Ana səhifə

Konya ticaret odasi fiLİPİnler cumhuriyeti


Yüklə 417.5 Kb.
səhifə3/4
tarix25.06.2016
ölçüsü417.5 Kb.
1   2   3   4

2.3.2. Dış Ticaret Mevzuatı

2.3.2.1. İthalat

Genel kural olarak Filipinler’e her türlü ürünün ithalatı serbesttir. Ancak kamu sağlığı ve güvenliği, ulusal güvenlik, uluslararası yükümlülükler, yerel sanayinin gelişimi nedenleri ile bazı ürünlerin ithalatına düzenleme ya da yasaklama getirilmiştir. Filipinler’de ithalat üç başlıkta sınıflandırılmıştır



  1. İthalatı Serbest Ürünler: Bu ürünlerin ithalatında önceden herhangi bir kamu kuruluşundan alınması gereken izin belgesine ihtiyaç bulunmamaktadır.

  2. İthalatı Düzenlenmiş Ürünler: Bu ürünlerin ithalatında ilgili kamu kuruluşlarından alınması gereken izinlere ihtiyaç vardır.

  3. İthalatı yasaklanmış ürünler . Bu ürünlerin ithalatı bazı yasalarla yasaklanmıştır.

İthal edilmesi öngörülen ürünün yukarıda yer alan hangi sınıfa girdiğinin belirlenmesi amacıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Müdürlüğüne, Filipinler Merkez Bankası veya yetkili bir temsilci bankaya başvurulabilinir. Tarım ürünlerinin ithalatındaki sınıflandırmaya ilişkin bilgi almak ve örneğin tavuk, domuz gibi ürünlerde Asgari Giriş Miktarı İthalat Belgesine ihtiyaç olup olmadığını öğrenmek amacıyla Tarım Bakanlığına başvurmak gerekmektedir.


Filipinler’e yapılacak ithalatta aranan belgeler aşağıda yer almaktadır

  1. Ticari Fatura – Tercihli bir gümrük vergisinden yararlanılmak talebi yok ise, herhangi özel bir forma ihtiyaç bulunmamaktadır. İhracatçı firmanın antetli kağıdının firma yetkilisi tarafından imzalanmış olması ve ürün, miktar, CIF değeri, menşe ülkesi ve geminin ismi gibi temel bilgiler yeterlidir.

  2. Pro-forma Fatura – Gerekli olmamakla birlikte ithalatçı tarafından talep edilebilir.

  3. Çeki listesi – Listedeki bilgiler diğer belgelerle uyumlu olmalıdır.

  4. Menşe sertifikası – Özel bir menşe formuna ihtiyaç duyulmamakla birlikte, ASEAN menşeli ürünlerin ithalatında tercihli gümrük vergilerinden yararlanabilmek için özel bir forma ihtiyaç vardır.

  5. Sigorta belgesi- Bu temel belgelerin yanısıra ürünün cinsine göre ithalatçı banka ya da akreditife göre başka belgelere de ihtiyaç olabilir.

Gıda Ürünleri İthalatı

Dünya Ticaret Örgütü üyesi olarak Filipinler pirinç dışında gıda ürünleri ithalatında miktar kısıtlamalarını kaldırmıştır.Pirinçte ise Tarım Bakanlığına bağlı Milli Gıda Kurumu özel sektöre ithalat lisansı vererek ithalatı kontrol altında tutmaktadır.


İşlenmiş Gıda Ürünleri İthalatı

Filipinler’de satışa sunulan her ürünün Gıda ve İlaç Kurumu’na kayıt ettirilmesi gerekmektedir. İhracatçıdan bazı belgeler ya da örnekler talep edilebilmekle birlikte, ithal ürünlerin kayıtları ancak bir Filipin özel veya tüzel kişisi tarafından yapılabilir. İthal ürünlerin kayıtlarına yönelik ürün sınıflandırmaları yapılmış ve bu sınıflandırmalara göre talep edilen belgeler belirlenmiştir.

Eczacılık ürünleri ithalatı için de Gıda ve İlaç Kurumu’nun lisansına ihtiyaç duyulmaktadır.
İthalatta Alınan Tarife Dışı Vergiler

İthal edilen ürünler gümrük vergisinin yanı sıra % 12 oranında katma değer vergisine tabidir. Katma değer vergisi, Gümrük Müdürlüğü tarafından gümrük vergilerine ilave olarak ithalatta alınan diğer harçların (komisyon ücreti, antrepo ücreti vb.) toplamı esas alınarak hesaplanmaktadır.

Otomobiller, benzin, tütün ve sigara, alkollü içecekler ve diğer bazı ürünlerde özel tüketim vergileri uygulanmaktadır.   
2.3.2.2. Tarife Dışı Engeller

Filipinler ticarette teknik engellerin kaldırılması amacıyla oluşturulmuş olan Dünya Ticaret Örgütü TBT Anlaşmasını imzalamıştır. 1996 yılında, kotaya tabi pirinç ithalatı dışında gıda ürünleri ithalatında bütün tarife dışı engeller kaldırılmıştır.

Sağlık ve veterinerlikle ilgili ithalatta örneğin, et ve canlı hayvan, silahlar ve patlayıcılar, uyuşturucular, tehlikeli kimyasallar ve bitkilerde çeşitli kamu kurumlarının talep ettiği ithal izinleri bulunmaktadır.

Çin, Malezya, Endonezya ve Rusya’dan bazı ürünlerin ithalatında anti-damping vergisi uygulanmaktadır.


2.3.2.3. Çok Taraflı Ticaret Anlaşmaları ve Preferanslar

Filipinler’in Dünya Ticaret Örgütü üyeliğinin yanı sıra, bölgesel ekonomik işbirliği üyelikleri arasında, Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) bulunmaktadır. Filipinler henüz herhangi bir ülke ile ikili serbest ticaret anlaşması imzalamamıştır. Ancak, Japonya ile yaptığı STA görüşmeleri sona ermiş, Japonya tarafından onaylanmış ancak Filipin tarafından onaylanmamıştır. Anlaşmanın ülke çıkarlarına uygun olmadığına ilişkin bir kampanya yürütülmekte, bu kampanyaya karşı ise ülkede ekonomiden sorumlu özel ve kamu kuruluşları tarafından Anlaşmanın ülke ekonomisi için önemli faydalar sağlayacağı hususunda karşı bir kampanya yürütülmektedir.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

FİLİPİNLER’İN TÜRKİYE İLE EKONOMİK VE TİCARİ İLİŞKİLERİ


    1. EKONOMİK İLİŞKİLERİN GENEL DURUMU

İkili Anlaşma ve protokoller, KEK Toplantıları



Anlaşmanın Adı

İmza Tarihi ve Yeri

RG Tarih ve No

Ticaret Anlaşması

09/03/1993-Ankara

23/03/1993-22293

Turizm Anlaşması

09/03/1993-Ankara

24/07/1993-22333

Kültür ve Eğitim İşbirliği Anlaşması

09/03/1993-Ankara

09/08/1993-22369

İş Konseyi Kurulmasını Öngören Mutabakat Muhtırası

09/03/1993-Ankara




Ekonomik ve Teknik İşbirliği Anlaşması

22/02/1999-Manila

08/07/1999-23749

Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması

22/02/1999-Manila

22/07/2003-22883

Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması

18/03/2009-Ankara





1) Ticaret Anlaşması

Türkiye-Filipinler Ticaret Anlaşması, Dönemin Filipinler Devlet Başkanı Sayın Fidel RAMOS’un ülkemize gerçekleştirdiği ziyaret sırasında 9 Mart 1993 tarihinde Ankara’da imzalanmıştır. Anlaşma onay işlemlerinin her iki ülke tarafından tamamlanmasının ardından 18 Eylül 1996 tarihinde yürürlüğe girmiştir.


2) Turizm Alanında İşbirliği Anlaşması

Turizm Alanında İşbirliği Anlaşması, Dönemin Devlet Başkanı Sayın Fidel RAMOS’un ülkemize gerçekleştirdiği ziyaret vesilesiyle Ankara’da imzalanarak, 4 Ekim 1993 tarihinde yürürlüğe girmiştir.


3) Kültür ve Eğitim Alanında İşbirliği Anlaşması

Kültür ve Eğitim Alanında İşbirliği Anlaşması, Dönemin Devlet Başkanı Sayın RAMOS’un ülkemizi ziyareti esnasında 9 Mart 1993 tarihinde Ankara’da imzalanmış ve 16 Mayıs 1996 tarihinde yürürlüğe girmiştir.


4) İş Konseyi Kurulmasını Öngören Mutabakat Muhtırası

Ortak İş Konseyi Kurulmasını Öngören Mutabakat Muhtırası, Filipinler Sanayi ve Ticaret Odası ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında 9 Mart 1993 tarihinde Ankara’da imzalanmıştır.

2003 yılında Filipinler İş Konseyi kurulurken, Türk-Filipinler İş Konsey’inin kurulması için gerekli olan Türk İş Konsey’inin kurulması konusunda ilerleme kaydedilememiştir.
3) Ekonomik ve Teknik İşbirliği Anlaşması

Ekonomik ve Teknik İşbirliği Anlaşması, Dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman DEMİREL’in Filipinler’i ziyareti vesilesiyle 22 Şubat 1999 tarihinde Manila’da imzalanmıştır. Her iki ülkenin onay işlemlerini tamamlamasının ardından anlaşma, 29 Kasım 1999 tarihinde yürürlüğe girmiştir.


6) Yatırımların Korunması ve Karşılıklı Teşviki Anlaşması

Yatırımların Korunması ve Karşılıklı Teşviki Anlaşması, Dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman DEMİREL’in ziyareti vesilesiyle 22 Şubat 1999 tarihinde Manila’da imzalanmıştır. Anlaşmanın onay işlemleri Filipinler tarafınca 2000 yılında, ülkemizde ise 22 Temmuz 2003 tarihli Resmi Gazete’de anlaşma metninin yayımlanmasının ardından tamamlanmıştır.


7) Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması

Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması, Filipinler Dış İşleri Bakanı Sayın Alberto G. ROMULO’nun ülkemizi ziyareti vesilesiyle, 18 Mart 2009 tarihinde Ankara’da imzalanmıştır.


İmzalanması Öngörülen Anlaşmalar
1) Tarım Alanında İşbirliği Anlaşması

1993 yılında Filipinler tarafınca “Tarım Alanında İşbirliği Anlaşması” taslağı hazırlanmıştır. Üzerinde değişiklik yapılan taslağa ilişkin olarak en son Filipinler tarafının değişiklik önerileri, 2002 yılında ülkemize iletilmiştir. Türk tarafının Türkiye-Filipinler I. Dönem Karma Ekonomik Komitesi (KEK) Toplantısı esnasında görüşülmek üzere, yeni bir taslak hazırlanmasına ilişkin önerisi ise, 23 Mart 2009 tarihinde Filipinler tarafına iletilmiştir.


2) Hava Ulaştırma Anlaşması

21 Kasım 1993 tarihinde “Hava Ulaştırma Anlaşması” taslağımızın Filipinler tarafına iletilmesiyle başlayan anlaşma süreci, Türkiye-Filipinler I. Dönem KEK Hazırlık Toplantısı sonucunda imzalanan Mutabakat Muhtırası çerçevesinde, Türkiye’nin yeni taslağı 22 Aralık 2003 tarihinde Filipinler tarafına iletmesiyle ivme kazanmıştır. Taslağa ilişkin görüşler, Filipinler tarafının Kasım 2009 tarihinde Ankara’da toplantı yapılmasına ilişkin teklifinin 13 Mayıs 2009 tarihinde ülkemize iletilmesiyle devam etmektedir.


3) Deniz Ulaştırma Anlaşması

Türk tarafınca hazırlanan “Deniz Ulaştırma Anlaşması” taslak metni, 20 Kasım 1993 tarihinde Filipinler’e iletilmiştir.


4) Askeri Alanda Eğitim, Teknik ve Bilimsel İşbirliği Çerçeve Anlaşması'

“Askeri Alanda Eğitim, Teknik ve Bilimsel İşbirliği Çerçeve Anlaşması” taslağı, 9 Mayıs 2006 tarihinde Filipinler makamlarına iletilmiştir.


3) Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması

“Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması” taslağı, 2007 ocak ayında Filipinler makamlarına iletilmiştir.


6) Serbest Ticaret Anlaşması

Avrupa Birliği ile ASEAN arasında 4-3 Mayıs 2009 tarihlerinde Siem Reap’ta yapılan Ekonomi Bakanları Toplantısı sırasında iki örgüt arasında yürütülen Serbest Ticaret Anlaşması (STA) görüşmelerin dondurulması kararı üzerine, ASEAN’ın eski üyeleriyle STA imzalanması çalışmaları çerçevesinde, 02-06 Kasım 2009 tarihinde STA görüşmelerine başlanılması teklifimiz, 6 Ağustos 2009 tarihinde Filipinler tarafına iletilmiştir.


KEK Toplantısı

Türkiye-Filipinler I. Dönem KEK Hazırlık Toplantısı, 27-28 Temmuz 2003 tarihinde Manila’da yapılmıştır.

KEK Hazırlık Toplantısında; ikili ticaretin artırılması için gerekli faaliyetler kararlaştırılmış, iki ülke ihracatı geliştirme kuruluşları arasında bir çerçeve anlaşma taslağı üzerinde muhatabata varılmış, Türk Standartları Enstitüsü’nün İşbirliği Anlaşma Taslağı Filipinler Ürün Standartları Bürosu’na iletilmiş, 1999 yılında hazırlanmaya başlanan Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmasının imzalanması uygun bulunmuş, bayındırlık, enerji, çevre ve ormancılık, sağlık, küçük ve orta ölçekli işletmeler, ulaştırma ve haberleşme ile müteahhitlik ve müşavirlik alanlarında ekonomik ve teknik işbirliği yapılması kararlaştırılmıştır.

Türkiye-Filipinler I. Dönem KEK Toplantısı’nın Kasım 2009 tarihinde Manila’da yapılmasına ilişkin Filipinler tarafının önerisi ülkemize iletilmiş olup, Türk tarafının cevabı beklenmektedir.




    1. TÜRKİYE-FİLİPİNLER DIŞ TİCARETİ




      1. Türkiye ile Dış Ticaret Durumu

2000’li yıllardaki Türkiye-Filipinler ticaret verileri incelendiğinde; ticaret hacmimizin 2003 yılı hariç olmak üzere sürekli artığı ve özellikle 2003 ve 2004 yıllarında önemli artış kaydedildiği görülmektedir. 2003 yılında dış ticaretimizdeki artış oranı, % 47.70 olmuş, 2004 yılında ise artış oranı % 70.17 olarak gerçekleşmiştir. 2008 yılında Türkiye-Filipinler dış ticareti 239.7 milyon ABD dolarına ulaşmıştır. 2009 yılının ilk yarısında iki ülke dış ticareti bir önceki yılın aynı döneme göre % 41.26 oranında azalarak, 70.7 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

Filipinler’e ihracatımız düzenli bir seyir izlememekle birlikte, 2001, 2003 ve 2007 yılları hariç olmak üzere artmıştır. Özellikle, 2003, 2004, 2006 ve 2008 yıllarında ihracatımızda önemli artış kaydedilmiştir. 2008 yılında ihracatımız % 142.07 oranında artarak 97.4 milyon ABD dolarına ulaşmıştır. 2009 yılının ilk altı ayında ise ihracatımız, Filipinler’in aynı dönemdeki ithalatının önemli ölçüde düşmesinin (% 31,08) de etkisiyle % 42.13 azalarak 29.2 milyon ABD doları olmuştur.



2000’li yıllarda Filipinler’den yapılan ithalat rakamlarımız incelendiğinde ise, 2008 yılı hariç ithalatımızın artma eğilimde olduğu görülmektedir. 2000 yılında 28.6 milyon ABD doları olan ithalatımız 2007 yılında 196.6 milyon ABD dolarına ulaşmıştır. 2008 yılında ise, % 27.62 azalarak 142.3 milyon ABD doları olmuştur. 2009 yılının ilk yarısında ise ithalatımız önceki yılın aynı döneme göre % 40.62 azalarak, 41.6 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

TABLO 4. İki Ülke Arasındaki Dış Ticaret Değerleri (Milyon Euro)







İthalat

İthalat/




İhracat

İhracat/

Dış

Dış

Yıl

İthalat

Artışı

Genel

İhracat

Artışı

Genel

Ticaret

Ticaret







(%)







(%)




Dengesi

Hacmi

2000

28.333.337

2,48

0,03

13.761.824

39,93

0,06

12.793.313

44.317.161

2001

33.981.973

26,01

0,09

12.787.221

-18,87

0,04

23.194.732

48.769.194

2002

43.377.318

21,11

0,08

13.298.249

19,64

0,04

28.279.069

38.873.367

2003

39.337.934

36,67

0,09

27.402.047

79,12

0,06

32.133.887

86.939.981

2004

111.868.193

87,83

0,11

36.113.042

31,80

0,06

73.733.131

147.983.233

2003

117.331.793

4,88

0,10

30.371.003

-13,33

0,04

86.760.788

147.902.798

2006

130.298.142

11,03

0,09

43.437.873

42,09

0,03

86.860.267

173.736.017

2007

196.333.074

30,83

0,12

40.246.493

-7,33

0,04

136.306.379

236.799.369

2008

142.236.329

-27,62

0,07

97.422.684

142,07

0,07

44.833.643

239.679.013


3.2.1.1. Başlıca Maddelere Göre Türkiye’ye İhracat

2008 yılı içerisinde Filipinler’e yapılan toplam 97.4 milyon ABD doları ihracatımız içerisindeki demir çelik ürünleri, 40.8 milyon ABD doları değeri ile ilk sırada yer almıştır. % 41.83 oranında gerçekleştirilen demir çelik ürünleri ihracatını, % 13.43 ile buğday unu, % 8.17 ile dokuma, % 6.61 ile tütün ve % 1.83 oranıyla zeytinyağı takip etmiştir. Peynir altı suyu, traktör, plastik borular, ilaçlar, alüminyum oksit ve hidroksit ile makarna ise, Filipinler’e ihraç ettiğimiz diğer önemli ürünlerdir.


3.2.1.2. Başlıca Maddelere Göre Türkiye’den İthalat

2008 yılında Filipinler’den ithal ettiğimiz ürünlerin başında % 17.64’lük oranıyla, kabuklu hayvanlar ilk sırada yer almaktadır. Kabuklu hayvanların değeri toplam 142.3 milyon ABD doları ithalatımız içerisinde 23.1 milyon ABD dolarını bulmuştur. % 8.09’luk oranıyla mercan benzeri maddeler ile kabuklu hayvan döküntüleri ithalatımızda ikinci, % 7.30’luk oranıyla Hindistan Cevizi, Brezilya ve Kaju Cevizi üçüncü sırada yer almıştır. Diğer önemli ithal ürünlerimiz ise, tropikal meyveler, ekim amacıyla kullanılan tohum ve meyve, sakız, reçine, balıklar, kakao ile meyve ve sebze suları’dır.


3.2.2. Ticari İlişkilerde Bilinmesi Gerekli Genel Konular
3.2.2.1. Ticari Engeller

a. Antidamping, Korunma Önlemleri ve Telafi Edici Vergiler

Çin, Malezya, Endonezya ve Rusya’dan bazı ürünlerin ithalatında anti-damping vergisi uygulanmaktadır.Filipinler bazı cam ürünleri, seramik yer döşemesi, ve duvar seramiği ithalatında korunma önlemleri uygulamaktadır. Filipinler’in telafi edici vergi uyguladığı herhangi bir ürün bulunmamaktadır.



3.2.2.2. İthalat Mevzuatı

a. Genel Olarak Gümrük Vergileri

Uygulanan gümrük vergileri, ithal edilen ürünün tarife sınıflandırmasına göre alınmaktadır. Gümrük ürün sınıflandırmasında, ASEAN Armonize Nomenklatürü (AHTN) uygulanmaktadır.

Filipinler tarım ürünlerinde ortalama % 11.92, madencilik ürünlerinde ortalama % 2.33 ve üretim sektörü için ortalama % 6.22, genel ortalama olarak ise, % 7.07 gümrük vergisi uygulamaktadır.
b. KDV ve Diğer Vergileri

İthal edilen ürünler gümrük vergisinin yanı sıra % 12 oranında katma değer vergisine tabidir. Otomobiller, benzin, tütün ve sigara, alkollü içecekler ve diğer bazı ürünlerde özel tüketim vergileri uygulanmaktadır.


3.2.2.3. Genel Olarak Ticari Tanımlama Uygulamaları

a. Etiketleme

İthal edilen ya da yerel olarak üretilen mamul maddelerin etiketlerinde aşağıdakiler aranmaktadır:



  • Tescilli ticaret veya marka ismi,

  • Usulüne uygun alınmış tescilli marka

  • Usulüne uygun tescil edilmiş şirket ismi,

  • Tüketim maddesinin imalatçısının, ithalatçısının ya da ambalajcısının Filipinlerdeki adresi

  • İçindekiler ya da nelerden üretildiği

  • Metrik sistemde sayısal değer, ağırlık veya ölçü olarak içindekilerin miktarı

  • İmal ya da ithal ülkesi

Söz konusu genel zorunluluklara ek olarak bazı ürün gruplarında ek şartlar aranmaktadır.


b. Markalama

Filipinler fikri mülkiyet hakları hususunda mevzuatı Dünya Ticaret Örgütü TRIPS Anlaşmasına uyumludur. Filipinlerde ticari faaliyette bulunan her tüzel kişinin telif hakkını, markasını Filipinler Fikri Mülkiyet Ofisine tescil ettirmesi gerekmektedir. Bu sürece ilişkin prosedür http://www.ipophil.gov.ph/ adresinden temin edilebilir.

Filipin hükümetinin fikri mülkiyet haklarının korunması amacıyla önemli adımlar atmış olmasına rağmen uygulama zorlukları devam etmektedir.

1   2   3   4


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət