Ana səhifə

Kyokushinkai


Yüklə 208.5 Kb.
səhifə1/3
tarix26.06.2016
ölçüsü208.5 Kb.
  1   2   3

Kyokushinkai



Masutatsu Oyama (Sosai Mas Oyama, 1923-1994) grunnla karatestilarten KYOKUSHINKAI, som er kjent for å utøve den hardeste karaten i verden. Den stiller store krav til utøverene, og krever streng disiplin av dem som vil trene Kyokushinkai karate. Selve ordet Kyokushinkai er et filosofisk begrep, som er sammensatt av tre ord:

 Kyoku betyr jordens poler. Dette indikerer også høydepunkt, klimaks og maksimal standard.

 Shin  betyr sannhet, men kan også bety virkelighet.

 Kai betyr å møte eller forene.

Det runde Kyokushinkaisymbolet betegnes KANKU og har sin opprinnelse i Kanku kata, der blikket er vendt mot himmelen. Spissene i kankuen representerer fingrene og uttrykker høydepunktene, mens de tykke delene representerer håndleddene og uttrykker kraft. Sentrum representerer uendelighet og uttrykker dybde. Hele kankuen er omgitt av en sirkel som står for sammenheng og sirkulære bevegelser.

Begrepet Kyokushinkai er en filosofi som du forstår bedre etter hvert som du legger mer og mer av deg seg selv i treningen, ikke bare rent fysisk, men like mye på det psykologiske planet.
Kaligrafien til venstre symboliserer de tre tegnene som utgjør kyokushinkai. Det er dette merket du ser på drakten (gi-en) til alle kyokushinkai-utøvere.

Norges Kyokushin Karate Organisasjon 1969 - 2008


Kyokushinkai har en egen dojo-ed som hver utøver i Kyokushinkai må kunne og skal følge:

  1. Vi vil trene ånd og legeme for å oppnå et fast og urokkelig sinn.

  2. Vi vil etterstrebe den samme forståelse av karate, så vi til enhver tid skal være beredt med våkne sanser.

  3. Med hele vår viljestyrke skal vi søke å dyrke et sinnelag som preges av forstandig selvfornektelse.

  4. Vi skal være høflige i vår fremferd, respektere våre foresatte og avstå fra voldsbruk.

  5. Vi vil følge vår tro og idealer og aldri glemme ydmykhetens sanne verdi.

  6. Vi vil se opp til visdom og styrke og ikke la oss forlede av uverdige livsmål.

  7. Den disiplin vi tilegner oss ved karate skal styrke vår livsholdning og vi vil alltid søke å oppfylle karatens dypeste mening.

Dojo etikette

  • Når man kommer inn i eller forlater dojoen skal man hilse og si "Osu", alltid med ansiktet vendt mot dojoen. Deretter vender man seg mot de andre elevene i klassen hilser og sier "Osu" en gang til.

  • Kommer man for sent til undervisningen skal man sette seg i "Seiza" og vente, med øynene lukket, i "mokuso". Når det blir gitt tillatelse til å delta skal man forbli i "Seiza" og hilse mens man sier "Shitsurei Shimasu" (unnskyld at jeg kommer for sent). Reis deretter opp, hils en gang til med et kraftig "Osu" og kom raskt på plass bakerst i klassen. Pass på ikke å passere foran de andre elevene som trener.

  • Elevene bør være nøye med den personlige hygienen og holde treningsutstyret (gi, beskyttelse, hansker, etc.) rent og luktfritt og oppmuntre de andre til å gjøre det samme. Gien skal alltid være ren og hvit. Kyokushins offisielle logo skal man bære på venstre side av gien. Rifter og hull i gien må repareres straks. Å bære skittens utstyr og gi er et tegn på dovenskap, og viser mangel på respekt for dojoen og de andre elevene.

  • Ikke rett på noen deler av gien under trening uten å be om tillatelse først. Retting av gien skjer med ryggen mot instruktøren.

  • Man skal vise respekt overfor eldre medlemmer og de med høyere grad. Alle elever skal reise seg og si "Osu" når noen med høyere grad eller svart belte kommer inn i rommet.

  • Før man hilser på en eldre elev eller instruktør skal eleven først si "Osu" og deretter hilse korrekt. Det samme gjør man når man skilles. Denne prosedyren bør også brukes utenfor dojoen, da vi alltid bør akte vår Senpai/Sensei/Shihan. Hvis graden til et medlem er uklar skal du alltid opptre som om vedkommende er høyere rangert enn deg.

  • Ved anledninger der man skal håndhilse på hverandre bruker man begge hendene (for å vise tillit og ydmykhet) og sier "Osu". Dette gjelder også utenfor dojoen, og spesielt for eldre medlemmer/seniorer.

  • Elevene skal svare på spørsmål fra instruktørene med et kraftig "Osu" og straks utføre ordre. Det er uhøflig å reagere sent.

  • Eleven skal være oppmerksomme og fokusere på undervisningen mens denne pågår, og ikke konsentrere seg om andre ting.

  • Noen ganger vil elevene få tillatelse til å innta hvilestilling i løpet av undervisningen, d.v.s. gå fra den formelle "seiza"- posisjonen og sette seg i "anza"- posisjon (med benene i kryss). Mens man sitter slik skal man unngå å bevege seg, prate eller på annen måte forstyrre undervisningen.

  • Elevene skal ikke forlate undervisningen uten å ha fått tillatelse til dette. Hvis noe uforutsette skulle oppstå og man må forlate rommet straks, skal dette gjøres på en respektfull måte og forklares for instruktøren så snart som mulig.

  • For å hindre mulige skader under treningen skal elevene unngå å bære smykker armbåndsur eller andre gjenstander. Briller er tillatt, men under kumite (fri kamp) er det sterkt å anbefale at de fjernes.

  • Tradisjonelt er treningshallen et hellig sted og derfor skal elevene ikke bære noen form for hodeplagg og heller ikke anvende upassende språk. Bruk av fottøy er heller ikke tillatt i dojoen.

  • Alle elevene plikter å hjelpe til med opprydding/vasking av dojoen etter at undervisningen er slutt. Treningshallen skal være et sted elevene setter pris på og verner om.

  • Elevene skal respektere det kameratskapet de har sammen i dojoen og ikke undergrave Kyokushin karates sanne vei med upassende, usportslig og ondsinnet oppførsel. Man skal heller ikke la negative følelser få innflytelse på utøvingen av fri kamp, slik at faren for skader øker

  • Alle medlemmer skal holde seg unna sladder og negative kommentarer rettet mot sine medelever, andre klubber og andre typer kampsport.

  • Elever som ønsker å delta i Kyokusin-konkurranser og turneringer plikter å konsultere sin Senpai/Sensei/Shian før påmelding.

  • Elever som ønsker å besøke andre Kyokushin-klubber skal på forhånd be om tillattelse til dette av sin Senpai/Sensei/Shian. Elever som ønsker å trene med en annen klubb plikter å fremvise gyldig internasjonalt IKO-medlemskort, samt anbefalingsbrev fra sin Senpai/Sensei/Shian. Ved den nye klubben skal man utvise den høyeste respekt, ydmykhet og høflighet overfor instruktør og medlemmer.

  • Både i og utenfor dojoen skal alle elever opptre på en måte som ikke skader omdømmet til Kyokushin karate. Teknikker man har tilegnet seg via trening, skal kun bruke i nødsfall ved selvforsvar.

  • Til daglig skal elevene opptre høflig og fornuftig, utvise forsiktighet og beskjedenhet, vise god forstand og dømmekraft og ha en moralsk fremferd i alle sine handlinger. Man skal alltid ha Kyokushins ånd i tankene: "Senket hode (beskjedenhet), øynene hevet (ambisiøst), reservert i talemåte (høvelig språkbruk) og godt hjertelag (være høflig og vise respekt)". Du skal behandle andre med vennlighet. Utgangspunktet er å ære de eldre (tjen dine foreldre vel).

Det er deltagernes perfeksjonering og personlige utvikling som er det essensielle i Kyokushin Karates ånd – ikke seier eller nederlag.


Syllabus 10. Kyu - Oransje belte


A) Teknikker (Grunnleggende øvelser)
Kihon

1) Tachikata (Stillinger)
Heisoku Dachi, Musubi Dachi, Heiko Dachi, Shizen Dachi (Sotohachiji Dachi), Sanchin Dachi, Zenkutsu Dachi

2) Tsuki (Slag)
Seiken Oi Tsuki (Jodan, Chudan, Gedan)
Seiken Gyaku Tsuki (Jodan, Chudan, Gedan)
Seiken Ago Uchi, Seiken Shita Tsuki, Seiken Kagi Tsuki
Hiji Ate (Jodan, Chudan), Age Hiji Ate (Jodan, Chudan), Mae Hiji Ate, Ushiro Hiji Ate, Oroshi Hiji Ate

3) uke (Blokkeringer)
Jodan Uke, Mae Gedan Barai(Seiken og Shuto)

4) Keri (Spark)
Hiza Geri, Kin Geri, Mae Geri (Jodan, Chudan, Gedan), Mae Keage

5) Kokyo Ho (Pusteteknikker): Nogare

Ido (Grunnleggende bevegelser)


I Zenkutsu Dachi: bevegelse fremover(mae) og bakover(sagari), vending kombinert med en teknikk(Tsuki, Keri, Uke)
Eks.: Zenkutsu Dachi + Seiken Oi Tsuki eller Gyaku Tsuki

Kata: Taikyoku Sono Ichi, Taikyoku Sono Ni

B) Fysiske øvelser
Fleksibilitet: Hodet berører gulvet fra sittende posisjon med spredte bein.
Armhevning:     15
Mageøvelser:    40
Spensthopp:     15
Heving til hake:  3
Hopp(Tobi Geri): Til mål på samme høyde som en selv

C) Kumite
1) Yakusoku Kumite(Ettskritts kamptrening - Kumite: Kamp): Blokkering mot angrep.
2) Jiyu Kumite(Frikamp): 1 runde à 60 sek.
Kriterier: Reigi (høflighet, etikette), Kamae(stilling, holdning), Kiai(rop).

D) Skriftlig eller muntlig test i terminologi og filosofi for den graden i henhold til krav fra KYOKUSHINKAIKAN

Syllabus 9. Kyu - Oransje belte


A) Teknikker
Kihon

1) Tachikata
Kiba Dachi, Tsuruashi Dachi, Uchihachiji Dachi

2) Tsuki
Uraken Ganmen Uchi, Uraken Sayu Ganmen Uchi, Uraken Hizo Uchi, Uraken Mawashi Uchi, Uraken Oroshi Ganmen Uchi
Shuto Yoko Ganmen Uchi, Shuto Hizo Uchi, Shuto Sakotsu Uchi, Shuto Sakotsu Uchikomi, Shuto Jodan Uchi Uchi

3) Uke
Chudan Soto Uke(Seiken og Shuto)
Chudan Uchi Uke(Seiken og Shuto)
Uchi Uke - Gedan Barai (med begge hender samtidig)

4) Keri
Uchi Mawashi Keage, Soto Mawashi Keage, Mawashi Geri Chusoku/Haisoku (Jodan, Chudan, Gedan), Kansetsu Geri, Yoko Geri (Jodan, Chudan), Yoko Keage, Ushiro Geri (Jodan, Chudan, Gedan), Ushiro Mawashi Geri (Jodan, Chudan, Gedan)

Ido
I Zenkutsu Dachi: bevegelse fremover og bakover, vending kombinert med en teknikk(Tsuki, Keri, Uke)

Kata: Sokugi Taikyoku Sono Ichi

B) Fysiske øvelser
Fleksibilitet: Hodet berører gulvet fra sittende posisjon med spredte bein.
Armhevning:     20
Mageøvelser:    45
Spensthopp:     20
Heving til hake:  4
Hopp(Tobi Geri): Til mål på samme høyde som en selv

C) Kumite
1) Yakusoku Kumite: Fotblokk mot Tsuki, håndblokk mot keri, fotblokk mot Keri.
2) Jiyu Kumite: 1 runde à 60 sek.
Kriterier: Reigi (høflighet, etikette), Kamae(stilling, holdning), Kiai(rop).

D) Skriftlig eller muntlig test i terminologi og filosofi for den graden i henhold til krav fra KYOKUSHINKAIKAN

Graderingskrav og tidsintervall


Belte

Kyu

Intervall

Kata

Orange

10.

3 mnd. (48 timer*)

Taikyoku Soni Ichi og Ni

Orange

9.

3 mnd. (48 timer)

Sokugi Taikyoku Sono Ichi

Blått

8.

3 mnd. (48 timer)

Taikyoku Sono San, Sokugi Taikyoku Sono Ni

Blått

7.

3 mnd. (48 timer)

Sokugi Taikyoku Sono San

Gult

6.

3 mnd. (48 timer)

Pinan Sono Ichi, Pinan Sono Ni

Gult

5.

3 mnd. (48 timer)

Sanchin No Kata

Grønt

4.

6 mnd. (96 timer)

Pinan Sono San og Yon

Grønt

3.

6 mnd. (96 timer)

Yantsu, Tsuki No Kata

Brunt

2.

6 mnd. (96 timer)

Pinan Sono Go, Taikyoku Sono Ichi og Ni i Ura

Brunt

1.

6 mnd. (96 timer)

Geksai Dai, Taikyoku Sono San i Ura

Svart

1.dan

Minimum 1 år som 1.Kyu

Pinan Ichi-Go i Ura, Tensho, Saifa

Svart

2.dan

Minimum 2 år som 1.dan

Seinchin, Geksai Sho, Kanku, Seipai

Svart

3.dan

Minimum 3 år som 2.dan

Garyu,Sushiho

Svart

4.dan

Minimum 4 år som 3.dan

Kunne kataene perfekt

Svart

5.dan

Minimum 5 år som 4.dan

 

Svart

6.dan

Minimum 6 år som 5.dan

 

Svart

7.dan

 

Anbefales kun av medlemmer av IKO.

* Min. 3 timer per uke

Treningsfilosofi

Karatetrening er ensbetydende med utallige repetisjoner. Noen snarvei utenom dette finnes ikke.


Den sanne og dype forståelse av karate er et resultat av trening, og kommer med årene for de som målbevisst går inn for å lære. Alle karateutøvere anbefales å tilegne seg mest mulig kunnskaper om karate, både når det gjelder teori og praksis.
Skal en få full forståelse og utbytte av karate, må en legge hele sin konsentrasjon i treningen. For at en bedre skal forstå undervisningen innen Kyokushinkai-karate er det utarbeidet syv punkter som gjør det lettere å skjønne hvorfor utviklingen er trinnvis:

1. Posisjon

-

Stilling.

2. Balanse

-

Stilling under kontroll.

3. Teknikk

-

Korrekt utførelse.

4. Koordinering

-

Balanse og stilling under kontroll ved utførelse av teknikk.

5. Hurtighet

-

Bedre og hurtigere utførelse av ovenstående.

6. Kraft

-

Mer kraft i utførelsene.

7. Refleks

-

Alt ovenstående blir naturlige bevegelser.

Det er viktig å erkjenne at fremskritt og utvikling i karate er tidkrevende. Utøverne må innse at ett skritt om gangen er en selvfølge og en forutsetning for å bli gode i karate.



Kyokushinkai terminologi

Her følger noen av de viktigste navn som blir benyttet i Kyokushinkai terminologien.



Anatomi: Hode og hals

Ago

Chin

Hake

Hana

Nose

Nese

Atama

Head

Hode

Kao

Face

Ansikt

Ganmen

Face

Ansikt

Kubi

Neck

Nakke

Kuchi

Mouth

Munn

Me

Eye(s)

Øye/øyne

Mimi

Ear(s)

Øre

Nodo

Throat

Hals

Anatomi: Kroppen

Hara

Stomach, abdomen

Mage

Hizô

Spleen

Siden, ved nedre ribben (eg.milten)

Kata

Shoulder

Skuldre

Kintama

Testicles, groin

Testikler, skritt

Koshi

Hips

Hofte

Mizô-ochi

Solar plexus

Solar plexus

Mune

Chest

Bryst

Rokkostu

Rib(s)

Ribben

Sakotsu

Clavicle

Kraveben

Senaka

Back

Rygg

Shinzô

Heart

Hjerte

Sôkei

Groin

Skritt

Anatomi: Armer og hender

Hiji

Elbow

Albue

Kobushi

Fist

Knyttet hånd

Kote

Forearm (topside)

Underarm

Te

Hand

Hånd

Tekubi

Wrist

Håndledd

Ude

Arm

Arm

Yubi

Finger(s)

Finger/fingre

Anatomi: Ben

Ashi

Foot, leg

Fot, ben

Ashikubi

Ankle

Ankel

Ashiyubi

Toe(s)

Tå/tær

Futo-mom

Thigh(s)

Lår

Hiza

Knees

Kne

Kahanshin

Lower body

Underkropp

Kansetsu

Joint (any)

Ledd (kne etc.)

Sokuto

Knife foot

Knivfot, fotens ytre kant

Sune

Shin(s)

Skinneben

Tsumasaki

Tips of the toes

Tåspisser
  1   2   3


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət