Ana səhifə

Buletin informativ 2008 Buletin informativ


Yüklə 3.23 Mb.
səhifə7/23
tarix25.06.2016
ölçüsü3.23 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   ...   23

Asociatia Invatatorilor din jud. Bacau- FRATIA
„Parintele” reactivării Asociatiei Invatatorilor din jud. Bacau este Congresul de la Arad din 28-29 oct. 2006. Cum am aflat de acest Congres? La Consfatuirea cadrelor didactice din septembrie, in cadrul cercului pedagogic al invatatorilor de la Scoala „Miron Costin”- Bacau (fosta Scoala nr. 28) d-na inv. Ana Hodoroaba- sefa de la clasa la care participam – a facut anuntul.cerand inscrieri de participare la Congres.

Atmosfera Congresului, unele persoane care au luat cuvantul, in special personalitatile, dar mai ales invitatii de peste hotare , m-au emotionat. Astfel, m-am intors de la Congres cu hotararea de a face ca si in judetul Bacau sa reînfiinţăm asociaţia invatatorilor. La vremea aceea, doar 8 judete in tara aveau o asociatie de acest fel.

Dupa o saptamana de traire sub impresia emotiilor lasate de congres, am pornit cu mult entuziasm pe un drum care avea sa fie anevoios. Am cercetat legislatia cu privire la infiintarea de asociatii si fundatii,de unde am aflat ca trebuie sa fim cel putin 3 membri fondatori. M-am gandit la d-na Acar Marcela –sefa centrului metodic de care apartin si la fosta invatatoare a fiicei mele, cea care locuia cel mai aproape de mine, d-na inv. Dimidof Coca. Amandoua sunt colege stimate, neobosite, cu o parte din experienta impartasita in carti publicate care sa vina in sprijinul colegilor.

Pentru latura juridica am apelat tot la o fosta colega de clasa din liceu, acum avocata, dar cerandu-mi ca onorariu cel putin 500 RON, m-a determinat sa caut serviciile altei colege de-a sa.

De acum drumul a fost mai usor si sigur. De fapt, demersul era invers de cum il stabilise avocata de mai inainte: trebuia inceput cu „Cererea de rezervare de numire”ceea ce presupunea mai intai obtinerea aprobarii pentru denumirea aleasa de noi asociatiei (se verifica daca nu mai exista o alta cu aceeasi denumire). Abia la sfarsitul lunii ianuarie am reusit sa expediez aceasta cerere la Bucuresti catre Ministerul Justitiei (“Cerere de rezervare de numire ‘’, nr. 4 din 29 ian. 2007 ).

Pana sa primesc aprobarea am intocmit „Statutul” (nr. 5 din 12 feb. 2007) si „Regulamentul interior de functionare” (nr. 6 din 12 feb. 2007) ale asociatiei. La intocmirea statutului de un real folos ne-au fost materialele si indrumarile primate de la colegii asociatiilor din Arad, Caras –Severin (cei intalniti la Congresul de la Arad), dar mai cu seama de la d-l Gutu C-tin –ce face parte din Asociatia Invatatorilor Banateni a jud. Timis.

Un proiect frumos realizat in cadrul asociatiei a fost proiectul sportiv intitulat „ Pe urmele unui vis … Maria Cioncan” , a carei etapa nationala nu s-a mai realizat .Sper ca si visul colegilor din Bistrita-Nasaud, de a se sustine faza nationala la Maieru- locul natal al atletei in memoria careia am initiat acest proiect , sa devina realitate pentru anul urmator.

Congresul din 6-7 sept. de la Bucuresti, cadrul propice de a cunoaste toate asociatiile din tara si de peste hotare –constituie un prilej bun de a exprima dorinta ca Asociatia Invatatorilor din jud. Bacau- FRATIA – sa fie un liant consistent in activitatea ce o va desfasura Marea Asociatie a invatatorimii. Totodata lansez chemarea la FRATIE catre toate asociatiile- o chemare la colaborare , de a ne invita ca sustinatori de nadejde in proiectele ce vor intentiona a le delura.

Urez tuturor multa sanatate pentru a realiza cu succes cele propuse.

Dascăl SILVIA,

Presedinte al ASOCIATIEI INVATATORILOR DIN JUD.

BACAU- FRATIA


SCURT ISTORIC AL ASOCIATIEI INVATATORILOR DIN JUDETUL BACAU

( PERIOADA 1930- 1943)
Asa cum reiese din documentele depuse la Arhivele Nationale ale Romaniei- Directia Judeteana Bacau , la carma Asociatiei Invatatorilor din judetul Bacau se gasea in 1930 un renumit dascal: Grigore Tabacaru.

Acesta „a initiat si a condus Asociatia Invatatorilor din judetul nostru, fiind ales presedinte. In „Revista invatatorilor” a publicat studii, dar si „Dezideratele Asociatiei Invatatorilor din judetul Bacau”, care au fost prezentate si discutate la Congresul invatatorilor din anul 1930 …” (de la Bucuresti). In jurul profesorului Tabacaru s-au grupat invatatori harnici din judetul Bacau: Constantin Moscu, colaborator la „ Istoria pedagogiei romanesti” si la alte lucrari, Nicolae Groza, Gheorghe Nicolau, Gh. Anitei, N.Vleja , V.D.Manciu, atc. care colaborau la „Revista invatatorilor” si mai tarziu la revista” Pedagogia experimentala”. (“Grigore Tabacaru- O viata inchinata scolii si culturii romanesti”,Institutul de stiinte pedagogice Bucuresti-Bacau, 1973).

Bogata activitate si necontenita cercetare a ilustrului pedagog nu-i lasa timp pentru asociatie, fapt pentru care in 1932 apar voci nemultumite, astfel : conform „Procesului verbal din 18 iunie 1932” „sub presedintia d-lui Grigore Tabacaru” activitatea asociatiei este slaba deoarece „d-l invatator Atanasie il intreaba pe d-l presedinte sa spuna care a fost activitatea Consiliului Asociatiei, fiindca este de parere ca nu s-a facut nimic. Iar d-l invatator Nicolae Groza spune ca i se pare ca invatatorii sunt nemultumiti de activitatea asociatiei si propune demisia Consiliului Asociatiei si formarea unui consiliu de 3 (membri, n.a) care sa activeze mai departe”… pentru functionarea asociatiei. Asemenea si d-l Al. Simion, care isi depune cerere de demisie motivand ca nu concepe sa activeze intr-un comitet al carui presedinte nu este prezent la sedinte.

Peste putin timp, la 7 august 1932, avea sa fie ales in functia de presedinte presedintele de varsta Nicolae Vlase –invatator din Tg. Ocna, care este urmat la scurt timp de Nicolae Groza.

Dintre realizarile mai importante ale asociatiei se remarca infiintarea Cooperativei de librarie a Corpului Didactic din jud. Bacau, la 6 oct. 1930, sub presedintia lui Gr. Tabacaru („Plati pe 1931…”din „Dosar nr 2/1931”). Asociatia isi sprijinea membri acordandu-le diverse ajutoare. Se aprobau importante sume de bani ca ajutor de boala , ajutor de inmormantare, dar si distribuirea de alimente in anumite cazuri. Se platea deplasarea delegatilor participanti la congrese, cum au fost : Congresul de la Cluj („Proces verbal din 17 aug. 1933”), Congresul de la Iasi din 28-30 sept. 1934, Congresul de la Timisoara din 8-10 sept. 1935, Congresul extraordinar din 8 iunie 1936 de la Bucuresti.

Dintr-un „Borderou general” din Dosarul nr 2/1936 se prevede ca Asociatia Invatatorilor din jud. Bacau cuprindea 22 de cercuri culturale, fiecare purtand o denumire si fiind condus de un presedinte. Acestea erau :




  1. Beresti- Bistrita 8. Darmanesti 15. Racova

  2. Beresti-Tazlau 9. Faraoani 16. Scorteni

  3. Brusturoasa 10. Gloduri 17. Tg. Ocna- rural

  4. Bucsesti 11. Margineni 18. Traian

  5. Buhoci 12. Oituz 19. Valea lui Ion

  6. Calugara 13. Onesti 20. Valea Rea

  7. Comanesti 14. Parincea 21. Borzesti

22. Magiresti

Rar, au aparut ca centre : Berzunti, Racaciuni si Secuieni.

La 26 aprilie 1937 (“Darea de seama a Comitetului de conducere a Asociatiei Invatatorilor din jud. Bacau” –din Registrul 1/1933), din cca. 900 invatatori din judet erau membri ai asociatiei numai 463”, dar „printr-o dispozitie a Ministerului Educatiei Nationale toti invatatorii sunt , din sept. membrii asociatiei si obligati sa contribuie –platind cota respectiva (de 1% din salariu- n.a) („Darea de seama din 26 iun. 1938”)

La 12 sept. 1938 (“Proces verbal”) se hotaraste cumpararea de teren pentru construirea Casei Invatatorilor ,Asociatia participand cu 1/3 din suma si drepturi. „Darea de seama a Comitetului de conducere a Asociatiei din 7 mai 1939” prevede ca pentru construirea Casei Invatatorilor din judetul Bacau „s-a cumparat terenul in centrul Bacaului, pe strada Regele Ferdinand , nr.17 , cu suma de 302.325 lei, reprezentand cota parte a Asociatiei‘’. Pentru construirea „Casei Invatatorilor bacauani” s-a constituit un Comitet de constructie care avea sa fie sprijinit de celelalte 2 parti contractante :Cooperativa de librarie a Corpului Didactic si Banca Corpului Didactic. Si pentru constructia Caminului Invatatorului s-a constituit un Comitet de constructie.

Sambata, 23 mar. 1940, moare Nicolae Groza- presedintele Asociatiei, iar in 3 apr. 1940 (conform „Procesului verbal” din acea data), fostul vicepresedinte I. Tudorache devine noul presedinte. Ultima sedinta la care va participa acesta din urma este cea din 23 feb. 1941 pentru ca se va numara printre cei 41 de eroi –invatatori cazuti din cadrul Asociatiei. Adunarea Generala din 16 iun. 1940 a adus omagiu celor 41 de colegi eroi „infratiti prin jertfa cu glia strabuna, luptand pentru apararea ei cu devotament si netarmurita dragoste fata de Tara ‘’.

La 19 iun. 1941 Asociatia noastra obtine calitatea de persoana morala si juridica fiind inscrisa la Tribunalul Bacau , sectiunea I , sub nr. 2/940, dosar nr. 834/940, urmand in aceasta o intreaga serie de obligatiuni de ordin juridic, gestionar si financiar”.

La 21 dec 1941, in sediul Bancii Corpului Didactic Bacau, Comitetul Asociatiei il alege ca presedinte pe presedintele de varsta Vasile Petraru.

In „Procesul verbal” din 3 ian. 1942 ‘’ se spune ca „ se hotaraste ca sediul Asociatiei sa fie la Scoala nr.1 baieti din Bacau”. Tot acum se aminteste ca la 29 dec. 1941 delegati ai Asociatiei au fost prezenti la Adunarea generala a Asociatiei Generale a Invatatorilor- la Bucuresti.

La 8 mar. 1942, asa cum stipuleaza „Procesul verbal” de atunci, „ presedintele Asociatiei impreuna cu delegatul Bancii Corpului Didactic din Bacau si a Bancii „Oituzul” din Bacau procedeaza, la Tribunalul Bacau, radierea actului de vanzare-cumparare anterior, sub nr. 2881 din 24 oct 1938 , intrucat suma imprumutata de la Banca „Oituzul” a fost achitata complet , inainte de termen”.

La punctul 8 din „Procesul verbal” din 29 mar. 1942 se spune despre „un teren proprietate a Asociatiei si a Bancii Corpului Didactic”. Tot in acest document se vorbeste despre participarea delegatilor Asociatiei la Adunarea Generala a Asociatiei Generale , din 19 mar. 1942, la Bucuresti.

Se mentioneaza in „Procesul verbal” din 9 iun. 1942 ca „se insista la Ministerul Propagandei pentru eliberarea autorizatiei de editare a revistei „Scoala Bacaului” –revista Asociatiei”.

Pentru gradinite apare revista „Copilul” „pentru care se fac retineri din salariul conducatoarelor gradinitelor de copii, plus cotizatia de membru a Asociatiei Pedagogice a Conducatoarelor , coform hotararii nr. 177 din 9 nov. 1942 a Asociatiei Generale” („Proces verbal” din 15 nov. 1942).

Asociatia colaboreaza cu ziarul „Moldova” si cu ziarul „Bacaul” stabilind continuturile de redactare si colaborare cu acestea”(“Proces verbal” din 21 apr. 1942).

In data de 19 aug 1943, asa cum se scrie in „Procesul verbal” cu aceasta data, presedintele Asociatiei din jud. Bacau, Vasile Petraru, fiind concentrat, „pentru a nu stagna activitatea Asociatiei”, delega pe vicepresedintele Gh. Nicolau a indeplini functia de presedinte pe tot timpul absentei sale.

In timpul sedintei Adunarii Generale a Asociatiei , la 14 ian. 1944 , ora 14:30, soseste d-l Moise Marinescu- presedintele Asociatiei Generale, impreuna cu alti delegati. Acum Comitetul Asociatiei hotaraste editarea unei reviste a Asociatiei Invatatorilor din jud. Bacau cu titlul „Invatatorul roman”, cu aparitie lunara in 1000 exemplare, in 2 coli tipografice, sustinuta din abonamentele membrilor Asociatiei, avand ca director pe presedintele Asociatiei.

Din fondul de deschidere de credit Asociatia sponsorizeaza festivalul Asociatiei Invatatorilor scriitori.

20 apr. 1945- are loc sedinta pentru stabilirea situatiei averii Asociatiei fata de constituirea in sindicat (“Proces verbal” din Registrul 1, din dosarul „Sedintele Comitetului Asociatiei Invatatorilor din Jud. Bacau”). „ Trecerea averii Asociatiei mobile si imobile catre Sindicatul Invatatorilor din orasul si judetul Bacau se va face in momentul cand d-l Nicolau va fi in posesia arhivei Asociatiei care, in momentul de fata, se afla impreuna cu arhiva Inspectoratului Scolar, la Moinesti”.

„Darea de seama” din 10 iun. 1945 precizeaza ca „ De altfel intreaga activitate a incetat incepand din luna aprilie 1944 si pana in prezent.” (Registrul 1/1933-, „ Sedintele Comitetului Asociatiei Invatatorilor din jud. Bacau”). In aceeasi zi se intocmeste un „Proces verbal” pentru constituirea delegatiei permanente a Sindicatului Invatatorilor, intrunirea desfasurandu-se in localul Inspectoratului Scolar Bacau, moment in care presedintia a fost luata de d-l inspector scolar Neculai Nita.


Dascăl SILVIA,

Presedinte al ASOCIATIEI INVATATORILOR DIN JUD.

BACAU- FRATIA

ASOCIAŢIA ÎNVĂŢĂTORILOR „AMmA”

DIN JUDEŢUL BISTRIŢA-NĂSĂUD

B-dul Independenţei, nr. 46, loc. Bistriţa, jud. Bistriţa-Năsăud

Constituită în noiembrie 2001 Asociaţia Învăţătorilor „AMmA” din judeţul Bistriţa-Năsăud şi-a propus să sprijine cadrele didactice şi să apere interesului învăţătorilor din judeţ şi nu numai, precum şi să promoveze valorile culturale, dorindu-şi să fie un vrednic continuator al Asociaţiei „Mariana” a învăţătorilor din judeţul Năsăud.


În timpul scurs de la CONGRESUL NAŢIONAL AL ÎNVĂŢĂTORILOR/INSTITUTORILOR DIN ROMÂNIA ŞI AL ÎNVĂŢĂTORILOR/INSTITUTORILOR ROMÂNI DE PESTE HOTARE din 28-29 octombrie 2006, asociaţia a desfăşurat activităţi diverse care şi-au propus împărtăşirea noutăţilor de ordin profesional, privind politicile educaţionale şi reforma învăţământului, în vederea dezvoltării profesionale, organizarea unor schimburi de experienţă cu dascăli de peste hotare, implicarea părinţilor în activitatea şcolii, promovarea achiziţiilor şi rezultatelor individuale ale elevilor.
Activităţi desfăşurate în această perioadă :

  • dezbatere „EXPERIENŢE EUROPENE ÎN SISTEMUL EDUCAŢIONAL” activitate la care au participat cadre didactice din Italia care ne-au împărtăşit din experienţa lor didactică şi educaţională;

  • simpozionul „ŞCOALA, FAMILIA, COMUNITATEA – parteneri în educaţie” ;

  • concursul de creaţie literară şi plastică pentru elevi „EU PRINTRE CEILALŢI”;

  • proiectul PERSPECTIVE MODERNE IN ŞCOALA BISTRIŢEANĂ ;

  • BALUL ÎNVĂŢĂTORILOR, care anul acesta va ajunge la a opta ediţie.

Activităţile propuse au trezit interesul colegilor din judeţ, fapt dovedit prin numărul mare de participanţi, şi au făcut să crească prestigiul asociaţiei.

Toate activităţile desfăşurate sub egida asociaţiei au avut girul Inspectoratului Şcolar al Judeţului şi au fost certificate de Casa Corpului Didactic.

Olimpia CHEŢA,

Preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor „AMmA” din judeţul Bistriţa-Năsăud
ASOCIAŢIA ÎNVĂŢĂTORILOR BRAŞOVENI

PROFESIUNEA DIDACTICĂ - VOCAŢIE SAU MISIUNE


În ultimii ani, şcoala românească trece printr-un „val” de schimbări menite să aducă în interiorul ei un „suflu” european. Se promovează în şcoli educaţia în spiritul valorilor europene ceea ce presupune o atentă selecţie şi coordonare din partea educatorului. Aşadar, şcoala nu mai este doar un loc unde se desfăşoară în stil tradiţional procesul de predare-învăţare-evaluare ci devine un spaţiu de promovare a creativităţii şi libertăţii individuale,un spaţiu în care tinerele generaţii se „afirmă”ca personalităţi distincte,neîngrădite de anumite principii tradiţionaliste.

Care e misiunea dascălului? Profesorul este un agent social dinamic, participant activ şi responsabil nu numai la viaţa şcolii ci şi la cea a comunităţii sociale din care face parte,contribuind prin munca sa la toate prefacerile ce au loc în ea.

Educatorul ideal este cel care conştientizează toate transformările din viaţa socială, adaptându-se în permanenţă la nou.

Educatorul îşi adaptează comportamentul, ia măsuri, impune şi dispune, se consultă cu elevii sau ia măsuri independent,în funcţie de situaţia educativă concretă şi de datele lui personale (cunoştinţe, convingeri, stil de muncă, temperament). Motivaţia profesorului, satisfacţiile sau insatisfacţiile pe care le trăieşte sunt în acelaşi timp urmare a reuşitei sau nereuşitei în activitatea sa profesională, precum şi stimulent sau piedică în continuarea acestei activităţi.



Rene Hubert considera că principala calitate a profesorului este vocaţia pedagogică, exprimată prin „ a te simţi chemat, ales pentru aceasta sarcină şi apt pentru a o îndeplini » Trei elemente îi sunt caracteristice: iubirea pedagogica, credinţa in valorile sociale şi culturale, conştiinţa responsabilităţii faţa de copil .

A fi profesor înseamnă un risc asumat. Pentru a reuşi să îi înveţi pe alţii cum să înveţe îţi trebuie răbdare, mulţi ani de studiu.

Adevăratul dascăl este cel care îi învaţă pe copii să se aprecieze şi să îi valorizeze pe alţii. El îi învaţă să îşi cunoască limitele li să trăiască cu ele, dar şi să îşi apere punctele de vedere. Un profesor cu vocaţie este cel de la care copiii află că zidurile din viaţa lor sunt de fapt «  perdele »   şi că trebuie să ofere culoare vieţii punând accentul pe sentimente.

Munca şi personalitatea educativă ale profesorului pot lăsa urme frumoase în mintea şi comportarea tinerilor sau , aşa cum găsim în „Supa de pui pentru suflet- a 3-a porţie” când se scrie despre harul de a preda şi de a învăţa, „ Profesorii sunt ca nişte poduri, pe care elevii sunt invitaţi să le treacă; iar după ce i-au ajutat să le petreacă, se dau cu bucurie la o parte, încurajându-i să îşi creeze propriile lor poduri.” .


…………………………………………………………............................

Preşedintele ASOCIAŢIEI ÎNVĂŢĂTORILOR BRAŞOVENI

ASOCIATIA INVATATORILOR DIN

MUNICIPIUL BUCURESTI SI JUD ILFOV
Asociaţia Învăţătorilor din Mun. Bucureşti şi jud. Ilfov a desfăşurat de la înfiinţare o activitate bogată şi diversă, punând accent pe latura educativă a acesteia. Am avut în vedere în primul rând implicarea elevilor, deoarece întreaga noastră activitate de dascăli este centrată pe copil. El este atomul în jurul căruia se învârt părinţii şi cadrele didactice.

Prima activitate desfăşurată a fost Simpozionul Naţional „Copiii şi violenţa – metode de prevenţie”, ajuns anul acesta la ediţia a doua. Este cuprins în calendarul I.S.M.B., începând cu anul 2007. Dacă anul trecut au participat doar cadre didactice , atât învăţători cât şi profesori, anul acesta elevii au avut o contribuţie importantă prin prezentarea proiectelor realizate în cadrul unităţilor şcolare.

N-am uitat să sărbătorim două zile importante pentru noi ca şi dascăli. Astfel, pe 5 octombrie 2007 am omagiat Ziua Mondială a Educaţiei si am organizat pentru prima data dupa perioada interbelica, Balul invatatorului iar pe 5 iunie 2008 Ziua Educatorului.

Am implicat copiii in absolut toate activitatile intreprinse de Asociaţia Învăţătorilor din Mun. Bucureşti şi jud. Ilfov. În acelaşi timp i-am învăţat că adevăratele valori ale românilor trebuie respectate. Am reuşit să împletim tradiţia cu valorile noi ale societăţii. Pe 17 decembrie 2007 am organizat un concurs internaţional şi expoziţie de desene, colaje, măşti şi felicitări sub genericul „Din moşi – strămoşi : tradiţii şi obiceiuri la români”. Au participat elevi din 6 ţări: România, Italia, Polonia, Slovenia, Bulgaria, Spania. În ianuarie 2008 două activităţi ne-au adus bucurie în suflet : Expoziţia de pictură „Poezia lui Eminescu văzută prin ochi de copil” şi cea de desene, colaje şi felicitări „Ziua Unirii – Ziua tuturor”. Toate activităţile organizate de Asociaţia Învăţătorilor din Mun. Bucureşti şi jud. Ilfov au fost însoţite de momente artistice prezentate de elevi şi preşcolari din Bucureşti, Ilfov, precum şi din alte judeţe ale ţării cu care am încheiat parteneriate. Am avut alături de noi, de fiecare data şi părinţii copiilor. Parteneriatele încheiate cu Casa Corpului Didactic Bucureşti, precum şi cu Radiodifuziunea Română – Radio România Actualităţi au permis popularizarea acestor activităţi, reprezentanţii celor două instituţii fiind alături de noi permanent.

Venirea primăverii ne-a adus bucurie în suflete mai ales prin două evenimente deosebite: organizarea concursului şi expoziţiei de desene, colaje şi felicitări „Surâs de primăvară” şi lansarea volumului de proză şi poezie creată de elevi din ciclul primar, „Natura prin suflet de copil”. Expoziţia a fost închinată tuturor femeilor şi în special mamelor acestor copii talentaţi. Lumina Învierii Domnului a binecuvântat sufletul copiilor şi a adus bucurie şi împăcare. Copiii de toate vârstele au reprezentat această bucurie prin culoare. Desenele, colajele şi felicitările acestor mici îngeri, grupate sub genericulInvierea domnului in ochii copiilor „ ne-au arătat starea sufletească unică şi incomparabilă în faţa miracolului învierii.

Aşa cum am mai precizat, în centru atenţiei noastre s-a situat permanent copilul. Zâmbetele lor ne fac mai buni şi mai fericiţi. Ziua Internaţională a Copilului ne-a oferit prilejul să le arătăm cat de importanţi sunt ei pentru noi. Au cântat, au dansat, şi-au exprimat gândurile. Ne-au arătat cat sunt de frumoşi şi de buni. Astfel am reuşit să organizăm concursul naţional şi expoziţia de desene şi colaje dedicată zilei de 1 Iunie „Copilărie, ce frumoasă eşti!”. Nu i-am uitat nici pe cei care meşteşugesc vorbele cu talent. Creaţiile copiilor, proză scurtă şi poezie, (tot din ciclul primar) au fost cuprinse în cartea „Copilărie, ce frumoasă eşti!”. Lansarea a avut loc, pe 30 mai 2008 la Primăria sectorului 2, în urma parteneriatului incheiat cu aceasta.

Învăţătorii şi educatorii joacă un rol major în încurajarea copiilor de a se implica în proiecte creative şi artistice. Meseria noastra nu are pereche deoarece ea nu este nici grea si nici usoara, nici urata si nici frumoasa , nici comoda si nici incomoda ci doar permanent vie pulsand alaturi de copii care vor trebui sa rodeasca bogat , putin mai tarziu.

Gabriela Chiorean,

Preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor din Bucureşti şi jud. Ilfov



ASOCIAŢIA ÎNVĂŢĂTORILOR ŞI INSTITUTORILOR CONSTĂNŢENI

Septembrie 2006. Un apel din partea învăţătorilor arădeni chema învăţătorii din România la primul Congres al învăţătorilor de după revoluţia din 1989.

Cu sufletul alături de cei care se dedică nobilei misiuni, dar şi a celor care s-au angajat în organizarea unei astfel de manifestări, trei institutori constănţeni au participat la această acţiune. Am rămas încântate de unitatea învăţătorimii din Arad şi Banat. Am aflat că ultimul congres al învăţătorilor s-a desfăşurat la Constanţa. Ne-am propus să ne întoarcem la ţărmul Mării Negre şi să înfiinţăm şi noi o asociaţie a învăţătorilor, care să continue munca celorlalţi.
Ne-am angajat la treabă şi, cum stă bine unui dascăl, cu eforturi uriaşe, cu sprijinul ISJ Constanţa, cu eforturi financiare din partea celor opt membrii fondatori (Ecaterina Rupesac, Daciana Călin, Iulia Cabrancea, Cristina Barabaş, Fevronia Ciucă, Nicoleta Varsami, Valentina Luncanu şi Emilia Mirea), cu rezerve din partea unor colegi, am reuşit ca, în martie 2007, să avem Asociaţia Noastră, a ÎNVĂŢĂTORILOR. Am beneficiat de sprijinul Asociaţiei din Arad, care ne-a pus la dispoziţie documentele necesare pentru a începe demersurile înfiinţării.

A fost greu până am convins învăţătorii şi institutorii că este necesară şi de ce este necesară existenţa unei asociaţii profesionale, am trimis numeroase mesaje, am făcut postere. Lucrurile s-au urnit greu. Acum începem să ne înmulţim şi, de ce nu, să rodim.


Cei care am avut încredere în noi, în profesia noastră, în asociaţie am luptat mai departe. Am organizat primul simpozion naţional cu tema „Dezvoltarea personală a copilului- rezultat al unui demers didactic creativ”. Au participat 128 cadre didactice din învăţământul primar, dar şi din cel preşcolar şi gimnazial, psihologi din ţară. Impresiile lăsate în cartea creată de către participanţi în finalul lucrarilor ne-au impulsionat şi ne-au dat speranţă.
Cu gânduri nobile ne alăturăm celorlalţi învăţători şi sperăm ca lupta noastră pentru binele copiilor, pentru crearea unor condiţii care să respecte copilul, dar şi dascălul care-i călăuzeşte paşii, pentru perfecţionarea sistemului din învăţământul românesc să dea roade.

Ecaterina Rupesac,

Preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor şi Institutorilor Constănţeni

ORGANIZAŢII PROFESIONALE ALE ÎNVĂŢĂTORILOR LA GALAŢI
„Dacă un popor nu are o tinerime entuziastă, cultă şi cu dor de muncă pentru ţară, acel popor este pierdut pentru totdeauna. Aceste tinere vlăstare ţin pe umerii lor viitorul neamului, precum odinioară ATLAS ţinea pământul.” ( V. Conta)
Starea precară a şcolilor şi slujitorilor ei au determinat pe învăţători şi profesori să se organizeze în societăţi, asociaţii,centre cu caracter profesional, economic şi cultural.

Prima organizaţie profesională la Galaţi, „ Societatea pentru Învăţătura Poporului Român”, datează din 1866 şi a avut ca membru fondator pe C. Troteanu, profesor şi director al Şcolii Comerciale, împreună cu alţi patru profesori.

În anul 1883 s-a constituit „Societatea Corpului Didactic din judeţul Covurlui”, care cuprindea învăţători, institutori şi profesori, ca secţie a „ Societăţii Corpului Didactic din România”, fondată în anul 1878.

La 5 iunie 1878, Adunarea Generală a Societăţii Corpului Didactic din România întrunită la Bucureşti, a însărcinat o comisie alcătuită din C. Troteanu ( Galaţi), G. Dem. Teodoreanu şi C. C. Dobrescu să elaboreze regulamentul de organizare a primului Congres al corpului Didactic din România. Congresul s-a ţinut la Bucureşti în zilele de 2-4 aprilie 1884. La lucrările lui au participat 284 de învăţători, institutori şi profesori, dintre care nouă au fost din judeţul Galaţi ( C. Troteanu, A. Burghelea, C. Dobrescu, Al. Niculescu, D. V. Cerchez, D. Ionescu, V. Anastasescu, G. M. Kane şi G. Turtureanu ).

Cel de-al II-lea Congres al Societăţii s-a ţinut la Galaţi în zilele de 23 – 24 martie 1893, iar următorul la Constanţa în 17 – 19 aprilie 1897.

Începând cu anul 1898, „Societatea Corpului Didactic din România” şi-a încetat activitatea. În locul ei, învăţătorii şi-au creat organizaţia lor proprie: Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România, care a activat fără întrerupere până în 1944. În anul 1898 Asociaţia Învăţătorilor din România a organizat primul ei congres la Ploieşti, în cadrul căruia a fost discutată unificarea şcoalelor normale (raportor: I. G: Dumitraşcu, absolvent al Şcolii Normale „ C. Negri „ din Galaţi), situaţia şcolilor complementare şi de adulţi, cantinele şcolare, unificarea revistelor. Din Galaţi au participat Ene I. Patriciu, care a fost ales membru în comisia de cenzori, Ştefan David, C. I. Leonte şi I. Ciocârlan.

Cât priveşte activitatea în Organizaţiile profesionale, învăţătorii gălăţeni au avut un rol important în cadrul Asociaţiei şi revistei Asociaţiei Învăţătorilor din România.

La 1 iunie, 1905, întreaga mişcare concretizată în Asociaţia Învăţătorilor, cu organul ei de publicitate, revista, trecea în mâna colegilor covurluieni ca şi ei să ducă mai departe, aprinsă, torţa ce trebuia să împrăştie valuri de căldură şi raze vii de lumină, în mijlocul învăţătorimii şi poporului românesc.

În anul 1905, Asociaţia şi Revista şi-au stabilit sediul în comuna Smulţi ( Galaţi ) unde funcţiona învăţătorul G. P. Salviu, preşedintele Comitetului central al Asociaţiei între anii 1905 – 1907 şi unde s-a pregătit cu atenţie şi minuţiozitate cel de-al II – lea Congres al Asociaţiei, desfăşurat la Galaţi în zilele de 28- 30 decembrie 1905. La Congres au participat peste 500 de învăţători. Alţi 2000 care n-au putut fi de faţă” la această sărbătoare solemnă au trimis salutul şi aderările lor”.

Din judeţul Galaţi au participat: D.V.Ţoni (Smulţi), E. Patriciu (Smulţi),D. Şendrea (Lieşti),V. Gălăţeanu (Lieşti), D.P. Ştefănescu (Tudor Vladimirescu), Şt. Costescu (Corni), Constantin Pamfil (Condrăcheşti), C.I. Leonte (Cavadineşti), Constantin Gheorghiu (Cernicari–Tecuci), N. Munteanu (Corni-Tecuci), Panait Toma (Vîrlezi), G. Măcrineanu (Pechea), Constantin Şerban (Izvoarele), iar din partea Galaţiului, I Frim, St. Grosu, D. Faur, Al. Chicioroagă, N. Iorga. G.P. Silviu (Smulţi) a fost ales preşedinte al Comitetului Central al Asociaţiei.

Congresul de la Galaţi a determinat o creştere simţitoare a rândurilor asociaţiei, care a ajuns în curând la peste 1 800 de membri.

Galaţiul a fost în 1942 gazda celei de a XVI- a adunări generale a Asociaţiei. Au participat 34 de secţii din cele 53 existente.Locul principal în cadrul dezbaterilor l-au ocupat programele de învăţământ. S-a cerut ca acestea să fie simplificate şi puse de acord cu vârsta psihologică a elevilor, să se adâncească latura practică a tuturor cunoştinţelor, să se precizeze scopul, metodele şi distribuţia materiei de studii pe fiecare obiect.

În 1938 „ Casa învăţătorului” din strada Cuza Vodă a fost terminată înscriindu- se printre cele mai frumoase Case de acest fel din ţară.

Începând cu al şaselea an de existenţă, REVISTA ASOCIAŢIEI ÎNVĂŢĂTO- RILOR DIN ROMÂNIA, a apărut din iunie 1905 până în august 1908, în Galaţi,sub conducerea Comitetului central al Asociaţiei, alcătuit din gălăţeni: G.P. Salviu (preşedinte), D.V. Ţoni (secretar general), E.I. Patriciu (casier), St. David, V. Macovei şi G. Strătulescu – membri. Sediul redacţiei a fost în Galaţi ( str.Domnească nr. 47), iar administraţia în comuna Smulţi – Covurlui. Important organ de presă al învăţătorimii din întreaga ţară a fost însă tipărit la Galaţi până în iulie 1911, cu excepţia perioadei martie 1907- februarie 1908, când revista a văzut lumina tiparului în tipografia „ Dâmboviţa „ din Târgovişte.

Organizaţiile profesionale ale corpului didactic din Galaţi au desfăşurat o activitate meritorie nu numai pe plan local, ci şi în cadrul mişcării corpului didactic din România. Galaţiul a fost de şase ori gazdă a congreselor şi adunărilor generale anuale organizate de Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România. Semnificativ este faptul că din cei opt preşedinţi pe care i-a avut Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România, patru au fost absolvenţi ai Şcolii Normale „C. Negri” din Galaţi: G.P. Dumitraşcu, D.V. Ţoni, G.P. Salviu şi Teodor Iacobescu.

“ Aceştia– se arată într-o scrisoare - au pus pecetea epocii de aur în mersul Asociaţiei... ei au fost cei dintâi care au visat, au întemeiat şi au organizat Marea Asociaţie profesională. Gălăţenii, cu amicii din jurul lor, au înălţat-o şi au desăvârşit-o zi de zi”.

Învăţători cu activitate deosebită: Toma Giuşcă, Gheorghe Nicoleanu, Ioan Viţu, Mihai Pastia, Ene I. Patriciu, George P. Salviu, Teodor Gh. Gheorghiu, Constantin I. Apostoliu, Paul I. Paşa, Ecaterina P. Paşa, Dimitrie T. Faur, Constantin M. Gheorghiu, Apostol D. Culea, Mihai C. Ionescu- Fulger.




Al II-lea Congres Învăţătoresc - Galaţi , Decembrie 1905







Gh. Timuş şi V. Păunescu

- iniţiatorii Congresului din

Galaţi 1905

G.P. Salviu – Preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor

1905-1907



C. Ionescu – Lungu - Preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor

1909-1913- iniţiatorii Congresului din Galaţi 1905


V. Iftimescu – Soveja- Putna

-Preşedintele Congresului

din Focşani, 1906 -


D. V. Ţoni- Secretar General al Asociaţiei Învăţătorilor 1905-1907

Apostol D. Culea-Redactorul Gazetei Asociaţiei

D. I. Brezeanu- al III- lea

Preşedinte al Asociaţiei Învăţătorilor ,

1907 – 1909 ,Teişani – Prahova
Ion Mihalache

Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor Români, 1914-1919, Topoloveni – Muscel






Vasile Păunescu - Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor

1919-1929 -






D. V. Ţoni - Preşedintele

Generale a Învăţătorilor 1929





Teodor D. Iacobescu - Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor 1939

Poezia „Cea mai frumoasă menire” a devenit „Imnul Învăţătorilor”

Victor Bilciurescu

Chemaţi de sfânta datorie

D’a lumina noi talpa ţărei,

Cu dor de muncă şi frăţie

Răspundem glasului chemărei,
Semănători pe toată viaţa

De soare’n satul viitor,

Luptăm din greu să topim gheaţa

Cu amorţeala bietului popor.


Dar lupta cere bărbăţie

Şi jertfă ca să biruim;

Puterea noastră stă’n frăţie

Cu toţii dar să ne’nfrăţim.


Ai noştri paşi călăuzeşte-i

Acel ce totul păstoreşte

Şi-n ligă trainică uneşte-i

Pe toşi apostolii săteşti;


Căci deşteptarea ţărănimei,

De toată lumea e ştiut

Se datoreşte dăscălimei

În treapta ei de la’nceput.


Precum în trup un suflet bate

Şi’n cuget limpede un gând,

Un singur dor, frate cu frate,

Să ne încălzească mai curând;



C’avem nevoie de’nfrăţire

De cald şi sfânt entuziasm,

De jertfă mai presus de fire,

Ca fapt să fie ce-a fost basm.
Să strălucească o stea nouă,

Un soare al şcoalelor săteşti,

Lumina lui de-acum să plouă

Pe întinsul Ţărei Româneşti,


De-acuma între noi unire,

Măreţul pas fie cu spor

Şi tindă către nemurire

Dorinţa noastr’a tuturor.


Al nostru steag mult timp reverse

Simbolul trainicei uniri

Şi-n cuta lui să stea neşterse

Măreţe pilde, mari porniri.


Deci puneţi minte lângă minte

Şi umăr lângă umăr tare,

Căci prea sunt năzuinţe sfinte

Şi prea ni-i idealul mare.


Şi strânşi legaţi, prin foc de muncă

Pe’ntinsul ţărei răspândiţi,

De sus s’avem sfânta poruncă:

“Nainte învăţători, uniţi!”







Bibliografie:



  1. Ioan Brezeanu, Gh. S. Ştefănescu - Şcoala Gălăţeană 1765-1948, Ed. pentru Literatură şi Artă Geneze, Galaţi, 1996

  2. I.C.Dumitraşcu - Din istoricul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, Tipografia Cooperativ, Şcoala Poporului, Bucureşti, 1940

Învăţători,

Mărioara LUPU – NEICU

Stan LUPU – NEICU




Asociaţia Învăţătorilor Ialomiţeni –punte între trecut şi viitor
O scrisoare venită din Arad ne invita pe toti învăţătorii să scriem o fila din istoria zbucimată a activităţii dascălilor români din ţară şi de peste hotare. Redau doar începutul scrisorii „Dacă nu acum, atunci când?/ Dacă nu aşa, atunci cum?/Dacă nu noi, atuci cine?,chemare facută de preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor Arădeni ,Viorel Dolha.

La vremea aceea ,adică în septembrie 2006 nu ştiam despre existenţa asociaţiilor învăţătorilor, nu ştiam ce presupune un Congres Naţional al Învăţătorilor.Cert este ca ivitaţia m-a impresionat atât de puternic, încât am hotărât să particip la acest Congres, desfăşurat la Arad în 28,29 octombrie 2006.Soarta a făcut ca din Ialomiţa să mai participe încă doi învăţători despre care am aflat prin intermediul organizatorilor, soţii Georgeta şi Alexandru Ştefan ,oameni apropiaţi sufletului meu poate şi pentru că rădăcinile ne sunt înfipte în pământul localităţii Sărăţeni.

Impresiile de la Congres şi-au pus puternic amprenta pe ceea ce aveam să îndreprind mai tărziu. Pentru mulţii neştiutori noi am chiar am scris o filă de istorie, am simţit acel fior greu de descris în cuvinte al dragostei de neam şi de ţară. Iar românii veniţi de peste hotare ne-au dat o lecţie de patriotism autentică.Am fost mândră că sunt învăţătoare!

La întoarcerea în Slobozia am făcut unele cercetări cu privire la Asociaţia Învăţătorilor Ialomiţeni. Astfel am aflat următoarele: „Secţia a luat fiinţă în anul 1916, cu 229 membri. Are 727 membri, adică toţi învăţătorii din judeţ”.

REALIZĂRI.Banca „Învăţătorul Ialomiţean”este înfiinţată la 30 iulie 1930, cu 58 de membri.Azi are 574 membri.

Revista”Şcoala Ialomiţei”apare în 1927.

Casa învăţătorilor e în aceiaşi clădire cu banca. Societatea de ajutor reciproc pentru cazuri de deces se întreţine din contribuţia membrilor înscrişi.

Secţia dispune de o bibliotecă cu 600 volume.

Preşedinte: N. D. POPESCU

Reînfiinţarea Asociaţiei Învăţătorilor Ialomiţeni era singurul meu gând. Susţinută de soţii Ştefan am reuşit să diseminăm informaţiile primite la Arad colegilor din şcolile de unde proveneam. Am găsit colegi care au raspuns prompt chemării noastre. Prin intermediul internetului am trimis invitaţii şcolilor din judeţ pentru a ne sprijini în reînfiinţarea Asociaţiei. Clipele de zbucium şi emoţiile profunde sunt de domeniul trecutului, dar începutul nu-l poţi uita.

Asociaţiile Învăţătorilor din Arad şi Timiş m-au susţinut cu materialele necesare înfiinţării Asociaţiei. Elena Turea, juristă provenită din rândurile învăţătorilor, ne-a sprijinit enorm în realizarea Statutului Asociaţiei şi pentru întocmirea documentelor pentru a primi personalitate juridică. Domnul Gabriel Ioniţă, directorul Şcolii Nr.2”Sf.Andrei”Slobozia ne-a încurajat în demersurile noastre oferindu-ne un spaţiu pentru sediu. Importanţi în acest demers sunt colegii mei, dascăli la Şcoala Nr.2”Sf.Andrei”Slobozia, S.A.M „Gheorghe Lazăr”Slobozia, Liceul de Artă”Ionel Perlea”Slobozia, Şcoala Amara, Şcoala Sărăţeni. Fără acordul şi sprijinul lor nu puteam să întreprind mare lucru. Deci, membrii fondatori ai Asociaţiei număra 33 de cadre didactice. Astfel, Asociaţia Învăţătorilor Ialomiţeni înfiinţată în noiembrie 2006, primeşte personalitate juridică la 19 ianuarie 2007.

Este o organizaţie profesional-ştiinţifică, neguvernamentală, independentă, având drept scop promovarea valorilor culturale, precum şi sprijinirea cadrelor didactice în vederea perfecţionării profesionale şi ameliorării condiţiilor de muncă.

Mă întorc la Arad, pentru că atunci şi acolo am cunoscut colegi pasionaţi de şcoală ,am învăţat multe în cele două zile.

Am aşternut pe hârtie câteva activităţi la care m-am gândit, iar colegii din Asociaţie au contribuit cu alte propuneri şi am stabilt planul acţiunilor pe anul 2007. Acţiunile noastre erau realizabile şi chiar au fost duse la bun sfârşit la un nivel respectabil.

Dar trebuie să spun că în spatele fiecărei activităţi stă un regulament, stau nopţi de nelinişte, clipe mai puţine petrecute cu familia, ore mai multe în faţa calculatorului, dar şi bucuria şi satisfacţia lucrului bine făcut.

Prima noastra actiune a fost prezentarea primului Abecedar electronic aprobat de MEC ca auxiliar didactic, într-un workshop la Slobozia, de către autoarea lui, Adina Tulbure, învăţătoare şi director al Firmei Creativ Media &Art Constanţa, februarie 2007.

A urmat prima expoziţie judeţeană „Mărţişorul, simbolul candorii”,ediţia I în cadru Târgului Femina 2007, organizat de Camera de Comerţ Slobozia în colaborare cu partenerii săi. La această expoziţie au răspuns foarte multe cadre didactice din judeţ, fără a fi membre ale asociaţiei noastre. Un prim scop era îndeplinit. Colegii au aflat de existenţa Asociaţiei şi au avut încredere în ceea ce am întreprins. Cred cu tărie că expoziţia a avut un real succes. Cum nimic nu este întâmplător pe acest pământ, aici , am făcut cunoştinţă cu membrii Asociaţiei „Ian Bibian” din Silistra ,Bulgaria şi am primit invitaţia de a participa la Concursul Internaţional de artă plastică de la Silistra ,din iunie 2007 „ Lâna de aur în ţesăturile şi cusăturile tradiţionale”.

Am înţeles că singuri, doar prin mijloace proprii de finanţare nu putem organiza activităţi de mare anvergură. Am învăţat să redactăm şi apoi să închiem parteneriate cu instituţii importante ale judeţului care ne puteau sprijini în derularea activităţilor noastre. Astfel am încheiat parteneriat cu Consiliul Judeţean Ialomiţa, Consiliul Local al Municipiului Slobozia, Inspectoratul Şcolar Ialomiţa, Casa Corpului Didactic Ialomiţa, Şcoala cu Clasele I-VIII Nr.2”Sf. Andrei”Slobozia, Grădiniţa cu Program Prelungit Slobozia, Fundaţia” Ciulinii Bărăganului”Slobozia,Grădiniţa cu Program Prelungit „Junior Slobozia.

M-am temut că nu vom fi sprijiniţi, dar pretutindeni am găsit oameni cu suflet mare care au răspuns fără echivoc.

Apoi au urmat activităţi nenumărate ca: „Slobozia, oraş european”, concurs de desene adresat copiilor din Municipiul Slobozia, în mai 2007 . Premiile în bani au fost oferite de domnul primar Gabi Ionaşcu, cu ocazia Serbărilor Zilelor Sloboziei.

Simpozionul Internaţional „Un mediu ambiant sănătos, o viaţă mai bună”, Slobozia -2 iunie 2007, a adunat în oraşul nostru oameni uniţi de aceiaşi pasiune: sănătatea şi dragostea faţă de mediu. Noi am notat-o ca pe o reuşită. Participarea a fost notabilă, peste 400 de dascăli din ţară şi de peste hotare.Simpozionul a avut trei secţiuni: proiecte de mediu, referate şi concurs de reviste ecologice.

Nu este simplu să realizezi o asemenea acţiune. Este atât de multă muncă şi efort nevăzut în spatele unei singure zile! Susţinerea financiară a fost din partea Consiliului Judeţean Ialomiţa şi a Consiliului Local al Municipiului Slobozia.

N-am ratat Invitaţia de la Silistra şi am trimis creaţiile elevilor din multe şcoli ialomiţene. Am participat personal la înmânarea premiului special oferit copiilor ialomiţeni, 8 iunie 2007 de către reprezentantul Uniunii Europene trimis în Bulgaria.

Am premiat o parte din dascălii ialomiţeni într-o festivitate dedicată Zilei Învăţătorului, pe 30 iunie. I-am dat acestei Zile semnificaţia cuvenită.Părerea mea este că această zi ar trebui trecută cu litere de aur alături de marile sărbători naţionale. Dascălul este făclia care se stinge luminând căci, în urma lui rămân oameni şi destine.

Tot în această zi a avut loc şi vernisajul expoziţiei naţionale de fotografie pentru cadrele didactice „Divina Profesie”. Au participat peste 200 de dascăli din ţară.

Începem alt an şcolar, alte speranţe , alte vise pe care dorim să le transformăm în realitate. Am aşternut pe hărtie un nou simpozion, pe care dorim să-l derulăm în fiecare an. I-am dat ca generic”Creativitatea-un imperativ mereu actual în învăţământul contemporan”. Tema primei ediţiei a fost „Jocul didactic”, care a avut două secţiuni: Jocul didactic tradiţional şi Jocul didactic interactiv prin utilizarea calculatorului sau a tablei interactive. Am trimis sute de invitaţii colegilor din ţară, dar şi colegilor români din străinătate.

Cea mai mare surpriză mi-au oferit-o invitaţii din străinătate.Vechii prieteni de la Chişinău mi-au făcut o surpriză de proporţii. Mi-au trimis peste 15 lucrări valoroase. Şi din Bulgaria o reprezentantă a Asociaţiei Vlahilor din ţara vecină, doamna profesor de chimie Pamilia Petrova, a trimis lucrare.

Pe ultima sută de metri primesc confirmarea colegilor de la Centru Bucovinean Independent de Cercetări Actuale din Cernăuţi, Ucraina. Dar, bucuria a fost enormă, când după zile de efort cu redactarea, legalizarea şi trimiterea invitaţiilor am fost înştiinţată că vor veni la acţiunea noastră.Precizez că delegaţia din Republica Moldova formată din şapte profesoare, directori de licee din Chişinău, a fost coordonată de doamna profesor universitar, doctor în biologie la Unversitatea de Stat din Chişinău, Natalia Curea.

Delegaţia din Ucraina a fost prezentă cu o delegaţie formată din şapte cadre didactice profesori, învăţători, directori, conduşi de Domnul Bojescu Mihai profesor de matematică, metodist la Direcţia Raională de Învăţământ Hliboca. Nici doamna Pamilia nu s-a lăsat aşteptată şi a sosit de la Vidin , Bulgaria , la Slobozia pentru a ne fi aproape.

Sentimentele şi emoţiile trăite sunt intense şi profunde! Am ruşit să adun aici, în locurile dragi mie, românii, prin simplul motiv: JOCUL!

Am reuşit să ne organizăm exemplar şi să oferim colegilor din ţară şi străinătate momente inedite pe care le-au luat cu ei şi cu siguranţă le va transmite şi altor colegi de peste hotare.

Adresez pe această cale mii de mulţumiri şi plecăciune colegilor mei, din Asociaţie, dascălilor ialomiţeni, părinţilor copiilor implicaţii în minunatul program artitistic şi nu în ultimul rând sărut obrajii copiilor participanţi la programul artistic care ne-au creat momente de fericire şi încântare, înduioşându-ne cu candoare vârstei lor şi făcându-ne pentru o clipă să ne retrăim copilăria prin ei, alături de ei!

Am devenit membrii fondatori ai Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, lucru care ne onorează dar şi ne obligă, pe noi cei peste 130 de membrii ai Asociaţiei .

Depinde numai de noi să schimbăm statutul dascălului român şi să-i oferim locul cuvenit în fruntea profesiunilor divine din România!

În încheiere, câteva cuvinte dascalilor români : Depinde de tine, educatorule, viitorul acestei tari, o misiune uriasa pe care Dumnezeu ti-a pus-o in inima. Priveste in ochii copiilor atunci cand simti ca munca ta e nerasplatita cum se cuvine, vei gasi in ei puterea sa continui, ei si-au pus sufletul in palmele tale.
Prof. Victoriana-Aprilia Gălbenuş,

Preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor Ialomiţeni



B-dul George Enescu nr 26 A, Suceava



aesvro@yahoo.com

1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   ...   23


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət