Ana səhifə

Özel tiyatrolar, işi para amaçlı yapıyor Konya Devlet Tiyatrosunun çiçeği burnunda müdiresi Bengisu Gürbüzer Doğru, gazetemize verdiği özel röportajda, devlet tiyatrolarının yerini özel tiyatroların tutamayacağını


Yüklə 312 Kb.
tarix27.06.2016
ölçüsü312 Kb.


Özel tiyatrolar, işi para amaçlı yapıyor

Konya Devlet Tiyatrosunun çiçeği burnunda müdiresi Bengisu Gürbüzer Doğru, gazetemize verdiği özel röportajda, devlet tiyatrolarının yerini özel tiyatroların tutamayacağını, özel tiyatroların bu işi para amaçlı yaptığını savundu. İşte o röportajın ayrıntıları…

28 Eylül 2012 Cuma 09:49



Yeni sezona tarihi bir oyunla başlıyorsunuz ilk duygularınızı alalım.
Yeni sezonumuz 2 Ekim’de seyircilerimizle buluşacak. Büyük bir oyunla başlayacağız; ‘Ya devlet başa ya kuzgun leşe’ Orhan Asena’nın yazdığı benim yönettiğim bir oyun. Konya ile çok yakından ilgisi olan bir oyun. Çünkü biliyorsunuz şehzade Selim, Konya’da yetişmiş bir şehzadedir ve daha sonrasında da tahta çıkmıştır. Kardeş kavgalarını ve kanuninin bu kavgadaki baba olarak yıpranışını anlatan bir oyunu sahneleyeceğiz. 

Yeni sezon hakkında neler söyleyeceksiniz?
Yeni sezon Konya Devlet Tiyatrosu için de bambaşka bir önem taşıyor. Konya’nın tiyatrosu 15. yaşına girecek. Bu sezon yapmayı planladığımız önemli oyunlar var. Daha kamuoyunun bilgisi fazla yok ama 2. oynayacağımız oyunun da provasını yapıyoruz. Bu sene bol turneli bir sezon bekliyoruz. Sezon içerisinde Ankara devlet tiyatrosunu, Adana devlet tiyatrosunu ağırlayacağız. Biz de Antep ve Maraş turnesine çıkacağız. Bir anda seyircilerimize sahneleyeceğimiz oyunlarla rahatlatmayı düşünüyoruz. Çocuk oyunlarımız da devam ediyor. Güzel ve Çirkin, Dört köşe palyaço devam edecek. Bu sene küçük izleyicilerimiz için bir Nasreddin Hoca oyunu sahnelemeyi düşünüyoruz.

Konyalıların tiyatroya ilgisi ne derecede?
Konya’da 15. yaşını doldurmuş bir tiyatro var. Dolayısıyla kemikleşmiş, seyreden, eleştiren, takip eden bir seyirci kitlemiz oluştu. Konya’nın seyircisi bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı.Bizi izlemeye her yaş araladığından seyirci geliyor.Pazar günleri müzikal çocuk oyunlarımız oluyor ona çocuklar geliyor,Üniversiteli izleyicilerimiz çok olduğu gibi, halktan da büyük bir seyirci kitlemiz var.Çünkü her kesime hitap eden oyunları oynuyoruz.

Tiyatronun Konya’daki son 10 yılını değerlendirecek olursak nereden-nereye geldi?
Konya’da 15 yıllık bir tiyatro var ve ben 13 yıldan beri bu tiyatrodayım.Bizimle birlikte seyirci de eğitim gördü, bizle birlikte büyüdü.Tiyatronun yerini bilmeyen kişilerin olduğunu biliyordum.‘Tiyatro nerede’ diye sorulduğunda gösteremeyen kişiler vardı ama bugün sorduğumuzda tiyatronun Anıtın karşısında olduğunu herkes biliyor. Hatta vatandaşlar tiyatromuzun önünü kolay olsun diye buluşma yeri olarak bile tayin ediyorlar.

Sinema ile tiyatro arasındaki fark size göre nedir?
Sinemada görünen oyuncularda zaten tiyatrodan yetişen kişilerdir. Seyirciler de bu oyuncuları canlı görebilmek için tiyatroya geliyorlar. Sinemayla tiyatro bambaşka bir alandır her şeyden önce sinemayı seyretmesi kolaydır. Mısır yiyerek, kola içerek filmi seyredebilirsiniz ama tiyatroda öyle değil! Oyuncular canlı performans sergiliyorlar. Sinemadaki gibi keselim tekrar baştan alalım yoktur. O yüzden tiyatro büyük önem ister. Oyuncuların ezberinin kuvvetli olması lazım...

Oyuncu, sinemadan mı yetişir yoksa tiyatrodan mı? 
Oyuncu, bir kere okullarda, konservatuarlarda yetişir ama tabii ki oyunculuk yetenek işidir. Sorduğunuz soru öyle bir şey ki aynı tavuk mu yumurtadan çıkar yumurta mı tavuktan çıkar’a benziyor. Oyunculuğun bazı yok! “Tiyatrocular, sinema oynayamaz, sinemacılar da tiyatro oynayamaz” düşüncesine katılmıyorum. Şuanda biliyorsunuz ki tiyatrocular, dizilerde, filmlerde oynuyorlar. Oyuncu, oyuncudur bunun sineması, tiyatrosu yoktur!



Sinemadan gelip de tiyatro yapan oyuncular var mı sizin hatırladığınız kadarıyla?

Şener Şen, Kemal Sunal, Metin Akpınar ve daha da fazlası tiyatro oyunu oynamışlardır. Sinemacı diye kestirip atamayız ki. Oyunculukta tiyatrodan yetişmek gibi bir kavram yok. Oyuncu sinemada da oynar, tiyatroda da oynar.

Konya Devlet Tiyatrosundan dizi ve filmlerde oynayan oyuncular çıktı. İlerleyen zamanlarda da oyuncu sayısının artacağını düşünüyorum. Siz bu konu hakkında neler söyleyeceksiniz?
Sonuçta biz devlet tiyatrosunda görev yapıyoruz. Kendi işimizi aksatmamak kaydıyla dizi ve filmlerde oynayabiliriz. Bize gelen her teklifi kabul edip oynayacağız diye bir kaide yok. Yasalara göre de bu çok açık bir durum. “Tiyatro oyuncusunun provası ve oyunu olmadığı zamanlarda diğer işlerini yapabilir.” deniliyor.

Bazı özel firmalar tiyatro oyuncularıyla anlaşıp köy- köy dolaşarak oyun sergiliyorlar. Sizin bu takım projeleriniz var mı?
Bizim zaten böyle projelerimiz var. Biz devlet tiyatrosu olarak yıllardır köylere tiyatro götürüyoruz zaten. Tam 56 sahnemiz var. Kimse Şırnak’a gitmiyor, Cizre’ye gitmiyor biz gidiyoruz. Köylere, kasabalara gidiyoruz. Devlet tiyatrosunun yerini herhangi bir özel tiyatro tutamaz. Devlet tiyatrosu çünkü bir kamu kuruluşudur. Devlet tiyatrosu kar amacı gütmeyen bir kuruluş. Milyarlarca liralık projeler çıkar ve biletleri 2 liradan, 5 liradan satılır. Özel tiyatrolarda biletler,30-40- 50 liradan satılıyor.Nasıl camiden, okuldan bir kar yapmak düşünülmez ise tiyatrodan da kar yapmak düşünülemez. Özel kuruluşlarda bu böyle değildir. Özel tiyatrolar kar yapmaya endekslenmişlerdir.

Müdireliğe de yeni getirildiniz yeni projeleriniz, hedefleriniz var mı?
Ben, bayrak yarışını devraldım. Devlet Tiyatrolarında turnelere gidilir-gelinir. 12 yerleşik bölgeyiz ben sadece olduğumuz yerdeki çizgiyi korumak ve ileriye götürmekle görevliyim. Şehrimize uygun, halkımızın sevebileceği, bizim oynamaktan mutluluk duyacağımız oyunlar seçerek şehrimize bir canlılık katmayı amaçlıyoruz.

Yeni sezonda gelecek ve gidecek oyuncular var mı ?
Adana devlet tiyatrosundan bir oyuncu geldi bir oyuncumuz da Adana’ya gitti. Bir nevi takas yaptık.

Mesleğe yeni başlayacak oyunculara, tavsiyeleriniz nelerdir?
Çok klişe bir şey olacak ama yaşam tarzında oyuncunun önemli şeylerin değişmesi lazım. Bir kere tiyatrocunun çok okuması gerekir.Hafızası çok kuvvetli olacak ayrıca dünyaya bakış açısı birebir olmayacak.Bir baktığında tamamıyla geneli görebileceksiniz. Gözlem yapacaksınız, insanlarla yakınlaşacaksınız, İnsanlarla iç içe olacaksınız. Çünkü insanı, insanla anlatan bir sanat olması nedeniyle çok büyük bir önem taşıyor yaptığı iş.İnsanları tanımadan insanları oynamak mümkün değil bu yüzden halk ile iç içe olması şart.

Veli ÖZKAN/Hakimiyet.com

http://www.hakimiyet.com/yerel/ozel-tiyatrolar-isi-para-amacli-yapiyor-h31431.html


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət