Ana səhifə

Lumea m maalaea. Localitate în V insulei Maui (Hawaii). Maalahti


Yüklə 1.66 Mb.
səhifə2/30
tarix26.06.2016
ölçüsü1.66 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   30

Madina do Boé. Localitate în ESE statului Guinea-Bissau, la graniţa cu Guinea.

Madinah, al. v. Medina.

Madinat ash-Sha'b. (mădinăt aş şab). Oraş în SV Republicii Yemen, situat pe ţărmul Golfului Aden, la 16 km V de Aden. Are circa 10 000 loc. Între anii 1967 şi 1990 a fost capitala administrativă a R.D.P. Yemen. Vechiul nume a fost al-Ittihad.

Madingo. Localitate în V R.P. Congo, pe ţărmul Oceanului Atlantic, la NV de oraşul Pointe Noire.

Madison. (medisăn). 1. Localitate în SE S.U.A. (Florida), la E de oraşul Tallahasee. 2. Localitate în S.U.A. (Indiana), pe râul Ohio, la NE de oraşul Louisville. 3. Localitate în NE S.U.A. (pe râul Kennebec), la V de oraşul Bangor. 4. Localitate în S.U.A. (Carolina de Nord), la NV de oraşul Greensboro. 5. Localitate în N S.U.A. (Dakota de Sud), la NV de oraşul Sioux Falls. 6. Localitate în S.U.A. (Nebraska), la NV de oraşul Omaha. 7. Oraş în N S.U.A., centru administrativ al statului Wisconsin, cu circa 200 000 loc. Centru industrial complex.

Madison Heights. (medisăn haigt). Localitate în S.U.A. (Virginia), la ESE de oraşul Lynchburg.

Madison Square Garden. (medisăn scuer gadn). Arenă sportivă în New York.

Madisonville. (medisănvil). 1. Localitate în S.U.A. (Kentuky), la S de oraşul Evansville. 2. Localitate situată în S.U.A. (Tennessee), la SV de oraşul Knoxville.

Madiswil. (madisvil). Localitate în Elveţia, la SE de oraşul Solothurn.

Madiun. Oraş în insula Java (Indonezia), la 145 km VSV de Surabaja, cu circa 110 000 loc. Este centru textil şi agricol.

Madjapahit (Majapahit). (magiapahit). Numele un stat indonezian (1293-1520) cu centru în insula Java, având capitala cu acelaşi nume. Maxima dezvoltare a fost în secolul al XIV-lea.

Madjarovo. (mad iarovo). Localitate în S Bulgariei, pe râul Arda, la SE de oraşul Dimitrovgrad.

Madjene. (madgene). Localitate în VSV insulei Sulawesi (Indonezia), pe ţărmul golfului Mandar, la NV de oraşul Makassar.

Madjori. (madgiorii). Localitate în SE statului Bourkina Faso, la graniţa cu statul Benin.

Madoc. (medoc). Localitate în SSE Canadei (Ontario), la N de lacul Ontario, la NV de oraşul Kingston.

Madocsa. (modocio). Localitate în Ungaria (Tolna), aproape de fluviul Dunăre, la NE de Paks.

Madoi. Oraş în partea centrală a Chinei, pe fluviul Galben, la SV de oraşul Xining.

Madona. Localitate în Letonia, la E de Riga, pe râul Daugava.

Madonna dell'Arco. Localitate în Italia, în apropierea Vezuviului şi a lui Napoli.

Madonna del Principio. (madona del principio). Localitate în Italia, la SE de Muntele Vezuviu.

Madrakah (Madraka). Cap poziţionat în E statului Oman, în Marea Arabiei (Oceanul Indian), situat la SV de insula Masira.

Madras. 1. Vechea denumire a statului Tamil Nadu. 2. Oraş în SE Indiei, centrul administrativ al statului Tamil Nadu, port pe coasta Coromandel. Are peste 3,8 milioane loc. Este centru industrial complex. S-a mai numit Chennapattanam. 3. (medres). Localitate în S.U.A. (Oregon), pe râul Ueschule, la SE de oraşul Portland.

Madre. (medr). Lagună în S S.U.A., în V golfului Mexic, la S de oraşul Corpus Christi.

Madre de Dios (Madre de Diós). 1. Râu în America de Sud, pe teritoriul statelor Peru şi Bolivia, afluent stâng al râului Beni, în aval de localitatea Riberalta. Are o lungime de 1 450 km, izvorând din Cordillera de Carabaya (Anzii Peruvieni). 2. Localitate în ESE statului Peru, pe râul cu acelaşi nume, la NE de localitatea Asunción. 3. Insulă în SV statului Chile, în Oceanul Pacific.

Madrid. 1. Capitala Spaniei şi centru administrativ al comunităţii autonome cu acelaşi nume, situată în Podişul Sierra de Guadarrama, la altitudinea de 640 m. Are peste 2,9 milioane loc. A fost menţionat în 932 ca cetate maură însă a existat înainte (sub numele de Matricia). Este principalul centru economic al Spaniei, devenind din anul 1516 capitala Spaniei. 2. Comunitate autonomă în Spania centrală, în suprafaţă de 8 000 kmp şi cu peste 5 milioane loc. Centrul administrativ este Madrid.

Madridejos. (madridehos). Localitate în centrul Spaniei, la NV de oraşul Alcázar.

Madronal. Localitate în Panama, la N de Canalul Panama şi la SV de lacul Madden.

Madugula. Localitate în E Indiei, la V de oraşul Vishakhapatnam.

Madura. 1. Insulă în partea de S a Mării Java (Indonezia), aproape de litoralul de NE al insulei Java. Are 5 500 kmp, 160 km lungime şi 60 km lăţime maximă. Oraşele principale sunt Pamekasan, Sumenep şi Bangkalan. Relieful este deluros carstic, cu altitudinea de maxim 471 m. Climatul este ecuatorial musonic. Deţine păduri ecuatoriale şi savane. Se cultivă plante adecvate climei (orez, manioc, tutun şi porumb). 2. Strâmtoare poziţionată între insulele indoneziene Madura (la N) şi Java (la S).

Madurai (Madura). Oraş în extremitatea de S a Indiei (Tamil Nadu), la 434 km SV de Madras. Are peste 940 000 loc. Este centru comercial, cultural şi industrial complex.

Madvar. Vârf (3 600 m) în centrul Iranului, în Podişul Iranului, la SV de oraşul Anar.

Madžarevo. (madjarevo). Localitate în Croaţia, la S de oraşul Varaždin.

Madzsarovo. (madjarovo). Localitate de tip minier (zinc) situată în S Bulgariei, la S de oraşul Haszkovo, pe râul Arda.

Madzsi. (madjii). Oraş în SV Etiopiei, aproape de graniţa cu Sudan.

Maebashi. (maebaşii). Oraş în insula Honshu (Japonia), la 100 km NV de Tokyo, pe râul Tonegawa, cu circa 290 000 loc. Este centru industrial şi agricol.

Mae Klong. (me clon). Fluviu în V Thailandei, lung de 401 km. Izvorăşte din Munţii Dawna, curge pe direcţia N-S, trece prin Kanchanaburi şi se varsă în Golful Thailandei. Afluenţii săi principali sunt Khwae Noi, Taphoen.

Maelamun. (melamun). Vârf (1 965 m) situat în V Thailandei.

Maelström (Malstrøm). (mălştrăm, malştrom). Curent turbionar în Marea Norvegiei, în apropierea ţărmului de NV al Norvegiei, care se deplasează de la V la E, cu o viteză de circa 12 km/h, pe o lăţime de 8 km, între insulele Moskenesøya (N) şi Mosken (S) din arhipelagul Lofoten. Se manifestă ca un curent superficial foarte puternic, provocat de accelerarea mareei şi de năvălirea apelor hulei, asigurând circulaţia apelor între Marea Norvegiei şi Golful Vestfjorden. Vânturile locale violente şi vârtejurile sunt foarte periculoase pentru navigaţie (de altfel, de aici are şi denumirea cu semnificaţia "curent zdrobitor").

Mãe Maria. (mae maria). Cap brazilian în Golful Guanabara, la V de insula Governador, la N de oraşul Rio de Janeiro.

Mae Moh. Centru minier (fier) în E Myanmar-ului.

Maen. Hidrocentrală în NV Italiei, la graniţa cu Elveţia, la V de oraşul Biella.

Mae Nam Ping. v. Menam.

Maentwrog. (menturog). Localitate în V Ţării Galilor (Marea Britanie), pe ţărmul Mării Irlandei. Are o termocentrală.

Mae Sai. Oraş în N Thailandei, la graniţa cu Myanmar.

Maestra. Cap în NE Italiei, în Marea Adriatică, la E de delta fluviului Po (Pad).

Maestricht. v. Maastricht.

Maevatanana. Oraş în partea central-vestică a Madagascarului, la SE de oraşul Marovoay.

Maewo. (meuu). Insulă în Oceanul Pacific, în cadrul grupului Noile Hebride.

Mafeking. (mefăching). Localitate în N Republicii Africa de Sud, la frontiera cu Botswana, la V de oraşul Johannesburg.

Mafia. Insulă (Tanzania) situată în V Oceanului Indian, la SE de oraşul Dar-es-Salaam, la NE de delta râului Rufiji. Are suprafaţa de 43 kmp.

Mafjar, Al. (mafgiar). Localitate în N Qatar-ului, pe ţărmul Golfului Persic.

Mafra. 1. Localitate în SE Braziliei, pe râul Iguaçu, la SV de oraşul Curitiba. 2. Localitate în VSV Portugaliei, la NV de Lisabona.

Mafrag. v. El-Fedein.

Magadan. Oraş în Rusia, în Extremul Orient, port la Marea Ohotsk, cu circa 130 000 loc. A fost fondat în anul 1933. Are şantiere navale dar şi alte industrii.

Magadha. (magada). Stat în N Indiei antice, cu capitala la Pataliputra.

Magadi. (magadii). 1. Lac în S Kenyei, aproape de graniţa cu Tanzania, la 80 km SV de Nairobi. Are suprafaţa de 622 kmp, lungimea de 48 km. De aici se exploatează carbonatul de sodiu. 2. Localitate în S Kenyei, pe malul E al lacului cu acelaşi nume, la SV de capitala Nairobi.

Magadino. Localitate în Elveţia, pe malul NE al lacului Maggiore.

Magadiougou. (magadiougu). Localitate în V Nigerului, la N de capitala Niamey.

Magaliesberg. (megălizberg). Munte în N Republicii Africa de Sud, la NV de oraşul Johannesburg. Urcă la 1 852 m altitudine.

Magaliesburg. (megălizburg). Localitate în Republica Africa de Sud, la baza Munţilor Magaliesberg şi la NV de oraşul Johannesburg.

Magalo. Localitate în SE Etiopiei, pe râul Web (afluent al râului Giuba), la SE de Addis Abeba.

Magangué. (maganghe). Oraş în NV Columbiei, pe fluviul Magdalena, la SE de oraşul Cartagena.

Magara. Localitate în S Turciei, la SV de oraşul Mersin.

Magas-bérc. (mogoş bierţ). Vârf (559 m) la graniţa Ungaria-Austria, la SV de oraşul Sopron.

Magdagacsi. (magdagaci). Oraş în SE Siberiei (Rusia), situat la NV de oraşul Blagovescensk.

Magdalena. 1. Localitate în E Argentinei, pe ţărmul Oceanului Atlantic, la SE de oraşul La Plata. 2. Localitate în NE Boliviei, pe râul San Miguel, la SE de oraşul San Joaquin. 3. Regiune administrativă în N Columbiei, la E de fluviul Magdalena, cu centrul la Santa Maria. 4. Cartier al capitalei Mexicului, Ciudad de Mexico. 5. (megdălenă). Localitate în S S.U.A. (New Mexico), pe Rio Grande, la SV de oraşul Albuquerque. 6. Golf al Oceanului Pacific situat în SV peninsulei California. 7. Insulă mexicană situată în VSV peninsulei California. 8. Insulă în SV statului Chile, la E de insulele Chonos. 9. Fluviu situat în NV Americii de Sud (Columbia) în lungime de 1 538 km. Suprafaţa bazinală este de 260 000 kmp. Izvorăşte din Cordillera Central (Anzii Columbieni), de la altitudinea de 3 500 m, curge spre N de-a lungul unei depresiuni tectonice şi se varsă printr-o deltă în Marea Caraibilor. Afluentul principal este Cauca. Este navigabil pe două tronsoane, în total pe 1 496 km. Trece prin oraşele Neiva, Soledad şi Baranquilla.

Magdeburg. Oraş situat în Germania (Saxonia Superioară), situat la 131 km SV de Berlin, port pe Elba. Are peste 250 000 loc. Centru industrial complex, a fost menţionat documentar în anul 805. Aici a fost experimentată existenţa presiunii atmosferice (celebrele "Inelele de Magdeburg").

Magden. Localitate în N Elveţiei, la ESE de oraşul Basel.

Magdeshu. (magdeşu). v. Mogadishu.

Mage. Insulă japoneză aflată la S de insula Kyushu, în grupul de insule Osumi.

Magelang. Oraş în centrul insulei Java (Indonezia), situat la poalele vulcanului Merbabu.

Magellan. (magelan). Strâmtoare marină situată între extremitatea continental-sudică a Americii de Sud şi insula Ţara de Foc, care uneşte Oceanul Atlantic cu Oceanul Pacific. Are 563 km, lăţimea maximă 38 km, cea minimă 3,3 km şi adâncimea maximă de 1 170 m. Portul principal este Punta Arenas. Navigaţia este dificilă prin prezenţa stâncilor subacvatice, a vânturilor puternice şi a ceţii.

Magenta. 1. Localitate în NV Algeriei, la SSV de oraşele Sidi-bel-Abbes şi de Oran. 2. Localitate în N Italiei (Lombardia), cu circa 25 000 loc. Centru industrial şi istoric (francezii i-au învins pe austrieci la 4 iunie 1859).

Magerov. Localitate în VNV Ucrainei, la graniţa cu Polonia, la NV de oraşul Lvov.

Magerøy (Magerøya). (magăroi). Insulă aparţinând de Norvegia situată în Marea Barents. Are 287 kmp, lungimea de 35 km şi 26 km lăţime maximă. Relieful este de platou cristalin, cu altitudinea maximă de 417 m. Aici se află cel mai nordic punct al Europei, Capul Nord (71o11' lat. N şi 25o48' long. E).

Maggia. (magia). 1. Râu (55,8 km) în S Elveţiei, cu vărsare în Lacul Maggiore. 2. Localitate în Elveţia, pe râul cu acelaşi nume, la NNV de Lacul Maggiore.

Maggiore. (magiore). Lac prealpin la graniţa Italia-Elveţia, situat pe bordura sudică a Alpilor Lepontini, într-o vale glaciară, la altitudinea de 194 m. Suprafaţa atinge 212,2 kmp, lungimea de 66 km, lăţimea maximă de 12 km. Adâncimea maximă ajunge la 372 m. Este străbătut de râul Ticino. Pe malul său se găsesc staţiunile balneoclimaterice Ascona, Verbania, Baveno, Stresa, Cerro, Laveno, Luino, Locarno. Vechiul nume al lacului a fost Verbano.

Maghagha. (maghaga). Localitate aflată în Egipt, pe Nil, la N de oraşul Beni Mazar.

Maghreb (Maghrib). (magreb). Nume dat în Evul Mediu, de geografii şi istoricii arabi, regiunii din NV Africii (Maroc, Algeria, Tunisia şi uneori Libia).

Maghull. (meghal). Localitate în Anglia (Marea Britanie), aproape de oraşul Manchester.

Magione. Localitate în Italia peninsulară, pe malul E al lacului Trasimeno, la V de oraşul Perugia.

Magiscatzin. (maghiscaţin). Localitate în ENE Mexicului, la VNV de oraşul Tampico.

Maglaj. (maglai). Localitate în Bosnia-Herţegovina, la SE de oraşul Banja Luka.

Magland. (maglon). Localitate în Franţa, pe râul Arve, la SE de oraşul elveţian Geneva.

Maglavit. Comună în jud. Dolj, situată în Câmpia Desnăţui, pe stânga Dunării, cu circa 5 700 loc. Este renumită în viticultură şi sericicultură. În satul principal se află o biserică dinainte de 1845 şi o mănăstire de călugări (din 1935). Satele comunei sunt: Maglavit, Hunia.

Magliana. (maliana). Localitate în Italia, pe fluviul Tibru, la SV de Roma.

Magliano Sab. (maliano sab). Localitate în Italia peninsulară, pe Tibru, la N de oraşul Roma şi la SV de oraşul Terni.

Maglić. (magliţ). Vârf (2 386 m) în SE Bosniei şi Herţegovinei, la graniţa cu Muntenegru. De aici îşi are originea unul dintre izvoarele Drinului.

Maglie. (malie). Localitate în SE Italiei peninsulare, în peninsula Salentino, la S de oraşul Lecce.

Maglóca. (mogloţo). Localitate în NV Ungariei (Győr-Moson-Sopron), la V de oraşul Győr.

Maglód. (moglod). Localitate în Ungaria (Pest), găsită la SSE de Budapesta.

Magnac Laval. (maniac laval). Localitate în partea central-vestică a Franţei, la NV de oraşul Limoges.

Magnezia. Peninsulă în E Greciei, în Marea Egee, la SE de oraşul Volos.

Magnitogorsk. Oraş în SE Munţilor Ural (Rusia), pe fluviul Ural, construit între 1929-1931. Are peste 430 000 loc. Important centru siderurgic.

Magnor. Localitate în SE Norvegiei, la graniţa cu Suedia, la E de oraşul Oslo.

Mágocs. (magoci). Localitate în Ungaria (Baranya), la N de Pécs şi la SSE de oraşul Dombóvár.

Mágocs-ér. (magoci i er). Râu în SE Ungariei, afluent al râului Kurca iar acesta din urmă al Crişului (Körös).

Magog. (megog). Localitate în SE Canadei (Québec), la graniţa cu S.U.A., la E de Ottawa.

Magome. Cartier în Tokyo (Japonia).

Magoska. (mogoşco). Vârf (737 m) în NE Ungariei, pe teritoriul judeţului Borsod-Abaúj-Zemplén, în Munţii Zempléni, la NE de localitatea Boldogkőváralja.

Magosliget. (mogoşlighet). Localitate în NE Ungariei (Szabolcs-Szatmár-Bereg), la graniţa cu Ucraina, la E de localitatea Kölcse.

Magra. Râu (62 km lungime şi 939 kmp suprafaţa bazinului hidrografic) în NV Italiei, afluent al râului Vara, cu vărsare în Golful Spezia (Marea Ligurică), la E de oraşul La Spezia.

Maguari. (maguarii). Cap în NE Braziliei, la Oceanul Atlantic, în ESE insulei Marajó.

Magude. Localitate în S Mozambicului, la N de oraşul Maputo.

Maguire. (maghire). Localitate în E Argentinei, la SE de oraşul Pergamino.

Magva. Localitate în E satului Kuweit, la S de capitala ţării, pe ţărmul golfului Persic.

Magwe. (mague). 1. District în partea central-vestică a Uniunii Myanmar, situat pe cursul mijlociu al fluviului Irrawaddy. Are suprafaţa de 44 800 kmp şi peste 4,1 milioane loc. Centrul administrativ este oraşul cu acelaşi nume. 2. Oraş în Myanmar, pe stânga fluviului Irrawaddy, la 233 km SV de Mandalay, centru administrativ al provinciei omonime. Are circa 55 000 loc, fiind centru comercial.

Magy. (mogi). Localitate în NE Ungariei (Szabolcs-Szatmár-Bereg), la E de oraşul Nyíregyháza.

Magyaralmás. (mogiorolmaş). Localitate în Ungaria (Fejér), la NV de oraşul Székesfehérvár.

Magyaratád. (mogiorotad). Localitate în Ungaria (Somogy), la NE de oraşul Kaposvár.

Magyarbánhegyes. (mogior banhegieş). Localitate în SE Ungariei (Békés), la SV de Békéscsaba şi la SE de oraşul Orosháza.

Magyarbóly. (mogiorboi). Localitate în SV Ungariei (Baranya), la SE de Pécs şi de localitatea Villány.

Magyarcsanád. (mogior cionad). Localitate în Ungaria (Csongrád), la hotarul cu România, la SE de oraşul Makó.

Magyardombegyház. (mogior domb egi haz). Localitate în SE Ungariei (Békés), la NV de localitatea Dombegyház şi la SE de oraşul Kunágota, în apropierea frontierei cu România.

Magyaregregy. (mogior egregi). Localitate în SSV Ungariei (Baranya), la NE de oraşul Komló.

Magyaregres. (mogior egreş). Localitate în V Ungariei (Somogy), la N de oraşul Kaposvár.

Magyarfalva. (mogiorfolvo). Localitate în NV Ungariei (Győr-Moson-Sopron), la frontiera cu Austria, la S de oraşul Sopron.

Magyarföld. (mogiorfeold). Localitate în V Ungariei (Zala), la SV de oraşul Zalaegerszeg, aproape de hotarul cu Austria.

Magyargéc. (mogiorghieţ). Localitate în N Ungariei (Nógrád), la E de oraşul Balassagyarmat.

Magyargencs. (mogiorghenci). Localitate în V Ungariei (Veszprém), la NV de oraşul Pápa.

Magyarhertelend. (mogior hertelend). Localitate în SSV Ungariei (Baranya), la NV de oraşul Pécs.

Magyarhomorog. (mogiorhomorog). Localitate în E Ungariei (Hajdú-Bihar), aproape de graniţa cu România, la E de localitatea Komádi.

Magyarkeresztúr. (mogior cherestur). Localitate în NV Ungariei (Győr-Moson-Sopron), la SE de oraşul Kapuvár.

Magyarkeszi. (mogior chesii). Localitate în Ungaria (Tolna), la SE de lacul Balaton şi de oraşul Siófok.

Magyarlak. (mogiorloc). Localitate în V Ungariei (Vas), pe râul Rába, la E de localitatea Szentgotthárd.

Magyarlukafa. (mogiorlucofo). Localitate în SSV Ungariei (Baranya), la NV de oraşul Szigetvár.

Magyarmecske. (mogiormeci che). Localitate în SSV Ungariei (Baranya), la SV de Pécs.

Magyarmecske. (mogiormeci che). Localitate în SSV Ungariei (Baranya), la SV de Pécs.

Magyarnádalja. (mogiornadol io). Localitate în V Ungariei (Vas), la V de localitatea Körmend, la frontiera cu Austria.

Magyarnándor. (mogiornandor). Localitate în N Ungariei (Nógrád), la SSE de oraşul Balassagyarmat.

Magyarország. (mogiororsag). v. Ungaria.

Magyarpolány. (mogiorpolani). Localitate în V Ungariei (Veszprém), la N de oraşul Ajka.

Magyarsarlós. (mogior şorloş). Localitate în SSV Ungariei (Baranya), la ESE de oraşul Pécs.

Magyarszecsőd. (mogior secieod). Localitate în V Ungariei (Vas), pe râul Rába, la SSE de oraşul Szombathely.

Magyarszék. (mogiorsiec). Localitate în SSV Ungariei (Baranya), la NV de Pécs şi la V de oraşul Komló.

Magyarszentmiklós. (mogior sent micloş). Localitate în V Ungariei (Zala), la NV de oraşul Nagykanizsa.

Magyarszerdahely. (mogior serdohei). Localitate în V Ungariei (Zala), la NNV de oraşul Nagykanizsa.

Magyarszombatfa. (mogior sombotfo). Localitate în V Ungariei (Vas), la hotarul cu Slovenia, la SSE de oraşul Szentgotthárd.

Magyartelek. (mogiortelec). Localitate în SSV Ungariei (Baranya), la SSV de oraşul Pécs.

Magyartés. (mogiortieş). Localitate în SSE Ungariei (Csongrád), la NNV de oraşul Szentes.

Magyarürög. (mogior iureog). Cartier al oraşului Pécs din Ungaria.

Mahabaleshwar. (mahabaleşuar). Localitate în V Indiei, la SE de oraşul Mumbai şi la SV de oraşul Poona.

Mahabo. Localitate în V insulei Madagascar, la E de oraşul Morondava.

Mahacikala (Mahacskala). (mahaci cala). Oraş în Rusia, capitala Daghestanului, port petrolier la Marea Caspică. Are circa 340 000 loc. A fost întemeiat în 1844 şi declarat oraş în 1857 sub numele de Petrovsk-Port. Numele actual datează din 1922.

Mahad Dhahab. (mahad dahab). Localitate în V Arabiei Saudite, la SE de oraşul Medina.

Mahaéna. Localitate în ENE insulei Tahiti, pe ţărmul Oceanului Pacific, la gura râului Tahaute.

Mahagi. Localitate în NE R.D. Congo, pe ţărmul NV al lacului Albert, la graniţa cu Uganda.

Mahail. Localitate în SV Arabiei Saudite, la NV de oraşul Abha.

Mahajan. (mahagian). Localitate în NV Indiei, la NE de oraşul Bikaner.

Mahajanga. (mahagianga). Câmpia litorală situată în E Madagascarului. Aici se află şi oraşul cu acelaşi nume.

Mahakam. Râu în E insulei Noua Guinee, respectiv a statului Papua-Noua Guinee, cu vărsare în strâmtoarea Makasari la oraşul Samarinda. Are 740 km lungime.

Mahalapye. Localitate în E Botswanei, pe fluviul Limpopo, situată la SE de oraşul Morupula.

Mahallah al-Kubra, Al. (mahala). Oraş în Egipt, în delta fluviului Nil, pe canalul Bahr Hallah, la 113 km N de Cairo. Are peste 400 000 loc. Este centru agricol şi textil. Se mai numeşte El-Mahalla el-Kubra.

Mahallat. Localitate în V Iranului, la SE de oraşul Arak.

Mahallet. Localitate în delta fluviului Nil (Egipt), la NV de oraşul Tanta.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   30


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət