Ana səhifə

T. C. Manisa büYÜKŞEHİr belediyesi 'D' plaka tahsiSLİ Özel halk otobüsleri Çalişma usul ve esaslarina dair yönetmeliK


Yüklə 205 Kb.
tarix26.06.2016
ölçüsü205 Kb.
T.C.

MANİSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

'D' PLAKA TAHSİSLİ ÖZEL HALK OTOBÜSLERİ

ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

(Manisa Büyükşehir Belediye Meclisinin 12/08/2014 tarih ve 192 sayılı kararı ve 26/08/2014 yayım tarihi)



BİRİNCİ BÖLÜM

AMAÇ, KAPSAM, YASAL DAYANAK VE TANIMLAR
AMAÇ

MADDE 1- Bu Yönetmelik, Manisa Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde il merkezi ve bağlı ilçe merkezlerinde belirlenen güzergâhlarda, toplu taşım aracı çalışma ruhsatı verilen 'D' plaka tahsisli Özel Halk Otobüslerinin hangi koşullar altında ve ne şekilde çalışacaklarını, bunların idare ve işletmecileri ile verilen hizmetten yararlananlar arasındaki ilişkileri, yönetim, denetim ve yürütmeyle ilgili diğer iş ve işlemleri bir düzen içerisinde sağlamayı amaçlamaktadır.
KAPSAM

MADDE 2- Bu Yönetmelik, Manisa Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde il merkezi ve bağlı ilçe merkezlerinde belirlenen hat ve güzergâhlarda, şehir içi toplu taşımacılığı yapan ve/veya yapacak olan 'D' plaka tahsisli Özel Halk Otobüsleri, işletmecileri ve hizmetten yararlananları kapsar.
YASAL DAYANAK

MADDE 3- Bu yönetmeliğin yasal dayanağı;

5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu,

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu,

6183 sayılı Amme Alacakları Kanunu,

5326 sayılı Kabahatler Kanunu,

1608 Sayılı Umuru Belediyeye Müteallik Ahkâmı Cezaiye Hakkındaki Kanunu,

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Bu kanuna bağlı yönetmelikleri,

4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Bu kanuna bağlı yönetmeliklerde Belediyelere verilen görev ve yetkileri bu yönetmeliğin yasal dayanağını oluşturur.


TANIMLAR

MADDE 4- Bu yönetmelikte adı geçen;

BELEDİYE: Manisa Büyükşehir Belediyesini,

İLÇE BELEDİYELERİ: Manisa Büyükşehir Belediyesine Bağlı (Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Demirci, Gölmarmara, Gördes, Kırkağaç, Köprübaşı, Kula, Salihli, Sarıgöl, Saruhanlı, Selendi, Soma, Turgutlu, Şehzadeler, Yunusemre) İlçe Belediyelerini,

ENCÜMEN: Manisa Büyükşehir Belediye Encümenini,

ULAŞIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI: Manisa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığını,

TOPLU TAŞIMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ: Toplu taşıma araçlarıyla ilgili iş ve işlemleri yürütmekle görevli Manisa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığına bağlı Toplu Taşıma Şube Müdürlüğünü,

MESLEK ODASI: Şoförler ve Otomobilciler Odasını,

KOOPERATİF: İşletmecilerin bağlı bulundukları şehir içi toplu taşıma kooperatiflerini,

İŞLETMECİ: Toplu taşım aracı çalışma ruhsatına sahip bulunan araç sahibi kişiyi,

ÇALIŞMA RUHSATI: İşletmecilerin Ulaşım Dairesi Başkanlığından alacakları (1) bir yıl geçerliliği olan çalışma izin belgesini,

RUHSAT HARCI: (1) Bir yıllık toplu taşım hatlarında çalışma karşılığı için işletmecilerden alınan ücreti,

HAT: Aracın çalışacağı semt ve bölgeyi,

GÜZERGÂH: Aracın çalıştığı hatta izleyeceği yolu,

SÖZLEŞME: Belediye ile çalışma ruhsatına sahip işletmeci arasında imzalanan bir yıl süreli anlaşma belgesini,

ÖZEL HALK OTOBÜSÜ: Yapısı itibariyle araç (7,5m.– 8m.) uzunluğunda, (1 şoför, 1 özürlü, 21 oturan 25 ayakta toplam 48 yolcu), (özürlü yok ise 26 oturan, 33 ayakta toplam 59 yolcu kapasiteli) engelli rampası bulunan motorlu taşıtı,

UKOME: 5216 sayılı kanunun 9. Maddesi gereğince kurulmuş bulunan Manisa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezini,

MBŞB: Manisa Büyükşehir Belediyesini,

İDARE: Manisa Büyükşehir Belediyesini,

SÜRÜCÜ: Bu yönetmelik uyarınca işletmeci tarafından aracı sürmekle görevlendirilen kişiyi,

TOPLU TAŞIMA ARACI KULLANIM BELGESİ: Bu belge aracı kullanacak şoföre, eğitim karşılığı verilen belgeyi,

SÜRÜCÜ SEÇME KOMİSYONU: Özel Halk Otobüsü şoförlerini seçen komisyonunu,

ÜCRET TARİFESİ: UKOME'ce belirlenecek Özel Halk Otobüslerinde uygulanan yolcu ücret tarifelerini,

ZAMAN TARİFESİ: UKOME'ce belirlenecek Özel Halk Otobüslerinin taşıma faaliyetlerini zaman yönünden düzenleyen ve uyulması zorunlu zaman tarifesini,

KONTENJAN: Her hatta çalışan araç sayısını,

ROTASYON: Belli zaman aralıklarında hat ve güzergâhların toplu taşıma araçlarınca dönüşümlü olarak kullanılmasını ifade eder.

MÜCBİR SEBEP: Savaş durumu, seferberlik hali, olağan üstü hal uygulaması, deprem, sel baskını gibi doğal afetler. Bu yönetmelikte yer alan ve açıklanmayan deyimler için ilgili kanun ve yönetmeliklerde kullanılan tanımlar geçerlidir.

İKİNCİ BÖLÜM

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA ÇALIŞMA RUHSATI, ÜCRET TARİFELERİ,

DEVİRLER VE ÜCRETSİZ TAŞIMA
TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA ÇALIŞMA RUHSATI

MADDE 5-

MADDE 5.1- Manisa Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde İl merkezi ve bağlı İlçe şehir merkezlerinde 5216 sayılı kanun kapsamında şehir içi toplu taşıma hizmeti vermesi esastır. Ayrıca toplu taşıma hizmetlerini imtiyaz veya tekel oluşturmayacak şekilde 2886 sayılı kanununa göre ihale usulü ile özel kişilere çalışma ruhsatı vermek suretiyle yerine getirebileceği gibi, hizmet satın alma yoluyla belirli sürelerde kiraya vermek suretiyle yürütülecek iş ve işlemler MBŞB Ulaşım Dairesi Başkanlığınca yerine getirilecektir.

MADDE 5.2- Yönetmelik şartlarını taşıması durumunda otobüs sahibi adına bir kişi üzerine çalışma ruhsatı verileceği gibi en fazla iki kişi üzerine de toplu taşım aracı çalışma ruhsatı belgesi (1/2) hissesi oranında verilebilecektir. İşleticiler çalışma ruhsat hisseleri ½ şeklinde ayrı ayrı durak hatlarda bulunan talepleri halinde MBŞB Encümenince alınacak karar doğrultusunda tam hisse halinde ruhsat düzenlenebilecektir.

MADDE 5.3- Çalışma ruhsatının veraset yoluyla intikallerde, veraset ilamında yazılı varislerin başvurusu üzerine aracın hisse sahipleri anlaşarak bir kişi üzerine noter aracılığı ile vekaleti vermesi neticesinde (1) tam veya (1/2) oranında MBŞB Encümenince alınacak karar üzerine toplu taşım aracı çalışma ruhsatı belgesi düzenlenir.

MADDE 5.4- Çalışma ruhsatının normal devirlerinde, bu yönetmelikte belirtilen şartlara haiz olmak kaydıyla, devir almak üzere başvuruda bulunan kişi veya kişiler, MBŞB Encümenince alınacak karar doğrultusunda çalışma ruhsatı belgesi düzenlenir.

MADDE 5.5- Ulaşım Dairesi Başkanlığı, Ulaşım planlaması gereğince duraklarda araç eksiltme, arttırma, hatları ve güzergahları birleştirme veya değiştirme ile hat ve güzergahların iptal edilmesi UKOME kararı ile sağlanır.

MADDE 5.6- İşletmecilerin Büyükşehir Belediyesi İl Merkezi ve İlçe Merkezlerinde mevcut sözleşmeyle ile ilgili hakları saklı olup, Büyükşehir İl Merkezi ve Büyükşehir'e bağlı İlçe Merkezlerinde yapılacak toplu taşımacılık düzenlemeleri ile ilgili iş ve işlemler MBŞB tarafından yürütülecektir.
ÇALIŞMA RUHSATI VERİLMESİNDE İSTENİLEN BELGELER

MADDE 6-

MADDE 6.1- Bu yönetmelikte belirtilen toplu taşım araçlarında aranacak şartlara haiz olmak koşuluyla araç Manisa Merkez ve İlçe Merkezlerinde Trafik Tescilinde ticari araç kaydının olması,

MADDE 6.2- Araç trafik ve tescil belgesi,

MADDE 6.3- İkametgâh belgesi,

MADDE 6.4- Araca ait zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi.

MADDE 6.5- Yeterli sürücü belgesine sahip olması,

MADDE 6.6- Ticari taşıt kullanım belgesine (SRC) sahip olması,

MADDE 6.7- Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan alınacak iyi hal belgesi.

MADDE 6.8- Toplu taşıma ile ilgili eğitimi aldığına dair katılım belgesi,

MADDE 6.9- Meslek odasına kayıtlı olduğuna dair belgesi,

MADDE 6.10- Sosyal güvenlik kurumuna kayıt belgesi,

MADDE 6.11- Bir sağlık kuruluşundan psikoteknik belgesi,

MADDE 6.12- Manisa Merkezi ile İlçe Merkezleri Vergi Dairelerinden alınacak mükellefiyetlik belgesini idareye teslim edecektir. İşletmeci çalışma ruhsatıyla ilgili istenilen belgeleri (1) Bir ay içerisinde tamamlamak zorundadır. Tamamlamayan işletmecilere çalışma ruhsatı düzenlenmeyecektir.
ÇALIŞMA RUHSATININ İPTALİ

MADDE 7- İşletmeciler;

MADDE 7.1- Toplu taşıma hizmetinin bu yönetmelik kapsamındaki araçlarla yapılmasına MBŞB'ce son verilmesi durumunda,

MADDE 7.2- İşletmecinin, İdarece verilecek süre içerisinde iş sözleşmesini yenilememesi durumunda,

MADDE 7.3- Bir takvim yılı içinde en fazla (20) Yirmi defa (G) gurubu ceza alması durumunda,

MADDE 7.4- UKOME’ce toplu ulaşım güzergâhlarının ve hatlarının iptal edilmesi durumunda,

MADDE 7.5- İdarenin izni olmadan bir yıl içinde (10) On günden fazla çalışmaması durumunda,

MADDE 7.6- İşletmeci tarafından bir başkasına çalışma ruhsat hakkı devrinde resmi devir işlemlerinden imtina edip, gayri resmi devir yaptığının tespiti durumunda,

MADDE 7.7- İşletmecinin çalışma ruhsatı almaya hak kazanım şartlarını kaybetmesi durumlarında çalışma ruhsatı MBŞB. Encümenince iptal edilir.

ÇALIŞMA RUHSATI DEVİR VE ORTAK ALINMASI

MADDE 8- Çalışma Ruhsatları;

MADDE 8.1- Toplu taşıma araçları çalışma ruhsatı hisseleri (1) tam veya (1/2) oranında verilir.

MADDE 8.2- Toplu taşıma araçları çalışma ruhsatı sahipleri, devir alma isteğinde bulunan kişi ile birlikte MBŞB Ulaşım Dairesi Başkanlığı Toplu Taşıma Şube Müdürlüğüne yazılı müracaatta bulunarak MBŞB Encümen'in olumlu kararından sonra devir ve ortaklık işlemleri noterden devir sözleşmesiyle yapılır. Devir alan tam veya ortak (1/2) olanlar bu yönetmeliğin 6. Maddesinde belirtilen şartları taşıması zorunludur.

MADDE 8.3- Devir işlemleri, toplu taşım aracı için belirlenen aynı plakaya sahip araç üzerinden gerçekleştirilir.

MADDE 8.4- İşletmeci çalışma ruhsatı devrinde veya ortak alımında MBŞB Encümen kararı zorunludur. MBŞB Encümeni kararı alınmadan yapılan devir ve ortak alımlarda devirler geçerli sayılmayacaktır. Gayri resmi yapılan devir işlemlerinin tespitinde çalışma ruhsatı MBŞB Encümenince iptal edilir.
ÇALIŞMA RUHSAT ÜCRETLERİ VE DEVİR TEMLİK ÜCRETLERİ

MADDE 9-

MADDE 9.1- Manisa Büyükşehir Belediyesi İl Merkezi toplu taşım araçları çalışma ruhsat ücreti;

MADDE 9.1.1- Çalışma ruhsatı ücreti, MBŞB Meclisi tarafından belirlenen şehir içi toplu taşım hatlarında çalışan işletmecilerden alınan yıllık izin ücretidir. Bu ücret MBŞB Meclisince her yıl belirlenir. Belirlenen ücretler işletmeci ile belediye arasında her yıl ARALIK ayının sonuna kadar yapılacak olan iş sözleşmesi öncesinde yıllık çalışma ruhsatı ücreti ödemesi yapılır.

MADDE 9.1.2- İşletmeciler, kendi istekleri ya da kendi hatalarından dolayı araçlarının çalışmadığı, çalıştırılmadığı günler için çalışma ruhsatı ücretini ödemekten kaçınamaz ya da geri ödenmesini talep edemez.

MADDE 9.1.3- MBŞB İl Merkezinde toplu taşımacılık faaliyeti gösteren (Özel Halk Otobüsü) işletmecilerin bağlı bulunduğu Kooperatif tarafından işletmeciler için bankada açmış oldukları gelir havuzunda biriken toplam hâsılattan MBŞB Meclisince belirlenen oranda hat hakkı ve güzergâh kullanım bedeli yatırmak zorundadırlar. Özel Halk Otobüslerinin hat hakkı ve güzergâh kullanım bedeli (Oran) MBŞB Meclisince her yıl belirlenir.

MADDE 9.2- Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İlçe Merkezleri toplu taşım araçları çalışma ruhsat ücreti;

MADDE 9.2.1- Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İlçe Merkezlerinde toplu taşıma hizmeti sunan mevcut Minibüs ve Özel Halk Otobüsü İşletmecilerinin İlçe Belediyeleri tarafından yapılan ihale sonucu sözleşmeye bağlanan hakları saklı kalmak kaydıyla bu yönetmelik hükümlerine göre yıllık çalışma ruhsatı almak zorundadırlar.

MADDE 9.2.2- Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İlçe Merkezlerinde toplu taşımacılık faaliyeti gösteren bireysel işletmeciler bireysel taşımacılığı sonlandırıp kurumsal yapıya (Kooperatif) geçmek suretiyle bağlı bulunduğu Kooperatif tarafından işletmeciler için bankada açmış oldukları gelir havuzunda elektronik kart okutulması vasıtasıyla biriken toplam hâsılattan MBŞB Meclisince belirlenen oranda hat hakkı ve güzergâh kullanım bedeli yatırmak zorundadırlar. Özel Halk Otobüslerinin hat hakkı ve güzergâh kullanım bedeli (Oran) MBŞB Meclisince her yıl belirlenir.

MADDE 9.3- Manisa Büyükşehir Belediyesi İl Merkezinde toplu taşım araçlarında Devir ve Temlik Ücreti;

MADDE 9.3.1- Manisa Büyükşehir Belediyesi İl Merkezinde toplu taşıma faaliyeti gösteren Özel Halk Otobüsü çalışma ruhsatı belgeli aracın devir işlemi için devir alandan 15.000 adet tam yolcu bedeli “Devir ve Temlik Ücreti” olarak ödenir. Ortak araçlarda devir, ortaklık hissesi (1/2) nispetinde ödenir.

MADDE 9.3.2- Devir ve Temlik ücretleri 1.taksiti peşin, kalanı 2 eşit taksitler halinde ödenir. Taksitler ilk taksitin ödendiği tarihten itibaren 30 günlük dönemler halinde yapılır. Bu ücret işletmecilerin isteğine göre peşin olarak da ödenebilir.

MADDE 9.3.3- Devir ve Temlik ücretinin tamamı ödenmeden aracın ve ruhsatın başka birine devrine izin verilmez.

MADDE 9.3.4- Baba/ana-çocuklar ile kardeşler ve eşler arasında yapılan devirlerden normal devir ücretinin % 5'i nispetinde, diğer kan ve sıhrî hısımları arasındaki devirlerde tam devir ücreti ödenir.

MADDE 9.3.5- Varisler adına toplu taşıma çalışma ruhsatı belgesi düzenleneceği takdirde devir ve temlik ücreti ödenmez. Varisler bir başka şahsa (3.ncü kişilere) devir yapmak istedikleri takdirde devir ve temlik ücreti ödenir.

MADDE 9.4- Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İlçe Merkezlerinde toplu taşım araçlarında Devir ve Temlik Ücreti;

MADDE 9.4.1- Manisa Büyükşehir Belediyesi İl Merkezinde toplu taşıma faaliyeti gösteren Özel Halk Otobüsü çalışma ruhsatı belgeli aracın devir işlemi için devir alandan 7.500 adet tam yolcu bedeli “Devir ve Temlik Ücreti” olarak ödenir. Ortak araçlarda devir, ortaklık hissesi (1/2) nispetinde ödenir.

MADDE 9.4.2- Devir ve Temlik ücretleri 1.taksiti peşin, kalanı 2 eşit taksitler halinde ödenir. Taksitler ilk taksitin ödendiği tarihten itibaren 30 günlük dönemler halinde yapılır. Bu ücret işleticinin isteğine göre peşin olarak da ödenebilir.

MADDE 9.4.3- Devir ve Temlik ücretinin tamamı ödenmeden aracın ve ruhsatın başka birine devrine izin verilmez.

MADDE 9.4.4- Baba/ana-çocuklar ile kardeşler ve eşler arasında yapılan devirlerden normal devir ücretinin % 5'i nispetinde, diğer kan ve sıhrî hısımları arasındaki devirlerde tam devir ücreti ödenir.

MADDE 9.4.5- Varisler adına toplu taşıma çalışma ruhsatı belgesi düzenleneceği takdirde devir ve temlik ücreti ödenmez. Varisler bir başka şahsa (3.ncü kişilere) devir yapmak istedikleri takdirde devir ve temlik ücreti ödenir.
ÜCRETSİZ TAŞINACAK YOLCULAR İLE İNDİRİMLİ YOLCU TARİFELERİ

MADDE 10- Toplu taşım araçlarında uygulanacak tam ve indirimli yolcu taşıma ücretleri ile ücretsiz yararlanacak yolcular Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile belirlenir.

MADDE 10.1- Ücretsiz Toplu Taşım Seyahat Kartlarından Yararlanacaklar; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 04 MART 2014 tarih ve 28931 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren "ÜCRETSİZ VEYA İNDİRİMLİ SEYAHAT KARTLARI YÖNETMELİĞİ"nin 4. Maddesinde belirtilen 4736 sayılı Kanunun 1'inci Maddesinin ikinci fıkrasında;

MADDE 10.1.1- 24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında aylık bağlananların kendileri, eşleri, anne ve babaları ile evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları.

MADDE 10.1.2- 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56'ncı ve mülga 64'üncü Maddesi, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47'nci Maddesinin sekizinci fıkrası, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlarda belirtilen haller kapsamında;

MADDE 10.1.2.1- Hayatını kaybedenlerin.

MADDE 10.1.2.2- Harp veya vazife malulü sayılanlardan aylık almakta iken hayatını kaybedenlerin.

MADDE 10.1.2.3- Harp veya vazife malulü sayılmaları sebebiyle aylık almakta olanların.

MADDE 10.1.2.4- Harp veya vazife malulü sayılmaları sebebiyle aylık almakta iken, sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam etmekle birlikte veya 5510 sayılı Kanunun 4'üncü Maddesine göre sigortalı olmayı gerektiren bir işte çalışmaya başlamış olmakla birlikte bu aylıkları kesilmesi gerekmeyenlerin kendileri, eşleri, anne ve babaları ile evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları.

MADDE 10.1.3- 5434 sayılı Kanunun mülga 45'nci Maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 47'nci Maddesinin birinci fıkrasında belirtilen haller kapsamında;

MADDE 10.1.3.1- Hayatını kaybedenlerin.

MADDE 10.1.3.2- Harp veya vazife malulü sayılanlardan aylık almakta iken hayatını kaybedenlerin.

MADDE 10.1.3.3- Harp veya vazife malulü sayılmaları sebebiyle aylık almakta olanların.

MADDE 10.1.3.4- Harp ve vazife malulü sayılmaları sebebiyle aylık almakta iken, sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam etmelerinden veya 5510 sayılı Kanunun 4'üncü Maddesi kapsamında çalışmaya başlamalarından dolayı aylıkları kesilenlerin, kendileri, eşleri, anne ve babaları ile evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları.

MADDE 10.1.4- 28/5/1986 tarihli ve 3292 sayılı Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının Bağlanması Hakkında Kanun kapsamındaki hizmetleri sebebiyle vatani hizmet tertibinden aylık bağlananların kendileri, eşleri, anne ve babaları ile evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları.

MADDE 10.1.5- 24/6/2008 tarihli ve 5774 sayılı Başarılı Sporculara Aylık Bağlanması ile Devlet Sporcusu Unvanı Verilmesi Hakkında Kanuna göre aylık bağlananların kendileri.

MADDE 10.1.6- Engelliler için sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri, ağır engellilerin ise kendileri ile birlikte birden fazla olmamak üzere beraber seyahat ettikleri refakatçileri.

MADDE 10.1.7- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 04 Mart 2014 tarih ve 28931 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren "ÜCRETSİZ VEYA İNDİRİMLİ SEYAHAT KARTLARI YÖNETMELİĞİ"nin 5. Maddesinde "Türk vatandaşı olan (65) Altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanırlar."

MADDE 10.1.8- 4736 Sayılı Kanun, 2002/3700 sayılı Kararname ve Basın Kartı Yönetmeliğine göre Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından verilen güncellenmiş (Hologramlı) Sarı Basın Kimlik Kartına sahip kişiler şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanırlar.

MADDE 10.2- İndirimli Toplu Taşım Seyahat Kartlarından Yararlanacaklar;

MADDE 10.2.1- Öğrenciler, Belediye mücavir alan sınırları içerisinde (birinci adres) olarak ikamet eden (ilköğretim ve orta dereceli okullar ile çıraklık eğitim ve özel okullarda eğitim gören) öğrenciler,

MADDE 10.2.2- Açık öğretimde okuyan (25) Yirmi beş yaşından gün almamış, SGK. kaydı bulunmayan öğrenciler,

MADDE 10.2.3- Şehrimizde Üniversitede örgün eğitim gören öğrenciler,

MADDE 10.2.4- Belediye Personeli; Kadrolu ve sözleşmeli personeli şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden indirimli olarak yararlanırlar.
BELEDİYE ALACAKLARININ TAHSİLİ İLE İLGİLİ İŞLEMLER

MADDE 11-

MADDE 11.1- Özel Halk Otobüsleri işletmecileri harç ve ücretlerle ilgili taksitlerini zamanında ödememesi halinde Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı'nca ödeme emri düzenlenerek verilen süre içerisinde borçlarını ödemeleri istenir. Bu süre içerisinde ödeme yapmayanlardan 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanun hükümlerine göre tahsilât yapılır. Borçlarını ödemeyenlerin ruhsatları MBŞB Encümeni'nce ilave süre verilir. Bu süre içerisinde de ödenmemesi durumunda MBŞB Encümen kararıyla çalışma ruhsatı iptal edilir.

MADDE 11.2- MBŞB Encümeni tarafından aracın çalışma ruhsatının iptali, hattan çıkartılarak çalışmasının durdurulması sonucu işletmeci uğrayacağı zararı hiç bir şekilde belediyeden talep edemez.




ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA HİZMET SUNUMU VE ÇALIŞMA KOŞULLARI
HİZMET SUNUMU VE ÇALIŞMA KOŞULLARI

MADDE 12-

MADDE 12.1- Toplu taşıma hizmetleri Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Manisa Büyükşehir Belediyesine bağlı İlçe Merkezleri sınırları içerisinde verilir. Toplu taşım araçları UKOME’ce belirlenen güzergâhlarda ve belirlenen sürelerde, her hatta tanınan kontenjan sayısına göre rotasyonlu olarak çalışacaklardır. Güzergâhlar, rotasyon süresi ve hatlara ait kontenjanlarda çalışacak araç plakaları UKOME’ce belirlenerek işleticilerin bağlı bulundukları Kooperatife veya kendisine bildirilir.

MADDE 12.2- Toplu taşıma hizmetleri özel halk otobüsleri ile verilir. UKOME kararıyla yolcu konforu, trafik düzeni ve çağdaş taşımacılık anlayışı çerçevesinde toplu taşım araçlarının cinsleri, taşıma kapasiteleri, gabarileri ve araçların renklerinde tercih yapabilir.

MADDE 12.3- Toplu taşıma araçları görev sırasında güzergâhını tamamlamak zorundadır. UKOME’ce kararı alınmadan güzergâhlar değiştirilemez, bölünemez veya kısaltılamaz.

MADDE 12.4- Toplu taşım araçları çalışma saatleri UKOME kararı ile belirlenir.

MADDE 12.5- UKOME, hatlarda yetersizlik gördüğünde MBŞB'ne ait otobüsler veya bağlı şirketlere ait otobüsleri çalıştırabilir.

MADDE 12.6- UKOME gerek gördüğünde, hatların çalışma düzeninde her an değişiklik yapabilir. Hatlardaki araçları sabit güzergâh şeklinde veya rotasyon (dönüşüm) uygulamalı çalıştırabilir. Hatlarda araç değişikliğine gidilebilir.

MADDE 12.7- İşletmeci, UKOME tarafından kendilerine verilen güzergâhlarda belirtilen zaman tarifelerine uygun olarak (mücbir haller dışında) devamlı olarak çalışmak zorundadır.

MADDE 12.8- Yönlendirme ve denetimle görevli personel veya elektronik donanım sistemi ile çalışma saatleri kontrol edilen araçların günlük seyir saatlerine ve yetkili personelin yönlendirme ve uyarılarına uymaması durumunda Ulaşım Zabıta Ekiplerince hakkında tutanak tutularak yaptırım uygulanır.

MADDE 12.9- Toplu taşım aracının hizmet sunumu sırasında arızalanması ve aracın 5 dakikadan fazla arızalı kalması halinde yolcular ayrıca bir ücret ödemeden yedek veya arkadan gelen bir toplu taşım aracıyla ücretsiz olarak taşınır.

MADDE 12.10- Özel halk otobüslerinde şoför olarak çalışacak kişiler (araç sahipleride dâhil) örneği Ulaşım Dairesi Başkanlığı Toplu Taşıma Şube Müdürlüğünden “Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi” almak ve araçta çalıştığı sürece yakasında takılı olarak bulundurmak zorundadır. Şoförlerin işbu yönetmelik hükümlerine aykırı davranışlarından işletmeci sorumludur.

MADDE 12.11- İşletmeci, çalıştırdığı personelin her türlü kanuni, hukuki ve sigorta yükümlülüklerinden sorumludur ve yerine getirmek zorundadır.

MADDE 12.12- Toplu taşım araçlarının çalışması esnasında meydana gelen her türlü kaza ve fiilden, bununla ilgili olarak yargıya intikal eden her türlü yükümlülükten ve üçüncü şahıslara karşı doğacak yükümlülüklerden tamamen işletmeci sorumludur.

MADDE 12.13- Toplu taşım araçlarının sevk ve idaresi, çalışma şartları ve çalışma düzeni, işletmecilerin iş ve işlemleriyle ilgili bu yönetmelikte bulunmayan hususlar UKOME’ce düzenlenir.
TOPLU TAŞIM ARAÇLARINDA ARANACAK ŞARTLAR:

MADDE 13-

MADDE 13.1- Toplu taşımacılık hizmeti Özel Halk Otobüsü ile Manisa Büyükşehir Belediyesi İl Merkezi ve bağlı İlçe Merkezlerinde yapılmasına izin verilir. Bulunduğu İlçe Merkezinde Özel Halk Otobüsü ile Toplu taşım hizmeti verenler Manisa İl Merkezi ile diğer bağlı İlçe Merkezlerinde toplu taşıma aracı olarak kullanılmasına izin verilmez.

MADDE 13.2- Toplu Taşım araçlarının Minibüsten (1+1) Özel Halk Otobüsüne dönüşümlerinde, işletmeci çalışma ruhsatı alırken Otobüsün (0) sıfır yaşında olması zorunludur. Bu araçların en fazla kullanım süresi model yaşı esas alınarak (10) on yıldır.

MADDE 13.3- Araç yolcu kapasitesi (1 şoför, 1 özürlü, 21 oturan 25 ayakta toplam 48 yolcu), (özürlü yok ise 26 oturan, 33 ayakta toplam 59 yolcu kapasiteli) engelli rampalı olacaktır.

MADDE 13.4- Araç (Ral 6027) (yeşil) renginde olacak, araçla ilgili tasarımlarda 3 yıl garantili folyo malzeme kullanılacaktır.

MADDE 13.5- Araç (Euro-5) dizel motorlu, araç engelli rampasının Sanayi ve Ticaret Bakanlığının 2001/85 sayılı yönetmeliğinin 3.Maddesine uygun, açıldığında yere en fazla %12 eğimli olacak şekilde dizayn edilmesi, engelli kişinin butona basmak sureti ile araç arka süspansiyon 60mm. Alçalacak ve engelli rampasının kullanılması için kolay iniş, biniş sağlanacak,

MADDE 13.6- Araçta elektronik bilet sistemi kurulacak ve sistem Ulaşım Dairesi Başkanlığı Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü “Toplu Taşım Araçları Komuta Merkezi”ne entegre edilecektir.

MADDE 13.7- Araç içerisi şoför mahallini ve yolcu koridorunu gösteren çift kamera sistemi olacaktır.

MADDE 13.8- Araç içinde şoför arkalığı bir pano ile ayrılacak, bilgi ve reklam amacı ile kullanılmak için LCD monitör sistemi kurulacaktır.

MADDE 13.9- Araçta 18-28 dereceye ayarlanabilir dijital klima ve fan üflemeli kalorifer sistemi olacak, ancak bu egzoz kaloriferi olmayacak ve gürültüsüz çalışacaktır.

MADDE 13.10- Araç içinde en az üç noktada düğmesi bulunan sürücüyü sesli ve ışık ile uyaran “Duracak” düzeni bulunacaktır.

MADDE 13.11- Aracın ön, arka ve yanlarına yazılması zorunlu “ÖZEL HALK OTOBÜSÜ” yazıları, kalın punto ile beyaz renkte yazılacak ve Manisa Büyükşehir Belediyesi amblemi de bu yazıların üzerine yapılacaktır.

MADDE 13.12- Aracın çalıştıkları hattın güzergâhını belirtmek amacıyla, aracın sağ ön kısmında “HAT NUMARASI VE BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ NOKTASI” gösterir ve rahatça okunabilecek LED ışıklı tabela konulacak ayrıca aracın sağ yan kısmında çalıştıkları hattın güzergâh duraklarını gösterir tabela konulacak ve bu tabelalar (IŞIKLI, RENKLİ YAZI) şeklinde olacaktır.

MADDE 13.13- Aracın içinde teyp, cd çalar gibi müzik aletleri bulunmayacaktır.

MADDE 13.14- Araç içinde “SİGARA İÇİLMEZ” yazılı plaketler takılı olacaktır.

MADDE 13.15- Araç içinde kolay görünür yerlere oturan ve ayakta yolcu sayısını belirten plaketler ile ön iki koltuğun bebeklilere, hamilelere, yaşlılara, engellilere ve gazilere öncelikli ait olduğunu bildirir plaketler takılacaktır.

MADDE 13.16- Araç içinde yolcuların şikâyeti halinde başvurabilecekleri telefon numarası “444 5 154” yazılı plaketler bulunacaktır.

MADDE 13.17- Aracın kapılarında durak yerleri dışında içeriden veya dışarıdan açılmayan ve sürücü tarafından idare edilen bir kilit düzeni bulunması,

MADDE 13.18- Araçlarda yangın söndürme cihazı, ilk yardım çantası, reflektör ve yedek sinyal ampulleri ile kış şartlarında kar zinciri, çekme halatı bulundurulacaktır.

MADDE 13.19- Araçların ön giriş kapı yanlarına "Binilir" arka kapı yanlarına "İnilir" ifadeleri yazılmış olacaktır.

MADDE 13.20- Araçta havalı korna, ıslık korna vb. kornalar bulunmayacak, standart korna kullanılacaktır.

MADDE 13.21- Aracın elektrik tesisatı, iç ve dış aydınlatma ile tüm ikaz sistemleri çalışır durumda olacaktır.

MADDE 13.22- Araçların tip ve özellikleri, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa bağlı Karayolları Trafik Tüzüğü kapsamında şehir içi yolcu taşımacılığında kullanılan otobüsler için tespit edilmiş şartlara haiz olacaktır.

MADDE 13.23- Araçlar, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunun ve buna bağlı olarak çıkarılan tüzük ve yönetmeliklere uygun olacaktır.

MADDE 13.24- MBŞB Ulaşım Dairesi Başkanlığı Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü örnek özel halk otobüsü tasarımına göre dizayn edilecek ve bunun dışına çıkılmayacaktır.

MADDE 13.25- Otobüslerin güzergâhını gösteren tabelalar hariç iç ve dış kısımlarına MBŞB Ulaşım Dairesi Başkanlığının izni olmadan herhangi bir reklam, ilan, duyuru, afiş, resim, poster ve süsleme ile benzeri hiç bir görsel ya da sesli tanıtım ve propaganda yapılamaz. Otobüslere alınacak ilan ve reklamların teşhir ücreti her yıl Büyükşehir Belediye Meclisi'nce tespit edilen tarife üzerinden tahsil edilir.
SÜRÜCÜLER (ŞOFÖRLER) İLE İLGİLİ HUSUSLAR

MADDE 14-

MADDE 14.1- Özel halk otobüslerinde çalışan araç sahibi ve sürücüler Ulaşım Dairesi Başkanlığı Toplu Taşıma Şube Müdürlüğünce düzenlenecek veya düzenletilecek eğitime katılmaları zorunludur. Eğitim konuları ve süresi Toplu Taşıma Şube Müdürlüğünce belirlenir.

MADDE 14.2- Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü tarafından, eğitime katılan işletmeci ve sürücülerine katılım belgesi düzenlenir. Söz konusu belgeye sahip olmayan sürücüler kesinlikle toplu taşım aracı kullanamazlar.

MADDE 14.3- Toplu Taşıma Şube Müdürlüğünce düzenlenen eğitime katılmış ve toplu taşıma aracı kullanım belgesini alan sürücüler, bu belgeyi toplu taşım aracının kullanımı sırasında yakasında takılı olarak bulunduracaktır.

MADDE 14.4- Toplu taşım araçlarını kullanacak şoförlerin olumsuz adli sicil kayıtlarının tespitinde ya da raporlarında kişilik problemleri ve uyuşturucu bağımlılığı bulunanlarla ilgili Toplu Taşım Aracı Şoförü İnceleme Komisyonu” tarafından şoförlük yapıp, yapamayacağı konusunda gerekli kararı vermek üzere değerlendirme yapılacaktır. Bu komisyonda (Komisyon Başkanı; Toplu Taşıma Şube Müdürü, Komisyon Üyeleri; Toplu Taşıma Şefi ve 3 Kooperatif yöneticisi) bulunacaktır.

MADDE 14.5- Toplu taşım araçlarını kullanacak olan sürücüler 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve buna bağlı yönetmeliklerde öngörülen sürücü belgesi, ticari taşıt kullanım belgesi vb. belgelere sahip olmaları zorunludur.

MADDE 14.6- Toplu taşıma araçlarını sevk ve idare eden sürücüler görev sırasında; Kış mevsiminde; 15 Ekim den itibaren; Lacivert veya gri takım elbise, beyaz veya açık mavi gömlek, lacivert kravat zorunludur. Kışlık ceketlerde sol göğüs cep üzerinde kooperatif logosu bulunacaktır. Yaz mevsiminde; 30 Nisan’dan itibaren; Lacivert veya gri pantolon, kısa kollu beyaz veya açık mavi gömlek (gömlek yakası en fazla bir düğme açılabilir) zorunlu olup, gömlek cepleri üzerinde kooperatif logosu bulunacaktır. Sürücüler temiz ve bakımlı olmak zorundadır. Araç içerisinde şoförün şapka-bere-fotör, takke, takması yasaktır.

MADDE 14.7- Sürücüler araçlarına binen yolculara saygılı ve nazik davranmak zorundadır. Kesinlikle yolcularla münakaşaya giremezler.

MADDE 14.8- Sürücüler araçlarda yolcuların unutarak bıraktıkları eşyaların kendilerine teslimi için bağlı bulundukları kooperatife teslim edecekler.

MADDE 14.9- Sürücüler çalıştıkları hattın ilk ve son duraklarında dâhil, güzergahları üzerinde bulunan tüm otobüs duraklarından yolcu indirme ve bindirmeyi sağlıklı bir şekilde yapmak zorundadırlar. Kesinlikle güzergâh dışına çıkamazlar ve duraklarda yolcu indirme ve bindirme süreleri dışında bekleme yapamazlar.

MADDE 14.10- Toplu taşım aracını kullanan sürücünün her türlü davranışından işletmeci sorumludur.

MADDE 14.11- İşletmeci toplu taşım aracını, ''Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesine'' sahip olmayan sürücülere kullandırılması halinde, bu yönetmelikte belirtilen cezai hükümler uygulanır.
TOPLU TAŞIM ARACI İÇİNDE UYULACAK KURALLAR

MADDE 15-

MADDE 15.1- Araç sürücüsü dışında, İşletmeci tarafından araç içinde başkaca bir görevli bulundurulamaz.

MADDE 15.2- Yolcu ücretleri aracın uygun noktasına konulacak elektronik kart okuyucu validatörler yardımı ile elektronik akıllı kartların okutulması şeklinde yapılacaktır.

MADDE 15.3- Araca, izin verilen sayısından fazla yolcu alınmayacaktır. Bu hususta müşterinin kabulü veya binmek için ısrarı mazeret teşkil etmez.

MADDE 15.4- Araç içinde şoförün ve yolcuların sigara içmesi, meşrubat, kabuklu yiyecek, tost vb. dâhil her türlü yiyecek Maddelerinin tüketilmesi yasaktır. Araç içerisinde şoförün cep telefonu ile konuşması yasaktır.

MADDE 15.5- Araçlara 25 kg veya iki parçayı geçmemek şartıyla ve çok kaba olmayan; Çanta, bavul ve paket ile binilebilir. Çocuk arabasının açık olarak binilmesine izin verilir.

MADDE 15.6- Toplu taşım araçlarının seyir halinde kapıları kesinlikle açılmayacaktır.
TOPLU TAŞIM ARAÇLARINDA YOLCULAR İLE İLİŞKİLER

MADDE 16- Sürücü ve yolcu ilişkilerinde aşağıdaki hususlara uyulacaktır.

MADDE 16.1- Yolculara daima nazik davranılacak ve emir verir şekilde hitap edilmeyecektir. Yolcunun eleştirmesi halinde cevap verilmeyecektir. Ancak, yolcunun Aşırı alkollü ya da akıl hastası olması hallerinde, sürücüye aracın kullanımını tehlikeye düşürecek şekilde müdahale etmesi veya sürücüye hakaret etmesi ve saldırgan şekilde davranması halinde; araç durdurularak, Toplu Taşıma Şube Müdürlüğüne haber verilecek, görevli zabıta ekibinin müdahalesi beklenecektir.

MADDE 16.2- Yolcularla münakaşa etmek ve yüksek sesle konuşmak kesinlikle yasaktır. Yolcuya her nedenle olursa olsun hakaret ettiği tespit edilen sürücü için bu yönetmeliğin cezalar bölümlerindeki hükümler uygulanacaktır.

MADDE 16.3- Yolcu ile fiziki şekilde kavga etmek, bedeni olarak müdahale etmek kesinlikle yasaktır. Kavga eden sürücü için bu yönetmeliğin cezalar bölümlerindeki hükümler uygulanacaktır

MADDE 16.4- Yolcular araç içerisinde; yüksek sesle konuşamaz, taşkınlık yapamaz, ahlaka aykırı söz ve hareketlerde bulunamazlar. Söz konusu kurallara uymayan yolcular, sürücü tarafından "yaptıkları eylemin yönetmeliğe aykırı ve yasak olduğu belirtilerek" kibarca uyarılır. Uyarının yolcu tarafından dikkate alınmaması halinde, araç durdurularak "Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü'ne haber verileceği" belirtilerek yolcu bir kez daha uyarılır. Yapılan uyarlar dikkate alınmaz ise, araç uygun şekilde park edilerek Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü'ne haber verilir. Bu durumlarda, sürücü hiç bir suretle yolcu ile başka şekilde muhatap olamaz veya kişisel olarak münakaşa ve fiziki güç kullanma yoluna gidemez.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

TOPLU TAŞIM ARAÇLARINDA DENETİM VE CEZALAR
DENETİM:

MADDE 16-

MADDE 16.1- Bu yönetmelik kapsamındaki faaliyetler Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün denetimine ilişkin genel hükümleri yanında, Manisa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığının İl ve İlçe Merkezlerinde toplu taşıma araçları Ulaşım Zabıtası denetimine tabidir. Yapılan denetimlerde “Yıllık Çalışma Ruhsatı” veya “Otobüs Zorunlu Ferdi Koltuk Kaza Sigortası” bulunmayan araçlar ve bu araçları işleten taşımacıların faaliyetlerine izin verilemez, ilgili kanun kapsamında cezai işlem uygulanır. Ayrıca Bu yönetmelikte belirtilen kurallara uymayanlar hakkında yine bu yönetmeliğin 18. Maddesinde belirtilen ceza-i işlemler uygulanır. Sair mevzuatına göre suç teşkil eden fiiller ile ilgili olarak ise adli mercilere suç duyurusunda bulunulur.
CEZA VERMEYE YETKİLİ KURULLAR:

MADDE 17-

MADDE 17.1- Toplu taşım araç sahipleri ve sürücülerin yönetmelik hükümlerine aykırı olarak işlemiş oldukları her kusurda 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ve 1608 sayılı Umuru Belediyeye Müteallik Ahkamı Cezaiye Hakkında Kanun hükümleri, MBŞB Encümenince uygulanır.

MADDE 17.2- Ticaretten ve sanattan men kararları Ulaşım Dairesi Başkanlığı'na bağlı İl ve İlçe Merkezlerindeki yetkililer tarafından tatbik edilir.
CEZALAR:

MADDE 18-

MADDE 18.1- Toplu taşıma hizmetini üstlenen işletmecilerin hizmetin ifası sırasında yapmış oldukları kusurlar ile ilgili olarak 19.Maddedeki ceza cetvelinde belirtilen A' dan I’ ye kadar olan bilet cezaları ile taşımacılıktan çıkartılma cezaları sırası ile MBŞB Encümenince uygulanır.

MADDE 18.2- İşletmeciler ile sorumlu olduğu şoförlerle ilgili hata ve kusuru tespit edilenler 17.Maddede belirtilen yetkili kişilerce her zaman sözlü ve/veya yazılı olarak uyarılabilirler.

MADDE 18.3- Ceza ve yaptırımlar; 17.Maddede belirtilenler ile vatandaşların araçlarda ve araç sürücüleri hakkında gördüğü aksaklıkları yazılı veya sözlü olarak Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü’ne bildirmeleri sonucu meydana gelir. Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü yetkililerince konunun detaylı bir şekilde incelenerek (ses ve görüntü, aracın çalışma sistemine ilişkin araç takip kayıtları ile diğer bilgiler doğrultusunda) düzenlenecek tespit tutanağı içeriğine göre uygulanacak yaptırımlara MBŞB Encümenince karar verilir.

MADDE 18.4- İşletmeciler ve sürücülerin bu yönetmelik hükümlerine uymamaları durumunda Ulaşım zabıtası memurlarınca düzenlenen tespit tutanağı Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü 'nce MBŞB. Encümen'e sevk edilir. Encümen kararı ile alınan bilet cezası kararı Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü tarafından işletmeciye tebliği yapılır. İlgiliye tebliğinden itibaren 30 takvim günü süre zarfında MBŞB veznesine ödemenin yapılması zorunludur. İşletmeci ödememe ısrarının devamı halinde Encümence çalışma ruhsatı askıya alınarak araç parka çekilir. İşletmecinin cezası 6183 sayılı kanun hükümlerine göre kendisinden tahsil edilir.

MADDE 18.5- Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü tarafından aracı parka çekilen işletmeci ceza ödemesinde bulunmaz ve bu durumunun devamı halinde ise işletmecinin çalışma ruhsatının iptali MBŞB Encümenince değerlendirilir.

MADDE 18.6- Ulaşım Daire Başkanlığı’nın işletmeciye yapacağı her türlü bildirim, işletmecinin daha önce Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü’ne bildirdiği adrese yapılır. Ancak, günlük hareket programına dair bildirimler araçlardaki sürücüye de yapabilir. Bu bildirimler, araç sahibine yapılmış sayılır. Ulaşım Daire Başkanlığı’nın tüm işletmecileri ilgilendiren ilânları ve uyarıları işletmecinin üyesi oldukları Kooperatif aracılığıyla da yaptırılabilir. İşletmeciye hakkındaki cezai bildirimler ayrıca üyesi veya ortağı oldukları Kooperatif de gönderilir. İşletmeciye, kendisi ve istihdam ettiği personelin bildirim yapılacak adreslerini ve adres değişikliklerini en geç (15) onbeş gün içinde Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü’ne yazılı olarak beyan etmek zorundadır. Adresin doğru olmaması veya değişikliklerin bildirilmemesi halinde doğacak sorumluluk işletmeciye aittir.
CEZA CETVELİ

MADDE 19-

Özel Halk Otobüsü işletmecileri ve sorumluluğunda bulunan şoförlerine aşağıda suç olarak belirtilen davranışlarda bulunmaları halinde A' dan I ye kadar olan bilet cezaları, parka çekme ile taşımacılıktan çıkartılma cezaları sırası ile MBŞB Encümeni'nce uygulanır. İşletmecinin sorumluluğunda bulunan özel halk otobüsü şoförünün her tür birinci derece mesuliyeti işletmecinin kendisine aittir.



A gurubu 150 manyetik tam bilet,

B gurubu 225 manyetik tam bilet,

C gurubu 300 manyetik tam bilet,

D gurubu 375 manyetik tam bilet,

E gurubu 450 manyetik tam bilet,

F gurubu 600 manyetik tam bilet,

G gurubu 750 manyetik tam bilet

H gurubu 1875 manyetik tam bilet

I gurubu 3750 manyetik tam bilet,

Olan biletin ücreti karşılığı para cezasıdır. Tam bilet ücretinden kasıt manyetik biletin çoklu tam biniş değeridir. Ceza biletinin değeri suçun işlendiği tarihteki biletin güncel değeridir. Suç niteliği içeren eylemler ve uygulanacak cezalar aşağıda belirtilmiştir:


MADDE 19.1- Araçta gerekli olan iç ve dış temizliği yapmadan servise çıkmak.

CEZA: İlk seferde A, tekrarında B gurubu bilet cezası.



MADDE 19.2- Personelin araçta sigara içmesi.

CEZA: Kanunda belirtilen ceza uygulanır.



MADDE 19.3- Personelin kılık-kıyafet talimatlarına uymaması.

CEZA: İlk seferde A, tekrarında B gurubu bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.4- Şoförün kendisi haricinde yanında değişik maksatlı yolcu taşıması.

CEZA: İlk seferde A, tekrarında B gurubu bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.5- Duraklarda gereksiz bekleme ve kasıtlı olarak tehirli çalışmak.

CEZA. İlk seferde B, tekrarında C gurubu bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.6- Şoför tarafından elektronik bilet kullandırılması yerine ücret talep edilmesi, verilen ücreti kabul etmesi, biniş karşılığı usulsüz para alması.

CEZA: İlk seferde C, tekrarında D gurubu bilet cezası uygulanır. İşletmeciye 6 aydan 1 yıla kadar direksiyondan men cezası, sürücü ruhsat sahibi değilse süresiz direksiyondan men cezası verilir.



MADDE 19.7- Araç içerisinde canlı hayvan taşınması.

CEZA: İlk seferinde A, tekrarında B bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.8- UKOME'nin hareket saatleri programına gün içinde bir sefer (ilk servise 30 dakikadan sonraki geç kalmaları) uymama.

CEZA: İlk seferde D, tekrarında G gurubu bilet cezası. Takvim yılı içinde aynı suç 20 kere işlendiğinde çalışma ruhsat iptal edilir.



MADDE 19.9- Araç sahipleri ve şoförlerin görev süresi içerisinde birbirlerine sözlü veya fiili olarak hakaret etmesi durumunda.

CEZA: İlk seferde E, tekrarında G gurubu bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.10- Ücretsiz yolculuk hakkı olan yolcuları taşımama.

CEZA: İlk seferde B, tekrarında F gurubuna kadar bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.11- Yolcuya hakaret etme, kötü davranma, tehdit etme ve/veya darp etmek.

CEZA: İlk seferde D, tekrarında G gurubuna kadar bilet cezası ve sürücüye 1 aydan-6 aya kadar men cezası verilir. Darp etmesi durumunda ise ilk seferinde, G, tekrarında H gurubu bilet cezası ile işletmeciye 6 aydan 1 yıla kadar direksiyondan men cezası uygulanır. Sürücü ruhsat sahibi değilse süresiz direksiyondan men cezası edilir.



MADDE 19.12- Araçlarda yolcu ve yayaları tehdit edici, aracın avadanlıkları haricinde yaralayıcı, kesici veya tehdit edici( sopa, bıçak vb.) malzeme bulundurması halinde.

CEZA: İlk seferinde G, tekrarında I gurubuna kadar bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.13- Araçlarda yolcu güvenliğini tehlikeye atacak malzeme (yanıcı, patlayıcı, kesici vb.) taşımak veya taşınmasına müsaade etmek.

CEZA: İlk seferde A, tekrarında B gurubuna bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.14- Şoförlerin araç içerisinde siyasi propaganda amaçlı konuşmaları, ideolojik ve siyasi simge, afiş vb. yayınları taşımaları, yolcularla sohbet ve muhabbet etmek.

CEZA: D gurubu bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.15- Hat ve duraklara uymamak, Duraklarda durmamak.

CEZA: İlk seferde E, tekrarında G gurubu bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.16- Ücretsiz taşınma hakkı olmayan kişileri ücretsiz taşımak.

CEZA: İlk seferde B, Tekrarında sırasıyla D gurubuna kadar bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.17- Duraklar müsait olmasına rağmen peronlarda yolcu alma ve indirmelerde gerekli hassasiyeti göstermeyerek yolcunun hayatını tehlikeye atmak.

CEZA: İlk seferde A, tekrarında sırasıyla en fazla D gurubu kadar bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.18- Araca arka kapıdan yolcu alma. (Zorunlu durumlar hariç)

CEZA: C gurubu bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.19- Toplu ulaşım için gerekli olan belgelerden herhangi birini bulundurmamak.

CEZA: D gurubu bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.20- Aracın teknik ve teknolojik donanımına kasıtlı olarak zarar vermek veya teknik özelliklerini yitirmiş aracın onarımını yaptırmadan sefere çıkartmak

CEZA: İlk seferde D, tekrarında sırasıyla en fazla G gurubuna kadar bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.21- Yolcu ve araç güvenliğini tehlikeye düşürecek biçimde trafik ihlali yaparak araç kullanmak.

CEZA: İlk seferde C, tekrarında sırasıyla en fazla F gurubuna kadar bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.22- Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü’nün yetkili, ulaşım zabıtası ve denetim görevlileri ile gereksiz tartışmada bulunmak.

CEZA: İlk seferde E, tekrarında sırasıyla en fazla G gurubuna kadar bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.23- Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü’nün yetkili, ulaşım zabıtası ve denetim görevlilerine hakaret ve/veya tehditte bulunmak.

CEZA: Sürücü ruhsat sahibi İlk seferde H, tekrarında sırasıyla en fazla I gurubu bilet cezası. Sürücü ruhsat sahibi değilse G gurubu ve süresiz direksiyondan men cezası uygulanır.



MADDE 19.24- İşletmeci veya şoförlerin, görev süresi içinde veya dışında Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü’nün yetkili, ulaşım zabıtası ve denetim görevlilerini darp etmek ve/ veya buna azmettirmek.

CEZA: I gurubu bilet cezası ve 30 gün park cezası. Ayrıca olayın failine süresiz olarak direksiyona çıkmama cezası uygulanır.



MADDE 19.25- Şoförlerin idareyi küçümseyici veya küçük düşürücü davranışlarda bulunması.

CEZA: İlk seferde E, tekrarında sırasıyla en fazla G gurubuna kadar bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.26- Alkollü Araç kullanma.

CEZA: Tespit edildiğinde I gurubu bilet cezası ile suçu işleyen sürücüye 12 ay süreli direksiyondan men edilir.



MADDE 19.27- 24 saatlik süre içinde Şoförün dokuz saatten fazla araç kullanması

CEZA: Tespit edildiğinde B gurubu bilet cezası, tekrarında H grubuna kadar bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.28- Yaka kimlik kartsız çalışmak.

CEZA: İlk seferde A, tekrarında sırasıyla en fazla C gurubuna kadar bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.29- Seyir halinde iken ara noktalarda şoför değişimi yapmak.

CEZA: İlk seferde A, tekrarında D gurubuna bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.30- Seyir halinde iken araç kapısı açık tutmak.

CEZA: İlk seferde A, tekrarında D gurubuna kadar bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.31- Araçlarda uygulanacak teknolojinin getirdiği yenilikler (kamera, araç takip, elektronik reklam, sistemin ihtiyacına cevap veren internet bağlantısı, vs.) zarar vermek, kullanılmaz hale getirmek ve işletmecinin her tür işleyişi ile ilgili yetkili Belediye ve denetim elemanlarının talimatlarına uymama.

CEZA: İlk seferde A, tekrarında sırasıyla en fazla I gurubuna kadar bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.32- Belirli günlerde Türk Bayrağı takmama.

CEZA: İlk seferde B, tekrarında sırasıyla en fazla F gurubuna kadar bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.33- Çalışma ruhsatında tahrifat yapma.

CEZA: İlk seferde I, tekrarında çalışma ruhsatının iptali Encümence değerlendirilir.



MADDE 19.34- Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü’nün izni olmadan bir yıl içinde (10) on günden fazla çalışmamak.

CEZA: Toplu taşım çalışma ruhsatı iptali Encümence değerlendirilir.



MADDE 19.35- Bireysel, toplu veya kısmi olarak iş akışını yavaşlatma veya iş bırakma (kontak kapatma).

CEZA: Her araç için ilk seferinde ilk gün için H, ikinci gün için I ve takip eden her gün için I gurubu bilet cezası. 5. günün sonunda toplu taşım çalışma ruhsatı iptali Encümence değerlendirilir.



MADDE 19.36- Günlük çalışma programına tüm gün uymama.

CEZA: İlk seferde G, tekrarında sırasıyla en fazla I gurubuna kadar bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.37- Aracın seferini günlük çalışma programında ki verilen bitim süresinden gerekçesiz olarak geç veya erken bitirmesi.

CEZA: İlk seferde D, tekrarında sırasıyla en fazla G gurubuna kadar bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.38- Yönetmelik hükümleri çerçevesinde belediyemiz ve ilgili kurumlarla ilgili her türlü ilan ve reklamı otobüslerde muhafaza etmeme, yırtıldığı takdirde Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü yetkililerine bilgi vermeme.

CEZA: İlk seferde C, Tekrarında sırasıyla en fazla E gurubuna kadar bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.39- Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü yetkililerinin araçlarda tespit ettiği teknik veya işlevsel eksiklikleri yerine getirmeden servisi çıkmak.

CEZA: İlk seferde B, tekrarında sırasıyla en fazla E gurubuna kadar bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.40- Aracın teknik özelliklerine etki edecek ürünler, gereksiz süs veya aksesuar(havalı korna, radyo, teyp, cd çalar vb. hizmet harici cihazlarını) bulundurmak. Seyir esnasında uzun süreli cep telefonu ile konuşmak.

CEZA: A gurubu bilet cezası, tekrarında sırasıyla C gurubuna kadar bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.41- Aracın servis esnasında kaza yapması ve bu durumun %80 veya fazlası ile trafik tutanak raporunda veya mahkeme kararında araç sürücüsü hatasından kaynaklandığının anlaşılması halinde.

CEZA: İlk seferinde D, tekrarında sırasıyla I grubuna kadar bilet cezası uygulanır.



MADDE 19.42- Kooperatif kendi tüzüğünde toplu taşımacılık ile ilgili düzenlemiş olduğu yaptırım ve çalışma koşullarına aykırı hareket eden, yöneticilere karşı olumsuz tutum sergileyen kooperatif üyesi ve şoförü hakkında kooperatif yönetim kurulu tarafından tutulan tutanaklar Toplu Taşıma Şube Müdürlüğüne gönderilerek üye ve araç sürücüsü hatasından kaynaklandığının anlaşılması halinde.

CEZA: İlk seferinde A, tekrarında sırasıyla I grubuna kadar bilet cezası uygulanır.

Yukarıda belirtilen ceza Maddeleri ve bu Maddelerin dışında işlenen suçlarda; 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ve 1608 sayılı Umuru Belediyeye Müteallik Ahkâmı Cezaiye Hakkında Kanun kapsamında MBŞB. Encümeni gerekli cezayı vermeye yetkilidir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

ÇEŞİTLİ VE SON HÜKÜMLER
HÜKÜM BULUNMAYAN HALLERDE YAPILACAK DÜZENLEMELER:

MADDE 30-

Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde ilgili yasalar çerçevesinde gerekli düzenlemeyi yapmaya Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Ulaşım Dairesi Başkanlığı yetkilidir.


GEÇİCİ MADDE:

Bu yönetmelik kapsamında geçici Madde tanımlaması yapılan uygulamalar ilgili geçici Madde doğrultusunda geçici madde sürecince uygulanır. Geçici madde kapsamında belirlenen uygulamalar geçici maddede belirtilen süre bitiminde iş bu yönetmelik ilgili Maddelerine göre uygulamaya devam edilir.


GEÇİCİ MADDE 1: Manisa Büyükşehir Belediyesine bağlı İlçe Merkezlerinde faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilere ait toplu taşım araçlarından mevcut minibüsler 1+1 şekliyle ½ hisseli olarak birleşerek bu yönetmeliğin 13.’ncü Maddesinde belirtilen özelliklere uygun Özel Halk Otobüsüne dönüşümünün sağlanması, yine gerçek ve tüzel kişilere ait toplu taşım araçlarından mevcut Özel Halk Otobüsleri'nin de bu yönetmeliğin 13.’ncü Maddesinde belirtilen özelliklere uygun Özel Halk Otobüslerine değişimlerinin sağlanması için 01/01/2016 tarihine kadar dönüşüm ve değişimleri sağlanacaktır.

ALTINCI BÖLÜM

YÜRÜRLÜK VE YÜRÜTME
YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN

MADDE 20- 03/07/2012 tarih ve 264 sayılı Belediye Meclis Kararı ile kabul edilip yürürlüğe konulan “Özel Halk Otobüsleri Çalışma Ve Seyrüsefer Yönetmeliği'' ek ve değişiklikleri ile birlikte Bu yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yürürlükten kalkar.
YÜRÜRLÜK

MADDE 21- 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu'nun 9. Maddesiyle verilen yetkiye dayanılarak hazırlanmış olan bu yönetmelik Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi'nce kabul edilip;

MADDE 21- 1- Bu yönetmeliğe yeni Madde eklenmesi çıkarılması Büyükşehir Belediye Başkanının ve/veya Büyükşehir meclis üye ya da üyelerinin teklifi; meclisin salt çoğunluğunun kararı ile gerçekleşir.

MADDE 21-2- Bu yönetmelikte bahsedilen sıralı sayılı amir ve/veya yöneticiler yönetmelikte vaaz edilen çalışma alanları ve çalışmaları hakkında Büyükşehir meclisinin talebi ile Büyükşehir meclisine bilgi verir.

MADDE 21-3- Bu Yönetmelik, Belediyemiz ilan tahtası veya internet sitesinde yayımlanması ile yürürlüğe girer.
YÜRÜTME

MADDE 22- Bu yönetmelik hükümleri Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yürütülür.
Ek: 1 Adet Çalışma Ruhsatı.

T.C.

MANİSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Ulaşım Dairesi Başkanlığı

D’ PLAKALI ÖZEL HALK OTOBÜSÜ ÇALIŞMA RUHSATI


Ruhsat Sahibi Araç Bilgileri

Adı Soyadı : Ruhsat No :

T.C Kimlik/Vergi No : Ruhsat Durumu :

Doğum Tarihi/Yeri : Dönemi :

Adres : Ruhsat Veriliş Tarihi :

Plaka No :

Adı Soyadı : Cins ve Model :

T.C Kimlik/Vergi No : Motor No :

Doğum Tarihi/Yeri :

Adres :
Çalıştığı Hat/Durak :


AÇIKLAMA
5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanununun 7. Maddesinin (f ve p) bendi gereğince Manisa Büyükşehir Belediye Meclisince hazırlanarak ………… tarih ve ………… sayılı kararı doğrultusunda ve ……….. tarihinde yürürlüğe giren “’D’ Plaka Tahsisli Özel Halk Otobüsleri Çalışma Usul Ve Esaslarına Dair Yönetmelik” hükümleri doğrultusunda “Özel Halk Otobüsü Çalışma Ruhsatı” ile taşıma yapmasına izin verilmiştir.

Düzenleme Tarihi:


İmza
Ulaşım Daire Başkanı
BU BELGE VERİLDİĞİ TARİHTEN İTİBAREN GEÇERLİDİR. BU BELGENİN ASLI GEÇERLİ OLUP FOTOKOPİSİ VS. YAPILAN SURETLERİ GEÇERSİZDİR.



Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət