Ana səhifə

Kapitel 1: Kulhydrat, fedtstoffer og proteiner


Yüklə 0.84 Mb.
səhifə9/23
tarix24.06.2016
ölçüsü0.84 Mb.
1   ...   5   6   7   8   9   10   11   12   ...   23

Blodgennemstrømning til hjerte og hjerne


Nogle væv kan ikke gå med i et forlig omkring deres blodtilskud (som det kan ses i figur 17.3). I hvile bruger hjertemuskulaturen omkring 75% af oxygenet i blodet, som kommer igennem kranspulsåren. Blod til hjernen øges under træning mellem 25-20%.

Q OG OXYGEN TRANSPORT

Hvile


Det arterielle blod transporterer omkring 200 ml oxygen pr. liter i en person med et normalt hæmoglobin niveau. Hvis Q er 5 L i hvile pr. minut kommer ca. 1000 ml oxygen til rådighed til kroppen. I hvile er det typiske oxygenforbrug 250-300 ml, resten returneres ubrugt tilbage til hjertet. Dette symboliserer ikke et spild, men nærmere vores oxygenreserver. (s. 351)

Træning


En sund, ung person med max HR på 200 slag/min og SV på 80 ml har max Q på 16 L/min. Selvom denne person arbejder max, forbliver hæmoglobinmætningen med oxygen komplet, så hver liter blod ca. transporterer 200 ml oxygen. Dvs. 3200 ml oxygen cirkulerer hvert minut via 16 L Q. Baseret på det forudgående eksempel, finder en stigning i hjertets SV fra 80 til 200 ml sted, mens HR er på 200 slag/min. Q øges drastisk til 40 L/min. Dette repræsenterer en 2,5 dobbelt stigning i oxygen, som cirkulerer gennem kroppen hvert minut (fra 3200 til 8000 ml). En stigning i max Q medfører en proportional stigning i kapaciteten til cirkulering af oxygen samt en grundig påvirkning af den pågældende persons oxygenforbrug.

Tæt sammenhæng mellem max Q og VO2max


Figur 17.4 viser den tætte sammenhæng mellem max Q og kapaciteten til at opretholde et højt niveau af aerob trænings metabolisme. VO2max værdierne repræsenterer gennemsnittet for en stillesiddende person i forhold til en udholdenhedsatlet. Et lavt max oxygenforbrug hænger tæt sammen med et lavt max Q. En 5-6 liters stigning i blodgennemstrømningen ledsager hver 1 L-stigning i oxygenforbrug udfra hvileværdierne. Dette forhold forbliver uændret ligegyldig intensiteten. En næsten proportional stigning i max Q med dertilhørende stigning i VO2max under udholdenhedstræning.

Q forskelle mellem mænd, kvinder og børn


Q og oxygenforbrug vedbliver lineært relaterede under træning for mænd, kvinder, piger og drenge. Teenagepiger og voksne kvinder træner dog under ethvert submax oxygen forbrug med 5 til 10% større Q end mænd. Denne forskel kan forklares udfra en 10% lavere hæmoglobinkoncentration hos kvinder end hos mænd. En proportional stigning i submax Q kompenserer for dette lille fald i blodets oxygen transport-kapacitet.

Højere HR hos børn end hos voksne gennem submax arbejde kompenserer dog ikke fuldt for en mindre SV. Der produceres mindre Q-værdi for børn ved et givent submax oxygenforbrug.



Oxygen udstrækning: a-v O2 differens


*Oxygen forbruget øges pga. to mekanismer: Stigning i den totale mængde af blod, som bliver pumpet gennem hjertet (stigning i Q)

*Større udnyttelse af den relativt store kvantitet af oxygen, som allerede er optaget i blodet. (s. 352) Herefter opsummeres Ficks ligning:


VO2 = Q x a-v O2 differens
a-v O2 differens i hvile

Metabolismen i hvile bruger i gennemsnit 5 ml oxygen ud af de 20 ml oxygen, som findes i hver deciliter blod i arterierne, der passerer vævskapillærerne. Dette repræsenterer en a-v differens på 5 ml oxygen for hver deciliter blod, der passerer vævskapillærerne. Dvs. 15 ml oxygen eller 75% af blodets oprindelige oxygen forbliver bundet til hæmoglobinen.


a-v differens under træning

Figur 17.5 viser en progressiv ekspansion af a-v O2 differensen fra hvile til max træning for fysisk aktive mænd. Det samme mønster er gældende for kvinder, dog skal man huske, at det arterielle oxygen har værdier 5-10% lavere, pga. af den lavere hæmoglobinkoncentration. Figuren viser også, at kapaciteten til at optage oxygen øges i hver 100 ml arterielt blod under træning. Dette er resultatet af en stigning i koncentrationen af røde blodceller (hæmoglobinkoncentrationen), som hænger sammen med den progressive udvikling i væsken fra plasma til det interstitielle rum med: 1) stigning i kapillærernes hydrostatiske tryk (blodtryk) og 2) metaboliske sidegevinster af træningsmetabolismen, som frembringer et osmotisk tryk, der trykker væsken fra plasmaet til vævene.

Alvorlig sygdom


Hjertemuskulaturen hos hjertepatienter med svær sygdom i kranspulsåren viser skadet kapacitet til at udføre arbejde og til at træne regulært. Disse personer udøver ubetydelige træningsadaptationer under max SV og Q. Ikke desto mindre kan de forbedre træningsudholdenheden og VO2max. Pga. den regulære aerobe træning øges skeletmusklernes evne til at modtage og ”metabolisere” oxygen. Dette medfører, at også disse patienter på længere sigt vil kunne træne max eller submax med en lavere Q.

Faktorer, som påvirker a-v O2 differens under træning


Centrale og perifere faktorer medfører øget oxygenudtræk i de aktive muskelvæv under træning. (s. 353) Stigning i skeletmuskulaturens mikrocirkulation øger også udtrækningen af oxygen fra vævene. Muskelbiopsier fra Quadriseps Femoris viser en relativ stor hyppighed af kapillærer i muskelfibrene, der udøver en stor a-v O2 differens under intens træning. En stigning i kapillærerne medfører en positiv adaptation, som hæver grænsefladen for metabolisme samt udvekslingen af stoffer under træning. Andre faktorer som fx stigning i antal og størrelse af mitochondrier lige så vel som stigning i aerob-enzym-aktivitet øger musklernes metaboliske kapacitet under træning, ligesom det forøger musklernes evne til at producere ATP aerobt.

KARDIOVASKULÆRE JUSTERINGER TIL TRÆNING AF OVERKROPPEN


Træning med overkroppen producerer betydningsfulde forskelle i metaboliske og kardiovaskulære ”svar”, som træning kræver. (s. 354)

Max oxygen forbrug


Det højeste oxygen forbrug, der opnås under arm-træning er generelt 20-30% lavere end ved ben-træning. Arm-træning producerer lavere max-værdier for HR og lungeventilation.

1   ...   5   6   7   8   9   10   11   12   ...   23


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət