Ana səhifə

T. C. Yildiz tekniK ÜNİversitesi Kİmya-metalurji faküLtesi metalurji ve malzeme mühendiSLİĞİ BÖLÜMÜ malzeme proses laboratuari dersi deney föyleri


Yüklə 4.6 Mb.
səhifə7/15
tarix18.07.2016
ölçüsü4.6 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   ...   15

[5] Joseph I Goldstein, Dale E Newbury, Patrick Ecklin, David C. Joy, A.D. Ranig, “Scanning Electron Microscope and X Ray Microanalysis”

[6] SEM component details, Michigan State University, Department Of Chemical engineering & Material Science, http://www.chems.msu.edu/curr.stud/mse.sops/sem.det.htm

[7] http://www.jeol.com

[8] http://www.sem.com






MALZEME MÜHENDİSLİĞİ VE BİLİMİ

ANA BİLİM DALI

Malzeme Proses Laboratuarı Deney Föyü






YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ




ÇÖKELME SERTLEŞMESİ DENEYİ





1.AMAÇ

Isıl işleme cevap verebilen alüminyum alaşımlarında çökelme sertleşmesi (yaşlanma) ısıl işlem prosesini uygulayarak alaşımın mekanik özelliklerindeki iyileşmeyi gözlemlemek.


2.ALÜMİNYUM ALAŞIMLARIMDA ÇÖKELME SERTLEŞMESİ

Belirli alüminyum alaşımlarında ısıl işlemle sertlik ve dayanım gibi mekanik özelliklerinin yükseltilmesi, çökelme sertleşmesi olarak tanımlanır. Çökelme serleşmesi uygulaması, çeliklerin martenzitik dönüşümle sertleştirilmesine benzerse de, meydana gelen iç yapı olayları çok farklıdır ve bu uygulama, alüminyum alaşımları ve diğer bazı metal alaşımlarında yaygın olarak uygulanır.

Çökelme sertleşmesi ısıl işlemi üç aşamada gerçekleştirilir:


  1. Çözeltiye alma işlemi: Alaşımın homojen hale getirilmesi amacıyla, yüksek sıcaklıkta tavlama (Homojenleştirme işlemi),

  2. Ani soğutma ile aşırı doymuş yapı elde etme,

  3. Homojenleştirme sıcaklığının altındaki (20oC ila 300oC arasında) bir sıcaklıkta, belirli bir süre (1 saat ile birkaç hafta arasında) yaşlandırma işlemi.

Alaşımların çok farklı olan ergime sıcaklıklarına bağlı olarak, homojenleştirme ve yaşlandırma koşulları, geniş bir aralıkta değişim gösterir.

Bir alaşımın çökelmeyle sertleşebilirliği için temel koşul alaşım elementinin çözünebilirliğinin düşen sıcaklıkla birlikte azalmasıdır. Şekil 1’de verilen Al-Cu denge diyagramından da görüldüğü gibi, Cu’nun çözünürlüğü sıcaklığın düşmesi ile birlikte azalmaktadır. Çözeltiye alma işleminin ardından katı eriyik ani soğutularak aşırı doymuş yapı elde edilir.

Üçüncü aşamada olan yaşlandırma işleminde aşırı doymuş yapı içerinde ikincil fazın küçük partiküller halinde çökelmesi sağlanır. Çökelmenin başlangıcında, çökelti boyutu çok küçük olduğundan çökeltiler deformasyon sırasında dislokasyonların hareketini çok az





MALZEME MÜHENDİSLİĞİ VE BİLİMİ

ANA BİLİM DALI

Malzeme Proses Laboratuarı Deney Föyü






YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ




ÇÖKELME SERTLEŞMESİ DENEYİ





etkileyebilirler, bundan dolayı malzemenin sertliğinde önemli bir değişiklik görülmez. Fakat

çökeltilerin boyu arttıkça dislokasyon hareketleri zorlaşır. Dolayısıyla malzemenin dayanımı yükselir (Şekil 2).

Alüminyum alaşımları için oda sıcaklığında uzun sürede (birkaç saat ile birkaç hafta arasında) yapılır ise “doğal yaşlandırma” işlemi olarak isimlendirilir. Eğer oda sıcaklığının üzerindeki bir sıcaklıkta yapılırsa (100oC ila 200oC arasında) yaşlanma işlemi hızlandırılır. Bu tür yaşlanma “yapay yaşlandırma” olarak isimlendirilir.


Şekil 1. Alüminyumun içerisinde bakırın sıcaklığa bağlı olarak çözünebilirliği.







MALZEME MÜHENDİSLİĞİ VE BİLİMİ

ANA BİLİM DALI

Malzeme Proses Laboratuarı Deney Föyü






YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ




ÇÖKELME SERTLEŞMESİ DENEYİ




1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   ...   15


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət