Ana səhifə

Çağdaş Drama Derneği Paris Cad. 6/2 A. Ayrancı-Ankara


Yüklə 0.54 Mb.
səhifə2/5
tarix25.06.2016
ölçüsü0.54 Mb.
1   2   3   4   5

6.1.4. BAG’nin 2009 Genel Kurulu

BAG’nin 26–28 Şubat 2009 tarihinde Almanya'nın Magdeburg kentinde gerçekleşen genel kuruluna Genel Başkanımız Yrd. Doç. Dr. H. Ömer Adıgüzel Derneğimizi temsilen katılmış ve “Çocuk Tiyatroları, Yöntemleri ve Bakış Açıları temalı genel kurulda Adıgüzel, “Türkiye'de Çocuk Tiyatrosu” başlıklı bir sunum gerçekleştirmiş, Türkiye’den yanında götürdüğü Tiyatro Tempo ve Pembe Kurbağa Tiyatrolarının çalışmalarından örnekleri sunmuştur. Derneğimiz ve işleyişine dair, BAG yönetim kurulunun övgülerini sunduğu Genel Kurul'da birçok önemli kurum Derneğimiz ile işbirliği yapmak için girişimlerde bulunmuştur. Ayrıca bu genel kurulda başkan Klaus Hoffman başkanlık süresini doldurarak yerini tiyatro pedagogu Clodia Michelfeit’e bırakmıştır.



6.2. Uluslararası Seminer ve Kongreler

6.2.1.Eğitim ve Müze Semineri

Ankara’da, 18-21 Ekim 2007 tarihlerinde, müzelerin eğitim ortamı olarak niçin ve nasıl kullanılması gerektiğini konu alan, “Eğitim ve Müze” semineri düzenlenmiştir. ÇDD (Çağdaş Drama Derneği), SEDER (Sanat Eğitimcileri Derneği), ÇMD (Çocuk Müzeleri Derneği), ve Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından organize edilen semineri, Ankara Barosu ve ICOM (Uluslararası Müzeler Birliği Türkiye Temsilciliği desteklemiştir.

Seminerde Petra Zwaka (Berlin-Gençlik Müzesi), Dr. Wolfgang Mey (Hamburg-Kültür Dairesi Müzeler Danışmanı), Robin Clutterbuck (Devon, Müze ve Miras Öğrenimi Danışmanı), Marianne Lentz (Hamburg Etnografya Müzesi müze eğitimcisi), İstanbul’dan Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat ve Tasarım Anabilimdalı Müzecilik Yüksek Lisans Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kadriye Tezcan Akmehmet, İstanbul Arkeoloji Müzesi müze eğitimcisi Mine Kiraz, Rahmi M. Koç Müzeleri müze eğitimcisi Emine Bayam ve Ankara’dan Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Hikmet Denizli ile Ankara’daki çeşitli müze eğitimcileri birer konuşma yapmışlardır.

21 Ekim 2007 tarihinde Prof. Dr. İnci San tarafından yönetilen panel, tüm sunu sahipleri ve atölye çalışmalarını yönetenlerle gerçekleştirilmiştir.

Seminerin ardından seminerdeki panel konuşmaları, bildiriler ve atölye çalışmalarının dökümünün olduğu kitapçık yayımlanmıştır.

6.2.2. 12. Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Semineri

Derneğimiz Hatay temsilciliği ve Mustafa Kemal Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen "Mozaik" başlıklı 12. Eğitimde Yaratıcı Drama Semineri 24–27 Nisan 2008 tarihleri Hatay’da gerçekleştirilmiştir. Hatay Temsilcimiz, Nami Eren Beştepe, Yönetim Kurulu Üyemiz Ö.Özlem Gökbulut ve üyelerimizden Oylum Akkuş’un düzenleme birimi olarak görev aldığı seminerimizde David Davis, Vibeke Lie, Geddy Anniksdal ve Karl Meyer liderliğinde yürütülen atölyeler gerçekleştirilmiştir. 27 Nisan Pazar günü yapılan değerlendirmede, katılımcılar atölyelerden kesitler sunan gösteriler yapmışlardır. Dört gün süren seminer süresince atölye çalışmalarının yanı sıra, şehir gezisi, akşam yemeği ve değerlendirme toplantısı gibi etkinlikler gerçekleştirilmiştir. 



6.2.3. 13. Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama/ Tiyatro Kongresi

Derneğimiz tarafından geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Kongre ve/veya Seminerlerin 13.‘sü Çağdaş Drama Derneği, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü işbirliği ile 21-23 Kasım 2008 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir.

Kongre Düzenleme ve Yürütme Birimi’nde; İsmail Güven, Pınar Özdemir, Nejat Akfırat, Oylum Akkuş, Ö.Özlem Gökbulut, Murtaza Aykaç, Zeki Özen, Ebru Turan Vural görev almışlardır.

Kongre Sekreteryasını Reyyan Kuyumcu (saygıyla anıyoruz), Murat Moroğlu yürütmüşlerdir.

Ahmet Aydınlı, Arzu Denktaş, Bedia Cicioğlu, Burcu Can, Emine Geylani, Eyat (AÜ. Eğitim Bilimleri Fakültesi Yaratıcı Drama Topluluğu), Ferhat Tütüncü, Gönül Erdoğan, Güney Çınar, Hülya Gök, İlhan Akfırat, İnci Göncüoğlu, Melek Karahan Öztürk, Merih Acar, Murat Irga, Neşat Yadigaroğulları, Nevin Gümüş, Ömer Kaya, Özge Akbaş, Özlem Aslanağa, Selin Kalender, Serkan Kaygusuz, Serkan Keleşoğlu, Sevim Menteşe, Sezin Bozkurt, Songül Başbuğ, Şükran Peker, Tanju Kambertay Bozkurt, Umut Kızıldaş, Yılmaz Erdal, Zeynep Özge Iğdır Kongrede gönüllü olarak çalışmışlardır.

13.Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama /Tiyatro Kongresi’nde 54 bildiri ve 6 davetli konuşmacı (keynote) sunumu gerçekleşmiştir. Dorothy Heathcote, Tamer Levent, John Somers, Dr. Joe Winston ve Dr. Helen Nicholson kongrede çağrılı konuşmacı olarak sunum yapmışlardır.

Kongreye beklenenin çok üzerinde bir katılım gerçekleşmiştir. İngiltere, Finlandiya, Norveç, Yunanistan’daki üniversitelerde görev yapan veya emekli 10 farklı lider tarafından 18 atölye çalışması yürütülmüştür. Ortaöğretim alanında 6, İlköğretim alanında 10, Okul Öncesi alanında 4, Program Geliştirme ve Öğretim alanında 14, yetişkin eğitimi alanında 6, disiplinlerarası yaratıcı drama alanında 6, Fen Eğitimi alanında 2 ve Matematik eğitiminde 6 bildiri sunumu gerçekleşmiştir. Kuramsal çalışmaların ve dramanın yöntem boyutu ile ilgili çalışmaların yoğunluğu dikkat çekmiştir. Tiyatro kaynaklı bildiri sayısının az olması da üzerinde düşünülmesi gereken bir nokta olarak görülmüştür.

Kongre sonunda yapılan değerlendirme oturumlarında yaratıcı drama alan yazınının her açıdan zenginleştirilmesi ve yaygınlaştırılması gerektiği; MEB, Çağdaş Drama Derneği ve üniversitelerin bir araya gelerek ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki drama uygulamalarını bilimsel olarak analiz etmeleri ve etkililiğini arttırıcı önlemler alınması gerektiği; öğretmen eğitiminde yaratıcı drama derslerini hem kredi hem saat olarak arttırmak, uzman personel yetiştirmek bir an önce ele alınması gereken sorunlar olarak ortaya çıkmıştır.

13.Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama /Tiyatro Kongresi Türkiye’de yaratıcı drama alanının tarihçesinde yer alacak ve ilerleyen yıllarda yaratıcı drama alanına yön verecek gelişmelere yol açmıştır. Yaratıcı dramanın İngiltere’deki ve dünyadaki öncülerinden biri olan Dorothy Heathcote Türkiye’ye gelerek, Kongre’ye çağrılı konuşmacı olarak katılmış ve kendisine Derneğimiz tarafından "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" verilmiştir. İlerlemiş yaşına rağmen kongremize katılarak konuşma yapan ve atölye yürüten Heathcote’a teşekkür ediyoruz.

6.2.4. 14. Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Semineri

14. Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Semineri “Erken Çocukluk Eğitiminde Yaratıcı Drama” konu başlığında 20 – 23 Mayıs 2009 tarihleri arasında Yaşare Arnas Aktaş, Özlem Kaf Hasırcı, Oylum Akkuş ve Ö.Özlem Gökbulut’un düzenleme birimi olarak görev yapmasıyla Adana’da gerçekleştirilmiştir. Seminere Norveç’ten Kari M. Heggstad, Finlandiya’dan Tintti Karppinen, İrlanda’dan Carmel O’Sullivan ve Almanya’dan Karl Mayer lider olarak katılmıştır. Seminerin ilk günü Carmel O’Sullivan “Küçük Çocuklarla Eğitimde Dramayı Nasıl Kullanabiliriz?” konulu konuşma gerçekleştirmiştir. Seminerin ikinci günü Kari Mjaaland Heggstad “Küçük Çocuklarla Eğitimde Drama Yaparken Olacakları Önceden Tahmin Edemeyiz” ve Tintti Karppinen “Barış Eğitiminde Drama” başlıklı konuşmalar yapmışlardır.

Kari M. Heggstad “Erken Çocuklukta Dramanın Yapılandırılması” konu başlığında 28 kişi ile, Tintti Karppinen “Dramada Oyunlar Yoluyla Barış Eğitimi” konu başlığında 18 kişi ile, Carmel O’Sullivan “Küçük Çocuklarla Eğitimde Dramayı Planlama” konu başlığında 28 Kişi ile Karl Mayer ise “Erken Çocuklukta Müzik ve Dans: Orman Seramonisi” konu başlığı ile 19 kişi ile dört gün boyunca toplam 20’şer saat çalışmışlardır. 23 Mayıs 2009 tarihinde genel değerlendirme yapılarak seminer son bulmuştur. 15. Uluslararası eğitimde drama semineri Kasım 2009’da Eskişehir, 16. Uluslararası Eğitimde Drama Semineri Mart 2010 tarihinde Bursa ve 17. Uluslararası Eğitimde Drama Semineri de Temmuz- Ağustos 2010 tarihinde İstanbul’da yapılmak üzere planlanmıştır.

6.3. IDEA Avrupa Kitapçığı

Üyesi olduğumuz IDEA'nın (Uluslararası Drama/Tiyatro Üst Birliği), Avrupa birimi tarafından, Avrupa'daki ülkelerde yaratıcı drama alanında çalışan kurumların ve bu kurumların yaptıkları çalışmaların tanıtıldığı bir kitap yayımlanmıştır. Ülkemizin yanı sıra İngiltere, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Yunanistan, Norveç, Portekiz, Sırbistan ve İsveç'in tanıtıldığı kitapta, Derneğimizin IDEA ile geliştirdiği ilişkilerin bir sonucu olarak Genel Başkanımız H.Ömer Adıgüzel'in ülkemizdeki yaratıcı drama çalışmalarını ve Derneğimizi tanıtan bir yazısı yayımlanmıştır. Bu yazının yayımlanmasının ardından başta Yunanistan olmak üzere Avrupa’da yaratıcı drama alanında çalışan birçok kurum ve uzmanla doğrudan ilişki kurulmuş ve geleceğe yönelik işbirliği çalışmalarına başlanmıştır.



6.4. IDEA KONGRESİ (Uluslararası Drama/Tiyatro ve Eğitim Üst Birliği)

Derneğimiz liderlerinden ve Eskişehir Şube Başkanımız Yrd. Doç. Dr. Ali Öztürk 16 – 22 Temmuz 2007 tarihlerinde IDEA’nın Hong Kong’ta düzenlediği uluslararası kongreye katılmıştır. Ali Öztürk Kongrede atölyelere katılmış, bildiri sunumlarını takip etmiş, atölye yönetmiş ve ayrıca IDEA yönetim kurulu seçiminde Derneğimizi temsilen oy kullanmıştır. Bunun yanında Derneğimiz Avrupa IDEA’nın kuruluş çalışmaları için davet almış, oluşturulması düşünülen iletişim ağının içinde yer almıştır. Aynı zamanda Derneğimiz 27 Kasım 2009 yılında resmi olarak kutlanmak üzere ilk kez İDEA tarafından önerilen Dünya Drama Günü’nü resmen kabul etmiş ve bu yıl ilk kutlama etkinliğini gerçekleştirmek üzere hazırlıklara başlamıştır. Yeni yönetim kurulunun sanıyorum ilk yapacağı çalışmalardan biri bu yönde olacak, Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı başta olmak üzere drama ve tiyatro ile ilgili kurumlarla işbirliğine girerek ilk kutlamayı gerçekleştirecektir.



6.5. Norveç Değişim Projesi

Derneğimiz ve Ankara Üniversitesi Konservatuarı Dans Bölümü işbirliği ile 23–25 Kasım 2007 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilen projede Doç Dr. Güzin Yamaner, Yrd. Doç. Dr. Oylum Akkuş, Blm. Uzm. Ö.Özlem Gökbulut Düzenleme Birimi olarak görev almıştır. Projede Norveçli tiyatro sanatçısı- eğitimcisi Geddy Aniksdal “Fiziksel Devinim”, Tine Fossmo  “Yaratıcı Dans”, Lars Vik “Tiyatro Komik” başlıklı çalışmalarıyla 15 saat süre ile atölyeler gerçekleştirmişlerdir.



6.6. Atina Uluslararası Drama Kongresi 25 – 30 Mart 2008

Genel Başkanımız Yrd. Doç. Dr. H. Ömer Adıgüzel, Dernek üyelerimizden Doç. Dr. İsmail Güven ve Derneğimiz Eskişehir Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Öztürk Yunanistan’da gerçekleştirilen Uluslararası Eğitimde Drama Konferansına katılmışlardır. Konferansa bir bildiri ile katılan H. Ömer Adıgüzel ve İsmail Güven, yaratıcı dramanın Türkiye’deki gelişimi hakkında konuklara bilgiler vermişlerdir.

Konferansta ayrıca “Komşuluk“ temasından yola çıkarak 3 saatlik bir atölye gerçekleştiren liderlerimizin atölyesinde, çoğunluğu ev sahibi ülkeden olan katılımcıların yanı sıra, Finlandiya, Tunus ve Avustralyalı katılımcılar da yer almıştır. Ali Öztürk de ritim, beden dili odaklı bir atölye gerçekleştirmiş, yine ev sahibi ülkeden katılımcılar başta olmak üzere değişik ülkeden katılımcılarla iz bırakıcı çalışmaları gerçekleştirmiştir.

Türkiye’de yapılan yaratıcı drama çalışmaları hakkında farklı ülkelerden gelen alan uzmanlarına bilgi veren uzmanlarımız, İngiltere, Yunanistan, Finlandiya, Almanya, Avustralya, Macaristan, Japonya gibi ülkelerden gelen uzmanlar ile görüş alışverişinde bulunmuşlardır.

Genel Başkanımız Yrd. Doç. Dr. H. Ömer Adıgüzel, Yrd. Doç. Dr Ali Öztürk ve Doç. Dr. İsmail Güven, Kasım ayı içerisinde gerçekleştirilen 13. Uluslararası Kongre için Yaratıcı drama alanının duayenlerinden olan Dorothy Heatcote ile görüşmelerde bulunarak kendilerini ülkemizde gerçekleştirilecek olan Konferansa davet etmişlerdir.

6.7. TUFAK Euro-MED Projesi

Türkiye’de Euro-Med kapsamında kabul edilen ilk projelerden olan “Let’s Share Our Traditional Wedding Ceremonies” (Geleneksel Düğün Törenlerimizi Paylaşalım) isimli proje yaklaşık 35 kişiden oluşan 4 farklı ülke katılımcıları (Romanya, İsrail, Polonya ve Türkiye) ile 23–28 Mayıs 2008 tarihlerinde TUFAK tarafından Nevşehir, Kapadokya’da gerçekleştirilmiştir. Yaratıcı drama yöntemi kullanılarak farklı düğün törenleri üzerine bir hafta boyunca yapılan çalışmaların ardından yaratıcı drama yöntemlerinin de kullanıldığı bir gösteri, çok sayıda davetli grubunun katılımı ile Ürgüp Mustafa Otel toplantı salonunda gerçekleştirilmiştir. Bu projede Derneğimiz lideri ve yönetim kurulu üyelerinden Dr. Pınar Özdemir görev almıştır.

6.8. “No More” projesi

Ankara Üniversitesi Konservatuarı Dans Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Güzin Yamaner ve Derneğimiz üyesi Nalan Olgun’un sorumluluğunda Hollanda Büyükelçiliğinin desteği ile “No More Dead to More Moral Killing Anymore / Hiçbir Zaman Töre Cinayetleri Olmasın” konulu proje 2009 Mayısında başlamıştır. Ankara ve Bitlis kentlerinde sürdürülecek olan projede Bitlis’te Güldünya Derneği’nin ulaştığı kadınlarla Yaratıcı Drama çalışmaları ve dans gösterileri gerçekleştirilecektir.



7.Liderler Buluşması ve Program Geliştirme Toplantıları

7.1. Yaz 2007

Derneğimiz Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, İstanbul şubemiz Yönetim Kurulu Üyeleri ve liderlerinin katılımıyla 16 – 18 Temmuz 2007 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Ilgaz Tesisleri’nde Derneğimiz bünyesinde yürütülmekte olan “Yaratıcı Drama Liderliği/Eğitmenliği Programı”nın geliştirilmesi amacıyla üç günlük bir çalışma kampı gerçekleştirilmiştir.

2007 yılında Kazan’da yapılan iki günlük kampın uzantısı olarak gerçekleştirdiğimiz çalışma kampında, aynı zamanda Derneğimizin 2007–2008 yılı Çalışma Takvimi de belirlenmiştir. Çankırı Ilgaz’da yapılan toplantı; Ali Kırkar, Birsen Kılıçaslan, Fatma Akfırat, Ferhunde Aytaç, H.Ömer Adıgüzel, Meltem Ceylan, Nejat Akfırat, Ö.Özlem Gökbulut, Uğur Değirmencioğlu, Yılmaz Erdal’ın katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

7.2.Güz 2007

Liderlik programında yapılan değişikliklerin liderlerimizle paylaşılması ve ortak dilin oluşturulması amacıyla 8–9 Eylül 2007 tarihlerinde Ankara’da ikinci liderler buluşması gerçekleştirilmiştir. İki gün süren liderler buluşmasının birinci gününde Derneğimiz üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Tülin Sağlam’ın liderliğinde “Katılımcı Liderlik” konulu atölye, ikinci gününde program geliştirme toplantısı yapılmıştır. Çalışmaya Algül Kalay Yılmaz, Ali Kırkar, Ali Öztürk, Didem Özerman, Ebru Turan Vural, Emel Koç, Fatma Akfırat, Ferda Öztürk, Fevzi Bakır, Füsun Gençay, Gülten Başöz, Gülten Madenli, H.Ömer Adıgüzel, Murtaza Aykaç, Nalan Olgun, Nami Eren Beştepe, Nejat Akfırat, Nilay Yılmaz, Nurhan Aleçakır, Oylum Akkuş, Ö. Özlem Gökbulut, Özden Yılmaz Bilgin, Pınar Özdemir, Seda Özensoy, Serap Antepli, Sevim Menteşe, Sevim Miral, Sinem Şumnulu, Songül Başbuğ, Yılmaz Erdal, Zeki Özen katılmıştır.



7.3.Yaz 2008

9–12 Temmuz 2008 tarihlerinde Derneğimizin Gaziosmanpaşa’daki yerinde yapılan çalışmada Doç. Dr. Tülin Sağlam “Dramatik Kurgunun Bileşenleri”, Dr. Tülay Üstündağ “Öğrenme ve Öğretme Süreçleri”, Yrd. Doç. Dr. H.Ömer Adıgüzel ve Yrd. Doç. Dr. Oylum Akkuş “Yaratıcı Dramada Ölçme ve Değerlendirme” konulu sunumlarıyla rehberlik etmişlerdir. Buluşma, 12 Temmuz 2008 tarihinde Kazan Ütopya Bilim Sanat ve Oyun Merkezinde yapılan genel değerlendirme ve planlama toplantısıyla sona ermiştir. Buluşmaya Ali Kırkar, Ali Murat Karabağ, Aynur Eğitmen, Didem Özerman, Emel Koç, Erdem Erem, Fatma Akfırat, Ferda Öztürk, Ferhunde Aytaç, Fevzi Bakır, Hülya Gök, Murtaza Aykaç, Müjdat Ataman, Nalân Olgun, Necdet Aykaç, Necla Köksal, Necla Ülkü Kuglin, Nejat Akfırat, Nurhan Aleçakır, Ö.Özlem Gökbulut, Özden Bilgin, Safire Aksarı, Seda Özensoy, Serap Antepli, Sevim Menteşe, Sezin Bozkurt, Sinem Tamer, Songül Başbuğ, Tunay Onursal, Tülay Üstündağ, Tülin Tümtürk Yılmaz, Ümit Arslan, Zeki Özen katılmışlardır.



7.4.Güz 2008 -David Davis Atölyesi;

David Davis liderliğinde 18 – 21 Eylül 2008 tarihlerinde Ö.Özlem Gökbulut ve Oylum Akkuş’un sorumluluğunda gerçekleştirilen çalışmanın çevirileri Doç. Dr. Tülin Sağlam, raportörlüğü Şeyda Orhan tarafından yapılmıştır. Oldukça verimli geçen çalışmaya liderlerimizden, Ali Kırkar, Ali Öztürk, Ebru Turan Vural, Emel Koç, Fatma Akfırat, Ferda Öztürk, H. Ömer Adıgüzel, Murtaza Aykaç, Nami Eren Beştepe, Nejat Akfırat, Nurhan Aleçakır, Oylum Akkuş, Ö.Özlem Gökbulut, Seda Pakkan, Serap Antepli, Zeki Özen katılmıştır.



7.5.Temel aşama program geliştirme toplantısı

25 Ocak 2009 tarihinde Ankara’da temel aşama programının kazanımları ve ölçme değerlendirme açısından geliştirilmesi ve gözden geçirilmesi amacıyla “Temel Aşama Program Geliştirme Toplantısı” Derneğimizin Gaziosmanpaşa’daki yerinde yapılmıştır. Çalışmaya; Ali Kırkar, Birsen Kılıçaslan, Burçak Karaboğa, Didem Özerman, Ferhunde Aytaç, Fevzi Bakır, Hülya Gök, İlhan Akfırat, Meltem Ceylan, Merih Acar, Nejat Akfırat, Nilay Yılmaz, Ö.Özlem Gökbulut, Özge Akbaş, Sezin Bozkurt, Şeyda Orhan, Yılmaz Erdal ve Zeki Özen katılmıştır.



7.6.İkinci Aşama Program Geliştirme Toplantısı (7 Mart 2009)

7 Mart 2009 tarihinde Ankara’da ikinci aşama programının kazanımları ve ölçme değerlendirme odağında; Neşe Kurultay Etüd Merkezinde yapılan tam günlük buluşma; Ali Kırkar, Ali Öztürk, Erdem Erem, Füsun Gençay, Aynur Eğitmen, Oylum Akkuş, Pınar Özdemir, Ö.Özlem Gökbulut, Hülya Gök, Songül Başbuğ, Nejat Akfırat, Ebru Turan Vural, Emel Koç, Nilüfer Aydın, Didem Özerman, Seda Özensoy, Sezin Bozkurt, Zeki Özen’in katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir.



8. Dönem Başı Toplantıları

8.1. Liderler Toplantıları

Her dönem başında Ankara’daki atölyelerde görev alacak olan liderlerle toplantı gerçekleştirilmiş ve liderlerimizle bir önceki dönemin değerlendirilmesi üzerinden yeni dönemde yapılması beklenenler değerlendirilmiştir. Dokuzuncu Yönetim Kurulu döneminde 6 Ekim 2007, 20 Şubat 2008, 9 Ekim 2008, 19 Şubat 2009 tarihlerinde toplantılar gerçekleştirilmiştir.



8.2. Raportör/Yardımcı Liderler Toplantıları

Lider adaylarımızın, liderlik yapmaya başlamadan hemen önce bir aşamayı baştan sona liderin yanında takip edebilme olanağını buldukları raportörlük aşaması, geçtiğimiz dönemlerde raportörlük yapan katılımcılarımızın geri bildirimleri de dikkate alınarak lider adaylarımızın bilgi ve beceri düzeyini arttırmada etkili olmaktadır. Bu bilgiye dayanarak raportörlük aşaması, programımızda zorunlu hale getirilmiştir. Derneğimizin altıncı aşaması olan Raportör/yardımcı liderlik görevinin gerektirdiği sorumlulukları, beklentileri belirtmek, atölye dağılımlarını belirlemek ve bu aşamayı tamamlayanların değerlendirmelerini paylaşmak amacıyla; 6 Ekim 2007, 18 Şubat 2008, 7 Ekim 2008, 21 Şubat 2009 tarihlerinde Yönetim Kurulu üyelerimizin rehberliğinde toplantılar yapılmıştır.



9. Dönem Sonu Paylaşım Etkinlikleri

3 Haziran 2008 tarihinde Çağdaş Drama Derneği ailesi içinde yer alan tüm katılımcılarımız ve üyelerimizle beraber yılsonu paylaşım etkinliğimiz gerçekleştirilmiştir. Ertan Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilen yılsonu paylaşım etkinliğimize Derneğimizde aktif çalışmalarını sürdüren Ev Hanımları Birimi, Halk Oyunları Birimi, Edebiyat ve Yaratıcı Drama Birimi ve Drama Dans Devinim Birimi hazırladıkları küçük gösterilerle paylaşım günümüzde sahne aldılar. Ayrıca, Derneğimiz Genç Liderler Birimi, Çocuk Grupları Birimi ve Müze Birimi yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler vermiş, büyük bir coşku ile süren etkinliğimiz samimi sohbetler ve içten paylaşımlarla sona ermiştir.

Yılsonu Etkinliklerimizin ikincisi 3 Haziran 2009’da yine Ertan Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilmiştir. Ev Hanımları Birimi, Halk Oyunları Birimi, Edebiyat ve Yaratıcı Drama Birimi, Drama Dans Devinim Birimi  Genç Liderler Birimi, Çocuk Grupları Birimi ve Müze Birimi ve 2009 yılında kurulan Sinema Birimi, Özel Eğitim ve Yaratıcı Drama Birimi, Tiyatro Birimi ile Müzik Birimi sunumlarıyla, bir festivale dönüşen geceye renk katmışlardır.

Gelenekselleşme yolunda ilerleyen birimler şenliğimizin; bir sonrakinde farklı birimlerle birlikte olmayı ve Çağdaş Drama Derneği ailesini genişletmeye, yaptıklarımızı birbirimizle coşku içerisinde paylaşmaya devam etmeyi umuyoruz.



10. MEB Özel Doğaç Yaratıcı Drama Liderliği/Eğitmenliği Kursu

Derneğimizin bir alt kuruluşu olarak hizmet veren MEB Özel Doğaç Yaratıcı Drama Liderliği/Eğitmenliği Kursunda, sırasıyla Yılmaz Erdal, Ferhunde Aytaç ve Ali Murat Karabağ Kurs Müdürü olarak görev almışlardır. 2009 Mayıs ayından itibaren Hülya Erdoğan Kurs Müdürü olarak görev almaktadır. 2008 Ekim ayından itibaren kursun tüm yasal işlemleri ve koordinasyonu Şeyda Orhan tarafından yürütülmektedir.

MEB Özel Doğaç Yaratıcı Drama Liderliği/Eğitmenliği Kursunu tamamlayanlara yönelik Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı Bitirme Sınavı iki ayrı dönem olarak gerçekleştirilmiş, toplam 56 liderimiz MEB onaylı Yaratıcı Drama Liderliği/Eğitmenliği Sertifikası almaya hak kazanmıştır.

27 Aralık 2008 tarihinde yapılan sınava katılan ve sertifika alan liderlerimiz: Ali Murat Karabağ, Aynur Eğitmen, Ebru Turan Vural, Emel Koç, Erdem Erem, Fatma Akfırat, Ferda Öztürk, Fevzi Bakır, Füsun Gençay, Hülya Gök, Murtaza Aykaç, Müjdat Ataman, Nalan Olgun, Necdet Aykaç, Necla Ülkü Kuglin, Nejat Akfırat, Nurhan Aleçakır, Oylum Akkuş, Ö.Özlem Gökbulut, Özden Yılmaz Bilgin, Safire Aksarı, Sami Süner, Seda Özensoy, Serap Antepli, Sevim Menteşe, Sinem Tamer Şumnulu, Songül Başbuğ, Ümit Arslan olurken, 12 Nisan 2009 tarihinde yapılan sınava katılıp, sertifika alan liderlerimiz; Ahval Ateş, Algül Kalay, Ali Kırkar, Arzu Sağlam, Berrak Esen, Birsen Kılıçaslan, Burçak Karaboğa, Didem Özerman, Elçin Özhim, Ferda Karikoğlu, Ferhunde Aytaç, Feride Akturan, Figan Yılmaz, Filiz Koçak, Gönül Erdoğan, Gülten Başöz, Gürsel Keskin, H.Hüseyin Altınova, İlhan Akfırat, Meltem Ceylan Alibeyoğlu, Necla Tosun, Nilüfer Aydın, Oktay Ön, Pınar Özdemir, Sezin Bozkurt, Tunay Onursal, Tülin Tümtürk Yılmaz ve Zeki Özen olmuştur.



11. TÜBİTAK Projesi

Genel Başkanımız Yrd. Doç. Dr. H. Ömer Adıgüzel’in Ankara Üniversitesi adına yürütücülüğünü yaptığı TUBİTAK Bilim ve Toplum Dairesi tarafından desteklenen “Bilim ve Yaratıcı Drama Eşliğinde Doğa Tarihinden Doğa Müzesine Yolculuk” isimli proje, Kazan ilçesi Ütopya Oyun, Bilim ve Sanat Merkezi’nde Dr. Cahit Koçak işbirliğiyle yürütülmüş ve 2008 Temmuz ayı içerisinde tamamlanmıştır. Bu proje çerçevesinde ilköğretim okullarının dört ve beşinci sınıflarından oluşan 30’ar kişilik üç grup halinde 90 öğrenci grubuna bölgenin sahip olduğu kayaç, fosil ve mineral zenginliğini tanıtarak, bölgenin son 35 milyon yıllık dönemine ilişkin jeolojik ve Paleoantropolojik evrimi yaratıcı drama aracılığı ile tanıtılmaya çalışılmıştır. Bu projede proje yürütücüsü olarak Yrd. Doç. Dr. H. Ömer Adıgüzel, proje uzmanları – Bil. Uz. Nejat Akfırat, Op. Dr. Cahit Koçak, eğitmenler de Prof. Dr. Koray Haktanır (Öğr. Üyesi, Türkiye Toprak Bilimi Derneği Başkanı), Prof. Dr. Berna Alpagut (Öğr. Üyesi, Paleoantropolog), Murat Köker (Öğr. Elemanı, Takı Tasarımı), Dr. Eşref Atabey (Jeoloji Yük. Müh., Yer Bilimci), Gonca Gürler (Jeoloji Müh., Yer Bilimci), Gonca Nalcıoğlu (Jeoloji Müh., Yer Bilimci), Yeşim İslamoğlu (Jeoloji Müh., Yer Bilimci), Dr. Pınar Özdemir (Biyolog, Yaratıcı Drama Lideri), Bil. Uz. Özge Akbaş (Fen Bilgisi Öğretmeni, Yaratıcı Drama Uzmanı), Bil. Uz. Sezin Bozkurt (Sınıf Öğretmeni, Yaratıcı Drama Uzmanı), Nurcan Koçak (Resim Öğretmeni, Yaratıcı Drama Lideri), Ferhat Tütüncü (Psikolojik Danışman, Yaratıcı Drama Lideri), Serkan Kaygusuz (Zihinsel Engelliler Öğretmenliği, Yaratıcı Drama Kurs Katılımcısı) Gönüllü kameraman ve gönüllü raportör olarak da Emine Geylani (Sınıf Öğretmenliği Öğrencisi, Yaratıcı Drama Kurs Katılımcısı) ve Esra Tekin (İlköğretim Matematik Öğretmeni, Yaratıcı Drama Kurs Katılımcısı) görev almışlardır.

2009 yılı içerisinde Yaratıcı Drama ile bilimi yaygınlaştırmak amacıyla TÜBİTAK’a iki proje başvurusunda daha bulunulmuştur.

12. Sosyal Sorumluluk Projeleri ve İşbirlikleri

12.1. LÖSEV

LÖSEV’ de gerçekleştirilen yaratıcı drama çalışmaları Ekim 2007-Haziran 2008 tarihleri arasında Cumartesi günleri 3 grup şeklinde yürütülmüştür. Bu çalışmalarda Lider adaylarımızdan Esra Zerrin Çakır, Tanju Bozkurt, Selin Kalender, Aliye Alkan görev almışlardır. 4.-5. sınıf öğrencileriyle Lösemi tedavisi görmüş veya görmekte olan öğrencilerle yaratıcı drama çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

23 Mart–3 Ağustos 2009 tarihleri arasında Pazartesi günleri lider adaylarımızdan Gül Açıkgöz’ün liderliğinde LÖSEV hastanesinde tedavi gören çocukların anneleri ile temel drama çalışmaları sürdürülmektedir.

1   2   3   4   5


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət