Ana səhifə

Ders notlari


Yüklə 3.19 Mb.
səhifə6/14
tarix27.06.2016
ölçüsü3.19 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14

PRİMLERE ESAS ÜCRETLER


Sigortalılara uygulanan yukarıda çeşitleri sayılan sigortalardan kesilen primler, sigortalıya 1 ay için ödenen, hak ettikleri ücretler, ikramiye ve bu nitelikteki istihkaktan 0 ay için ödenenlerin brüt toplamının hesabı ile yapılan kesintilerdir.

Bir işçi bir ay içinde 2 ayrı işverene bağlı olarak çalışmışsa her işverenden aldığı ücretlerin hesabı yapılarak ayrı ayrı prim kesintisi yapılır.


PRİMLERDE GÜNLÜK KAZANÇ SINIRLARI

Bu kanun gereğince alınacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırı bu kanun gereğince hazırlanan gösterge tablosundaki en düşük göstergenin katsayı ile çarpımın otuzda biridir. Üst sınırı ise üst gösterge tablosundaki en yüksek göstergenin katsayı ile çarpımının otuzda biridir.


PRİM BELGELERİ VE ÖLÇÜMLEME


İşveren bir ay içinde çalıştırdığı sigortalının primlerini esas tutulan kazançların toplamını, prim ödeme gün sayıları ile hesaplanan sigorta primlerini gösteren aylık sigorta bildirgesini ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar işyerinin kayıtlı olduğu S.S. Kurumunun şubesine vermesi ve prim tutarını ödemelidir.

O ay için işveren işçi çalıştırmamış veya işçiyi işten çıkarmışsa bu hususu aynı süre içinde kuruma bildirmelidir.

Fiilen veya kayden çalıştığı tespit edilen sigortalılara ait kuruma verilmesi gereken belgelerin tebligata rağmen bir ay içinde verilmemesi veya noksan verilmesi halinde bu belgeler kurumca resen düzenlenir ve işverene tebliğ edilir.

İşveren tebliğ edilen prim borcuna bir ay içinde mahkemeye itiraz edebilir. Ancak itiraza rağmen primi yatırması gerekir.

İşveren adına prim yatırdığı sigortalıların adı ,soyadı, sicil no ve sigortalı çalıştığı süreyi gösteren belgeleri işyerinde işçilerin görebileceği bir yere asmak zorundadır.

SSK 4 aylık sigorta primleri bordrosunu düzenlemek ve kuruma/ işverene göndermek zorundadır. Sigortalı bu belgelerdeki eksik prim veya kazanca itiraz edebilir.



PRİMLERİN HESAPLANMASI VE ÖDENMESİ

İşveren 1 ay içinde çalıştırdığı sigortalının primlerine esas tutulacak kazançların toplamı üzerinden bu kanun gereğince hesaplanarak prim tutarlarını ücretlerinden kesmeye ve kendisine ait tutarları da bu miktara ekleyerek en geç ertesin sonuna kadar kuruma ödemeye mecburdur.

Prim süresi içinde ve tam ödenmese, ödenmeyen kısmına sürenin bittiği tarihten başlayarak A.A.T.Usul kanununda belirtilen gecikme zammı oranları uygulanır. Gecikme zammı yalnız prim alacaklarına uygulanır ve borç ödenene kadar devam eder.

Tabii afet durumunda belge ile başvuran işverenlerin 3 aylık prim borçları olay tarihinden itibaren 1 yıl süre ile ertelenebilir.



SİGORTA HAKKININ DÜŞMESİ

Aksine bir hüküm bulunmadıkça sigorta çeşitlerinden her hangi birinden sigortalıya ödenen haklardan kazanılan gelir ve aylıklar hakkı doğuran olay tarihinden itibaren 5 yıl içinde istenmezse hem zaman aşımına uğrar hem de sigortalının hakları düşer.


BAĞ-KUR, AMACI, KAPSAMI

Bağ-kur; Belirli bir prim karşılığında devlet eli ile esnaf ve sanatkarlar ile bağımsız çalışan vatandaşların sosyal güvenliğini sağlamak üzere 1479 sayılı kanunla kurulmuş bir sosyal güvenlik kurumudur.

Bağ-kur 1972 yılında yürürlüğe girmiştir.Bağ-kurlu sigortalılar malullük, yaşlılık, hastalık ve ölüm sigortalarına sağlanan sosyal yardımlardan yararlanırlar.

KİMLER BAĞ – KUR’LU SAYILIR


Mevcut Sosyal güvenlik kurumlarına kayıtlı olmayan, bir işverene hizmet sözleşmesi ile bağlı olmayan, 18 yaşını doldurmuş ;

A ) Esnaf ve sanatkarlar,

B ) Tüccar ve sanayiciler,

C ) Borsa ajan ve acentaları,

D ) Sigortacılar,

E ) Tabip, eczacı ve veterinerler,

F ) Gümrük komisyoncuları,

G ) Her türlü şirket ortakları,

H ) Muhtarlar, Bağ – Kurlu olabilirler.

VERGİ



Vergi ; Kamu giderlerini karşılamak üzere, devletin tek taraflı olarak ve vergilendirme yetkisine dayanarak, kişilerin gelir ve mallarından aldığı ekonomik değerdir.

VERGİYE AİT TANIMLAR



Mükellef ; Vergi kanununa göre kendisine vergi borcu düşen gerçek veya tüzel kişilere mükellef denir.

Vergi tarhı ; Kanunlarda gösterilen oranlar üzerinden, vergi dairesi tarafından hesaplanan alınacak miktarı tespit eden idari işlemlerdir.

Vergi Matrahı ; Verginin kanunda gösterilen konuları üzerinden hesaplanan değer ya da miktarlara vergi matrahı denir.

Verginin tebliği ; Vergilendirmeyi ilgilendiren ve hüküm ifade eden hususların vergi dairesi tarafından mükellefe yazı ile bildirilmesine verginin tebliği denir.

Verginin tahakkuku ; Tarh edilen verginin, tebliğinden sonra ödenmesine geliş safhasına verginin tahakkuku denir.

Verginin tahsili ; Vergi alacağının kanuna uygun bir şekilde ödenmesini ifade eder.

VERGİNİN KONUSU

Gerçek kişilerin bir takvim yılı içinde, elde ettikleri kazanç ve iratlarından alınan ve gelir vergisine tabi olan net tutarlar verginin konusu içine girerler. Bu kazançlar ;

Ticari kazançlar. Zirai kazançlar, Ücretler, Serbest meslek kazançları, Menkul, gayrı menkul sermaye iratları ve diğer kazançlardır.

VERGİ ÇEŞİTLERİ



1- Gelir üzerinden alınan vergi ; Kişilerin kanunca belirtilen kaynaklardan elde ettikleri vergilerdir. Gelir arttıkça vergi miktarı da artar.

2 – Servet üzerinden alınan vergi ; Menkul ve gayrı menkul serveti oluşturan mallardan alınan vergilerdir. Örnek ; Veraset, intikal, Motorlu taşıt vergisi.

3 – Gider (harcamalar ) üzerinden alınan vergi ; Bir kişinin gelir ve servetinin harcadığı kısımlarından alınan vergidir. Bu verginin amacı kişilerin harcamalarını vergilendirmektir. Örnek ; İstihsal, İşletme, Tekel maddeleri, spor loto – toto vb,vergilerdir.

VERGİDE BEYAN ESASI

Vergi mükellefinin vergiye tabi gelirlerini vergi dairesine bildirmesi ( beyan etmesi ) sonucunda alınan vergileri ifade eder. Beyan üzerinden alınan vergiler için tahakkuk fişi düzenlenir.

Vergiyi ödeme işlemi, Maliye bakanlığı tarafından hazırlanan beyannamelerin doldurularak süresi içinde vergi dairesine verilmesi ile olur.

1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət