Ana səhifə

Ders notlari


Yüklə 3.19 Mb.
səhifə3/14
tarix27.06.2016
ölçüsü3.19 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14

HABERLEŞMENİN BAŞARI ORANI


Haberleşmeyi başarıya ulaştıran gerçek ortak tecrübedir. Kaynağın tecrübe alanı alıcının tecrübe alanına eklenince ortak tecrübe alanı ortaya çıkar.

Kaynak ve alıcının her biri ayrı ayrı , haberleşmeye ait gerekli özellikleri taşıdığı halde belirli bir konuda haberleşirler diye bir kayıt yoktur. Aynı kaynak bir alıcı ile haberleşmede güçlük çekerken başka bir alıcı ile etkili bir şekilde haberleşe bilir. Haberleşmede semboller bazen bir jest, bazen bir ses tonu olabilir. Bazı durumlarda susmak bile anlamlıdır ve haberleşmeyi sağlar.Haberleşmenin başarı oranı,haberleşmeye ait doğru teknikleri ve uygun iletişim araçlarını kullanma ile yakından ilgilidir.


HABERLEŞME ARAÇLARI


Kulağa hitap edenler - Göze hitap edenler - Hem göze hem kulağa hitap edenler

Telefon Mektup Televizyon


Fotoğraf Gösteriler

Resim, Grafik

HABERLEŞME ARAÇLARININ ETKİLERİ

İşletmede çalışan kişiler ve birimler her an ilişki ve haberleşme halindedir. Bu ilişkiler bireyin ve işletmenin çıkarlarını dengede tutacak şekilde düzenlenmeli ve amaca ulaşması için haberleşmenin hangi amaçlarla ve nasıl yapılacağının iyi bilinmesi gerekir.Buna göre;



1-      Sözlü iletişim araçları: En genel ve en çok kullanılan haberleşme şeklidir. Haberleşmenin hızlı akışını kişiler arası ilişkilerin gelişmesini, pekişmesini sağlar yansıma sürecinin erken gerçekleştirilmesini temin eder. Bu üstünlükler yanında sözlü haberleşmede tartışmalar ve uzun konuşmalar olursa, haber fazla basamaktan geçerse mesaj amacından sapabilir.

2-      Yazılı iletişim araçları: Mesajın kalıcı olması isteniyorsa yazılı araçlardan yararlanılır. Sözle anlatılamayacak plan proje simge gerektiren mesajlar ile birkaç basamaktan geçecek olan mesajların yazılı olması tercih edilir.

3-      Görsel İşitsel araçlar: Diğer haberleşme yöntemlerinin kuvvetlendirici , destekleyici nitelik taşırlar. Bu araçlarla haberleşme daha etkili kalıcı ve anlaşılır hale gelir.Radyo-film-Tv.,Cd., Faks,bilgisayar, Kroki, maket ve modeller, Grafikler bu yöntemle kullanılan araçlardır.
İŞLETMEDE HABERLEŞME SÜRECİNİN İŞLEYİŞİ
İletişim süreci mesajın tek yönlü yada çift yönlü gönderilme durumuna bağlı olarak iki açıdan incelenebilir.

1-     TEK YÖNLÜ HABERLEŞME: Bir verici bir alıcı veya bir verici çok alıcı şeklinde yapılan haberleşmedir. Örnek; Mesaj A’ dan B’ ye veya A’ dan BCD’ ye gitmişse haberleşme süreci tamamlanmıştır.

2-     İKİ YÖNLÜ HABERLEŞME; Göndericiden çıkan mesaj olumlu veya olumsuz cevap biçiminde kaynağa döner. Bu şekilde iletişim süreci tamamlanır.işletmede bireyler arası ilişkilerin olumlu düzeyde gelişmesi isteniyorsa tek yönlü iletişim yerine imkanlar ölçüsünde iki yönlü iletişime geçmek gerekir.

İŞLETMEDE HABERLEŞME KANALLARININ BİÇİMLERİ


Haberleşme İşletmenin biçimsel yapısını bir doku halinde ören kan damarları gibi saran kanallar şeklinde çalışır. Bu kanallar;

1-     Dikey kanallar; İşletmede basamaklar arasında emir ve bilgi akışını sağlayan yukarıdan aşağı ve aşağıdan yukarı olmak üzere çalışan kanallardır.

2-     Yatay Kanallar: Aynı kademedeki yöneticilerin bağlı bulundukları üst kademeye başvurmadan kendi aralarında iletişim kurmalarıdır.

3-     Çapraz Kanallar: Bazı olağan üstü durumlarda bir yönetici kendi bölümü dışında kalan diğer işçilerle doğrudan ilişki kurabilir. Örnek; Bir yangın durumunda güvenlikten sorumlu müdür yardımcısının diğer basamakları kullanmadan işletmedeki bütün işçilere emir vermesi şeklinde çalışan kanallardır.

4-     Dışa dönük kanallar: İşletmeler iç yapılarının gereği olarak iletişim halinde oldukları gibi amaç ve varlıklarının gereği olarak ta kendi dışlarındaki şahıs ve kurumlarla da iletişim halinde olmak durumundadırlar. Örnek; İşletmeler, Devletle, tüketicilerle, müşterilerle, kredi kuruluşlarıyla ve diğer kuruluşlarla sürekli olarak haberleşirler.

HABERLEŞMENİN (İLETİŞİM) İŞ YERİNDE GÜNLÜK UYGULAMALARI


Haberleşme, (İletişim) ister sözlü ister yazılı veya görsel olsun, kaynağı dil, yani lisandır. İnsanın beyninde kavramlaştırılan şekillendirilen anlamlı hale getirilen olgular dil vasıtası ile diğer bir insana aktarılabilir.

Kişinin kendi düşünce ve duygularındaki (beynindeki) kavramlaştırma sürecinde, neyi, nasıl, ne kadar, düşündüğünü veya his ettiğini bilemiyoruz. Ancak kişi bunları dil ile bize aktardığında, bize aktarılan miktar ve biçim özelliklerine göre o konuda düşünmeye başlıyor ve onun bize aktarma başarısı oranında, tam ya da eksik anlayabiliyoruz. Buradaki başarı ölçüsü hem kaynak hem alıcı için dilin ve kavramların kullanımdaki başarı ölçüsüdür.

O halde gerek iş, gerekse insan ilişkilerinde önemli olan, başarıyı sağlayan, önce bilgi ve dildir.Bilgi ve dil birlikte geliştirilebilen iki unsurdur..

Şimdiye kadar İş ve İnsan ilişkileri konusunda edindiğimiz bilgiler daha çok büyük işletmeleri ilgilendiren, haberleşmeye ait gelişmiş teknikleri içeren konular idi. Ancak biz çalışanların, ustaların, amir, yönetici veya personel olmak sıfatlarımızla, küçük işletmelerde ya da günlük hayatta yapacaklarımız neler olabilir.



1 – Sözlü İletişim: En çok kullandığımız iletişim yolu sözlü iletişimdir. O halde, söze yani konuşmaya oldukça önem vermeli Türkçe’yi doğru ve güzel konuşmak için çaba göstermeli yanımızdakilerin de buna dikkat etmesini sağlamalıyız. Bu konuda, karşılama, selamlaşma, tanışma ve tanıştırma, hitap etme konularında gereken titizlik gösterilmelidir.

2 – Telefon : İş yerinde ve günlük hayatta sıkça kullandığımız bir araçtır. Telefonla konuşmak ayrıca bir sanat değil ama güzel ve doğru konuşmanın bir devamı, iyi insan ilişkilerinin bir parçasıdır. Telefon edenin kendisini tanıtması, telefon çalındığında, buyurun, efendim, denilmesi, karşıdakinin bekletilmemesi , bekletilecekse kısaca sebebinin söylenmesi, telefon konuşmasının gereği kadar olması, uygunsuz saatlerde ( çok geç, çok erken) telefon edilmemesi, yaygın hale gelen cep telefonları için nezaket ve ekonomik durumların göz önünde bulundurulması telefon kullanmada dikkat edilecek hususlardır.

3 – Faks cihazı, bilgisayar, vcd, tepegöz, projeksiyon, data Show ve diğer iletişim araçları günümüzde haberleşmenin önemli unsurlarıdır, bunlardan hiç olmazsa gerekli olanları kullanmayı öğrenmek önemli bir konu haline gelmiştir.

4 – Giyim - Şekil : Etkili bir iletişimin önemli faktörlerinden bir giyimdir. “Kıyafet önemli bir tavsiye mektubudur.” Sözünden hareketle gerek iş kıyafetlerinin gerekse günlük kıyafetin iyi ve uygun olması gerekir.

5 – Kültürel Özellikler : İyi bir dinleyici olmak, iyi bir gözlemci olmak, tartışmaları usulüne uygun yapabilmek, görgü kuralarına uymak, insanlara karşı sempatili olmak, ve empati kurabilmek iletişimin önemli ilkelerindendir.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət