Ana səhifə

Meer informatie en foto’s nieuwe Mazda3 2013


Yüklə 364.5 Kb.
səhifə3/3
tarix27.06.2016
ölçüsü364.5 Kb.
1   2   3

SKYACTIV-MT: lichter, soepeler, sneller

  • Het sportieve schakelgevoel van de MX-5 Roadster wordt nu ook geboden in de nieuwe Mazda3 met de SKYACTIV-MT handgeschakelde zesversnellingsbak, die is voorzien van:

    • Licht, soepel en nauwkeurig schakelen ‘in een handomdraai’ met dank aan onder andere een geoptimaliseerde schakelconstructie en 70 mm kortere schakelpook met een grotere hoek;

    • Een nieuwe compacte module die zorgt voor een nauwkeurige synchronisatie en koppeloverdracht alsmede 10 % kortere schakelwegen;

    • Lichtgewicht ruimtebesparend ontwerp met minder onderdelen en minder mechanische frictie voor:

      • Een betere brandstofefficiëntie dan met de handgeschakelde

zesversnellingsbak van de huidige Mazda3;

      • Efficiëntere constructie;

      • 7-16 % lichter, afhankelijk van de versie;

  • Zowel de SKYACTIV-Drive als de SKYACTIV-MT zijn leverbaar in een standaardversie (>270 Nm) en een versie voor motoren met veel koppel (>460 Nm) en zijn zodoende ook geschikt voor de over veel koppel beschikkende SKYACTIV-D diesels.

i-ELOOP: slim hergebruik van remenergie

Een belangrijk onderdeel van Duurzame Zoom-Zoom, Mazda’s belofte om de impact op het milieu te verkleinen, is het i-ELOOP regeneratieve remsysteem, dat met recht uniek mag worden genoemd. i-ELOOP (‘intelligent Energy Loop’) is het eerste systeem voor personenauto’s dat gebruik maakt van een condensator in plaats van een accu om de opgewekte elektriciteit op te slaan.

De engineers van Mazda gebruiken een ‘electric double-layer’-condensator (EDLC) in plaats van een conventionele accu om elektriciteit snel en tijdelijk op te slaan. De EDLC slaat de vrijkomende energie bijzonder snel op tijdens de afremcyclus van een auto, die gemiddeld ongeveer 10 seconden duurt. De conventionele loodaccu’s, die meestal in auto’s gebruikt worden, kennen daarentegen veel meer beperkingen wat betreft opladen en de opslagcapaciteiten. Een ander voordeel van EDLC’s is hun duurzaamheid: ze kunnen continu opgeladen worden zonder capaciteitsverlies, in tegenstelling tot bijvoorbeeld conventionele lithium-ion-accu’s die in elektroauto’s worden toegepast.

Het systeem gebruikt een dynamo met variabel voltage (12 V – 25 V) om efficiënt energie op te wekken op het moment dat het gaspedaal wordt losgelaten. De EDLC wordt binnen 7-10 seconden volledig opgeladen, ruim binnen de afremcyclus. Na het opladen verlaagt een DC/DC-converter het voltage tot 12 V om de elektrische systemen zoals de climate control en het audiosysteem van stroom te voorzien. Eventuele overgebleven energie wordt in de loodaccu opgeslagen.

Eén lading is genoeg om de elektrische systemen van de auto een paar minuten ‘draaiende’ te houden, zodat er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van de accu, zelfs als Mazda’s start-stop-systeem de auto heeft uitgeschakeld (bijv. bij een stoplicht). In het stadsverkeer, met het vele optrekken en afremmen, wordt de condensator vaak al weer opgeladen voordat hij leeg is. Zodoende kan de meeste (en soms alle) elektriciteit die de auto nodig heeft door i-ELOOP opgewekt worden. Het aandrijven van de dynamo voor het opwekken van alle energie voor al het stroomverbruik in het voertuig, kost enorm veel vermogen van de motor en dus ook brandstof. Het i-ELOOP systeem maakt gebruik van de remenergie die normaal gesproken verloren gaat, om de EDLC op te laden. Samen met i-stop verlaagt i-ELOOP zodoende het brandstofverbruik bij dagelijks (stads)verkeer.

i-stop: standaard brandstofbesparende noviteit

Mazda’s innovatieve, intelligente start-stop-systeem, i-stop, is het enige start-stop-systeem ter wereld dat verbrandingsenergie gebruikt voor de herstart. I-stop maakt gebruik van een geavanceerde controlemodule om de motor uit te zetten tijdens de expansieslag (benzine) of compressieslag (diesel), de ideale slagen voor het herstarten.

Sterker nog, i-stop wacht op het moment dat de zuigers in de ideale positie staan voor een herstart. Dit alles gebeurt in een fractie van een seconde, zodat de bestuurder er niets van merkt.

Dit bespaart niet alleen brandstof, maar zorgt ook voor de snelste herstarts ter wereld: de SKYACTIV-G benzinemotoren herstarten binnen 0,35 seconden, terwijl de SKYACTIV-D dieselmotoren er 0,40 seconden over doen, bij de eerste compressieslag in plaats van de tweede, zoals conventionele systemen. De motor wordt gestart zodra de bestuurder het koppelingspedaal intrapt (versies met handgeschakelde versnellingsbak) of het rempedaal loslaat (automaat), maar alleen indien de gordel vast zit en de portieren dicht zijn.



6. Chassis en carrosserie

Aangedreven door passie



De Mazda3 bood altijd al veel rijplezier, maar met het lichtvoetige rijgedrag en voorspelbare, lineaire reacties is dit bij de compleet nieuwe Mazda3 opnieuw naar een hoger plan gebracht. De band met de Mazda3 (Jinba Ittai) wordt bij elke rit hechter, hij geeft je zelfs het gevoel dat je een steeds betere chauffeur wordt.

Het lichtgewicht SKYACTIV-Chassis en de SKYACTIV-Body werden voor het eerst op de Mazda CX-5 en de nieuwe Mazda6 geïntroduceerd, allebei modellen die in hun segment aan de top staan qua rijdynamiek. Ze koppelen een dynamisch rijgedrag aan een uitstekende aerodynamica, veiligheid en NVH (geluid, trillingen en schokken). Bij de lichtere Mazda3 zijn deze voordelen nog nadrukkelijker aanwezig, de compacte C-segment afmetingen lenen zich bij uitstek voor SKYACTIV.

Mazda heeft het SKYACTIV-Chassis van de nieuwe Mazda3 zo afgestemd dat het nog voorspelbaarder reageert op de input van de bestuurder. Neem bijvoorbeeld het bochtgedrag. De bestuurder voelt dat hij de auto volledig onder controle heeft, met banden die een maximale grip hebben op de weg en een neutrale wegligging in bochten. Het normaliter bij voorwielaandrijvers optredende onderstuur schittert door afwezigheid, terwijl de carrosserie perfect in balans blijft als de krachten zich verplaatsen van de ene naar de andere kant van de auto. De harmonieuze lineaire reacties op en feedback van de G-krachten in dwars- en lengterichting zorgen ervoor dat er nauwelijks stuurcorrecties nodig zijn. En de auto reageert altijd voorspelbaar: bij het inremmen van de bocht, het nemen van de bocht en het uitaccelereren. De bestuurder weet precies wat hij moet doen, een vertrouwenwekkend gevoel.

Soepele acties

De perfect gebalanceerde Jinba Ittai vering en besturing zorgen voor een buitengewoon comfortabele en tegelijkertijd lichtvoetige en vertrouwenwekkende rijervaring. Er werd staal met hoge treksterkte (780MPa) gebruikt voor de onderste veerarmen op de McPherson-veerpoten en de draagarmen van de multilink achteras. Niet alleen wordt de wielophanging hierdoor lichter, maar het laat ook gewichtsverplaatsingen in bochten soepeler verlopen. De voorwielophanging is bevestigd aan een nieuw perimeterframe met een vergrote spoorhoek, wat de rechtuitstabiliteit op hoge snelheid verbetert.

De positionering en materiaalkeuze van de bevestigingspunten zorgen voor meer grip op de achterwielen. Door de draagarmen verder naar voren te plaatsen, kunnen de dempers wegoneffenheden nog beter verwerken. De dempers zelf werden geoptimaliseerd om de ideale balans te bieden tussen een lichtvoetig rijgedrag bij lage en middelhoge snelheden en stabiliteit op hogere snelheid en om te zorgen voor meer rijcomfort en de remprestaties te verbeteren. De maatregelen die bij de nieuwe Mazda6 werden doorgevoerd om de torsiestijfheid te verbeteren, zoals grotere dwarsprofielen en grotere langsdragers, zijn ook toegepast bij het chassis van de nieuwe Mazda3, met een torsiestijfheid tot gevolg die toonaangevend is in zijn segment.

De kleinere overbrengingsverhouding van de elektrische stuurbekrachtiging, 14 : 1 versus 16.2 : 1 op het huidige model, zorgt ervoor dat er minder grote stuurbewegingen nodig zijn, wat de dynamiek vergroot en het sturen met name op bochtige wegen en in de stad gemakkelijker maakt voor de bestuurder. De remmen zijn voorzien van kleinere cilinders, een opnieuw afgestelde rembekrachtiger en een kortere pedaalweg om de bewegingsweerstand te verkleinen. Dit zorgt voor een betere bediening van de remmen, snellere reacties en een lager brandstofverbruik. In combinatie met de nieuwe high-grip banden werken ze met name op nat wegdek bijzonder effectief: de remafstanden zijn beduidend kleiner dan bij het huidige model en behoren tot de top in dit segment.



Veilig raffinement

Net als het SKYACTIV-Chassis is de SKYACTIV-Body van de nieuwe Mazda3 voorzien van een stijvere en evengoed lichtere structuur. Dit verbetert de brandstofefficiëntie en de crashveiligheid, maar ook het rijcomfort en het rijplezier, met andere woorden het welbevinden van zijn eigenaar. Net als bij de andere SKYACTIV-modellen wordt bij de carrosserie een concept toegepast dat bestaat uit doorlopende structuren, rechte secties en verstevigde laspunten die de botsenergie door de structuur, maar rond het passagierscompartiment leiden. Het bevat bovendien een veel groter percentage staal met hoge en ultra-hoge treksterkte dan de huidige Mazda3.

Hierdoor wordt de nieuwe Mazda3 uiteraard steviger, de torsiestijfheid is 31 % groter bij de Hatchback en 28 % bij de Sedan en tegelijkertijd lichter. De aerodynamica draagt eveneens bij aan de uitstekende stabiliteit en het lage verbruik van de Mazda3. De ingenieurs van Mazda hebben de luchtstroom onder de auto eveneens gestroomlijnd met onder meer nieuwe bodemplaten en windgeleiders rond de wielen.

Ze hebben ook een actieve ‘air shutter’ * toegepast, die de luchtstroming efficiënter maakt door het onderste gedeelte van de grille gesloten te houden, tenzij de motor lucht nodig heeft voor koeling. De brandstofefficiëntie werd verder verbeterd door de motor sneller op bedrijfstemperatuur te brengen. En door de luchtstroom rond de bovenzijde van de carrosserie te optimaliseren, zorgen de achterspoilers op het dak van de Hatchback en de Sedan voor een symbiotisch effect, waarbij de luchtstroom rond de onderzijde wervelingen vermindert. Als gevolg hiervan behoort de luchtweerstand van de nieuwe Mazda3, 0,258 voor de Sedan** en 0,275 voor de Hatchback**, tot de meest gunstige van alle automodellen die op dit moment in serieproductie worden gebouwd.



Soepel, stil comfort

Lichtere auto’s hebben de neiging om vibraties te produceren en een hoger geluidsniveau in het interieur te hebben. Zodoende heeft Mazda de geluidsbronnen uitgebreid bestudeerd, zoals de motor en de banden. De geluidspaden richting het interieur werden verlegd, zodat het geluid door de geluidsabsorberende materialen, die op strategische plekken zoals het dashboard, de vloermatten, onder de achterbank en in de zijpanelen van de bagageruimte zijn aangebracht, wordt opgevangen. De lichtgewicht geluidsisolatie weet met name onaangenaam hoogfrequent geluid goed te absorberen. Daarnaast werd de SKYACTIV-D 2.2 voorzien van een balansas om vibraties die via de motorophanging het interieur binnendringen te verminderen. Andere componenten, zoals de stijvere aandrijflijn, zachtere dempers en verbeterde in- en uitlaatsystemen van de motor dragen ook bij aan een lager interieurgeluid en minder binnendringende trillingen die door de weg worden opgewekt. Het interieur van de nieuwe Mazda3 behoort als gevolg van deze maatregelen tot de stilste in dit segment. Als men de nieuwe Mazda3 beter leert kennen, maakt men ook kennis met een hoogstaand comfort en een verfijnd rijgedrag. De sublieme wegligging maakt deze auto ook veiliger. Samen met de geavanceerde carrosseriestructuur vermindert dat het verwondingsgevaar, terwijl de kans op een aanrijding sowieso al stukken kleiner is geworden. Met deze auto komt men dus steeds weer veilig aan op de bestemming. Het maakt allemaal onderdeel uit van het concept van de Mazda3.



Less is more: gewicht besparen bij de nieuwe Mazda3

Mazda heeft gewichtsbesparing hoog in het vaandel staan. Of eigenlijk kunnen we wel spreken van een obsessie. Per slot van rekening biedt een lichtere auto meer rijplezier en is hij tevens beter voor het milieu, aangezien er minder brandstof nodig is om beter te presteren. Dat is de kern van de gramstrategie van het merk, waarbij de ingenieurs continu op zoek zijn naar manieren om gewicht te besparen, zonder dat dit ten koste gaat van de stijfheid van de auto of het veiligheidsniveau.

De nieuwe Mazda3 is geen uitzondering: ondanks performance-verbeterende zaken die normaliter voor extra gewicht zorgen, zoals grotere remschijven die passen bij de grotere wielen, de Hatchback* is veel lichter dan het huidige model. Met een voertuiggewicht** van 1.196 kg (Sedan) en 1.200 kg (Hatchback) is het één van de lichtste auto’s in het C-segment.

Enkele voorbeelden van de manier waarop dit bereikt is:


  • Toepassing van lichtgewicht SKYACTIV-motoren (zie hoofdstuk 5);

  • Uitgebreide bestudering van meer dan 300 carrosseriecomponenten, waarbij bijvoorbeeld het percentage staal met hoge treksterkte in de carrosserie werd verhoogd van 50 % bij het huidige model naar 60 %:

    • 780MPa staal met hoge treksterkte vormt nu 9 % van het totaal (dit was 4 %);

    • 980MPa staal met ultra-hoge treksterkte wordt voor het eerst toegepast op de Mazda3 (om de langsdragers te verstevigen);

    • 1.800 MPa staal met ultra-hoge treksterkte voor de versteviging van de vóór- en achterbumper (nu 4 kg lichter);

    • Minder onderdelen gebruikt in het voorste subframe (nu 38 % lichter);

    • Componenten qua vorm geoptimaliseerd om ze sterker te maken, maar niet zwaarder (de carrosserie werd bijvoorbeeld stijver en 1 kg lichter);

  • Verbetering aan de wielophanging, waaronder:

    • 780 MPa staal met hoge treksterkte voor de onderste veerarmen en draagarmen achter (voor het eerst bij Mazda);

    • Geen lasflenzen meer door toepassing van een nieuw fabricageproces voor lichtere en sterkere lasnaden;

    • Het behouden van het gewicht van de voorwielophanging ondanks het nieuwe perimeterframe;

    • Achterwielophanging is eveneens doorontwikkeld, maar niet zwaarder geworden;

  • De nieuwe elektronische stuurbekrachtiging vereist geen hydraulische pomp en leidingen meer en is eveneens voorzien van een stuurunit met een geïntegreerde stuurmotor:

    • 2 kg lichter dan de elektrohydraulische stuurbekrachtiging van het huidige model;

  • De frames van de voorstoelen zijn voorzien van staal met hoge treksterkte, waardoor actieve hoofdsteunen achterwege konden blijven. De achterbank beschikt bovendien over een andere vorm en kortere zittingen:

    • Bespaart opnieuw 7 kg;

  • Door een efficiënter kabelverloop en minder elektrische schakelaars werd het elektrische systeem 3 kg lichter.

  • Verbeterde banden en een doorontwikkeld remsysteem zorgen samen met dunnere spatborden voor wederom een gewichtsbesparing van 4,4 kg.

7. Veiligheid

Beschermen wat dierbaar is



De compleet nieuwe Mazda3 daagt mensen uit om samen het avontuur aan te gaan en nieuwe dingen te ontdekken. Maar hij is als betrouwbare metgezel ook ontworpen om zijn passagiers en de overige weggebruikers te beschermen, in meer opzichten dan je op het eerste gezicht verwacht.

Uiteraard zorgt het nauwe samenspel van de wielophanging, de besturing, de remmen en de motoren bij de nieuwe Mazda3 voor een maximale controle en daarmee veiligheid. Net als de layout en het comfortniveau van het interieur, wat voorkomt dat de bestuurder vermoeid raakt of wordt afgeleid. Kortom, Mazda heeft een nog veiligere auto gebouwd, met een lichtgewicht constructie die de nieuwe Mazda3 gemakkelijker te besturen maakt, terwijl de stijve carrosserie en carrosseriestructuren botsenergie adequaat opvangen.



Bescherming in alle opzichten

Al deze maatregelen vloeien voort uit de ‘Proactive Safety’-filosofie van Mazda, die erop gericht is om aanrijdingen zoveel mogelijk te voorkomen. Het doel is om de bestuurder op elk denkbaar moment te assisteren, van het herkennen van potentieel gevaar tot het minimaliseren van de kans op een aanrijding en de gevolgen hiervan zoveel mogelijk te beperken indien dit toch gebeurt.

En uiteraard staat de bescherming van zowel de inzittenden als voetgangers daarbij centraal. Het concept kan worden onderverdeeld in drie categorieën die elkaar aanvullen:

actieve veiligheid (het verminderen van de kans op een aanrijding), pre-crash veiligheid (het voorkomen van een aanrijding of het beperken van de schade) en passieve veiligheid (het beperken van het letsel voor inzittenden en voetgangers).

Mazda noemt zijn innovatieve op sensoren gebaseerde actieve veiligheidstechnologieën die de bestuurder ondersteunen ‘i-ACTIVSENSE’. De eerste verdedigingslijn, de actieve veiligheid, dient om gevaar te herkennen en de bestuurder hierop te attenderen, die dan op basis van deze informatie een beslissing kan nemen.

Deze systemen helpen de bestuurder om het verkeer om hem heen in de gaten te houden. Het Rear Vehicle Monitoring system (RVM) houdt bijvoorbeeld dode hoeken in de gaten en informeert de bestuurder via leds in de buitenspiegels of er zich auto’s in de dode hoek van de nieuwe Mazda3 bevinden. Indien de bestuurder toch met het knipperlicht aangeeft van baan te willen wisselen, gaat er een zoemer af en gaan de leds knipperen. RVM, dat een EuroNCAP Advanced Award in 2011 won nadat het was geïntroduceerd op de huidige Mazda3, werkt nu vanaf 30 km/h in plaats van 60 km/h.

Het Lane Departure Warning System (LDWS) houdt de rijbaanmarkeringen in de gaten bij snelheden boven de 65 km/h en waarschuwt de bestuurder zowel met geluid als visueel als hij of zij onbedoeld van rijstrook wisselt.

En het Distance Recognition Support System (DRSS) kijkt ver vooruit en berekent en toont de (tijds-)afstand tot voorliggers bij 30-200 km/h.



De weg is van ons allemaal

Bij Mazda verstaan we onder actieve veiligheid ook het assisteren van overige weggebruikers. Dat doet onder meer het Emergency Stop Signal (ESS), dat de gevarenlichten inschakelt en snel doet knipperen als de Mazda3 plotseling hard moet remmen bij 50 km/h of sneller. High Beam Control (HBC) is een andere feature, dat met behulp van een camera andere auto’s detecteert en automatisch tussen dimlicht en grootlicht schakelt om te voorkomen dat andere verkeersdeelnemers verblind raken. Het schakelt eveneens over op dimlicht op goedverlichte wegen en bij snelheden onder de 30 km/h. En over een vooruitziende blik gesproken, Mazda’s nieuwe compacte middenklasser kan in het donker zelfs om de hoek kijken. Het Adaptive Front-lighting System (AFS) helpt bestuurders om ’s nachts door de bocht te kijken (waarbij de meeste dodelijke ongelukken plaatsvinden) door de loop van de weg te voorspellen aan de hand van de input van het stuur en de richting van de koplampen daaraan aan te passen. Hill Launch Assist (HLA) is een ander handig systeem dat de remdruk beheert voor soepel starten op hellingen.

Maar wat gebeurt er als er ondanks al deze ondersteuning toch een aanrijding dreigt te gebeuren? Dan komt de i-ACTIVSENSE pre-crash veiligheidstechnologie in actie. Net als de hierboven genoemde systemen waarschuwen ze de bestuurder voor mogelijk gevaar. Maar zoals de namen van de systemen zoals Mazda Radar Cruise Control (MRCC) en Smart Brake Support (SBS) al aangeven, grijpen ze indien nodig ook in om een aanrijding te voorkomen of de zwaarte hiervan te verminderen. Uiteraard beschikt de nieuwe Mazda3 ook over standaard ABS met elektronische remkrachtverdeling (EBD) en een remassistent (EBA) alsmede een stabiliteitsregeling (DSC) en traction control (TCS).

Beschermd aan alle kanten…

Aanrijdingen zijn ondanks alle technologie nog steeds mogelijk. Gelukkig is de nieuwe Mazda3 veiliger dan ooit met een indrukwekkende reeks innovaties op het gebied van passieve veiligheid. Zo is de lichtgewicht en toch bijzonder stijve SKYACTIV-carrosserie ontwikkeld om botsingen vanuit alle richtingen, vóór, zijkant en achter, te verwerken en de botsenergie rond het passagierscompartiment te leiden.

Aan de voorzijde wordt de botsenergie geabsorbeerd door X-vormige profielen en langs multi-load paths geleid, die zijn ingebouwd in de SKYACTIV-carrosserie. Er zijn verbeteringen aan de langsdragers uitgevoerd om te voorkomen dat een wiel het interieur binnendringt bij een frontale aanrijding. Minder zware aanrijdingen bij snelheden tot 15 km/h worden geabsorbeerd door vervangbare vastgeschroefde onderdelen, zodat schade aan het voorframe en aan motorcomponenten voorkomen of beperkt wordt. Reparaties zijn daarmee goedkoper.

Bij zijwaartse aanrijdingen minimaliseert een ononderbroken structuur, die het dak en de B-stijlen verbindt met het chassis, de vervorming van het passagierscompartiment en zodoende het verwondingsgevaar. Versterkte verbindingen, extra verstevigingsbalken en dwarsprofielen in het dak, die twee keer zo groot zijn als bij het huidige model, zijn slechts enkele voorbeelden van de maatregelen op dit vlak.

Voor aanrijdingen van achteren is de nieuwe Mazda3 voorzien van een versterkt achterste subframe en een bumperversteviging die is gemaakt van 1.800MPa staal met ultra-hoge treksterkte. Deze en andere maatregelen zorgen voor een maximale absorptie van botsenergie, waardoor het passagierscompartiment wordt beschermd en de brandstoftank intact blijft.

en binnenin

Ook bij het interieur werd grote aandacht besteed aan een optimale absorptie van botsenergie.

Van de holle armsteunen tot het nieuwe absorberende materiaal op de A- en B-stijlen: Mazda heeft diverse interieurcomponenten en bekledingen opnieuw ontworpen zodat ze minder gevaarlijk zijn voor passagiers bij een aanrijding.

De nieuwe Mazda3 is standaard voorzien van airbags voor de bestuurder en voorpassagier, zijairbags, gordijnairbags, gordelspanners die het lichaam bij een aanrijding beter op zijn plek houden en spankrachtbegrenzers die de spankracht verminderen om overmatige druk op de borstkas te voorkomen. Het frame van het stoelkussen, de rugleuning en de hoofdsteunen werden opnieuw ontworpen om het verwondingsgevaar te verminderen. De achterbank is standaard voorzien van Isofix-bevestigingspunten voor kinderzitjes, terwijl de rugleuning, bevestigingspunten, scharnieren en sluitingen allemaal verstevigd zijn om te voorkomen dat bagage het interieur binnendringt in geval van een aanrijding. Tot slot zijn de motorkap en voorbumper zo ontworpen dat ze het verwondingsgevaar voor het hoofd en de benen van een voetganger minimaliseren in geval van een aanrijding.

Na het uitvoeren van tal van botsproeven met de nieuwe Mazda3 is Mazda ervan overtuigd dat dit model voldoet aan de meest stringente veiligheidseisen wereldwijd. Dit zal zich vertalen in de maximumscore van vijf sterren bij EuroNCAP en zijn tegenhangers van over de gehele wereld.



Als er gevaar dreigt…

is een waarschuwingssignaal te horen en wordt in plaats van de DRSS-indicator (zie hierboven) het woord ‘BRAKE’ getoond indien de tussenafstand tussen de nieuwe Mazda3 en de voorliggers te klein wordt.



Smart Brake Support (SBS)

Het autonome noodstop-remsysteem Smart Brake Support (SBS) werkt samen met Forward Obstruction Warning (FOW) om het voorliggende verkeer te monitoren tot een afstand van 140 meter. Als FOW potentieel gevaar signaleert, vermindert SBS eerst de afstand tussen de remblokken en de remschijven en activeert ze dan met een kracht die overeenkomt met de mate van gevaar.

De afstand tussen de remblokken en remschijven wordt weer teruggebracht naar de oorspronkelijke afstand als de bestuurder reageert en de kans op een aanrijding afneemt. SBS, dat net als FOW werkt bij snelheden van 15-200 km/h, helpt zodoende om kop-staart aanrijdingen te voorkomen of in ieder geval de gevolgen hiervan te verminderen, zelfs bij hoge snelheden.

Smart City Brake Support (SCBS)

Smart City Brake Support is een veiligheidstechnologie die ontwikkeld is om een bestuurder te helpen een frontale botsing te voorkomen. Het systeem werkt bij het rijden met lage snelheden in de stad of in langzaam rijdend verkeer, dus in de file. Bij snelheden tussen ongeveer 4-30 km/h en tot een afstand van 6 meter detecteert een lasersensor aan de bovenkant van de voorruit een voertuig of obstakel vóór de auto. Als het systeem een mogelijke aanrijding signaleert, vermindert het meteen de afstand tussen de remblokken en de remschijven en grijpt het onmiddellijk in als de bestuurder niet tijdig uitwijkt of niet remt. Als het verschil in snelheid tussen beide voertuigen (of met het object) minder dan 30 km/h is, is het systeem in staat een aanrijding te voorkomen of in ieder geval eventuele schade aanzienlijk te beperken. Auto’s met een autonoom noodstop-remsysteem hebben volgens EuroNCAP tot wel 27 % minder kans op ongelukken dan auto’s zonder deze systemen, waardoor er veel minder kans op letsel is. EuroNCAP gaat zodoende haar tests vanaf 2014 uitbreiden met beoordelingen van deze systemen. Zodoende is de nieuwe Mazda3, net als de Mazda6 en de Mazda CX-5, in tegenstelling tot 79 % van de automodellen die leverbaar zijn in Europe*, klaar voor de toekomst.



Mazda Radar Cruise Control (MRCC)

MRCC maakt eveneens gebruik van een radarsensor om vooruitrijdende auto’s in de gaten te houden en een veilige afstand te bewaren, die kan worden ingesteld door de bestuurder. Dit systeem werd voor het eerst geïntroduceerd op de Mazda6 en is nu ook leverbaar voor de nieuwe Mazda3.

De bestuurder kan kiezen uit vier afstanden, zodat het systeem zich flexibel kan aanpassen aan veranderende verkeersstromen. De afstanden tussen auto’s nemen bijvoorbeeld drastisch af bij filevorming op een snelweg. MRCC werkt bij snelheden vanaf 30 km/u tot 200 km/u en schakelt alleen uit indien de auto langzamer rijdt dan 20 km/u.

MRCC herkent auto’s op afstanden tot wel 140 meter, onder alle omstandigheden: regen, ’s nachts of bij scherp zonlicht. Zodoende neemt het de bestuurder een grote last van zijn schouders, waardoor hij minder stress heeft en minder snel vermoeid raakt, met name op lange ritten.



8. De compleet nieuwe Mazda3

Samenvatting



De nieuwste generatie van Mazda’s meest succesvolle model ooit heeft alles in zich om de verwachtingen te overtreffen, met de complete reeks van SKYACTIV- technologieën gekoppeld aan het sensationele ‘Kodo – Ziel van beweging’ design.

  • Verbazingwekkend zuinig, veilig en met topprestaties: Duurzame Zoom-Zoom op zijn best;

  • Meer ‘Jinba Ittai’-gevoel dan ooit, de eenheid tussen auto en bestuurder;

  • De eerste Mazda die de inzittenden toegang tot internet biedt, op veilige wijze en non-stop, met zijn nieuwe connectiviteitssysteem dat is gekoppeld aan een nieuwe en verbeterde human-machine interface (HMI);

  • Een superieure klantbeleving in het C-segment, goed voor circa een kwart van de totale Europese personenautomarkt;

  • De verkoop in Europa zal deze herfst gaan beginnen, in Nederland staat de nieuwe Mazda3 eind oktober bij de dealers.

Exterieurdesign

Een compromisloze Kodo-styling als USP in een zeer competitief marktsegment, de gedurfde uitstraling van Mazda’s nieuwe generatie designthema is vertaald naar een sportieve compacte Hatchback en stijlvolle Sedan.

  • Voorzien van de lagere, bredere Kodo-houding en achterover hellend passagierscompartiment met brede spatborden en de kenmerkende lijn in de zijpanelen, die naar achteren toe oploopt;

  • De langere wielbasis en gereduceerde overhang vóór en achter stralen sportiviteit uit, zorgen voor meer veiligheid en stabiliteit en bieden tegelijkertijd meer interieurruimte;

  • Hoogstaand vakmanschap voor een nieuw kwaliteitsniveau, met smalle naden tussen de carrosseriepanelen en portieren, die soepel openen en sluiten;

  • Het Kodo-gezicht met zijn kenmerkende vleugelgrille, die overgaat in de krachtige karakterlijnen op de zijkant van de carrosserie, straalt gebalde kracht uit;

  • Sierlijke koplampen, die naar voren turen als een roofdier dat zijn prooi belaagt, met een markante uitstraling dankzij de leds, de lichtgeleidende ringen en de binnenste lenzen;

  • Verkrijgbaar in negen carrosseriekleuren waaronder Soul Red Metallic en twee compleet nieuwe kleuren: Titanium Flash en Deep Crystal Blue, die respectievelijk emotie, elegantie en snelheid uitstralen;

  • Beschikbaar met 16 of 18 inch lichtmetalen wielen.

Interieurdesign & comfort

Mazda lanceert een compleet nieuw interieurconcept in de nieuwe Mazda3, waarbij het interieur in twee ‘zones’ wordt opgedeeld: de veilige, doelgerichte ‘cockpit’ voor de bestuurder en het uitnodigende, open passagierscompartiment. Deze worden met elkaar verbonden door de asymmetrische middenconsole.

  • Een bestuurderscompartiment met centraal geplaatste bedieningselementen voor een maximale concentratie op de weg, waarbij de belangrijke bedieningselementen zo zijn gepositioneerd dat ze eenvoudig te bedienen zijn en vermoeidheid voorkomen, zoals:

    • het Active Driving Display*, één van de eerste head-up displays in het C-segment;

    • symmetrisch geplaatste pedalen;

    • een lager geplaatst stuurwiel;

    • verbeterde verstelmogelijkheden voor de bestuurdersstoel;

  • Achterover hellend passagierscompartiment voor meer zicht voor de bestuurder, met A-stijlen die 100 mm verder naar achteren zijn geplaatst;

  • Groter, comfortabeler interieur dan voorheen in de meeste opzichten, met de meeste schouderruimte in dit segment;

  • Natuurlijke zitpositie, een uitstekende zijdelingse steun en stijvere, vibraties onderdrukkende rugleuningen zorgen voor veel zitcomfort, ook op langere afstanden;

  • Stijlvol interieur dat is afgewerkt in een zwarte basiskleur met interieurdetails in een gedistingeerde contrasterende kleur, voor een hoogwaardige uitstraling;

  • Keuze* uit zwarte lederen bekleding met rode stiksels, eventueel in combinatie met leder in gebroken wit en witte, grijze en rode stiksels; of zwarte stoffen bekleding;

  • Meer bagageruimte dan in de huidige Hatchback; de Sedan biedt nu plek aan drie grote koffers met dank aan nieuwe scharnieren en een opening die 100 mm breder is dan voorheen;

  • Tal van handige opbergmogelijkheden in het interieur met een maximaal gebruiksgemak die blindelings te vinden zijn, zodat de bestuurder zijn ogen op de weg kan houden.



Connectiviteit & uitrusting

Het functionele en comfortabele interieur van de nieuwe Mazda3 is voorzien van een indrukwekkend aantal state-of-the-art informatie-, entertainment- en connectiviteits-systemen die eenvoudig en op veilige wijze te bedienen zijn.

  • Het interieur is opgedeeld in twee bedieningszones – één voor veilig rijden en de ander voor infotainment met een intuïtief te bedienen human-machine interface (HMI) voor een bijzonder veilige en gebruiksvriendelijke interactiviteit:

    • de rijgerelateerde bedieningselementen en informatiedisplays zijn optimaal gepositioneerd voor snelle en nauwkeurige reacties die een minimum aan inspanning vergen;

    • Active Driving Display* toont de drie belangrijkste real-time rijgegevens direct in het gezichtsveld van de bestuurder; andere rijgegevens worden getoond in het compleet nieuw ontworpen instrumentarium*;

    • communicatie- en entertainment-gerelateerde informatie wordt getoond op het 7 inch WVGA touchscreen aan de bovenzijde van de middenconsole;

    • nieuw ontworpen HMI Commander op de tunnelconsole maakt een blinde bediening van de infotainmentfuncties mogelijk; bepaalde functies werken ook met spraakbesturing;

  • Mazda introduceert een volledig nieuw mobiele connectiviteitsconcept op de nieuwe Mazda3:

    • werkt samen met de smartphone van de gebruiker, gebaseerd op bestaande Bluetooth®-, e-mail-, SMS- en navigatie-functies;

    • brengt op veilige wijze een groot aanbod van gratis mobiele content in de auto waaronder AhaTM, een cloudgebaseerde service met meer dan 30.000 stations waaronder radio, podcasts, audioboeken, gepersonaliseerde locatiegebaseerde services alsmede Facebook- en Twitter-audio feeds;

    • ondersteunt eigenaren met Mazda’s eigen auto-apps, zoals Eco-display, onderhoudsherinneringen en waarschuwingen;

  • Andere infotainment-highlights:

    • Bose® premium soundsystem met negen speakers* is specifiek ontworpen voor de nieuwe Mazda3 en maakt gebruik van Bose® Centerpoint®2 surround sound-technologie;

    • SMS-, MMS- en e-mailweergave en leesfuncties in combinatie met een aangekoppelde smartphone;

    • een nieuw navigatiesysteem biedt nauwkeurigere routeberekeningen, meer zoekfuncties, drie jaar gratis updates en ondersteuning van maximaal 18 audio- en 26 teksttalen;

  • Bijzonder effectieve climate control die minder energie verbruikt en zo brandstof bespaart;

  • Uitgebreid parkeerassistentiesysteem* met akoestische waarschuwing en optische weergave op het display.

Aandrijflijnen

De nieuwe Mazda3 is voorzien van baanbrekende SKYACTIV-motoren, waaronder een lichtgewicht SKYACTIV-D diesel en SKYACTIV-G benzinemotoren, die zijn gekoppeld aan een innovatieve zestraps automatische transmissie of een handgeschakelde zesversnellingsbak. i-stop, het snelste start-stop-systeem ter wereld, is standaard en Mazda’s unieke i-ELOOP regeneratieve remsysteem is eveneens leverbaar, in combinatie met de SKYACTIV-G.
Kenmerken SKYACTIV-G benzinemotor met directe inspuiting:

  • Een 14:1 compressieverhouding, hoogste compressieverhouding ter wereld voor een auto in serieproductie;

  • Een brandstofbesparend 4-2-1 uitlaatsysteem en meer voorzieningen die de nadelen van een hoge compressie compenseren;

  • Keuze uit drie benzinemotoren.

De buitengewoon zuinige SKYACTIV-G 1.5:

  • Vermogen: 74 kW / 100 pk bij 6.000 t/min & 150 Nm bij 4.000 t/min.

  • Brandstofverbruik (gemiddeld) & CO2-emissie**:

Met handgeschakelde zesversnellingsbak: 5,0 l/100 km & 118 g/km.

  • Emissienorm: Euro 5.

Standaardversie en High Power versie van de SKYACTIV-G 2.0:

  • Vermogen:

Standaardversie: 88 kW / 120 pk bij 6.000 t/min & 210 Nm bij 4.000 t/min;

High Power: 121 kW / 165 pk bij 6.000 t/min & 210 Nm bij 4.000 t/min.



  • Brandstofverbruik (gemiddeld) & CO2-emissie**:

Standaardversie

    • Met handgeschakelde zesversnellingsbak: 5,1 l/100 km & 119 g/km;

    • Met zestraps automaat: 5,6 l/100 km & 128 g/km.

    • Emissienorm: Euro 5.

High Power (alleen als Hatchback)

    • Met handgeschakelde zesversnellingsbak en i-ELOOP: 5,8 l /100 km & 135 g/km.

  • Emissienorm: Euro 5.

Kenmerken SKYACTIV-D 2.2 common rail diesel:

  • Een compressieverhouding van 14:1, de laagste ter wereld voor een auto in serieproductie;

  • Een tweetrapsturbo met twee turbines;

  • Een balansas om vibraties tegen te gaan.

  • Vermogen:

    • 110 kW / 150 pk bij 4.500 t/min & 380 Nm bij 1.800 t/min.

  • Brandstofverbruik (gemiddeld) & CO2-emissie**:

    • Met handgeschakelde zesversnellingsbak: 3,9 l/100 km & 104 g/km;

    • Met zestraps automaat (alleen als Hatchback): 4,8 l/100 km & 127 g/km.

  • Emissienorm: Euro 6.

Kenmerken SKYACTIV-Drive zes traps automaat:

  • een lineaire acceleratie dankzij een full-range lock-up-koppeling;

  • een transmissiecomputer die is gekoppeld aan de motorcomputer voor sneller, soepeler schakelen;

  • een kickdownschakelaar om ongewenst terugschakelen te voorkomen.

Kenmerken SKYACTIV-MT handgeschakelde zesversnellingsbak:

  • het sportieve, directe schakelgevoel net als in de Mazda MX-5 Roadster;

  • een hogere efficiëntie;

  • een lager brandstofverbruik.

Beide SKYACTIV transmissies zijn verkrijgbaar in een standaardversie (maximaal 270 Nm) en een variant voor auto’s met veel koppel (maximaal 460 Nm).

Chassis en carrosserie

Het op het C-segment afgestemde SKYACTIV-Chassis en de SKYACTIV-Body bieden bij de nieuwe Mazda3 een unieke combinatie van aerodynamica, veiligheid en NVH (Noise, Vibration, Harshness) die op een nog hoger niveau liggen dan voorheen. Het resultaat: een superieur, voorspelbaar weggedrag en een hoge mate van stabiliteit in combinatie met een hoogstaand rijcomfort, een opvallend stil interieur en een lager brandstofverbruik.

SKYACTIV-Chassis

  • Zorgt voor een uitstekend vertrouwenwekkend gevoel:

    • neutrale, nauwkeurige besturing in bochten met subtiele en voorspelbare carrosseriebewegingen;

    • harmonieuze lineaire reacties, waardoor minder stuurcorrecties nodig zijn;

  • De optimaal afgestemde wielophanging zorgt voor comfort, rijplezier en stabiliteit op hoge snelheid:

    • lichter en tegelijkertijd stijver, voorzien van een nieuwe geometrie en dempers die wegoneffenheden beter verwerken zonder compromissen te doen op het gebied van rijdynamiek;

  • De elektrische stuurbekrachtiging is doorontwikkeld om de efficiëntie te verbeteren:

    • de kleinere 14:1 overbrenging maakt de auto lichtvoetiger en vereist minder inspanning van de bestuurder;

    • systeem is kleiner, lichter en gebruikt minder energie;

  • Een opnieuw afgestelde rembekrachtiger, kortere pedaalwegen en kleinere cilinders zorgen voor meer stabiliteit en snellere reacties:

    • met name effectief in combinatie met nieuwe high-grip banden op natte wegen;

    • remprestaties die tot de beste in deze klasse behoren;

    • helpt ook om brandstof te besparen.

SKYACTIV-Body

  • Lichter en toch stijver dan bij de huidige Mazda3:

    • de carrosserie bestaat nu voor 60 % uit staal met hoge en ultra-hoge treksterkte (dit was 50 %);

    • carrosseriestijfheid verhoogd met 31 % (Hatchback) en 28 % (Sedan);

  • Eén van de best presterende hatchbacks op het gebied van aerodynamica met cW-waarden van 0,258 (Sedan) en 0,275 (Hatchback) wat bijdraagt aan een lager brandstofverbruik en een stabielere wegligging, met dank aan onder andere:

    • de nieuwe actieve ‘air shutter’*, die de onderste grille sluit als er geen koeling voor de motor is vereist;

    • nieuwe afdekkingen voor de onderzijde en luchtdeflectors bij de wielen, die de lucht op effectieve wijze onder de auto door geleiden;

    • speciale spoilers die luchtwervelingen verminderen;

  • De carrosseriestructuur absorbeert op effectieve wijze de botsenergie en leidt deze weg van het passagierscompatiment met behulp van multi-load paths, wat voor een uitstekende crashveiligheid zorgt;

  • Eén van de stilste interieurs in het C-segment, voorzien van:

    • nieuwe lichtgewicht geluidsabsorberende materialen;

    • geluidsdempende maatregelen, zoals stijvere motoren en zachtere demping, tot verbeterde in- en uitlaatsystemen voor de motor.

Veiligheid

De compleet nieuwe Mazda3 combineert hightech actieve veiligheidssystemen met een innovatief passief veiligheidsconcept dat de bescherming van de inzittenden en voetgangers de hoogste prioriteit geeft. Mazda verwacht zodoende een maximale score te behalen bij de EuroNCAP-crashtest en andere botsproeven.

Actieve veiligheid

  • Forward Obstruction Warning (FOW)* monitort de vooruitrijdende auto’s bij 15 - 200 km/h en geeft een waarschuwingssignaal en een visuele waarschuwing in het geval de tussenafstand te klein wordt;

  • Smart Brake Support (SBS)* bereidt het remsysteem voor op een noodstop voor het geval FOW gevaar detecteert, er wordt automatisch geremd als het systeem een onvermijdelijke aanrijding met een voorligger signaleert;

  • Smart City Brake Support (SCBS)* is Mazda’s autonome noodstopsysteem dat SBS ondersteunt bij snelheden van 4 - 30 km/h, met name bedoeld voor het rijden in stadsverkeer en files;

  • Mazda Radar Cruise Control (MRCC)* neemt gas terug en verhoogt de remdruk om een veilige afstand te bewaren tot voorliggers bij snelheden tot 200 km/h;

  • Rear Vehicle Monitoring (RVM)* waarschuwt voor auto’s die op naastliggende rijstroken en in de dode hoek van achteren naderen;

  • Lane Departure Warning System (LDWS)* registreert de rijbaanmarkeringen bij snelheden boven de 65 km/h en waarschuwt de bestuurder als de auto onbedoeld van rijstrook dreigt te wisselen;

  • Distance Recognition Support Sys¬tem (DRSS)* berekent en toont de (tijds-)afstand tot voorliggers bij 30 - 200 km/h;

  • Emergency Stop Signal (ESS)* laat de alarmlichten snel knipperen om het overige verkeer te waarschuwen wanneer er hard wordt geremd bij snelheden boven de 50 km/h;

  • High Beam Control (HBC)* schakelt automatisch over tussen grootlicht en dimlicht om verblinding van andere verkeersdeelnemers te voorkomen;

  • Adaptive Front-lighting System (AFS)* laat de koplampen meedraaien in bochten;

  • Hill Launch Assist (HLA)* activeert de remmen om ongewenst achteruitrollen bij het wegrijden op hellingen te voorkomen;

  • Standaard ABS met EBD (Electronic Brakeforce Distribution), remassistent (EBA), DSC (Dynamic Stability Control) en TCS (Traction Control System).

Passieve veiligheid

  • Dankzij sterkere materialen, rechte bevestigingselementen uit één stuk en versterkte lasnaden is de bijzonder stijve SKYACTIV-carrosserie aan alle kanten veiliger geworden.

  • Een grotere kreukelzone aan de voorzijde helpt om energie te absorberen en door middel van multi-load paths bij het passagierscompartiment weg te leiden.

  • De versterkte dorpels helpen te voorkomen dat een wiel het passagierscompartiment kan binnendringen bij een frontale aanrijding.

  • Een solide, ononderbroken kooiconstructie minimaliseert de vervorming van het passagierscompartiment en verwondingsgevaar tijdens een aanrijding van opzij door een gecontroleerde geleiding van de botsenergie.

  • Verstevigd frame achter met een versterkte bumper om botsenergie beter te kunnen absorberen.

  • Bekledingen en andere interieurcomponenten zijn geoptimaliseerd om het verwondingsgevaar voor de inzittenden te verminderen.

  • Verbeterde frames van de voorstoelen, achterbank en hoofdsteunen.

  • De leuning van de achterbank is versterkt om te voorkomen dat bagage het interieur binnendringt.

  • Standaard airbags voor de bestuurder en voorpassagier, zijairbags en gordijnairbags als ook gordelspanners en spankrachtbegrenzers

  • De motorkap en voorbumper hebben een vorm die voetgangers beter beschermt bij een aanrijding, met name het hoofd en de benen.




* Japans voor ‘de eenheid tussen ruiter en paard’.

* Beschikbaarheid afhankelijk van uitrustingsniveau en land.

* Beschikbaarheid afhankelijk van uitrustingsniveau.

** Volgens de VDA-meetmethode.

* Beschikbaarheid afhankelijk van uitrustingsniveau en land.

* Afhankelijk van het uitrustingsniveau.

** Werkt niet indien er een ander apparaat op de AUX-ingang is aangesloten.

* Beschikbaarheid afhankelijk van uitrustingsniveau en land.

* Beschikbaarheid van diensten en de kosten hiervan kunnen per land verschillen.

** Beschikbaarheid afhankelijk van uitrustingsniveau.

* Beschikbaarheid afhankelijk van uitrustingsniveau en land.

** Alle cijfers gelden voor de Sedan, tenzij anders aangegeven.

* Alle cijfers gelden voor de Sedan, tenzij anders aangegeven.

* Alle cijfers gelden voor de Sedan, tenzij anders aangegeven.

* Intern gemeten bij Mazda.

* Waarden voor de Mazda3 Sedan met SKYACTIV-MT handgeschakelde zesversnellingsbak.

* Schakelpaddles afhankelijk van uitrustingsniveau en land.

* Beschikbaarheid afhankelijk van uitrustingsniveau en land.

** Met actieve ‘air shutter’

* Met SKYACTIV-D 2.2 en SKYACTIV-MT handgeschakelde zesversnellingsbak, zonder bestuurder en o.v.v. homologatie

** Met SKYACTIV-G 1.5 en SKYACTIV-MT handgeschakelde zesversnellingsbak, zonder bestuurder en o.v.v. homologatie

* Vanaf zomer 2012; bron: EuroNCAP.

* Beschikbaarheid afhankelijk van uitrustingsniveau en land

* Beschikbaarheid afhankelijk van uitrustingsniveau en land

* Beschikbaarheid afhankelijk van uitrustingsniveau en land

** Alle cijfers gelden voor de Sedan tenzij anders aangegeven

* Beschikbaarheid afhankelijk van model

* Beschikbaarheid afhankelijk van uitrustingsniveau en land

Mazda Motor Nederland, Afdeling Public Relations


Kouwe Hoek 6 | 2741 PX Waddinxveen

Postbus 353 | 2740 AJ Waddinxveen

Tel: +31 182 685 080 | Fax: +31 182 635 035

www.mazda-press.nl

/


1   2   3


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət