Ana səhifə

Genel konular


Yüklə 233.5 Kb.
səhifə2/3
tarix27.06.2016
ölçüsü233.5 Kb.
1   2   3

Seçmeli dersler ile rehberlik/sosyal etkinlikler puanla değerlendirilmez.

Kopya çeken öğrencinin sınavı geçersiz sayılır ve puanla değerlendirilmez. Ancak, dönem puanının  hesaplanmasında aritmetik ortalama alınırken sınav sayısına dâhil edilir. Ayrıca bu durum, ders öğretmenince okul yönetimine bildirilir (İKY.36).

Ders ve Etkinliklere Katılım; Öğrencilerin derslerde; soru sorma, alıştırma yapma, çalışma kâğıtlarını doldurma, görüşleriyle tartışmalara katılma, sorumluluk alma, verilen görevi isteyerek zamanında yapma ve benzeri çabalarıyla ders etkinliklerine katkıda bulunmalarını ifade eder. Eğitim öğretim sürecinde

öğrencilerin, her dönem ders ve etkinliklere katılımını gösteren çalışmaları, “ Ders ve etkinliklere katılım puanı” olarak not çizelgesinde yer alır. Dönem sonunda bu çalışmaların ortalaması not çizelgesine tek not olarak yansıtılır .Öğrencilere, her dönemde bütün derslerden en az bir ders ve etkinliklere katılım puanı verilir.



Öğretmenler; sınavların yapıldığı, projelerin teslim edildiği ve performans görevinin verilen süre içerisinde tamamlandığı tarihten başlayarak en geç on iş günü içinde sonuçları öğrencilere bildirir. Yazılı sınav kâğıtları, incelenmek üzere öğrencilere dağıtılır ve varsa yapılan ortak hatalar sınıfta açıklandıktan sonra geri alınarak bir öğretim yılı saklanır. Proje ve performans görevleri, öğretmence değerlendirildikten sonra öğrenciye iade edilir ve öğrenci tarafından ders yılı sonuna kadar saklanır. Öğrencilerin hazırladıkları proje ve performans görevlerinin değerlendirilmesinde kullanılan dereceli puanlama ölçekleri de bir yıl saklanır (İKY. 40)

Öğrenci Başarısının Değerlendirilmesi; Bir dersin dönem puanı,

a) 1, 2 ve 3 üncü sınıflarda öğrencilerin proje, ders içi başarılarını belirlemeye yönelik çalışmalarını temel alan öğretmen gözlemlerine dayalı olarak belirlenen puanların aritmetik ortalaması,

b) 4, 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarda, öğrencilerin performanslarını belirlemeye yönelik yaptıkları çalışmalar ve varsa projeden aldıkları puanların ayrı ayrı ortalamaları ile sınavlardan alınan puanların toplamının aritmetik ortalaması ile belirlenir (İKY.42).

Öğrenci Ürün Dosyası; Dersteki gelişimlerini yansıtmak amacıyla öğrenciler ürün dosyası hazırlar. Bu dosyalar, öğrencinin gelişim düzeyini belirlemek, öğretim sürecinde gerekli önlemleri almak ve öğrencinin başarısına ilişkin öğrenciye, öğretmene, veliye ve okul yönetimine geri bildirimde bulunmak amacıyla kullanılır (İKY.42).

Öğrenci Ürün Dosyaları;

  • 1-5. Sınıflarda, farklı derslere ilişkin çalışmaları içine alan tek bir ürün dosyası hazırlanır.

  • 6-8.sınıflarda öğrenciler tüm derslerin yerine ilgi duydukları, başarılarını ve gelişimlerini göstermek istedikleri derslere ait ürün dosyası hazırlar. Bu ürünler tek dosyada muhafaza edilebilirler.

  • 6-8. Sınıflarda okuyan öğrenciler ;ürün dosyası hazırlamak istedikleri ders yada derslerin öğretmeniyle görüşerek ürün dosyası hazırlama taleplerini şube rehber öğretmenine ders yılı başında bildirirler.

  • Öğrenci ürün dosyası, önceden hazırlanmış dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirilir. Öğrenci hangi derslerden ürün dosyası hazırlanmış ise o derslerin ders ve etkinliklere katılım puanının belirlenmesinde ürün dosyaları dikkate alınır.

Öğrenci seçki dosyalarında neler yer alabilir

  • Kapak sayfası (Öğrenci kimlik bilgileri, öğretim yılı, ders isimleri), her ders için öğrencinin belirlediği hedeflerin yer aldığı sayfa, içindekiler sayfası. Seçilmiş ürünler söz konusuysa, seçilen ürünlerin seçilme gerekçesi ve ürünün içeriği, veli, öğretmen ve öğrencinin değerlendirme yazıları.

Performansın ölçülmesinde kullanılan araçlar ve değerlendirmeyi kimin yapacağı;

Öz değerlendirme:

  • Bireyin kendi kendisini duygu, düşünce ve davranış açısından ne olduğu, yaptıkları (sahip oldukları) ve yapacakları (sahip olacakları) açısından irdelemesi.

  • Açık uçlu sorular sorularak (sayı az ise) veya kontrol listeleri ve dereceleme ölçekleri ile yapılabilir

Akran değerlendirme

Bireyin, özellikle grup çalışmalarında (veya sınıfın bir bireyi olarak etkinlik sunan) arkadaşlarını önceden belirlenmiş ölçütleri içeren dereceleme ölçekleriyle değerlendirmesi: Bilişsel, duyuşsal ve davranışsal.



  • Kontrol listeleri ve dereceleme ölçekleri kullanılabilir.

Kontrol Listeleri ve Dereceleme Ölçeklerinin Geliştirilmesi

Performans değerlendirme ve öğrenci urun dosyası basta olmak üzere alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerinin çoğunda puanlama amacı ile dereceli puanlama anahtarı (rubrik) kullanılır

Ölçülecek davranışların açık bir biçimde tanımlanması ve bu tanıma uygun davranışsal göstergelerin belirlenerek yazılması


  • Ölçülecek davranışlara uygun puanlamanın belirlenmesi

  • Kapsamın örneklenmesi ve ana-alt ölçüt davranışların kapsayıcılığının irdelenmesi

  • Puanlayıcı güvenirliği

  • Amaca uygunluk (geçerlik)

Öğrenci Gelişim Raporu; Velileri bilgilendirmek ve öğrenci gelişimlerini takip etmek amacıyla ilköğretim 1, 2 ve 3 üncü sınıf öğrencilerine, kasım ve nisan aylarının ikinci haftasının son iş gününde Öğrenci Gelişim Raporu verilir (EK-15)(İKY.45/2).

Öğrenci Başarısının Değerlendirilmesi;

Sınıf seviyesine göre yeterli başarıyı gösteremeyen öğrenciler için sınıf veya branş öğretmenleri, varsa okul rehber öğretmeni, okul yönetimi ve velilerle birlikte öğrenci, okul ve çevrenin durumuna göre alınacak tedbirler belirlenir. Gerektiğinde ilköğretim müfettişlerinin rehberliğinden de yararlanılarak kararlaştırılan önlemler uygulanır ve uygulama sonuçları ile ilgili rapor düzenlenir (İKY. 47/b).

Bakanlığımız İlköğretim Genel Müdürlüğünün 8 Ocak 2009 tarihli ve 202 sayılı yazılarında; “ İKY. 47/b maddesi gereğince öğrencilerin sınıf tekrarında idari yargıda sıkıntılar yaşanmaması için eğitim öğretim yılının ikinci döneminde öğretmenler kurulu toplantısında, başarısız öğrenciler ile ilgili alınması gereken tedbirler belirlenecek ve rapora bağlanacaktır. Yukarıda sayılan yazılı ve uygulamalı tedbirler alınıp rapora dökülmeden yeterli başarıyı göstermeyen çocuklar sınıf tekrarına bırakılmayacaktır.” İfadesi yer aldığından, yapılacak rehberlik çalışmalarında bu hususa dikkat çekilmelidir.



Alınan bütün önlemlere rağmen bir üst sınıfı başarmada güçlüklerle karşılaşabilecek öğrencilerin sınıf geçmesi veya sınıf tekrarına ikinci dönemin son haftasında;

- 1, 2 ve 3 üncü sınıflarda okul müdürü veya görevlendireceği müdür yardımcısının başkanlığında sınıf öğretmeni ile varsa okulun rehber öğretmeni,

- 4, 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarda ise şube öğretmenler kurulunda, 4 ve 5 inci sınıflarda şube öğretmenler kurulunun oluşturulamaması hâlinde okul müdürü veya görevlendireceği müdür yardımcısının başkanlığında sınıf öğretmeni ile varsa okulun rehber öğretmeni tarafından karar verilir. Alınan gerekçeli karar, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ders Yılı Sonu Şube Öğretmenler Kurulu Öğrenci Kişisel Değerlendirme Tutanağı (Ek- 9)’a yazılarak e-okul sisteminin ilgili bölümüne işlenir. Tutanağın bir örneği ders yılı sonu şube öğretmenler kurulu karar dosyasında saklanır.

Kurul kararıyla sınıf geçen öğrencilerin notları değiştirilmez. Okul kayıtlarına, "Şube Öğretmenler Kurulu Kararıyla Geçti" veya "Sınıf Tekrarına Karar Verildi" ibaresi yazılır.



Birleştirilmiş sınıflarda, 3 üncü ve 5 inci sınıflar dışındaki öğrencilere sınıf tekrarı yaptırılmaz. (İKY. 47)

Sınıf Yükseltme; İlköğretimde 1-5 inci sınıflara devam eden öğrencilerden beden ve zihince gelişmiş olup bilgi ve beceri bakımından sınıf düzeyinin üstünde olanlar, sınıf/şube rehber öğretmeni ve varsa okul rehber öğretmeninin önerisi ile velinin görüşü alınarak öğretim yılının ilk ayı içinde sınıf yükseltme sınavına alınırlar. Başarılı olanlar bir üst sınıfa yükseltilirler.

Bu sınav, okul müdürünün başkanlığında sınıf öğretmeni ve bir üst sınıfın öğretmeniyle varsa okul rehber öğretmeninden oluşan komisyon tarafından yapılır. Okulda bu komisyonu oluşturacak sayıda öğretmen bulunmaması durumunda, sınavın yapılacağı yer ile sınav komisyonu, okulun bağlı bulunduğu il/ilçe millî eğitim müdürlüğünce belirlenir.

Sınav sonucu tutanakla tespit edilir. Bu tutanak, okul yönetimince öğrenci işleri dosyasında saklanır. Başarılı olanların durumu e-okul sistemine işlenir.

Sınıf yükseltme sınavına değişik sınıflarda olmak üzere birden fazla da girilebilir. Ancak sınıf yükseltme bir kez yapılır.



III) Sosyal Etkinlikler



  1. Sosyal Etkinlik: (Değişik bent:2.3.2008/26804 RG) Öğrenci kulübü ve toplum hizmeti çalışmaları ile her türlü gezi, yarışma, yayın, gösteri, tiyatro, spor, münazara ve benzeri diğer etkinlikleri kapsar(Mad.4-e)

  2. Danışman öğretmenler, ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda ders yılı başında yapılan öğretmenler kurulunda belirlenir. Gerektiğinde bir öğrenci kulübüne veya toplum hizmeti çalışmasına birden fazla öğretmen görevlendirilebileceği gibi bir öğretmene birden fazla öğrenci kulübü veya toplum hizmeti çalışmasında da görev verilebilir. (Mad. 7-a)

  3. Öğrencilerin sosyal etkinlikler kapsamında yapacakları çalışmaları sonuçlandırıp sonuçlandırmadıkları, karnelerin Sosyal Etkinlik bölümüne "TAMAMLADI", "TAMAMLAMADI" şeklinde yazılarak gösterilir. (Mad. 7-g)

  4. Sosyal etkinlikler; öğrenci, sınıf öğretmeni, sınıf/şube rehber öğretmeni tarafından Sosyal Etkinlikler Öğrenci Değerlendirme Formu (EK-7) ve Sosyal Etkinlikler Danışman Öğretmen Değerlendirme Formu (EK-8) na göre değerlendirilir. Bu değerlendirmenin sonucu öğrenci dosyasındaki ilgili bölüme işlenir. (Mad. 7-h)

  5. Çalışmalar için Sosyal Etkinlikler Yıllık Çalışma Planı (EK-3) veya Sosyal Etkinlikler Proje Öneri Formundan (EK-4) hangisinin düzenleneceğine bu çalışmalarda görev alan öğrencilerle danışman öğretmenler birlikte karar verir. Çalışmaların projelendirilmesi hâlinde Sosyal Etkinlikler Proje Öneri Formunun yanı sıra, Sosyal Etkinlikler Proje Uygulama Takvimi (EK-6) hazırlanır ve çalışmaların sonunda Sosyal Etkinlikler Proje Sonuç Raporu (EK-5) düzenlenir. Tüm çalışmalar, sosyal etkinlikler kurulu ve okul müdürlüğünce onaylandıktan sonra uygulamaya konulur (Md. 7-ı)

  6. Sosyal etkinlikler kurulu, müdürün görevlendireceği bir müdür yardımcısının başkanlığında danışman öğretmenlerin aralarından seçecekleri bir danışman öğretmen, kulüp temsilcilerinin aralarından seçecekleri üç öğrenci ile okul-aile birliğini temsilen iki veliden oluşur.(Mad.8)

  7. Öğretim yılı başındaki okul-aile birliği toplantısında, gönüllü velilerin görev ve sorumluluklarının tanıtımından sonra, öğrencilerin sosyal etkinlik çalışmalarına yardımcı olacak gönüllü velilerin seçimi yapılır.(Mad.9)

  8. Öğrenciler; En az bir öğrenci kulübüne üye olur ve en az bir toplum hizmeti yapar. Toplum hizmeti çalışmalarını düzenli olarak kaydeder ve danışman öğretmene her ayın sonunda imzalatır.(Mad.19)

  9. 1,2,3,4 ve 5. Sınıfların sosyal etkinlik çalışmaları, 6,7 ve 8. Sınıfların sosyal etkinlik çalışmalarının yapıldığı hafta ve saate denk gelecek şekilde , iki haftada bir serbest etkinlik dersinde yapılır. (Bas.Ve Halkla İlişk.Müşavirliği Basın Açıklaması 21.07.2010)

Tutulacak Defter ve Dosyalar

Özel yönetmeliği bulunan kulüplerin (Okul Spor Kulübü, Kooperatifçilik Kulübü, Sivil Savunma Kulübü) dışındaki öğrenci kulüplerinde Toplantı Karar Defteri ve Evrak Dosyası tutulur. (Mad.33) Ayrıca kulüp temsilcisi seçimi yapılır.



Öğrenci Kulübü

  1. Öğretim yılı başladıktan ve sınıf temsilcileri seçildikten sonra, sınıf temsilcileri ile okul yönetici ve öğretmenlerinin katılacağı toplantıda; kurumun türüne, seviyesine, imkân ve şartlarına; çevrenin ekonomik, sosyal, kültürel ve coğrafi özellikleriyle öğrencilerin sınıf seviyesine göre, öğrenci kulüplerinden gerekli görülenlerine ya da öğrencilerin istekleri doğrultusunda farklı kulüplerin kurulmasına Öğrenci Kulüpleri Çizelgesi (EK-1) de yer verilir.(Mad.10)



  1. Öğrenci kulübüyle ilgili işlerin planlanması ve yürütülmesi, danışman öğretmenin gözetiminde ders saatleri dışında öğrencilerce gerçekleştirilir.(Mad.11-a)

  2. Öğrencilerin ilgi duydukları en az bir öğrenci kulübüne üye olmaları esastır. Sınıf/şube rehber öğretmeninin bilgisinde diğer bir öğrenci kulübüne ve etkinliklerine de katılabilir. Her öğrenci, bir öğrenci kulübü üyesi olmakla birlikte, isterse sınıf öğretmeni ve sınıf/şube rehber öğretmeninin bilgisinde diğer bir öğrenci kulübüne ve etkinliklerine de katılabilir (Mad.11-c)

  3. Sınıf öğretmeni ile sınıf/şube rehber öğretmenleri, sınıflarında oluşturulan öğrenci listesinin bir örneğini danışman öğretmene, bir örneğini de okul yönetimine verir. (Md.11-d)

Toplum Hizmeti Çalışmaları

  1. Toplum hizmeti çalışmaları, öğrencilerin yaş ve bilgi seviyelerine uygun öğrenci kulübü çalışmaları kapsamında, ayrı olarak veya bireysel olarak ya da grupla hazırlanacak çalışma planlarına ve projelere göre yaptırılır.(Mad.12)

  2. Öğrenciler, bireysel olarak veya grup hâlinde yapacakları toplum hizmeti çalışmalarına Sosyal Etkinlikler Yıllık Çalışma Planı veya Sosyal Etkinlikler Proje Öneri Formunu hazırlayıp danışman öğretmenlerine onaylattıktan sonra başlarlar. Projelerini tamamladıklarında Sosyal Etkinlikler Proje Sonuç Raporunu danışman öğretmene verirler.(Mad.13-a)

  3. Öğrenci kulübü çalışmaları kapsamında yapılacak toplum hizmeti çalışmaları da kulüp çalışmaları kapsamında hazırlanacak Sosyal Etkinlikler Yıllık Çalışma Planı veya Sosyal Etkinlikler Proje Öneri Formunda belirtilir, gerekli onaylar alındıktan sonra uygulamaya konur.(Mad.13-b)

  4. Öğrenciler, ilköğretimin 1, 2 ve 3 üncü sınıflarında yılda 5 saat; 4, 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarında 10 saat; ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfları dâhil tüm sınıflarında 15 saatten az olmamak üzere ders yılı başında yapılan öğretmenler kurulunca belirlenen toplum hizmeti çalışmalarına katılırlar.(Mad.13-c)

  5. Öğrencilerden seçtikleri toplum hizmeti çalışmalarına katılabilmeleri için Veli İzin Belgesi (EK-11) alınır.(Mad.13-d)

Okul Müdürünün Görevleri

  1. Müdür, sosyal etkinliklerin mevzuata uygun ve verimli olarak yürütülmesinden sorumludur. (Mad.14)

  2. Okulun eğitim-öğretime açılışının 3 üncü haftasında öğrenci kulüp ve toplum hizmeti çalışmalarını başlatır. Öğrenci kulübü çalışma planları ile proje önerilerini onaylar. (Mad.14-b-d)

Danışman Öğretmenin Görevleri

  1. Danışman Öğretmen kulübün öğrenci sayısını liste hâlinde sosyal etkinlikler kuruluna bildirir, Çalışmaların genel gözetim ve rehberliğini sağlar. Çalışmaların seyrini takip ederek sonucu sosyal etkinlikler kuruluna bildirir. Bütün Plan ve raporların hazırlanmasında öğrencilere rehberlik eder. Kulüp çalışmaları ile ilgili yazışmaları koordine eder. Kulüpteki öğrenciler ile toplanır, onları yönlendirir ve yapılan çalışmaları değerlendirir. Okul müdürüne karşı sorumludur. (Mad.15-a-c-d-f-h-ı)

Sınıf Öğretmenleri ile Sınıf/Şube Rehber Öğretmenlerinin Görevleri

  1. Kulüpleri ,toplum hizmeti çalışmalarını ve amaçları hakkında öğrencileri bilgilendirir.Sınıflarda oluşturulan öğrenci listelerinin bir örneğini danışman öğretmene bir örneğini de okul yönetimine verir. Kulüp çalışmaları ve toplum hizmetleri ile ilgili projenin hazırlanmasında ve uygulanmasında öğrencilere rehberlik yapar. Çalışmaların sonucunda projeyi değerlendirerek öğrenci değerlendirme formu ile sonucunu gizlilikle okul yönetimine bildirir. (Mad.16-a-e-d-g-j)

Soru ve Cevap Bölümü

1- Sosyal etkinlik denilince ne anlamalıyız?

* Öğrenci kulübü ve toplum hizmeti çalışmaları ile her türlü gezi, yarışma, yayın, gösteri, tiyatro, spor, münazara ve benzeri diğer etkinlikleri kapsar.

2- Danışman Öğretmenler ne zaman seçilir ?

* ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda ders yılı başında yapılan öğretmenler kurulunda belirlenir.

3- Sosyal etkilik çalışmaları nasıl ve kim tarafından değerlendirilir?

*Sosyal etkinlikler; öğrenci, sınıf öğretmeni, sınıf/şube rehber öğretmeni tarafından Sosyal

Etkinlikler Öğrenci Değerlendirme Formu (EK-7) ve Sosyal Etkinlikler Danışman Öğretmen

Değerlendirme Formu (EK-8) na göre değerlendirilir.

4-Kulüp ve Toplum Hizmeti çalışmaları için nasıl bir çalışma planı hazırlanabilir?

*Bu çalışmalar iki türlü yapılabilir.Ya bu tür çalışmalar için Sosyal Etkinlikler Yıllık Çalışma Planı

(EK-3) ya da Sosyal Etkinlikler Proje Öneri Formundan (EK-4) hangisinin düzenleneceğine bu

çalışmalarda görev alan öğrencilerle danışman öğretmenler birlikte karar verilir. Sosyal Etkinlikler

Proje Öneri Formu düzenlenecekse ayrıca Sosyal Etkinlikler Proje Uygulama Takvimi (EK-6) ve

çalışmaların sonunda Sosyal Etkinlikler Proje Sonuç Raporu (EK-5) da hazırlanır.

5-Kulüp ve Toplum Hizmeti çalışmalarına ne zaman başlanılır?

* Okulun eğitim-öğretime açılışının 3 üncü haftasında öğrenci kulüp ve toplum hizmeti

çalışmalarına başlanır.

6-Danışman öğretmen çalışmalarla ilgili herhangi bir yere bilgi verir mi?

*Evet.Çalışmaların seyrini takip ederek sonucu sosyal etkinlikler kuruluna bildirir. (Mad.15-d)

7- Toplum hizmeti çalışmaları kulüp çalışmalarından ayrı olarak da yapılabilir mi?

*Evet kulüp çalışmaları kapsamında yapılabildiği gibi ayrı olarak bireysel veya grupla da yapılabilir.

Törenlerle İlgili Esaslar


  1. Tören programı her okulda, müdür veya görevlendireceği bir müdür yardımcısının başkanlığında en az iki öğretmen ve bir öğrenci temsilcisinden oluşturulan komisyonca hazırlanır ve uygulanır. (Mad.28-a)

  2. Konuşma metinlerinin, şiirlerin ve diğer dokümanların müdürlükçe onaylanan birer örneği, o yıla ait tören dosyasında saklanır. (Mad.28-f)

Belirli Gün ve Haftalar

  1. Okul veya kurumlarda kutlanabilecek ya da anılabilecek gün ve haftalar, Belirli Gün ve Haftalar Çizelgesinde düzenlenmiştir (EK-2). Bu çizelgede yer almayan diğer ulusal veya uluslararası gün ve haftaların kutlanıp anılmasına öğretmenler kurulunca karar verilebilir. Bu konuda Bakanlığın internet adresindeki Tüm Kuruluşların Belirli Gün ve Haftaları Listesinden de yararlanılabilir.Çevrenin özelliği, okulun fizikî durumu ve imkânları göz önünde tutularak okul yönetimince belirlenen bu etkinliklerin hangilerinin sınıf içi, sınıflar arası veya okul düzeyinde gerçekleştirileceği ve bu etkinliklerde hangi kulüp ve öğrencilerin görevlendirileceği öğretmenler kurulunca kararlaştırılır. (Mad.32)

IV) SINIF/ŞUBE REHBER ÖĞRETMEN TEFTISINDE DIKKAT EDILECEK HUSUSLAR

1.   Rehberlik dersi ilgili mevzuatına ve programına göre işlenir. (Talim ve Terbiye Kurulu’nun 20.07.2010 tarihli ve 75 sayılı Kararı)

Rehberlik hizmetleri; serbest etkinlik saatlerinde “ilköğretim Ve Orta Öğretim Kurumları Sınıf Rehberlik Programındaki kazanımlar ve etkinlikler de dikkate alınarak okul rehberlik ve psikolojik danışma servislerinde görevli rehber öğretmenin koordinesinde ilköğretim kurumlarında 1-5 sınıf düzeyinde görev yapan sınıf öğretmenlerince planlanarak yürütülecektir. Rehber öğretmeni olmayan okullara gerekli destek rehberlik ve araştırma merkezi müdürlüklerince verilecektir. (Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 30.09.2010 tarih ve 4316 sayılı yazısı)



İlköğretimde 18 hafta rehberlik, 18 hafta sosyal etkinlik olmak üzere dönüşümlü olarak kullanıldığından program, ilköğretimde 15 hafta, ortaöğretimde 30 hafta olarak düzenlenmiştir. İlköğretimdeki 3 hafta ve ortaöğretimdeki 6 hafta rehberliğe ilişkin test, envanter uygulamaları, meslek gezileri gibi konular için ayrılmıştır. Bu saatler okul ve sınıf rehber öğretmenlerinin iş birliği ile düzenlenecektir. (Talim ve Terbiye Kurulunun 02.08.2006 tarih ve 312 Sayılı kararı ile kabul edilen Sınıf Rehberlik Öğretim Programı)

Etkinlikler, sınıf rehber öğretmenleri tarafından uygulanacaktır. Bazı kazanımlara yönelik uygulamalar özel bilgi ve deneyim gerektirdiği için okul rehber öğretmeni veya RAM’lardan gelecek uzmanlar tarafından uygulanacaktır. Bu kazanımlara yönelik etkinlikler Sınıf Öğretmenleri tarafından kesinlikle uygulanmayacaktır. (Talim ve Terbiye Kurulunun 02.08.2006 tarih ve 312 Sayılı kararı ile kabul edilen Sınıf Rehberlik Öğretim Programı)

İLKÖĞRETİM OKULLARI İÇİN OKUL REHBER ÖĞRETMENİ VEYA RAM’LARDAN GELECEK REHBER ÖĞRETMENLER TARAFINDAN UYGULANACAK 10 KAZANIMIN LİSTESİ

SIRA

NO

SINIF

KAZANIMLAR


1.

92

2

Kişisel sınırlarını korumanın önemini açıklar.

2.

100

3

Kişisel sınırlarını korur.

3.

102

4

Zorbalıkla karşılaştığında baş etme yollarını kullanır.

4.

104

4

Öfkenin kontrol edilebilir bir duygu olduğunu fark eder.

5.

105

4

Öfkesini uygun yollarla ifade eder.

6.

115

6

Öfkeyi uygun ve uygun olmayan biçimlerde ortaya koymanın sonuçlarını açıklar.

7.

116

6

Öfkelendiğinde gevşeme ve nefes egzersizlerini kullanır.

8.

118

7

Çatışma durumlarını fark eder.

9.

119

7

Kullandığı çatışma çözme yöntemlerini değerlendirir.

10.

44

8

Sınav kaygısının performansını düşürecek düzeyde olup olmadığını belirler ve gerekiyorsa yardım alır.
1   2   3


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət