Ana səhifə

Masdevallia angulifera Rchb f. ex. Krzl. 1925 Vindplaats


Yüklə 8.03 Kb.
tarix26.06.2016
ölçüsü8.03 Kb.

Nederlandse Orchideeën Vereniging – Orchitheek

Uitgave: Nederlandse Orchideeën Vereniging. Auteursrechten voorbehouden


Masdevallia angulifera Rchb.f. ex. Krzl. 1925
Vindplaats

Masdevallia angulifera komt epifytisch voor tussen de 1400 - 2100 m., zowel in noord- als zuid-Colombia op de west keten van de Andes op plaatsen waar het hele jaar door wel regen valt.
Beschrijving

De plant is niet erg groot voor een Masdevallia. De bladeren zijn 5 - 14 cm lang, elliptisch en lichtgroen van kleur. De bloemen staan ieder apart op een steel en iets boven het blad uit. Ze zijn 7 - 15 mm groot. De kelk is goed ontwikkeld en wat men ziet als 'bloem' is in feite de vergroeide kelkbuis. De kroon, die nauwelijks opvalt, is geelgroen en 5 mm lang. De stamper is 4 mm.Cultuur

Masdevallia angulifera is niet moeilijk in cultuur (althans voor een Masdevallia). Natuurlijk moet zo goed mogelijk voldaan worden aan de omgevingseisen die alle Masdevallia's stellen: een koele kas en een open oppotmengsel. Het hele complex van potsoort, potgrootte, oppotmengsel en watergift kan tot goede, zelfs gemakkelijke cultuur leiden, mits men de juiste harmonie weet te vinden. De planten, die immers geen knollen hebben, verlangen altijd de beschikking over water te hebben, zonder dat er ooit sprake van wateroverlast mag zijn. Oppotmengsels met hoogwaardig sphagnum erin (Nieuw Zeelands mos) voldoen goed. Masdevallia's behoren tot de planten die weinig gemest moeten worden. Zo'n 4 à 6 x per jaar gieten met een concentratie van samengestelde (N, P, K) meststof van 0,5 g.l-1 is voldoende.

Bladluizen kunnen, omdat ze zuigen aan zich ontwikkelende bladeren en bloemen, veel schade doen, doch zijn gemakkelijk te bestrijden. Bladvlekken, vermoedelijk veroorzaakt door verschillende schimmels, staan altijd lelijk, maar kunnen ook leiden tot vervroegde bladval. De besmetting treedt vooral in het najaar op (september - november) als de luchtvochtigheden in de kas erg hoog liggen. Een eens per maand uitgevoerde profylactische (voorbehoedende) bespuiting met een breed werkend fungicide kan veel ellende voorkomen.


Bloeitijd

De plant kan in onze kassen het hele jaar door bloeien, doch de hoofdbloeiperiode valt in oktober (november - december).Wetenswaardigheden


De naam angulifera betekent: 'een hoek dragend' en heeft betrekking op de hoekig omgeslagen kelkslippen van de bloem. Reichenbach is er niet aan toegekomen deze plant, die hij van Wallis uit Columbia toegestuurd gekregen had, nog voor zijn dood in 1889 te beschrijven. Kränzlin deed dit 36 jaar later. De plant is zeer variabel van bloemkleur, variërend van geelgroen tot diep-paars. Zo kon het gebeuren dat een vrijwel groenbloeiende plant door Lehmann (1883) beschreven is als Masdevallia olivacea.

Het geslacht Masdevallia - zeker 400 soorten omvattend - is door Luer in een aantal secties en subsecties verdeeld en de soort angulifera behoort tot de subsectie Saltatrices - de dansers - een binnen het geslacht Masdevallia typisch groepje van ongeveer 20 soorten, die allen een vrij uitgesproken cilindervormige kelkbuis hebben.


Bron:

Orchiteek N.O.V.Tekst: H.G. Kronenberg

Foto: K. Eisses


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət