Ana səhifə

Congresului naţional al îNVĂŢĂtorilor/ institutorilor din românia şi al


Yüklə 3.7 Mb.
səhifə1/24
tarix24.06.2016
ölçüsü3.7 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   24






Buletin informativ

Nr. 1, 2006

Cu prilejul

CONGRESULUI NAŢIONAL AL

ÎNVĂŢĂTORILOR/ INSTITUTORILOR DIN ROMÂNIA ŞI AL

ÎNVĂŢĂTORILOR/ INSTITUTORILOR ROMÂNI DE PESTE HOTARE

ARAD, 28-29 octombrie 2006



Au realizat acest buletin informativ:
Prof. univ. dr. Anton Ilica

Preşedintele A.Î.A. Viorel Dolha

Înv. Ana Curetean
Coperta:

Dan Luca


Isbn 10: 973-87353-7-8;

13: 978-973-87353-7-8



CUPRINS





  1. Cuvânt către învăţători (mesaje transmise participanţilor la congres)….

  2. Înv. V. Bilciulescu, Imnul învăţătorilor (1939)…

  3. Prof. univ. dr. Anton Ilica, O istorie a Asociaţiilor Învăţătoreşti...............................................................

  4. Prof. univ. dr. Anton Ilica, Extras: Activitatea Asociaţiilor Judeţene (1939)....

  5. Prof. univ. dr. Anton Ilica, Asociaţia învăţătorilor arădeni în perioada interbelică…..

  6. Viorel Dolha, Asociaţia Învăţătorilor din Arad.....

  7. Prof. Doru Bogdan, Preparandia arădeană: trecut şi viitor.......................................................................

  8. Asociaţii ale căror membri sunt învăţători, prezente la Congres…….

  9. Şcoli româneşti şi învăţătorii lor de dincolo de graniţele ţării……….

  10. Programul Congresului….

  11. Oameni şi instituţii care au făcut posibilă organizarea acestui congres…..


MESAJUL PRIMULUI MINISTRU AL ROMÂNIEI


DOAMNELOR, DOMNIŞOARELOR SI DOMNILOR ÎNVĂŢĂTORI,

STIMAŢI INVITAŢI,


Cu ocazia organizării Congresului Învăţătorilor, îmi face plăcere să vă transmit mesajul meu şi al Guvernului pe care îl conduc.


Pentru fiecare dintre noi, învăţătorul ramâne un punct de reper pe parcursul întregii vieţi, un model.
Dascălii au fost preţuiţi de întreaga societate şi au ocupat locuri de prim rang în cadrul comunităţilor locale. Au jucat roluri cheie în momente de referinţă ale istoriei noastre. Să nu uităm că emanciparea naţională a românilor ardeleni în secolul al XIX-lea s-a produs prin munca şi dedicaţia învăţătorilor. Şcoala Ardeleană rămâne un model cultural deosebit şi o valoare la care să ne raportăm. La fel este cazul şi pentru o serie de învăţători geniali cu care Moldova şi Muntenia au fost binecuvântatate.
Revenind în actualitate, una din cele patru priorităţi ale Guvernului pe care-l conduc este domeniul învăţământului. În anul 2006, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a beneficiat în urma rectificărilor bugetare de fonduri suplimentare care au însumat 860 de milioane de euro pentru investiţii în infrastructura din învăţământ, precum reabilitarea unor spaţii de învăţământ şi cămine şi dotarea de laboratoare şi biblioteci. Bugetul pe 2007 este cel mai mare primit de educaţie după 1990 depăşind 5% din PIB şi va face trecerea la un învăţământ modern.
Vom continua să mergem pe acelaşi drum care să însemne creşterea calităţii învăţământului în aşa fel încât cadrele didactice să îşi poată permite un trai mai decent şi să se bucure de stima pe care o merită.
Vă doresc succes în activitatea profesională!

CĂLIN POPESCU TĂRICEANU


Prim Ministru

MESAJUL DOMULUI MINISTRU AL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII



STIMAŢI COLEGI,
Sunteţi adevăraţii piloni ai învăţământului românesc, repere ale vieţii noastre, izvorul de carte şi înţelepciune pentru copiii care, după 6 sau 7 ani petrecuţi sub îndrumarea părinţilor, bat la poarta cetăţii cunoaşterii. Sunteţi cei care le deschideţi porţile şi sub privirile Dumneavoastră pline de dragoste, copiii se transformă, fascinaţi de întregul univers, ajungând adolescenţi visători, hotărâţi, fiecare în felul său, să cucerească spaţiul şi timpul, să biruie lumea. Mâna Dumneavoastră le mângâie creştetul, le şterge lacrimile... Sunteţi cei care le luminează mintea şi sufletul, cei care înmânează cheia învăţăturii.
Poate şi de aceea, un copil nu-şi uită niciodată învăţătorii. Aceştia vor rămâne mereu în amintirea sa ca un binom, în care apelativele „Doamna” sau „Domnul” însoţesc numele celor care i-au călăuzit în tainele abecedarului sau aritmeticii.
Întâia şi cea mai importantă persoană pe care o întâlneşte copilul în şcoală este învăţătorul. Cuvântul lui se aşterne pe solul copilăriei, sol stropit cu sudoarea frunţii şi încălzit la soarele sufletului de dascăl. Ziditor de ţară în cetatea şcolii, în spaţiul celor 50 de minute, învăţătorul clădeşte viitorul şi luminează cu privirea pragul peste care au trecut vârstele şcolii.
În paginile cărţilor, în visele elevilor, precum şi în misiunea nobilă a învăţătorului se regăsesc, în felurite chipuri, nevoia de afirmare a unei societăţi, voinţa ei de progres, de civilizaţie şi de cultură. Învăţământul românesc nu este doar suma tradiţiilor sale ilustre, nu este doar patrimoniul zidirilor trecutului, nu este doar suma disciplinelor predate de Dumneavoastră şi a cunoştinţelor însuşite de elevi. Învăţământul este şi trebuie să fie expresia nobilă şi pilduitoare a caracterului şi inteligenţei unui neam puse în slujba progresului său.
Învăţământul trebuie să depăşească „zidurile” planului de învăţământ şi a programelor şcolare şi să influenţeze decisiv agenda naţională. A venit vremea să vedem în şcoală nu doar locul în care se transmit cunoştinţele şi se eliberează certificate de studii!
Prin muncă, talent şi dăruire, Dumneavoastră, veritabili arhitecţi de suflete, puneţi baza viitorului acestei ţări. Cred în vocaţia pe care o aveţi şi mai ales, că alături de Dumneavoastră, putem îndeplini misiunea de a-i ajuta pe copiii noştri atât să înveţe, cât şi să reuşească în viaţă.
Vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi în slujba şcolii şi vă asigur de profundul meu respect.

MINISTRU,

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   24


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət