Ana səhifə

MİLLİ EĞİTİm bakanliğina bağli okullara grafik ve tasarim laboratuvari kurulmasi iŞİne ait tekniK Şartname


Yüklə 2.17 Mb.
səhifə2/3
tarix26.06.2016
ölçüsü2.17 Mb.
1   2   3

ALTYAPI


Laboratuvarların büyüklüğü ortalama 70m2’dir. Laboratuvarların ana panoya uzaklığı ortalama 50 metredir.
  1. ELEKTRİK TESİSATI


Laboratuvarların tüm elektrik tesisatı Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın “Elektrik İç Tesisat Yönetmeliği” ile uyumlu olacaktır. Laboratuvarlarda güvenlik açısından tavsiye edilen metot sıva-altı elektrik tesisatıdır. Bu mekanlarda, kolon dayanıklılığını düşürmemek için kolon kesişme noktalarında kablo kanalı (9.10, 9.11, 9.12 ve 9.13 maddelerinde belirtilen şartları haiz PVC kablo kanalı) kullanılabilir. Elektrik tesisatı, kablo kanalı kullanılması suretiyle sıva üstü de yapılabilir. Eğer sıva üstü tesisat metodu kullanılacaksa ağ ve elektrik kablolaması 2 (iki) bölmeli kanal ile kurulmalı ve bunlar arasında izolasyonu sağlayacak şekilde bir ayıraç bulunmalıdır. Laboratuvarlarda, kanal zeminden 40 cm yukarıdan çekilmelidir.

  1. Elektrik Malzemeleri; kullanılacak tüm malzemeler TSE veya uluslar arası eşdeğer standartlara uygun olacaktır. Zorunlu standartlar kapsamında bulunmayan malzemeler ise TSEK veya uluslararası eşdeğer uygunluk belgesi taşımalıdır.

  2. Laboratuvarlarda kullanılacak tüm prizler çocuk emniyetli ve topraklı olacaktır.

  3. Prizlerin konumları masaların yerleşim planlarına ve masalardaki kablo kanallarının seviyelerine uygun olarak belirlenecektir.

  4. Laboratuvar içerisindeki tüm hatların beslemesi laboratuvar panosundan kablo kanalı ile yapılacaktır. Kullanılacak topraklı prizler ve data prizleri kanal üstüne monte edilecektir.

  5. Laboratuvar duvarlarında en az, 20 öğrenci prizi bulunacaktır.

  6. Bir sigorta hattına (Linye) en fazla iki priz bağlanacaktır.

  7. Her öğrenci masasının priz beslemesi 3x2,5 mm2 kesitinde NVV(NYM) kablo ile yapılacaktır (Topraklama iletkeni sarı yeşil, nötr ise mavi olacaktır).

  8. Öğretmen masasına en yakın duvarda toplam 4 adet priz bulunacaktır.

  9. Öğretmen bilgisayar prizlerinin beslemesi 3x2,5 mm2 kesitinde NVV(NYM) kablo ile yapılacaktır (Topraklama iletkeni sarı yeşil, nötr ise mavi olacaktır).

  10. Seçilen kablo kanalı genişliği en az 100 mm ve yüksekliği en az 50 mm olmalıdır.

  11. Kablo kanalı beyaz renkli olacaktır. Kablo kanalının bir kilit mekanizması olmalıdır. Kilit mekanizmaları yalnızca bir araç yardımıyla açılabilen kanal örtüsü anlamına gelmektedir.

  12. Seçilen kablo kanalı yüksek(+60ºC) ve düşük sıcaklıklara (-25 ºC)dirençli olmalıdır.

  13. Seçilen kablo kanalı, yüksek dielektrik dayanıklılığına sahip olmalıdır.

  14. Seçilen kablo kanalı yüksek kaliteli ve işlevsel olmalıdır. Kolay açılır olmamalıdır.

  15. Yüklenici tarafından yapılacak kurulum herhangi bir engele yol açmamalıdır.
  1. Pano Beslemesi


Binanın ana panosundan veya besleme kablosunun kesiti en az 6 mm² ise kat panosundan (tali panosundan) alınarak, laboratuvar panosuna çekilen besleme kablosu 2 x 6 mm² NYM kablo olacaktır. Bu pano kablosu en az 74x20 mm boyutunda 3 bölmeli tam kapaklı kablo kanalı kullanılarak çekilecektir. Kablo kanalı döşenirken gereken yerlerde köşe, dirsek, uç tapa gibi aksesuarlar kullanılmalıdır. Okulların ana panolarına 1 adet bir faz 63A sigorta konulacaktır. Bu sigorta bina ana panosunun yanına veya üzerine sıva üstü sigorta kutusu ile konulmalıdır. Laboratuvar panosunun beslemesi bu sigortanın çıkışından yapılacaktır.

  1. Pano beslemesi okulun ana panosundan alınacaktır. Sadece okulun ana panosunun başka bir blokta olması durumunda, binadaki veya kattaki uygun bir panodan alınabilecektir. Bu durumda besleme alınacak panoya gelen besleme kablosunun kesitinin en az 6 mm² olması koşulu aranacaktır. Bu durumda okul müdürünün şartnamenin ilgili maddesini okuyarak, konuyu onayladığına dair yazılı onayı alınacaktır.

  2. Besleme alınan panonun yakınında uygun bir yere 1x63A C Tipi 6Ka sigorta (V otomat) konulacak, besleme bu sigorta üzerinden alınacaktır. Bu sigorta, uygun ebatta, metal, kapaklı, kilitli bir kutu içerisinde duvara monte edilecektir. Kutunun üzeri, “ GRAFİK VE TASARIM LABORATUVARI ANA ŞALTERİ” olarak yapışkanlı, şeffaf korumalı pano etiketi ile etiketlenecektir. Ayrıca kutunun üzerinde elektrik olduğuna dair uyarı yazısı olacaktır.

  3. Ana besleme 2x6 mm2 NYM kablo kullanılarak yapılacaktır.

  4. Ana besleme kablosu en az 74x20 ebadında, 3 gözlü kablo kanalı içerisinden çekilecektir. Bu kablo, kanalın her noktasında aynı gözü kullanılarak çekilecek, bu göze başka hiçbir kablo girmeyecektir.

  5. Kablo laboratuvar panosunun ana besleme sigortası olan 1x40A sigortaya bağlanacaktır

  6. Pano en az 600x400x200 mm boyutlarında olacaktır. Derinlik kapak hariç 200 mm olacaktır. DKP tipi en az 1,5 mm kalınlığındaki saçtan, akım taşıyan bölümleri kapanacak şekilde göğüs saclı, fırın boya uygulanmış olacaktır. Göğüs sacı tek parçadan oluşacak, menteşeli olacak ve dış kapak ile aynı yönde açılacaktır. Kapağı açmak için vida, kelebek vs. Söküp takmaya gerek kalmayacaktır.

  7. Pano yerden en az 160 cm yüksekte olacaktır.

  8. Kapak menteşesi boydan menteşeli olan tip kullanılacaktır.

  9. Pano kapağı kilitli olacak, kapak iç kenarları ve tüm keskin yüzeyler plastik conta ve kenarlıklarla kapatılacaktır. Dış kapak üzerinde elektrik olduğuna dair bir uyarı yazısı olacaktır.

  10. Kablo kanalının panoya giriş yapan kısmı ve tüm keskin yüzeyler plastik conta ve kenarlıklarla kaplanacaktır.

  11. Panodan kapağa taşınacak iletkenler, göğüs sacı kenarındaki sabit kısımdan çıkacak ve rekordan geçirilecektir.

  12. Panoya (Ana panodan gelen 2x6 mm2 lik kablo hariç) gelen ve panodan giden tüm kablolar panoya alttan girecektir. Bu iletkenlerin geçtiği kablo kanalı panonun 10 mm içerisine kadar girecektir. Panoya kabloların gireceği yer kablo kanalının genişliği kadar olacaktır.

  13. Pano içerisindeki nötr ve toprak bağlantıları birbirini etkilememelidir.

  14. Sinyal lambası bağlantıları kablo pabucu veya lehimle yapılmalıdır.

  15. Pano içerisindeki hiçbir iletken bağlantısında çıplak bölüm kalmayacaktır.

  16. Panodaki faz, nötr, toprak için farklı renkte kablo kullanılacaktır. Nötr açık mavi, toprak sarı yeşil kablo ile yapılacaktır.

  17. Prizler ve sigortaları numaralandırılacak ve masa-priz numaralarını içeren bir hat şeması (plastik kaplı) panonun iç kapağına yerleştirilecektir.

  18. Faz olduğunu gösterir ledli sinyal lambası kullanılacaktır. Sinyal lambası pano kapağının üst kısmında yer alacaktır. Sinyal lambası için panodan kapağa taşınacak iletkenler rekordan geçirilecek ve etrafı silikon ile sarılacaktır.

  19. Pano dış kapağının iç kısmında, pano şeması konulacak bir cep olacak ve buraya panonun bağlantı şeması, şeffaf koruma içerisinde yerleştirilecektir.

  20. Sigortaların birbirine bağlantısı kablo ile yapılmayacak, otomat barası kullanılacaktır.

  21. Tüm linye girişleri panonun alt tarafından yapılacak, bu amaçla en az 100x50mm ebadında kanalın girebileceği boşluk olacaktır. Bu boşluğun keskin kenarları conta ile kaplanmış olacaktır. Kablo kanalı en az 10 mm panonun içerisine girecek, dışarıdan bakıldığında kablolar görünmeyecektir.

  22. Ana besleme girişi panonun üst tarafından yapılacak, bu amaçla en az 74x20mm ebadında kanalın girebileceği boşluk olacaktır. Bu boşluğun keskin kenarları conta ile kaplanmış olacaktır. Kablo kanalı en az 1cm panonun içerisine girecek, dışarıdan bakıldığında kablolar görünmeyecektir.

  23. Pano duvara en az 4 noktadan, çelik dübel ile monte edilecektir.

  24. Pano laboratuvarın arka duvarına, kabin ve pano laboratuvarı ortalayacak şekilde monte edilecektir. Kabin ile pano arasında en az 30 cm olacak ve yerden yükseklikleri aynı hizada olacaktır. Uygun olmayan durumlarda okul müdürünün yazılı onayı alınarak, uygun yere monte edilecektir.

    1. Panoda bulunacak malzemeler:

      1. Pano üzerindeki Ana Sigorta (V otomat), 1x40 A C tipi 6Ka olacak panonun üst kısmında, diğer sigortalardan ayrı olacaktır ve “Ana Besleme” olarak yapışkanlı, şeffaf korumalı pano etiketi ile etiketlenecektir.

      2. Öğretmen prizleri için 2 adet 1x16A C tipi 6Ka sigorta(V Otomat) kullanılacak ve “ ÖĞRT-1-2” “ÖĞRT-3-4” olarak yapışkanlı, şeffaf korumalı pano etiketi ile etiketlenecektir.

      3. Öğrenci prizleri için 10 adet 1x16A C tipi 6 Ka sigorta (V Otomat) kullanılacak ve “ÖĞR-1-2” , “ÖĞR-3-4” , “ ÖĞR-5-6” , “ÖĞR-7-8” , “ÖĞR-9-10” , “ÖĞR-11-12” , “ÖĞR-13-14” , “ÖĞR-15-16” , “ÖĞR-17-18”, “ÖĞR-19-20” olarak yapışkanlı, şeffaf korumalı pano etiketi ile etiketlenecektir.

      4. Projeksiyon cihazı için 1 adet 1x16A C tipi 6Ka sigorta (V Otomat) kullanılacak ve “ PRJK” olarak yapışkanlı, şeffaf korumalı pano etiketi ile etiketlenecektir.

      5. Kabinet için 1 adet 1x16A C tipi 6Ka sigorta (V Otomat) kullanılacak ve “ KABİNET” olarak yapışkanlı, şeffaf korumalı pano etiketi ile etiketlenecektir.

      6. Yedek olarak 1 adet 1x16A C tipi 6Ka sigorta (V Otomat) kullanılacak, herhangi bir bağlantı yapılmadan boşta bırakılacak ve “ YEDEK” olarak yapışkanlı, şeffaf korumalı pano etiketi ile etiketlenecektir.

    1. LABORATUVAR İçi Elektrik Kablolaması

12.1. Öğretmen bilgisayar masasına en yakın duvarda toplam 4 adet elektrik prizi bulunacaktır. Bu prizlere toplam 2 Linye getirilecek ve panodaki ilgili sigortalarla irtibatlandırılacaktır. Prizlerin tamamı 1 adet 4’lü kanal üstü çerçeve içerisine monte edilecek, çerçeve üzerinde bulunacak etiket yerleri üzerine “ ÖĞRT-1” , “ÖĞRT-2”, “ÖĞRT-3” , “ÖĞRT-4” olarak etiketlenecektir.

12.2. Öğrenci bilgisayar masalarına en yakın duvarda, her öğrenci için 1 adet elektrik prizi bulunacaktır. Her iki öğrenci prizine 1 Linye getirilecek ve panodaki ilgili sigorta ile irtibatlandırılacaktır. Prizler 2’li kanal üstü çerçeve içerisine monte edilecek, çerçeve üzerinde bulunacak etiket yerleri üzerine, öğretmene en yakın masadan başlamak üzere “ ÖĞR-1” , “ÖĞR-2”, “ÖĞR-3” …… olarak etiketlenecektir. 2’li çerçevelere 1 data ve 1 elektrik prizi takılacak, her masanın çerçevesi masayı en uygun şekilde ortalayacak şekilde monte edilecektir.

12.3. Laboratuvarlarda toplam 20 adet öğrenci elektrik ve data prizi kanal üstüne monte edilecektir.

12.4. Kullanılacak prizler giriş ve çıkış bölümlerine sahip olacaktır. Prizlerden birbirine atlama yapılırken, priz yuvasına 2 kablo aynı anda kesinlikle sokulmayacaktır. Panodan gelen linye prizin girişine girecek, birbiri üzerine bükülen kabloların ark yapma ihtimali olmayacak şekilde, priz çıkışından alınan kablo ikinci prizin girişine bağlanacaktır.

12.5. Kablolama en az 100x50 ebatlarında kanal içerisinden yapılacaktır. Kanal içerisinde uygun ebatta seperatör (ara bölme) kullanılmak suretiyle data ve elektrik kabloları birbirinden ayrı olarak taşınacaktır. Seperatör sadece köşe ve priz noktalarında kesilecek, onun dışında sürekliliğini kaybetmeyecektir. Hiçbir surette, yatayda data ve elektrik kabloları aynı gözden gitmeyecektir.

12.6. Projeksiyon cihazı için tavana, tahtayı ortalayacak şekilde ve tahtadan en az 3 mt uzakta olacak bir noktaya aynı özellikte elektrik prizi, sıva üstü 1 li kutu içerisinde konulacaktır. Bu prize direk panodan ayrı bir linye çekilecek ve ilgili sigorta ile irtibatlandırılacaktır. 3x2,5 mm2 kesitinde NVV(NYM) kablo, 100 mm lik kanaldan çıktığı noktadan itibaren en az 40x17 ebatında 2 bölmeli kanal içerisinden, tavandaki priz noktasına kadar taşınacaktır. Kanalın diğer gözünden, öğretmen masasının olduğu yere en az 15 m. uzunluğunda projeksiyon kablosu çekilerek, bir ucu tavanda, diğer ucu öğretmen masası yakınında düzgün bir şekilde bırakılacaktır.

12.7. Kabinet için 3x2,5 mm2 kesitinde NVV(NYM) kablo ile ayrı bir linye çekilecek ve panodaki ilgili sigorta ile irtibatlanacaktır. İlgili kablo kabinet içerisinde yeralacak 3’lü priz grubuna uygun klemens ile bağlanacaktır.

13. Kablo Kanalları ve Kanal Döşenmesi

      1. Laboratuvar içerisinde en az 100x50 ebatlarında, içten kilitlemeli kapak mekanizmasına sahip kablo kanalları kullanılacaktır. Kanalın üzeri montaj esnasındaki kirlenmelere ve boya yapılma ihtimaline karşı folyo kaplı olacaktır. Ara bölme takılarak 2 gözlü olarak kullanılabilecektir. En az 2mm et kalınlığına sahip olacaktır. Kanallar ile aynı marka 4’lü, 3’lü ve 2’li çerçeveler kullanılarak, prizler kanal üzerine monte edilecektir. Çerçeveler prizler takılıp çıkartılırken kanaldan çıkmayacak bir kilitleme mekanizmasına sahip olacaktır.

      2. Projeksiyon prizi için en az 40x17 ebadında, 2 bölmeli, tam kapaklı kablo kanalları kullanılacaktır.

      3. Pano beslemesi ve ADSL kablosu için en az 74x20 ebadında 3 bölmeli, tam kapaklı kablo kanalları kullanılacaktır.

      4. Tüm kanalların, her noktada iç köşe, dış köşe, dirsek, T dirsek, uç tapa, ek yeri kapatıcı gibi tüm aksesuarları kullanılacak. Aksesuarsız hiçbir uygulama kabul edilmeyecektir.

      5. Hiçbir noktada kablolar dışarıdan görünmeyecektir.

      6. Kullanılacak prizler 45x45mm ebatlarında, çocuk korumalı ve topraklı tipte olacaktır. Prizlerin giriş ve çıkış yuvaları olacaktır.

      7. Kablo kanallarında alev iletmeme özelliği bulunmalıdır.

      8. Kablo kanalları en düşük -40C, en yüksek 60C dereceleri arasında stoklanabilir olmalı, kapak veya aksesuarlarında bir deformasyon olmamalıdır.

      9. Kablo kanalları yüksek dielektrik özelliğine sahip olacaktır. Kanalın delinme mukavemeti değeri en az 270 kV/mm olacaktır.

      10. Kanallar duvara 8’lik dübel ve vida ile monte edilecektir. Her 20 cm de bir vida atılacak, vidalar bir üst bölümden, Bir aşağı bölümden olacak şekilde çapraz olarak atılacaktır. Kesinlikle çakmalı sistemler kullanılmayacaktır.

      11. 100 mm’lik kanallar yerden 40cm yükseklikte döşenecektir. Kaloriferler peteklerinin olduğu duvarda her 1 metrede yere profiller monte edilecek ve kanallar bu profiller üzerine monte edilerek, petek önünden ve kolonların hizasından devam edilecektir.

      12. Pano beslemesi için çekilen kanallar koridorlarda duvarın tavanla birleştiği noktadan döşenecektir. Kat aralarında şaft varsa şaft kullanılacak, yoksa katlar delinmek sureti ile şaft oluşturulacaktır. İnişler mümkün olduğunca öğrencilerin ulaşamayacakları noktalardan yapılacaktır. Kiriş, kolon ile karşılaşılan noktalarda buralar delinmeyecek, uygun şekilde tüm aksesuarlar kullanılarak etrafından dolaşılacaktır.

14. Masalara grup prizlerinin yerleştirilmesi

      1. Tüm grup prizler öğretmen masasından başlamak üzere numaralandırılacaktır. Numaralama işlemi için işaretli prizler veya ayrı priz işaretlemeleri kullanılabilir. Numaralandırma işlemi silinmeyecek şekilde yapılmalıdır.

      2. Grup prizler çocuk korumalı ve prizin üzerindeki delikler 45 derecelik açıda (çapraz) olmalıdır.

      3. Öğretmen masası için en az 3x1,5 mm2 kesitinde 5 metre TTR kablo ile çekilen 6’lı topraklı priz grubu kullanılacaktır.

      4. Öğrenci masaları için en az 3x1 mm2 kesitinde 3 metre TTR kablo ile çekilen 3’lü topraklı priz grubu kullanılacaktır.

      5. Masa yerleşimi olarak U düzeni tercih edilecektir. Bunun mümkün olmadığı laboratuvarlarda E düzeni yapılabilir. Bu durumda E’ nin ortasına gelecek masalar karşılıklı olarak konulacak (öğrenciler birbirine dönük oturacak şekilde) ve masaların ortasından yere döşenecek profiller üzerine döşenecek kablo kanalı üzerine prizler monte edilecektir. Her iki masanın prizi masaların ortasına gelecek şekilde yan yana olacaktır.

      6. Bilgisayar veya çevre birimlerinden prize kadar gidecek kablolar öğretmen masasının orta noktasına kadar duvardan gelen kablo kanalı en az 90x20 mm iki bölmeli tam kapak alüminyum, balıksırtı kanal ile duvar prizlerine kadar götürülecektir.

      7. Yerleşim planına göre ortada yer alacak masaların beslemesi, duvara en yakın masa ile duvar arasında, en üstteki priz, masa seviyesinin altında kalmak şartıyla, ikişerli gruplar halinde yerleştirilecektir. Prizler, 3x1 mm2 TTR kablolu olacak, topraklı grup prizlere bağlantılı yapılacaktır.

      8. Grup priz, masaların konumuna göre masanın uygun kablo yerinden geçirilerek, masa kablo kanalına getirilecektir. Grup priz, kablo kanalına masanın hangi noktasından getirilmiş olursa olsun, kanal içerisinde en az 60 cm’lik kablo payı olacaktır.

    1. Yere Monte Edilecek Profiller

      1. Kalorifer peteklerinin olduğu duvarlarda kablo kanalları duvara döşenmeyecek, yere monte edilecek demir profiller üzerine döşenecektir.

      2. Kalorifer petekleri önüne, yere, kolonlarla aynı hizaya gelecek şekilde, her 1 metrede bir demir profiller monte edilecektir.

      3. E şeklinde dizayn edilen laboratuvarlarda E’nin ortasında kablo kanalları yere monte edilecek demir profiller üzerine döşenecektir.

      4. Kanallar profile en az 2 vida ile monte edilecektir.

      5. Profillerin alt tabanı kare şeklinde olacak ve yere en az 4 dübel ve vida ile monte edilecektir.

      6. Profiller üzerine monte edilecek kablo kanalları, 40 cm yükseklikte olacaktır. Bu amaçla profillerin boyu yerden 50 cm yükseklikte olacaktır. Profilin üst kısmı kapalı olacaktır.

      7. 40x40mm demir profiller kullanılacak, tabanına en az 80x80mm kare şeklinde yere montaj aparatı kaynaklanmış olacak ve bu aparat üzerinde 4 adet 7’lik vida deliği olacaktır. Ayrıca profilin en üst kısmından 1cm aşağıda ve 9cm aşağıda vida deliği olacaktır. Metal kısımlar tamamen yağlı boyalı olacak ve boyasız kısım kalmayacaktır.

      8. Aparatta kullanılacak malzemenin et kalınlığı en az 2 mm olacaktır.







    1. Topraklama

      1. Topraklamada iç tesisat yönetmeliğine uygun projelendirme ve uygulama yapılacaktır.

      2. Laboratuvarların topraklaması, tüm okulun topraklama sisteminden bağımsız olarak yapılacaktır.

      3. Topraklama bileşeni olarak; En az 20mm çapında 60cm boyunda 3 adet som bakır çubuk kullanılacaktır. Çubuklar aralarında 1’er metre olacak şekilde üçgen biçiminde gömülecektir. Çubuklar gömüldükten sonra çubukların en üst noktaları toprağın en az 50 cm altında kalacaktır. Çubukların birbirine bağlantısı 16 mm2 lik NYAF topraklama kablosunun dış kılıfının soyulması sureti ile yapılacaktır. Çubuklar arasındaki bu kablolar ve buradan duvara kadar giden kablolar da toprağın en az 50 cm altında kalacaktır.

      4. Çubuklar toprağa dik olarak gömülecektir.

      5. Kabloların çubuklara ve kabloların kablolara bağlantısı mutlak surette uygun klemens ile yapılacaktır. Uygun bağlantı elemanı kullanmadan yapılmış, çubuğun etrafına sarma veya kabloları birbirine burma gibi işlemler kesinlikle kabul edilmeyecektir.

      6. Topraklayıcılar için olabildiğince nemli yer seçilmelidir.

      7. Toprak içinde yapılacak bağlantılarda korozyona karşı gerekli önlemler alınacaktır.

      8. Yeterli topraklama değerine ulaşıncaya kadar topraklama elemanları birbirine bağlanacaktır.

      9. Topraklama için 16 mm2 ’lik NYAF kablo kullanılacaktır. Kablonun dış kılıfı Sarı-Yeşil olacaktır.

      10. Topraklama çukurları doldurulurken en az 12 kg gem tozu ile birlikte toprak iyice sıkıştırılmalı, doldurma işi bitirildikten sonra bol su ile sulanmalıdır.

      11. Topraklama kablosu topraktan çıktığı noktadan sonra bina boyunca en az Q20 PVC rigit boru veya PVC kaplı çelik spiral boru ile korunacaktır. Gerektiğinde bina içinden de uygun kapaklı PVC kablo kanalı ile çekilebilir. Kablo kanalının kapaklarının açılmaması için her 1(Bir) metrede bir olacak şekilde klipslenmelidir. Çekilen boru veya spiral, bina yüzeyine her 2 metrede bir metal kroşe ile sabitlenecektir.

      12. Laboratuvarlarda, prizlerde yük yokken, toprak ile nötr arasındaki gerilim 1,5 Voltu geçmeyecektir.

      13. Topraklama okul idaresi gözetiminde yapılacak ve Ek-10’daki form okul idaresine imzalatılacaktır.
1   2   3


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət