Ana səhifə

Modrásek bahenní


Yüklə 3.87 Kb.
tarix25.06.2016
ölçüsü3.87 Kb.
Modrásek bahenní - Maculinea nausithous, nejméně ohrožený druh modráska z rodu Maculinea

Foto: Náchod, louky pod Homolkou


Rozšíření v ČR. Zatímco v západní Evropě se jeho výskyt během druhé poloviny 20. století snížil o 20-50 %, v ČR jde o relativně běžný druh.. Nejrozšířenější z našich modrásků rodu Maculinea. Rozšířený po celém území, především v nivách při dolních a středních tocích řek. Nevystupuje do nejvyšších poloh. Těžiště výskytu na severní a střední Moravě a v jižních a východních Čechách. Jako jediný příslušník rodu nezaznamenal masivní ústup. Populace v některých oblastech České republiky patří k nejsilnějším v Evropě.
Ekologie: Housenky žerou v semenících krvavců 2-3 týdny, možná je vnitrodruhová (kanibalismus) i mezidruhová konkurence s housenkami příbuzného modráska očkovaného. Přežívá 3-6 housenek v jedné květní hlávce. Po velmi rychlé adopci jsou housenky přeneseny mravenci do mravenišť, kde se také kuklí. Mravenčím hostitelem je Myrmica rubra, příležitostně také M. scabrinodis. V mraveništích se housenky chovají jako predátoři a požírají larvy i kukly mravenců. V hnízdě velkých kolonií Myrmica rubra může přežít i několik desítek housenek modráska bahenního.


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət