Ana səhifə

New trier scobol solo


Yüklə 374.35 Kb.
səhifə1/9
tarix26.06.2016
ölçüsü374.35 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
NEW TRIER SCOBOL SOLO

ROUND 1


9:20

1. Interdisciplinary

(Note to moderator: Bubalus bubalis is pronounced BYOO-bal-uhs BYOO-bal-is.) This substance is mentioned in the title of James McBride’s autobiography, and it is the first word in the common name for the animal with scientific name Bubalus bubalis. In The Rime of the Ancient Mariner, this word is repeated before the word Everywhere. Religions related to Catholicism bless it and store it in a font, and it appears in the title of a composition by Handel first performed on the Thames. Identify this substance which could be called dihydrogen monoxide.
ANSWER: Water (do not accept Ice or other variations)
2. Pyramidal Math (30 Seconds)

This is the only binomial factor of x cubed minus six x squared plus twelve x minus eight, and it is equal to the quantity x squared minus seven x plus ten divided by the quantity x minus five. It also is one of the factors of x cubed minus eight. Find this binomial which has the same formula as the linear function that goes through the points (1,-1) and (5,3).


ANSWER: (y=)x-2 (accept x + -2 or -2+x)
3. World Literature

This author wrote a few plays, including adaptations of works by Faulkner and Dostoyevsky as well as a work about Caligula. In 1957, six of his short stories were published under the title Exile and the Kingdom. The last three novels of his that were published are A Happy Death, The First Man, and The Fall. However, he is better known for his first two novels, one of which has a main character who repeatedly shoots his friend’s girlfriend’s brother, another of which begins with thousands of rats dying, and both of which are set in his native Algeria. Name this author of The Stranger and The Plague.


ANSWER: (Albert) Camus
4. Current Events

This is the maiden name of Gordon Smith’s mother; Smith just lost his Senate seat to Jeff Merkley. It is also the last name of a man who served as the Chief Justice of the Arizona Supreme Court in the 1950s. That man had six children, two of whom represented Arizona in the US House of Representatives. One of those two also served as Secretary of the Interior under Kennedy and Johnson. Those two Congressmen each had sons who were elected to Congress in 1999, one from New Mexico and the other from Colorado. Name this family that, thanks to the 2008 Elections, has two people about to become Senators.


ANSWER: Udall(s)

5. Biology

This term is used to describe two of the phases during meiosis, the first of which involves the crossing over process. It also is used to describe the phase during mitosis in which the nucleolus usually disappears and the centrosomes move away from each other. It is characterized by chromatin condensing into chromosomes. Name this mitosis stage that takes place before metaphase, generally considered the first step in cell division.
ANSWER: Prophase
6. Music

(Note to moderator: Poppea is pronounced Poh-PAY-a.) Most of his early works were motets and madrigals, and he spent the last thirty years of his life in Venice. Near the end of his life, he wrote the operas The Return of Ulysses and The Coronation of Poppea. His most famous opera contains the aria Tu Se Morta and begins with a character called La Musica explaining the power of the protagonist. Name this 16th and 17th Century composer who wrote an opera about Orpheus.


ANSWER: (Claudio) Monteverdi
7. United States History

His troops sometimes arrived late during the Seven Days Battles, and he underestimated enemy strength at the Battle of Kernstown. In between those blunders, however, he had great success in the Valley Campaign. He helped win a major victory at the Battle of Chancellorsville, but he was mistakenly shot at night by his own troops. Name this Confederate General who acquired his famous nickname at the First Battle of Bull Run.


ANSWER: (Thomas “Stonewall”) Jackson
8. Physics (10 Seconds)

(Note to moderator: Hydrocyanic is pronounced HIGH-drogh-sigh-an-ik.) It is in a steel chamber with a device described as follows: a Geiger counter contains a tiny bit of substance that has a fifty percent chance of decaying over the course of an hour, and if that substance decays a flask of hydrocyanic acid is shattered. Quantum mechanics must describe the state of the substance using superposition, but it does not make sense to describe the state of this animal the same way. Identify this animal in a thought experiment that belonged to the Austrian physicist who imagined it.


ANSWER: Schrodinger(’s) Cat (prompt Cat)

9. Vocabulary

In finance, this term is related to liquidity and refers to an amount of capital held back from investment in order to meet probable or possible demands. Similarly, this term can refer to military forces not committed to battle or to athletes available on the bench. It also describes land set aside for hunting. Give this term that, as a verb, means to save for future use.
ANSWER: Reserve(s)
10. Religion/Mythology

He was born holding his brother’s heel. Many years later, fearing his brother’s anger, he moved to Haran and worked for Laban. He worked for Laban in order to marry his daughter, but he was tricked into marrying the wrong one. Eventually, he was able to marry both women and produced sons through both them and their servants. One of his wives, Rachel, died giving birth to his twelfth and final son, Benjamin. Name this son of Isaac and Rebecca and brother of Esau.


ANSWER: Jacob (or Israel)
11. Pop Culture

(Note to moderator: No singing or laughing, please.) According to a song in a very famous movie, what is the one answer to the following questions: What makes the sphinx the seventh wonder? What makes the Hottentot so hot? What puts the ape in apricot? What makes the muskrat guard his musk? What makes the elephant charge his tusk, in the misty mist or the dusky dusk? What have they got that I ain't got? The song is sung by actor Bert Lahr in the Emerald City in 1939’s The Wizard of Oz.


ANSWER: Courage (Wizard of Oz)
12. Geometry/Trigonometry (30 Seconds)

Ignore units. Find the area of the largest circle that can be inscribed inside a rectangle that is six by ten.


ANSWER: Nine Pi (do not accept Nine)
13. Nonfiction

Some of the books she wrote include The Fountain of Age, Beyond Gender, and Life So Far. She had enough schooling to be a psychologist, but she never became one. The mother of three children, she wrote a famous book in 1963 that was personal and political, criticizing society for encouraging women to live through their family members. Name this co-founder of the National Organization for Women who wrote The Feminine Mystique.


ANSWER: (Betty) Friedan (accept Goldstein)

14. British Literature

He wrote a few stories for children, including The Happy Prince. He wrote several plays, including one which involves a fraudulent scheme to build a canal in Argentina. Another play involves several rumored affairs, including one involving Lord Darlington. His most famous play begins in Algernon Moncrief’s apartment. These three plays are An Ideal Husband, Lady Windermere’s Fan, and The Importance of Being Earnest. Name this man whose only novel was The Picture of Dorian Gray.
ANSWER: (Oscar) Wilde
15. Geography/Earth Science/Astronomy

High tides from this bay killed hundreds of thousands of people in 1970. It is fed by the Palar, Godavari, and Irrawaddy Rivers. To its East is Andaman Sea, and its southern corners are by Sumatra and Sri Lanka. Though the Hudson Bay has a longer shoreline, this is the largest bay in the world by surface area. Name this body of water on the coast of Myanmar, Bangladesh, and India.


ANSWER: (Bay of) Bengal
16. Algebra (30 Seconds)

Find x if Susie and Janie have the same amount of money. Susie has x dimes and twenty nickels. Janie has x quarters and two nickels.


ANSWER: 6
17. Art/Archictecture

(Note to moderator: Triptych is pronounced TRIP-tick.) The middle of this work has several ponds, including a small circular one that has many people riding animals around it. Its left side shows a wide variety of animals and God presenting Eve to Adam. The right side is much darker and depicts Hell. Name this triptych completed in the early 16th Century by Hieronymus Bosch.

ANSWER: (The) Garden of Earthly Delights
18. Chemistry

This compound is made in laboratories by exposing formic acid to hot, concentrated sulfuric acid. It can also be produced when common compounds come into contact with coke. It is used to synthesize methanol and as a reducing agent. Unfortunately, this colorless, odorless, and tasteless gas binds with hemoglobin molecules much more easily than oxygen, so people exposed to heavy concentrations of it experience drowsiness, headaches, and eventually death. Name this common diatomic molecule.


ANSWER: Carbon Monoxide (prompt Carbon Oxide)

19. United States Literature

When the narrator of this novel arranges a meeting for the title character, the title character offers to have the narrator’s lawn mowed and find him some better work. Despite some rain, the meeting goes well and involves some piano playing by Klipspringer. The narrator is originally from Minnesota and tries to sell bonds for a living in New York City. The title character is very wealthy and likes to throw big parties at his mansion in West Egg. Name this novel by F. Scott Fitzgerald.
ANSWER: (The) Great Gatsby (do not accept Gatsby)
20. World History

While he was King, the terms Whig and Tory began being used for political sides during the Exclusion Crisis. The terms of his reign were worked out by the Declaration of Breda, Militia Act, and Act of Indemnity and Oblivion. A lot of misfortunes happened during his rule, including the second Dutch War, the Great Plague, and the Great Fire. Name this Stuart King from 1660 to 1685 who ruled after Richard Cromwell was removed from power.


ANSWER: (King) Charles II (Stuart) (of England) (prompt Charles or Charles Stuart)
Tiebreakers:

If you need to replace a question, take the corresponding question from the Replacement Packet rather than one of these questions. In case of a tie, use these questions in order until one is answered correctly.


This law is named after a nineteenth century Frenchman, and deviations from it are sometimes corrected by adjusting for the difference between pressure and fugacity. Relating vapor pressures to mole fractions within a solution, it can be cited in an explanation of how antifreeze works. Name this law which quantifies how the addition of a solute to a liquid lessens the tendency of the liquid to change phases.
ANSWER: Raoult(’s Law)
(Note to moderator: Amiens is pronounced AHM-ee-enz, and Giusti is pronounced like JUICE Tea.) This war included the Battles of Loos, Ginchy, and Amiens. Truces that started bringing about its end were signed at Saloniki, Mudros, and Villa Giusti. It also included the Caucasus, Serbian, and Dardanelles Campaigns. Its beginning is sometimes known as the July Crisis, and an early failed military strategy was known as the Schlieffen Plan. Name this war precipitated by the assassination of Archduke Franz Ferdinand that lasted from 1914 to 1918.
ANSWER: World War I (or The Great War)
This country borders Israel, Libya, and Sudan. Name this country whose capital is Cairo.
ANSWER: Egypt

NEW TRIER SCOBOL SOLO

ROUND 2

9:40


1. Interdisciplinary

(Note to moderator: Foyatier is pronounced Foy-YAH-tee-ay.) He is the subject of the third and final ballet by Aram Khachaturian and a sculpture by Denis Foyatier at the Louvre. There have been several historical novels about him, most notably one by Howard Fast that was turned into a 1960 movie starring Kirk Douglas and Laurence Olivier. In real life, he led a group that ended up being crucified by the thousands after being defeated by Pompey in 71 BCE. Name this leader in the Third Servile War.


ANSWER: Spartacus
2. Pyramidal Math (30 Seconds)

This number is equal to the integral of x to the seventh power from x equals negative four to x equals four. It also equals the sum of the solutions to the equation x cubed minus two x plus one equals zero, as well as the determinant of a matrix with two proportional rows. It also equals the dot product of perpendicular vectors. Give this number equal to the additive identity for real numbers.


ANSWER: 0
3. World Literature

His most famous collection appeared as four books—there is also a fifth book whose authorship is questioned that is about the arrival of the main characters at the Temple of the Holy Bottle. He began his career as a priest but later became a successful doctor. His first two books were published under the anagram pseudonym Alcofribas Nasier and were popular, beginning with a Prologue addressing the collection to drinkers. Name this 16th Century Frenchman who wrote Gargantua and Pantagruel.


ANSWER: (Francois) Rabelais
4. Current Events

Its President exchanged a historic handshake earlier this month and received a picture of a horse at a meeting that was protested by approximately one hundred thousand of its citizens. The meeting led to an increase in direct flights and shipping as well as cooperation in food inspection. The protesters, many of whom belong to the Democratic Progressive Party, thought the meetings decreased this land’s sovereignty. The Democratic Progressive Party is part of the Pan-Green Coalition, which is opposed to the Kuomintang. Name this island that has a very complex relationship with China.


ANSWER: Taiwan (accept Republic of China, do not accept China or People’s Republic of China)

5. Biology

(Note to moderator: The C in Cnidarians is silent, and fungi is pronounced FUN-jigh.) This method of asexual reproduction is sometimes used by Cnidarians such as hydra or by Porifera, but it is more common in fungi and plants. It can lead to the creation of colonies if the new individuals do not leave the parent. Name this process that involves new individuals protruding from the parent.
ANSWER: Bud(ding) (accept Burgeoning)
6. Music

One of the duets in this opera is Amore o grillo, which means Love or Fancy. Some of the most famous lyrics translate as, “Ah, love me a little, oh, just a very little, As you would love a baby, 'Tis all that I ask for.” One of the characters, Sharpless, tries unsuccessfully to talk Pinkerton out of signing a wedding contract that is valid for nine hundred ninety-nine years but can be annulled at the end of each month. Three years later, Lieutenant Pinkerton finds out that Sharpless was right. Name this Puccini opera set in Nagasaki.


ANSWER: Madame Butterfly (or Madama Butterfly)
7. United States History

Before this battle began, Major General Van Dorn split his forces into two divisions and tried to position them behind Union forces. Major General Curtis learned of the maneuver and was able to position his troops to keep the Confederate forces divided. Fought in March, 1862, it was a victory for the outnumbered Union Army of the Southwest. Even though it was not fought in Missouri, a major outcome was to keep Missouri safely in Union hands. Name this battle, part of which was fought in Bentonville, Arkansas.


ANSWER: (Battle of) Pea Ridge (or Elkhorn Tavern)
8. Physics (10 Seconds)

This is a vector quantity that can have the same units as energy. It is equal to the rate of work divided by angular velocity, and it also equals the derivative of angular momentum with respect to time. It often is calculated using the formulas the moment of inertia times angular acceleration or the cross product of the radius and force vectors. Name this spinning force represented by the Greek letter tau.


ANSWER: (Net) Torque (prompt Moment)

9. Vocabulary

In linguistics, this term refers to the process in which one sound is modified so that it relates easily to another sound in the same word that is nearby. Biologically, it can refer to the absorption of nutrients. More often, it refers to a process undergone by immigrants or minorities. Give this term beginning with the letter A that is used when a group takes on the customs of a larger group.
ANSWER: Assimilation (accept different word forms)
10. Religion/Mythology

Most of these contain a mihrab, which is a semicircular niche built into one of the walls where a person can stand. Just to the right of the mihrab is a minbar, which is a small platform. The outsides of these buildings have tall spires, which was the traditional place to call out the adhan signaling to people that it is time to enter the building. These spires are called minarets. Name these buildings dedicated to Islamic worship.


ANSWER: Mosque(s) (or Masjid)
11. Pop Culture

Their latest album, which is very different from their other ones, contains songs such as Here Come The Geese, My Big Sister, and Seven Eight Nine. Their early songs are about a former girlfriend they claim not to have really known anyway, a famous woman they say should not be blamed for breaking up The Beatles, and the things they would buy if they had a lot of money. Name this group from Canada whose songs include Alternative Girlfriend, One Week, and Easy.


ANSWER: Barenaked Ladies (accept BNL)
12. Geometry/Trigonometry (30 Seconds)

Find the measure of Angle BAC. Point A is at the center of a circle, and points B and C are on the circle. If lines BD and CD are both tangent to the circle, and Angle BDC has a measure of fifty degrees, what is the measure of Angle BAC?


ANSWER: 130 (degrees)
13. Nonfiction

It is acceptable to give the common title of this book rather than the full title. Its first part uses pin-making to illustrate the division of labor. Its last section looks at the relationship between war and debt and concludes that surpluses should not be used to prepare for war and that countries should not defend provinces that do not contribute financially. Name this work, whose full title begins with the words ‘An Inquiry into the Nature and Causes of’, published in 1776 by Scottish economist Adam Smith.


ANSWER: (An Inquiry into the Nature and Causes of The) Wealth of Nations

14. British Literature

This work was addressed to the poet’s father, who had been an English teacher, and first published in 1951. It contains five three-line stanzas and then a four-line stanza that includes the words, “Curse, bless me now with your fierce tears, I pray.” It describes the reactions of wise men, good men, wild men, and grave men, and it contains several repetitions of the line, “Rage, rage against the dying of the light.” Name this work by Dylan Thomas.
ANSWER: “Do Not Go Gentle Into That Good Night” (must be exact, do not accept Gently for Gentle)
15. Geography/Earth Science/Astronomy

It is popularly considered the alpha star in the constellation that also includes Muliphen and Murzim. In 1862, it was discovered to be a binary star, and one of the stars is now known to be a white dwarf that is ten thousand times dimmer than the other one. In some cultures, its appearance marked the beginning of Summer. Name this star with a visual magnitude of negative one point four three, making it the brightest star in the night sky.


ANSWER: Sirius (accept Dog Star) (prompt Alpha Canus Major(is), but do not accept Canus Major)
16. Algebra (30 Seconds)

Find the remainder when 2x cubed minus 8x squared minus 9x plus three is divided by the quantity x minus 5.


ANSWER: 8
17. Art/Archictecture

One of his works is titled The Ghost of Vermeer of Delft Which Can Be Used As a Table, and another is titled Dream Caused by the Flight of a Bee around a Pomegranate a Second Before Awakening. He also created some strange objects, such as when he connected a plaster lobster to a telephone and when he made a sofa in the shape of Mae West’s lips. Name this 20th Century Spanish surrealist whose most famous work is Persistence of Memory.


ANSWER: (Salvador) Dali

18. Chemistry

(Note to moderator: pH should be pronounced as separate letters.) This substance does not contain tartaric acid, but it is often combined with it or other acids such as lemon juice or vinegar. It can be added to water to stabilize pH levels, which is helpful for detergents. When heated, it releases carbon dioxide, which is helpful in cooking and in putting out fires. It is also good at absorbing smells. Name this chemical also known as Sodium Bicarbonate.
ANSWER: Baking Soda (accept Saleratus) (accept Sodium Bicarbonate or Sodium Hydrogen Carbonate before Sodium is mentioned) (do not accept Baking Powder)
19. United States Literature

This book’s second paragraph begins, “Now, women forget all those things they don’t want to remember, and remember everything they don’t want to forget.” Its protagonist marries Logan Killicks and then Joe Starks, who she nicknames Jody, before finding true love with her third husband. Her name is Janie Mae Crawford, and that third husband is Tea Cake. Name this novel set in Eatonville, Florida, and written by Zora Neale Hurston.


ANSWER: Their Eyes Were Watching God
20. World History

A legendary hero of this modern-day nation is Abd al-Qadir, who signed the Treaty of Tafna in 1837. It gained independence in 1962, and its first leader was Ahmed Ben Bella. Its seventh President was assassinated in 1992, probably by an Islamist, and it suffered from lots of violence caused by Islamist rebels for much of the 1990s. Name this large North African nation that used to be a colony of France.


ANSWER: Algeria
Tiebreakers:

If you need to replace a question, take the corresponding question from the Replacement Packet rather than one of these questions. In case of a tie, use these questions in order until one is answered correctly.


(Note to moderator: Tigranes is pronounced ti-GRA-nees, and Apameia is pronounced

a-pa-may-EE-uh.) This empire began after the ancient Battle of Gaza. Its importance faded over time, and it was eventually ended by Tigranes the Great and Pompey. One of its great successes was at the Battle of Panium, but only ten years later it gave up much of its land in the Treaty of Apameia, which followed the Battle of Magnesia. For much of its history, its capital was in Antioch. Name this empire formed soon after the death of Alexander that controlled what is now Iran, Iraq, Jordan, and Syria.


ANSWER: Seleucid

This city is the home of Kleinhans Music Hall, the Albright-Knox Art Gallery, and Prudential Guaranty Building. Its suburbs now contain Tim Russert Highway. It grew rapidly during the 19th Century thanks to the Erie Canal. Name this city in the state of New York near Niagara Falls.


ANSWER: Buffalo(, New York)
This country borders Albania, Bulgaria, Macedonia, and Turkey. Name this country whose capital is Athens.
ANSWER: Greece

NEW TRIER SCOBOL SOLO

ROUND 3

10:05


1. Interdisciplinary

This is the last name of the 20th Century American artist who painted the Migration Series and the plaintiff in the 2003 Supreme Court Case that overruled Bowers vs. Hardwick. It also is the surname of the author of a book about a woman named Constance who has an affair and another book titled The White Peacock. Another man with this last name wrote Revolt in the Desert, an abridged version of his autobiography Seven Pillars of Wisdom. Give this last name also shared by the founder of the University of Kansas, which is in a town named after him.


ANSWER: Lawrence
2. Pyramidal Math (10 Seconds)

In spherical coordinates with phi as the azimuthal angle, you can get this shape from the function rho equals five divided by the quantity sine phi times cosine theta. In cylindrical coordinates, you can write the same shape as r equals five divided by cosine theta. When two of them intersect, they form a dihedral angle. Geometrically, this shape can be defined as the three-dimensional locus of all points equidistant from two fixed points. Name this flat shape.

  1   2   3   4   5   6   7   8   9


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət