Ana səhifə

Belediyeler Yasası


Yüklə 0.88 Mb.
səhifə7/10
tarix24.06.2016
ölçüsü0.88 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10


İlân, Reklâm ve Levha Resmi 18.33/2001
Fasıl 50

88.

(1)

Meydan, yol ve sokaklarda, halka açık eğlence, satış ve işyerleri ile herkesin görebileceği yerlerde asılan, gösterilen ve dağıtılan ilanlarla her ne suret ve vasıta ile olursa olsun yapılacak ilan ve reklamlardan, Reklamların Teşhiri (Denetim) Yasası kuralları çercevesinde ve Belediye Meclisince hazırlanacak Bakanlıkça önerilecek ve Bakanlar Kurulunca onaylanacak bir tüzükle belirlenecek resim alınır.

Ancak alınacak resim 2,000,000.-TL (İki Milyon Türk Lirası)’ndan az ve 2.000.000.000 -TL (İki Milyar Türk Lirası)’ndan çok olamaz.



18.33/2001




(2)

(A)

Apartmanlar, dükkânlar, bürolar, ticari veya sınai kuruluşlar ve benzeri iş yerlerinin kapı ve cephelerinde, duvar veya cam üstüne, müessesenin veya ilgili kişilerin adını ve soyadını gösteren levha asılması zorunludur.










(B)

Levhalar, renk, şekil, genişlik ve asılış bakımından Belediyece uygun görüldüğü şekilde düzenlenir. Buna uygun olmayan levhaları Belediye indirmeye yetkilidir.










(C)

Levhalardan bu maddenin (1)' inci fıkrasında belirtilen tüzük uyarınca Belediye resmi alır. Levhaların asılmamış olması, resim alınmasına engel değildir.

18.33/2001




(3)

Siyasal partiler , sendikalar ve sosyal amaçlı derneklerce, Belediyelerin göstereceği yerlere asılacak afiş ve pankartlardan bu maddede öngörülen harç alınmaz.


Eğlence Resmi ve Eğlence İzin Harcı

Beşinci Cetvel

19. 33/2001


89.

(1)

Her Belediye, sınırları içinde bulunan ve aşağıda gösterilen eğlence yerlerinden Meclisce hazırlanacak tüzükle Beşinci Cetvelde belirtilen eğlence izin harçları alınır. Ayrıca bu harcın nasıl alınacağı, usul ve esasları gibi hususlar da bu tüzükte saptanır.








(2)

Bu madde amaçları bakımından :

"Eğlence Yeri" :













(A)

Her çeşit sinema gösterisi yapılan, sahne oyunları oynanan sinema, tiyatro, opera gibi yerler;










(B)

Her çeşit at yarışı ve spor gösterisi yapılan hipodrom, stadyum, kapalı spor salonu ve diğer yerleri;










(C)

Konser, müzik şöleni, müsamere verilen yerleri;










(Ç)

Kabare, bar ve pavyonları;










(D)

Varyeteli ve müzikli lokanta ve gazinoları;










(E)

Kulüp ve kulüp şeklinde gazinoları;










(F)

Lunapark ve sirkleri;










(G)

Festival yerlerini;










(Ğ)

Patinaj yerlerini;










(H)

Ücretle girilen sergi, teşhir yerleri ve özel jimnastik salonlarını;










(I)

Talih ve şans oyunları yerlerini ve video gösterim yerlerini;










(İ)

Dans salonlarını;










(J)

Diskotekleri;










(K)

Plaj ve açık ve kapalı yüzme havuzlarını, yat, sandal, gemi turlarını;










(L)

Bilardo, briç, bezik, maç makinesi ve benzeri oyun yerlerini;










(M)

Balo ve sünnet düğünü yapılan yerleri;










(N)

Her ne ad altında olursa olsun yukarıda sayılanlara benzeyen yerleri,










anlatır ve asli iş sahası değişik olsa bile bu gibi yerleri bünyesinde bulunduran yerleri de kapsar.







(3)

Biletle veya belli bir ücretle girilen eğlence yerlerinden Belediye Meclisince hazırlanacak tüzük uyarınca Beşinci Cetvelde öngörülen miktarda eğlence resmi alınır.







(4)

Siyasal parti, kulüp, kurum, dernek, birlik, sendika, cemiyet, okul ve buna benzer kuruluşlar tarafından gösterilen filmler, verilen konser, temsil ve müsamereler, düzenlenen spor gösterileri, festivaller, balo ve benzeri eğlenceler, defileler, bilmeceli eğlenceler, yılda sadece bir defaya mahsus olmak üzere ve Belediyeden izin alınmak kaydıyla, eğlence resminden bağışık tutulurlar.

Ancak, yurt dışından sanatçıların katılımı ile düzenlenecek gösteriler Eğlence Resminden bağışık tutulmaz.










(5)

(A)

Bakanlar Kurulunun özel izni ile ruhsatlandırılan her kumarhane yıllık olarak ödediği "Kumarhane İşletme İzni" ücretine ek olarak; ödediği ücretin %3 (yüzde üç)'ünü sınırları içerisinde bulunduğu Belediyeye eğlence izni ve eğlence ücreti olarak öder.

27/1977


13/1980







(B)

(A) bendi uyarınca eğlence izni ve eğlence ücretini ilgili Belediyeye ödemeyen kumarhane sahip, yönetici veya işletmecileri, Vergi Usu1 Yasası kuralları uyarınca cezalandırılır ve takip edilirler.

Video Band Harcı

90.

Belediye sınırları içerisinde video band kiralama işi ile uğraşanlar, her yıl ilgili Belediyeye video-band harcı olarak 2.000.000.-TL (iki milyon Türk Lirası) harç öderler.


Otel İşletme İz-ni ve Resimleri

Altıncı Cetvel

20. 33/2001
Fasıl 138

59/1991


23/1996

91.

(1)

Oteller Yasası uyarınca izin almış gerçek veya tüzel kişiler Meclisce hazırlanacak tüzük uyarınca Altıncı Cetvelde belirlenen oranlarda Otel İzin Harcı öderler. Belediye Meclisince yapılacak bu tüzükte otel izni ile ilgili usul ve esaslar da saptanır.







(2)

Otellerde kalan veya oturan altı yaşından büyük her kişi için gecede, geceleme ücretinin %3 (yüzde üç)'ü oranında Otel Resmi alınır.








(3)

Bu madde amaçları bakımından "Otel", pansiyon, tatil köyü, yatıevi, motel ve hotel apartmanları anlatır.







(4)

Otel sahibi veya işletmecisi Belediyelerin talebi halinde otelde yapılan gecelemeler ile ilgili bilgileri Belediyeye bildirmekle yükümlüdürler.

Kesimhane ve Et Taşıma Ücretleri

21.33/2001


Yedinci Cetvel

92.

(1)

Belediye sınırları içinde belediye kuruluşlarına ait olup olmadığına bakılmaksızın veya belediye sınırları dışında olmasına rağmen belediyeye ait olan kesimhane ve benzeri tesislerde, kesilen her nevi hayvan için Belediye Meclisince hazırlanacak Bakanlıkça önerilecek ve Bakanlar Kurulunca onaylanacak bir tüzükle belirlenecek olan ve bu Yasaya ekli Yedinci Cetvelde öngörülen kesim ücreti alınır.







(2)

Kesilecek her çeşit hayvan Belediye karantinasında muhafaza edilir.








(3)

Belediyeye ait kesimhane veya buna benzer her tür hayvan kesim yerlerinden satış yerlerine veya satış yerleri arasında et taşıma hizmeti Belediyeye aittir ve yaptığı hizmete karşılık Belediye Mec1isince hazırlanacak tüzükle Yedinci Cetvel'de öngörülen et taşıma ücreti alınır.








(4)

Hayvan kesimi ve et taşıması ile ilgili usul esas, ve diğer hususlar da Belediye Meclisince yapılacak tüzükle saptanır.



Alım-Satım

Resimleri



93.

(1)

Su Kaynağı Belediye sınırları dışında olsa bile Belediyeden izin almadan motorlu ve/veya motorsuz her çeşit tankerle Belediye sınırları içinde içme veya kullanma suyu satılamaz veya dağıtılamaz.


22.33/2001




(2)

Çıkarılan izin için belediyeye iznin çıkarıldığı yıl veya yılın herhangi bir kısmı için 10,000,000. TL (On Milyon Türk Lirası) ile 50.000.000. TL (Elli Milyon Türk Lirası) arasında harç ödenir. Bu harç, Belediye Meclisince hazırlanacak, Bakanlıkça önerilecek ve Bakanlar Kurulunca onaylanacak bir tüzükle belirlenir.


Kıymet ve Tartı Ücreti

23.33/2001



94.

(1)

Belediye halinde satılan ve/veya tartılan herşey için satış fiyatı üzerinden 1.5 (Yüzde Bir Buçuk) ile  4 (Yüzde Dört) arasında Kıymet ve Tartı Ücreti alınır.

23.33/2001






(2)

Belediye sınrıları içinde ve halin dışında satılan ve/veya tartılan herşey için satış fiyatı üzerinden  1.5 (Yüzde Bir Buçuk) ile 4 (Yüzde Dört) arasında Kıymet ve Tartı Ücreti alınır.

Ancak bir belediye sınırı içerisinde paketlenen veya ambalajlanan ve/veya işlenen narenciye, tahıl ve harup ürünleri dışındaki herşey bunların üretiminin yapıldığı belediye sınırları içerisinde tartılmamışsa ve/veya üretim belediye sınırları dışında ise bunlar paketleme ve/veya ambalajlama ve/veya işlemin yapıldığı yer belediye sınırları içinde satılmış kabul edilir.



23.33/2001




(3)

Belediye sınırları içinde üretilen narenciyenin tartılması için gerekli tesisin, ilgili belediye sınırları içinde bulunması halinde, narenciye tartı işlemi o belediye sınırları içerisinde yapılır.

23.33/2001




(4)

Belediye sınırları içerisinde tartılan veya satılan narenciye ürünleri için satış fiyatı üzerinden  1.5(Yüzde Bir Buçuk) ile % 4 (Yüzde Dört) arasında Kıymet ve Tartı Ücreti alınır. Narenciye ürünleri için alınacak Kıymet ve Tartı Ücretleri, satın alan kuruluş tarafından tahsil edilir ve tahsilini müteakkip ilgili belediyeye aktarılır.

23.33/2001




(5)

Belediye sınırları içerisinde tartılan ve/veya satılan tahıl ve harup için yalnızca satış fiyatının 1.5 (Yüzde Bir Buçuk) oranında Kıymet ve Tartı Ücreti alınır. Tahıl ve harup için alınacak Kıymet ve Tartı Ücretleri, tahıl ve harubu satın alan kuruluş tarafından tahsil edilir ve tahsilini müteakkip bir ay içerisinde ilgili belediyeye aktarılır.

23.33/2001




(6)

Belediye sınırları içerisinde çıkarılan kum, çakıl, toprak veya taş için satış fiyatının  2’si (Yüzde İkisi) oranında Kıymet ve Tartı Ücreti alınır.

23.33/2001




(7)

Bu madde amaçları bakımından süt ve süt ürünleri Kıymet ve Tartı Ücretinden muaftırlar.

23.33/2001




(8)

Bu maddenin (1)’inci, (2)’nci ve (4)’üncü fıkralarında öngörülen Kıymet ve Tartı Ücretlerinin oranları, Belediye Meclisince hazırlanacak Bakanlıkça önerilecek ve Bakanlar Kurulunca onaylanacak bir tüzükle belirlenir.


İçme Suyu ve Su Saati Bağlama Ücretleri.

95.

(1)

Belediye kendisine ait içme suyu bölgesi sınırları içinde her konut ve işyerine içme suyu götürmekle yükümlüdür.








(2)

Belediye, kullanılan su miktarına göre belirlenen devreler için Meclisce hazırlanan tüzükte gösterilen içme suyu ücretini alır. Su saati bağlama ücreti Belediye Meclisince saptanır.







(3)

(1)'inci ve (2)'.nci fıkralarda belirtilen hususlarla ilgili esaslar Belediye Meclisince hazırlanacak tüzükte belirlenir.







(4)

Kullanıcıların, su almak için gerekli izni almaması veya almaktan kaçınması, su saatini korumaması veya su saatine zarar vermesi ve sayaç öncesi veya sonrası içme suyu borularına pompa takması veya suyu boş yere harcaması halinde suyu kesilir.

Vidanjör ücreti

24.33/2001



96.

Hela ve pis su kuyularının vidanjör vasıtası ile boşaltılması karşılığında belediye 4,000,000. TL (Dört Milyon Türk Lirası) ile 50,000,000.-TL (Elli Milyon Türk Lirası) arasında bir ücret alır. Bu ücretin miktarı, Belediye Meclisince hazırlanacak Bakanlıkça önerilecek ve Bakanlar Kurulunca onaylanacak bir tüzükle belirlenir.


Yapı İzin Denetleme Ve Parselleme Harcı

Fasıl 96


14/1959

67/1963


16/1971

31/1976


18/1979

47/1984


48/1989

6/1992


97.

(1)

Karada ve suda, sürekli veya geçici, resmi veya özel yeraltı veya yerüstü inşaatı ile bunların ek ve değişiklikleri, tamirleri, sabit veya yer değiştirebilen tesislerinden her yapı için bunların işgal ettiği her metre kare başına Belediye, Yollar ve Binalar Düzenleme Yasası ve bu Yasa altında yapılan tüzük kurallarına uygun olarak yapı izin ve denetleme harcı alır.







(2)

Bina yapmak amacıyla bir araziyi ikiden fazla arsaya ayırmak veya herhangi mevcut bir binayı taksim etmek, önceden Belediyenin yazılı iznine bağlıdır. Belediye bu izne bağlı olarak Yollar ve Binalar (Düzenleme) Yasası uyarınca parselleme, taksim ve denetleme harcı alır.







(3)

Yukarıdaki (1)'inci ve (2)'nci fıkralarda belirtilen harçlardan Devlet, din ve hayır kurumları bağışıktır. Ancak, Devlet, din ve hayır kurumları inşaat izni almak zorundadırlar.







(4)

Yollar ve Binalar (Düzenleme) Yasası altında yetkili makam olarak görev yapan bir Belediyeden önceden izin almaksızın başlatılan veya bu Belediyeden alınan izin koşullarına uyulmadan yapılan herhangi bir inşaat, Belediyeden gerekli inşaat izni alınıncaya kadar Belediyece mühürlenebilir.


Yer İşgal Harcı

98.

(1)

(A)

Her yerin pazar kurulan günlerinde, panayırlarından, bayram ve festivallerden, meydan, artırma ile satış yerleri ve iskele yerlerini işgal eden satıcılardan;









1   2   3   4   5   6   7   8   9   10


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət