’s works have “forgotten [their] Eastern origin” and are “a curiously clear-cut, candid flower” that appears in “great puffs” across New England. She also imagined a man “fighting with the Duke in Flanders” while she walks “up and down” the “garden-paths” in another of her poems. For 10 points, name this author of such collections as What’s O’Clock and A Dome of Many-Colored Glass, which contain Imagist poems like “Lilacs” and “Patterns”.

ANSWER: Amy Lawrence Lowell


17. The final movement of one of this composer’s works opens with a pseudo-fanfare for bass drum, cymbals, and timpani, while that work’s first movement closes with a run of triplets up the keyboard along an F Major 6 chord. A tone poem by this man features a brief celesta solo in its slow section and sees a trumpet play the so-called “homesickness blues” solo. His best-known work premiered on a program called “An Experiment in Modern Music” and was orchestrated by Ferde Grofe; for that work, Ross Gorman improvised the opening clarinet glissando. For 10 points, name this composer of the Concerto in F, An American in Paris, and Rhapsody in Blue.

ANSWER: George Gershwin [or Jacob Gershovitz]

18. Karpa and Weitz carried out a version of this experiment on polaritons, quasiparticles that model slow light. This experiment is mimicked by population inversion in a MASER. Employing an extension of this experiment's apparatus led I. I. Rabi to discover his eponymous oscillation. The results of this experiment accorded with the later hypothesis of Uhlenbeck and Goudsmit. This experiment featured a nonuniform magnetic field that deflected a beam of silver atoms, giving two beams rather than a continuous distribution. Created to test the Bohr-Sommerfield hypothesis, for 10 points, name this doubly-eponymous experiment that demonstrated the discrete value of spin.

ANSWER: Stern-Gerlach experiment

19. This figure was the titular subject of a tragedy written by British soldier Robert Rogers, while historian Francis Parkman wrote of The Conspiracy of this man. After his forces killed Captain James Dalyell, General Jeffrey Amherst placed a 200-pound bounty on this man’s head. The victor at the Battle of Bloody Run, this leader was eventually slain at Cahokia by a member of the rival Peoria tribe. The conflict associated with this man saw the bloody actions of the Paxton Boys and the sieges of both Fort Miami and Fort Pitt. For 10 points, name this Ottawa chief who launched a 1763 war against the British and who personally laid siege to Fort Detroit.

ANSWER: Pontiac (or Obwandiyag)  

20. In the beginning of this play, two characters repeat “Let us bolt!” and in another part, one character threatens to tear out another’s eyelashes; in response, the other says he will slit his gullet. The orchestra area represents the Pnyx at Athens, and the protagonists attempt to impress another by pointing out the differences between the two. Two slaves find that another character is doomed to be replaced, and after Nicias brings him some wine and the oracle, Demosthenes tells Agoracritus, the sausage-seller, that it is his destiny to overtake the Paphlagonian as ruler of Demos. For 10 points, identify this play in which Aristophanes derides Cleon by portraying him as a leather-cutter.

ANSWER: The Knights


Rocks of this period from Bohemia were divided into eight stages by Joachim Barrande, and at the end of this period, populations of conodonts decreased during the Lau event. The sea level dropped worldwide during another minor extinction of this period, the Mulde event. Brachiopods and bryozoa were particularly devastated by the extinction event that closed the preceding period, the third largest ever. During this period, the first vascular land plants developed. It was marked by the appearance of coral reefs, leeches, and the first land animals. For 10 points, name this geological time period bracketed by the Ordovician and the Devonian.

ANSWER: Silurian period


Edited by Bruce Arthur, Rob Carson, Mike Cheyne, Shantanu Jha, Bernadette Spencer, and Andy Watkins
Packet by The Sofa Kings (Kristen Jolley Adam Liem, Matt Malenky, Connie Prater, Gazi Rashid)
1. A character in a novel within this novel tells his lover stories about the city of Sakiel-Norn on the planet Zycron, where the former child weaver that gives this work its title lives. For 10 points each:

[10] Identify this Margaret Atwood novel which opens with a description of Laura Chase driving her car off of a bridge, given by her sister Iris Chase Griffen.

ANSWER: The Blind Assassin

[10] In this dystopian Atwood novel, likely her most famous, Offred is assigned to the Commander and is part of the first generation of concubines in the Republic of Gilead.

ANSWER: The Handmaid’s Tale

[10] Like many women in Gilead, this former televangelist and wife of the Commander is sterile. Since the Commander is also probably sterile, this character pays the chauffeur Nick to have sex with Offred, so she can raise their child.

ANSWER: Serena Joy [accept Pam]
2. This work contains the romance of Damayanti and a dialogue between Arjuna and Krishna. For 10 points each:

[10] Name this religious epic that contains that Bhagavad Gita and tells of the clash between the Pandavas and the Kauravas.

ANSWER: Mahabharata

[10] According to Hindu tradition, this man who split the Vedas into four parts is held to have written the Mahabharata, in which he appears as a character. Some Vaishnavas consider him to be an avatar of Vishnu.

ANSWER: Vyasa [or Badarayana or Krishna Davipayna]

[10] The war in the Mahabharata began when the Kauravas order this wife of five Pandavas to strip naked. Her sari magically lengthens after she prays to Krishna.

ANSWER: Draupadi
3. Miller and Sweatt connect this process to memory formation. For 10 points each:

[10] Name this operation, tested for by assays like HELP, which in mammals usually happens at sites called CpG.

ANSWER: DNA methylation

[10] These enzymes ignore methylated DNA, since that denotes host DNA. Postulated to have originated as a defense against invading viruses, these enzymes can cut single- or double-stranded DNA.

ANSWER: restriction enzymes [or restriction endonucleases]

[10] Restriction enzymes can leave these overhangs of nucleotides, which can then be reconnected by ligase.

ANSWER: sticky ends [or cohesive ends]
4. This man received a letter from Samantha Reed Smith, who asked why he wanted to conquer the world. For 10 points each:

[10] Name this successor to Brezhnev, who served as General Secretary of the Communist Party from 1982 to 1984. He previously had been the director of the KGB from 1967 to 1982, acquiring a brutal reputation for suppressing dissidents.

ANSWER: Yuri Andropov

 [10] As KGB director, Andropov ordered extreme measures taken during this period of Czechoslovakian government when Czech leader Alexander Dubcek attempted to establish liberal reforms.

ANSWER: Prague Spring

[10] During Andropov's regime, a civilian jet liner was shot down by the Soviets, killing, among others, Congressman Larry McDonald. That plane was Flight 007 of this country's flagship airline. The plane was heading for this country when it was shot down just west of Sakhalin.

ANSWER: South Korea [prompt on Korea]

5. The two criteria named for its two namesakes were eventually combined into a single criterion known as the Scitovsky criterion. For 10 points each:

[10] Name this measure of economic efficiency in which an outcome is efficient as long as all parties could in theory be compensated such that no party is worse off than before.

ANSWER: Kaldor-Hicks efficiency

[10] Kaldor-Hicks efficiency is a less restrictive form of this other efficiency, named for an Italian economist, which features “strong” and “weak” forms of the namesake optimality.

ANSWER: Pareto efficiency

[10] In this 1916 work, Vilfredo Pareto divides the elite class into the conservative “lions” and radical “foxes”, with power passing between the two groups constantly.

ANSWER: The Mind and Society

6. It is divided into three sections marked “Allegro agitato”, “Tranquillo – Andantino espressivo”, and “Allegro vivo – Presto furioso”, and Ravel composed Gaspard de la Nuit specifically to outdo it. For 10 points each:

[10] Name this immensely difficult piano piece subtitled “an Oriental Fantasy”, inspired by a trip taken to the Caucasus by its composer, Mili Balakirev.

ANSWER: Islamey: an Oriental Fantasy

[10] Balakirev served as the leader of the Mighty Handful, a group of five Russian composers that also included this creator of Songs and Dances of Death and Night on Bald Mountain.

ANSWER: Modest Petrovich Mussorgsky

[10] This Russian pianist premiered Balakirev’s Islamey and founded the Moscow Conservatory with his brother Anton.

ANSWER: Nikolai Rubinstein
7. Its inhabitants include Dr. Benway, who previously served as an advisor to Freeland and who works for Islam, Inc, as well as a man named A.J. who destroys the restaurant Chez Robert by releasing a hundred ravenous hogs into it. For 10 points each:

[10] Identify this nebulously North African location where merchants sell addictive centipede flesh called Black Meat which is also home to the reptilian Mugwumps and which is visited by William Lee in a certain novel.

ANSWER: Interzone

[10] William Lee goes to Interzone in this William S. Burroughs novel, the subject of a noted obscenity trial.

ANSWER: Naked Lunch

[10] Burroughs appeared as “Old Bull Lee” in this autobiographical Jack Kerouac novel, which details the adventures of Sal Paradise and Dean Moriarty.

ANSWER: On the Road
8. Protostars along this path possess less than half the mass of our sun, keeping them off of a similar path named for Henyey. For 10 points each:

[10] Name this path that corresponds to an effective temperature of about 4000 Kelvin, whose namesake also names a limit on the radius of a star of given mass.

ANSWER: Hayashi track [or Hayashi boundary]

[10] The Hayashi track is represented as a near-vertical line on the right side of this diagram, which plots surface temperature against their luminosity.

ANSWER: Hertzsprung-Russell diagram [or H-R diagram]

[10] This other region of the H-R diagram branches off the main sequence beyond the Horizontal Branch and contains stars characterized by an inert carbon-oxygen core and two surrounding layers undergoing fusion.

ANSWER: Asymptotic Giant Branch [or AGB]

9. It is separated from the mainland by the Mamiya Strait and from the country to its south by the Soya Strait. For 10 points each:

[10] Name this island bordered by the Gulf of Patience and Gulf of Aniva, the largest island belonging to Russia.

ANSWER: Sakhalin

[10] To the southwest of Sakhalin lies this sea connected to the East China Sea by Tsushima Strait.

ANSWER: Sea of Japan [or East Sea; or Korea East Sea]

[10] To the southeast of Sakhalin and south of the Sea of Okhotsk lie these islands, an eight hundred mile volcanic archipelago originally inhabited by Ainu but now under Russian jurisdiction.

ANSWER: Kuril Islands 

10. This event prompted police chief William Parker to call its participants “monkeys in the zoo”. For 10 points each:

[10] Name these 1965 race riots in a Los Angeles neighborhood sparked by the arrest of an inebriated Marquette Frye and his brother Ronald. Thirty four people were killed, and over 1,000 were injured.

ANSWER: Watts Riots

[10] These 1943 Los Angeles riots came after the Sleepy Lagoon murder. It featured white servicemen tangling with Latino youths who sported a distinctive style of clothing.

ANSWER: Zoot Suit Riots

[10] Los Angeles again experienced mass rioting in 1992 after the acquittal of police officers charged with the beating of Rodney King. Live television broadcast a mob severely beating this white truck driver in retaliation.

ANSWER: Reginald Denny
11. This thinker examined Van Gogh’s A Pair of Shoes in “The Origin of the Work of Art”, and he was a student of Edmund Husserl. For 10 points each:

[10] Name this German philosopher whose philosophy underwent a “kehre”, or turn, who examined the “being for whom being is in question”, the dasein, in Being and Time.

ANSWER: Martin Heidegger

[10] This phenomenological work by Husserl examines the mereological structure of meaning through the study of formals systems of sentences and the utterances that make them up.

ANSWER: Logical Investigations [or Logische Untersuchungen]

 [10] This other Husserl work inspired by the author of Passions of the Soul is divided into five sections and outlines the practice of epoché, or bracketing, in order to examine an experience regardless of its reality and proposes a form of transcendental idealism.

ANSWER: Cartesian Meditations: An Introduction to Phenomenology [or Cartesianische Meditationen und Pariser Vorträge]
12. He was buried in Jitschin after his assassination at the hands of Captain Deveraux. For 10 points each:

[10] Name this Bohemian general during the Thirty Years War, who defeated the Protestant forces of Ernst von Mansfield at the Battle of Dessau, but was suspected of treachery by the Hapsburg king, Ferdinand II.

ANSWER: Albrecht von Wallenstein

[10] In the Battle of Wolgast, Wallenstein decisively defeated the forces of Denmark, which was forced to negotiate this 1629 peace treaty with the Holy Roman Empire. The treaty restored some territory to Denmark, but crippled its status as a major European power.

ANSWER: Treaty or Peace of Lubeck

[10] Wallenstein lost this battle in 1632, which saw Berard of Saxe-Weimar take command of the Swedish forces after Gustavus Adolphus was killed, a huge blow for both Sweden and the Protestant coalition.

ANSWER: Battle of Lutzen

13. This man's recent work includes Starbook and the essays A Way of Being Free. For 10 points each:

[10] Name this author who wrote of Jeffia Okwe's discovery of his deceased father's past in Flowers and Shadows and told of Madame Koto and the spirit child Azaro in The Famished Road.

ANSWER: Ben Okri

[10] Ben Okri hails from this African nation, whose other literary luminaries include Amos Tutuola and Wole Soyinka.

ANSWER: Nigeria

[10] This Nigerian author was hanged by a tribunal arranged by Sani Abacha and wrote of the civil war with Biafra in Sozaboy.

ANSWER: Ken Saro-Wiwa

14. In the lower right side of this painting, several dead animals rest next to a bow. For 10 points each:

[10] Name this Francios Boucher painting, which shows a naked goddess reclining on a pile of blue cloth with her handmaiden next to a stream.

ANSWER: Diana Leaving Her Bath [or Diana Leaving the Bath]

[10] Boucher exemplified the rococo movement, alongside this other French artist of The Captured Kiss, The Lock, and The Swing.

ANSWER: Jean-Honoré Fragonard

[10] The Rococo predilections of Boucher and Fragonard were in stark contrast to this painter, known for paintings like Boy with a Top and House of Cards, as well as still lifes such as The Ray

ANSWER: Jean-Baptiste Simeon Chardin
15. This quantity appears in the Bogoliubov inequality. For 10 points each:

[10] Name this quantity, commonly symbolized by A, which is equal to internal energy less the product of temperature and entropy.

ANSWER: Helmholtz free energy

[10] The Bogoliubov inequality motivates this approach in statistical mechanics. This approach summarizes a many-body problem by a one-body problem experiencing an effective potential.

ANSWER: mean field theory

[10] This familiar measure of free energy is commonly invoked to determine whether a reaction will be spontaneous, and its change equal to change in enthalpy less the product of temperature and change in entropy.

ANSWER: Gibbs free energy
16. Pastor Manders advises one character not to leave her husband, and Osvald falls in love with Regina Engstrand. For 10 points each:

[10] Name this play in which Helene Alving has to decide whether or not to euthanize her syphilitic son after finding out that Regina is his half-sister.

ANSWER: Ghosts [or Gengangere]

[10] Ghosts is a play by this Norwegian writer of Peer Gynt and A Doll’s House.

ANSWER: Henrik Ibsen

[10] In this Ibsen play, Irene leads Arnold Rubek to a mountaintop where they are killed in an avalanche.

ANSWER: When We Dead Awaken [or Når vi døde vågner]

17. This character sings the aria “Morir! Si pura e bella” as he and his lover are entombed beneath a temple. For 10 points each:

[10] Name this character who spurns Amneris in favor of the female lead and eventually dies in the Temple of Vulcan.

ANSWER: Radames

[10] Radames appears in this Verdi opera whose title character is an Ethiopian slave.


[10] In Act I, Aida sings this aria, lamenting being torn between love for her father, for her country, and for Radames.

ANSWER: Ritorna vincitor

18.  In one episode, it is revealed that this character played a role in the film The Fugitive. For 10 points each:

[10] Name this Scrubs character, played by Neil Flynn, who forms a longstanding grudge against J.D. after he accuses him of sticking a penny in a sliding door at the hospital.

ANSWER: The Janitor [or Glenn Matthews]

[10] Flynn plays a longshoreman in this classic baseball comedy, which depicted the Cleveland Indians and such players as Charlie Sheen’s Rick “Wild Thing” Vaughn and Wesley Snipes’ Willie “Mays” Hayes.

ANSWER: Major League

[10] Flynn also plays a cop in this classic 1994 comedy, which saw the titular character, Bink, be kidnapped by a gang led by Joe Mantegna. Bink burns Mantegna’s crotch, however, and it’s really really funny.

ANSWER: Baby’s Day Out
19. This quantity is given as the weighted average of one quantity times density plus one in the Gladstone-Dale relation. For 10 points each.

[10] Name this quantity, the ratio of two of which is related to the ratio of the sines of two angles by Snell's law.

ANSWER: index of refraction [or refractive index]

[10] Occurring in crystals with two indices of refraction, this process sees a light ray split into ordinary and extraordinary components.

ANSWER: birefringence

[10] Complex generalizations of the index of refraction make this quantity the imaginary part.

ANSWER: extinction coefficient [or absorption coefficient; or attenuation coefficient]
20. This battle occurred less than a month after the Second Battle of Cancha Rayada, where Mariano Osorio had routed the Chilean rebels. For 10 points each:

[10] Name this battle in which the rebels got revenge for their earlier loss, defeating Osorio and effectively securing the independence of Chile from Spain.

ANSWER: Battle of Maipú

[10] This Argentinian general at the Battle of Maipú was also the commander at Chacabuco and later served as the “Protector” of Peru.

ANSWER: José de San Martín Matorras

[10] San Martín later met with Bolívar to discuss the future of Peru and South America in general in a namesake 1822 conference in this city.

ANSWER: Guayaquil conference

Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur © 2016
rəhbərliyinə müraciət