Ana səhifə

İLİ : karabük tariH: 20. 06. 2014


Yüklə 37.5 Kb.
tarix25.06.2016
ölçüsü37.5 Kb.
İLİ :KARABÜK

TARİH: 20.06.2014

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

يَا اَيُّهَا الَّذِينَ اَمَنُوا قُوا اَنْفُسَكُمْ وَاَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلَئِكَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا اَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ

قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى اللَّه عليه وسلم:


خَيْرُكُمْ مَنْ تَعَلَّمَ الْقُرْآنَ وَعَلَّمَهُ
YAZ KURSLARINDA KUR AN EĞİTİMİ

Muhterem Müslümanlar!

Göklerin ve yerin nuru olan Yüce Rabbimiz insanlara sayısız nimetler bahşetmiştir. Bu nimetlerden biri de çocuklarımızdır. Onlar dünyaya gelir gelmez Allah’a şükretmek, güzel isim vermek, helal kazançla beslemek, terbiyeli, imanlı, ahlaklı ve insanlığa faydalı olmaları için iyi yetiştirmek her anne ve babanın görevidir. Kuran-ı Kerimde ;”Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun.”(1) buyrularak bu konuda anne ve babaların sorumlulukları hatırlatılmaktadır.



Aziz Müminler!

Sevgili Peygamberimiz (sav)’in “Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğreteninizdir’’ (2) hadisi şerifi, asırlar boyunca Kur’an aşığı insanları büyük bir coşku ile harekete geçirmiştir. Bizim de Kur’anı öğrenme, öğretme, anlama, anlatma ve hayatımızı ona göre tanzim etme konusunda azmimizin yüksek olması gerekmektedir. Özellikle çocuklarımızın Kur’an ve temel dini bilgiler eğitimini zamanında almaları büyük önem arz etmektedir. Peygamber Efendimiz döneminde başlayan Kur’an eğitimi çağlar boyu devam ede gelmiştir. Bu gün Kur’an öğrenimi okullarımızda, camilerde ve Kuran kurslarında devam etmektedir.



Muhterem Müminler

Yaz Kur’an Kursları, dini bilgilerin öğrenilmesi ve uygulanması açısından çok önemlidir. Bu kurslar, cami – çocuk buluşmasını sağlayarak Kur’anı Kerim, Hz. Peygamberin hayatı, inanç, ibadet ve ahlaki bilgilerin din görevlilerinin rehberliğinde manevi bir hava içerisinde öğrenilmesini ve uygulanmasını sağlar. Çocuklarımız ailelerinde ve okullarında öğrendikleri bilgileri bu kurslarda pekiştirerek ve bilmediklerini öğrenerek ve yaşayarak iyice kavrama imkânı bulurlar. İslam dininin bazı emirleri cami eksenlidir. Bu sebeple camilerden uzakta verilen din eğitimi eksik kalabilir. Yaz kursları bu önemli boşluğu doldurmaktadır. Dini uygulamalarda önemli bir yeri olan dua ve namaz süreleri de daha çok bu kurslarda ezberlenmektedir. Kur’an-ı Kerim okumayı bilenlerin çoğunluğu Kur’an okumayı ilk defa yaz Kur’an kurslarında öğrenirler. Temel dini bilgilerini de genellikle buralarda alırlar. Bu eğitimi alamayan çocukların hayatlarının ileriki yıllarında da çoğunlukla Kur’an-ı Kerimi okuma ve temel dini bilgiler eğitimi alamadıkları da bir gerçektir.



Değerli Kardeşlerim!

Çocuklarımızın dine, din eğitimine, din görevlilerine, camilere, Kur’an eğitimine bakışlarını etkileyen ilk mekânlar Yaz Kur’an kurslarıdır. Genellikle çocuklar camiyle ilk defa bu kurslar vasıtasıyla tanışmakta, bu kurslarda Kuran okumaya ve temel dini bilgiler öğrenmeye çalışmakta, cemaatle namaz kılmakta ve kılındığını görmektedirler. Bu kurslar ayrıca çocukların cami merkezli kaynaşmalarını sağlamakta ve samimi dostluklar kurmalarına vesile olmaktadır.



Kıymetli Müminler!

Okullarımız yaz tatiline girdikten kısa bir süre sonra ülkemiz genelinde tüm cami ve Kur’an kurslarımızda yaz Kur’an kursları başlamaktadır. Binlerce din görevlimiz ile bu mekânlarda çağdaş eğitim metotlarına uygun olarak çocuklarımızın Kur’an eğitimi almaları konusunda büyük bir seferberlik başlatıyoruz. Bu kurslarda okuyan öğrencilerin eğitim kitapları ve Kuranı kerimler Müftülüklerimizce ücretsiz olarak karşılanmaktadır.

Veliler olarak yarınlarımızı kendilerine emanet edeceğimiz yavrularımızın gönül ve zihinlerinin Kur’an nuruyla aydınlanması; ahlaklı ve erdemli gençler olmaları için fedakârlıktan kaçınmamalıyız. Onları teşvik etmeli ve eğitimlerini takip etmeliyiz. Zira anne ve babaların çocukları için bırakacakları en güzel miras budur.

Hutbemi sevgili peygamberimizin bir hadisi ile bitirmek istiyorum: “Kim Kur’anı öğrenir, okur ve gereği ile amel ederse, onun anne ve babasına, güneşin parlaklığına eş nurdan bir taç giydirilir ve yine onun anne ve babasına, değeri dünyalara değişilmez iki hulle giydirilir. Onlar: Bunlar bize niçin giydirildi? diye sorarlar; kendilerine: Çocuğunuzun Kur’an öğrenmesi ve onu elde etmesinden dolayı, cevabı verilir”(3)


Kaynaklar:

1-Tahrim,6

2-Buhari,Fezailul Kuran,21

3-Darimi,2-451


Hazırlayan: İbrahim BAYRAKTAR

Pınarözü Köyü Camiii İmam Hatibi

Redaksiyon: İl İrşat Kurulu


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət