Ana səhifə

SAĞlik bakanliği tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü


Yüklə 36.5 Kb.
tarix27.06.2016
ölçüsü36.5 Kb.
T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
09/01/2009 / 965

SAYI    : B.10.0.THG.014.00.02-

KONU  : Diyaliz Membran Şartnameleri

……………………….. VALİLİĞİNE

(İl Sağlık Müdürlüğü)

GENELGE 2009/01

Bilindiği üzere ülkemiz genelindeki diyaliz hizmetleri 08/05/2005 tarihli ve 25809 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca yürütülmektedir. Anılan Yönetmeliğin Diyaliz Bilimsel Danışma Kurulunun görevlerini düzenleyen 6 ıncı maddesinin ( f ) fıkrasında; “Gerek görüldüğünde, diyaliz tedavisinde kullanılan ilaçlar, solüsyonlar, araç ve gereçler ile ilgili standartların belirlenmesinde Bakanlığa bilimsel görüş vermek,” denilmektedir.

Son zamanlarda ülkemiz genelinde devlet hastanelerinin bir kısmında hemodiyaliz sarf malzemeleri içerisinde özellikle sentetik membran ihaleleri ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşanmakta, hazırlanan şartnamelerin rekabet koşullarını sağlamadığı iddia edilerek ihaleler müfettiş incelemelerine hatta yargıya taşınmakta, bu olaylar birçok hekimin ciddi sıkıntılar yaşamasına sebep olmaktadır. Tüm bunlara geçit verilmemesi için ihalelerde uygun rekabet şartlarının sağlanması amacıyla bazı noktalara dikkat edilmesi, doğabilecek uzlaşmazlık veya olayların yargı yoluna taşınmasına ve hekimlerimizin mağdur olmalarına engel olmak amacıyla Diyaliz Bilimsel Danışma Kurulumuzca, hazırlanacak diyaliz membran şartnameleri ile ilgili olarak dikkat edilecek hususlar aşağıda belirtilmiştir:


1-Ünitelerinde sentetik hemodiyaliz membranı tercih edecek hekimlerin şartnamelerinde tek bir veya iki alt sentetik grubu değil de “membran materyali tam sentetik olmalıdır” şeklinde tüm grubu içerecek şekilde şartname düzenlemeleri rekabet şansını arttıracaktır.

2-Ülkemizde kuru tip membranların yanında ıslak membranlar da kullanılmaktadır. Her iki membran türünde de ön yıkama işlemi için üretici firmalar aksini belirtmedikçe benzer miktarda izotonik solüsyon kullanılmaktadır. Bu nedenle ıslak, kuru membran tipi ayırımı yapılmaması uygun olur.


3- Günümüzde membran sterilizasyonu olarak nadiren Etilen oksit (ETO) ve daha ziyade buhar, ısı ve ışınlama (gamma, Beta, elektron beam) sterilizasyon yöntemleri kullanılmaktadır. Bu sterilizasyon şekillerinden ETO ile sterilizasyon neredeyse terk edilmek üzeredir. Şartname düzenleyicilerin buhar, ısı, ışınlama ile sterilizasyon yöntemleri arasında tercih yapmadan bu üç metodu da bir arada yazarak (buhar, ısı, ışınlama) şartname düzenlemeleri katılımcı sayısını arttıracaktır.

4- Membran metrekareleri şartnamelerde yazılırken metre kare alanı mümkün olduğu ölçüde geniş tutulmalıdır. ( Örneğin mebran yüzey alanı 1.4 m2, 1.6 m2 gibi tek bir ölçüden ziyade 1.4-1.6 m2 vb yazılması katılımcı sayısını arttıracaktır).


5- Ülkemizde arter ve ven seti üreticileri ya da dağıtıcıları bu ürünlerin sterilizasyonunda daha ziyade ETO ile steril edilmiş malzemeleri ithal etmekte veya yerli üreticiler üretimlerinin önemli bir kısmında ETO yu tercih etmektedirler. Arter ven seti ve fistül iğnesinin sterilizasyonunda ETO hariç diğer sterilizasyon yöntemleri kullanılarak üretilmiş ürünleri her zaman bulmak mümkün olamamaktadır. Hemodiyaliz membranı yüzey alanı ile kıyaslandığında arter ven seti ve fistül iğnelerinin yüzey alanı çok daha az olduğundan sterilizasyon yönteminden kaynaklanabilecek ETO ile ilişkili yan etkiler çok daha az beklenmelidir. Bu nedenle arter ven seti ve fistül iğnesi sterilizasyon yönteminin belirtilmemesi daha uygun olacaktır. ETO’ya bağlı yan etkilerin gelişebileceği azınlık bir hasta grubu ile her zaman karşılaşmak mümkün olabilir. Bu hastalar için (belgelendirilmek kaydıyla) az sayıda ETO dışı yöntemlerle sterilizasyon yapılmış arter ven seti ve fistül iğneleri kullanılabilir.
6-Hemodiyaliz cihazlarında kullanılan arter ve ven setleri çoğu kez üniversal olsa da makine uyumludur. Şartname hazırlarken kullanılan hemodiyaliz cihazının markasını yazmakta bir sakınca yoktur.
İlinizde hizmet vermekte olan kamu hastanelerinin yapacağı diyaliz membran ve diyaliz sarf malzemesi ihaleleri için hazırlayacağı Şartnamelerinin yukarıda belirtilmiş olan Diyaliz Bilimsel Danışma Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda oluşturulması hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Prof. Dr. Nihat TOSUN

Bakan a.


Müsteşar V.


Gereği:

81 İl Valiliği


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət