Ana səhifə

Bilgilendirme Kime : eft katılımcısı Banka Genel Müdürlüleri Kimden


Yüklə 44.5 Kb.
tarix27.06.2016
ölçüsü44.5 Kb.
Bilgilendirme
Kime : EFT Katılımcısı Banka Genel Müdürlüleri

Kimden : T. Bankalar Birliği Genel Sekreterliği

Konu : KRED-SWFT ve KRED mesajları

Tarih : 1 Şubat 2010
EFT operasyon çalışma grubu, TC Merkez Bankası (TCMB)’ndan da temsilcilerin katılımıyla 22 Aralık 2009 tarihinde toplanarak KRED-SWFT mesajının kullanımı ile ilgili EFT sisteminde yapılması talep edilen değişiklikleri görüşmüştür.
KRED-SWFT mesajının kullanımının yaygınlaştırılması
Birlik bünyesinden faaliyette bulunan EFT ve SWIFT operasyon çalışma gruplarının ortak katılımıyla, EFT-EMKT sisteminde kullanılmakta olan KRED-SWFT mesajının doğru kullanımı ve yaygınlaştırılması ile ilgili bir çalışma yapılmıştır. Bankaların hazinelerinin yapmış olduğu işlemler ve SWIFT sisteminde yeni devreye giren MT202COV mesajının KRED-SWFT mesajına dönüşümünde yaşanan sıkıntıların değerlendirildiği çalışmalar sonucunda, KRED-SWFT mesaj tanımının yeniden yapılması ve mesaj alanlarının kullanımı ile ilgili olarak TCMB’ye başvuruda bulunulmuştur:

 

KRED-SWFT mesaj tanımı


Bankalararası işlemlerde kullanılmak üzere geliştirilen ve halen EFT sisteminde kullanılan KRED-SWFT mesajının hangi işlemlerde kullanılacağının belirlenmesi, bankalar arasında uygulama birlikteliği ve standardı sağlanması için mevcut KRED-SWFT mesaj tanımının değiştirilmesi talep edilmiştir.
Mevcut tanım (Madde 5.1.3.10):

Katılımcıların kendi nezdinde TL hesabında bulunan kurum, kuruluş ve müşterilerden SWIFT veya diğer kanallar aracılığıyla gelen ödemeler ile yine bu kanallardan gelen lehdarı üçüncü taraf olan Türk Lirası ödemelerinde kullanılır.


Önerilen tanım:

Göndericisi ve/veya alıcısı vostro müşterileri olan TL havale ödemeleri ile katılımcının kendi nezdinde TL hesabı bulunan kurum, kuruluş ve müşterilere ilişkin SWIFT veya diğer kanallar aracılığı ile gelen ödemelerde kullanılacaktır.
Ayrıca, katılımcının kendi nezdinde TL hesabı bulunan kurum, kuruluş ve müşterilerin alt hesaplarına ait iletilen ödemeler ile alıcısı 3’ncü taraf ve/veya vostro hesap müşterisi olan TL havale ödemelerinde de KRED-SWFT mesajı kullanılacaktır.” 
Toplantıda, TCMB yetkilileri tarafından yapılan değerlendirmede; çalışma grubu tarafından önerilen yeni mesaj tanımının TCMB EFT-EMKT Kullanım Kuralları İşlemler ve Mesajlar açıklamaları dokümanı için diğer mesaj açıklamalarına istinaden çok detaylı yazıldığı, tanım değişikliğinin kullanımın yaygınlaştırılmasına çok fazla bir yarar sağlamayacağı, bu konudaki değerlendirmelerin, toplantıda edinilen izlenim ve değerlendirmelere bağlı olarak tekrar gözden geçirilebileceği ve resmi değerlendirmenin ayrıca bildirileceği ifade edilmiştir.
Mevcut tanımdaki farklı algılamalara dikkat çekilerek mesaj tanımının daha açık olarak ifade edilmesi ve tüm kullanıcıların mesaj tanımını aynı şekilde yorumlamasının uygulama birlikteliği sağlanması açısından önemli olduğu belirtilmiştir.
KRED-SWFT mesajı ile birlikte ikinci bir mesajın kullanılması
Mevcut teknik kısıtlardan dolayı, gelen bir SWIFT mesajına karşılık olarak karşı kuruma gönderilen KRED-SWFT mesajı ile birlikte HABR-GENL mesajının geçici olarak kullanılması ve uzun vadede yeni bir mesaj (HABR-SWFT) geliştirilmesi talebi ile ilgili TCMB yetkilileri tarafından yapılan değerlendirmede; yeni bir mesaj geliştirilmesinin ek bir maliyet getireceği ve mevcut HABR-GENL mesajının KRED-SWFT mesajı ile birlikte kullanılabileceği belirtilmiştir.
SWIFT mesajlarının EFT sistemine uyarlanmasında yaşanan sıkıntıların, TCMB tarafında yürütülen perakende ödeme sistemi (PÖS) ve EFT 3. Nesil’in geliştirilmesi sürecinde değerlendirilebileceği ancak PÖS’ün uygulamaya alınması ve EFT 3. Nesil’in geliştirilmesi ile ilgili belirlenmiş bir takvim bulunmadığı belirtilmiştir.
Katılımcılar tarafından yapılan değerlendirmede; mevcut EFT sisteminde MT202COV veya diğer SWIFT mesajlarındaki gönderen ve alıcı bilgilerinin FATF SRVII ve Masak tebliğleri gereği EFT’yi alan bankaya iletimini sağlamak için geçici olarak HABR-GENL kullanımının düşünüldüğü ve bu amaçla bazı kullanım kurallarının belirlendiği, kalıcı olarak ise yeni bir mesaj (HABR-SWFT) geliştirilmesinin düşünüldüğü belirtilmiştir. İki mesajın birlikte kullanılması SWIFT mesajına karşılık gelen tek bir mesajın teknik kısıtlardan dolayı EFT sisteminde olamamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca, yeni mesajın kullanım formatı ve standardının bankalar nezdinde otomasyona imkan sağlayacak şekilde olması gerektiği belirtilmiştir.
Katılımcılar ve TCMB yetkilileri tarafından, KRED-SWFT mesajının yeterince kullanılmadığını, bu mesajın kullanılmasının yaygınlaştırılması durumunda mevcut yaşanan aksaklıkların önemli oranda azalacağı ve özellikle gelen SWIFT mesajındaki bazı alanların (50 ve 59 gibi) açıklama alanına yazılabileceği belirtilmiş ve önerilmiştir. Bazı katılımcılar açıklama alanının standart bir veri alanı olmadığını, bu alanı ödeme ile ilgili detay bilgiler için kullanılması gerektiği ve bu alanın amaç dışı kullanılması durumunda ise EFT’yi alan Banka tarafında yanlışlıklara neden olabileceğini belirtmiştir. Ayrıca katılımcılar tarafından KRED-SWFT mesajına kaynak olan SWIFT mesajının türü KRED-SWFT mesajından anlaşılamadığından zincir ödemelerde sorunlar yaşandığı, HABR-SWFT ve KRED-SWFT mesajlarında kullanılacak olan 2 karakterlik “mesaj kaynağı” alanı ile söz konusu sorunun ortadan kalkabileceği ifade edilmiştir.
İkinci bir mesaja duyulan ihtiyaçla ilgili TCMB’ye resmi olarak başvuruda bulunulmasına karar verilmiştir.
Ayrıca, KRED-SWFT mesaj kullanımının yaygınlaştırılması için değişik platformların kullanılmasına, bankalarla yapılacak toplantılarda konunun gündeme getirilmesine karar verilmiştir.
EFT katılımcısı bankaların katılımcı olmayan bankalarla yaptıkları işlemlerde de KRED-SWFT mesajı kullanılması ve katılımcıların hesap numarası bulunmayabileceğinden mesajdaki “V5.1 Amir Kurum Hesap Numarası” alanının isteğe bağlı bir alan olarak kullanılmasının sağlanması ile ilgili yapılan değerlendirmede; TCMB yetkililerince 9 Ocak 2008 tarih ve 26751 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik”’ kapsamında değerlendirildiğinde V5.1 alanının zorunlu kalması gerektiği ifade edilmiştir. Katılımcılar tarafından ise, V.5.1 alanının zorunlu olmaması ancak kullanımının zorunlu olduğu durumların dikkate alınarak kullanılması gerektiği belirtilmiştir.


TBB/EFT operasyon çalışma grubu /22 Ocak 2010


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət