Ana səhifə

Belediyeler Yasası


Yüklə 0.88 Mb.
səhifə2/10
tarix24.06.2016
ölçüsü0.88 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

BELEDİYELER YASASI





Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasasyı yapar.


Kısa isim.

1.

Bu Yasa, Belediyeler Yasası olarak isimlendirilir.


BİRİNCİ KISIM

Genel Kurallar




Tefsir
9/2006

2.33/2001

9/2006


2.

Bu Yasada metin başka türlü gerektirmedikçe:

“Aylık Asgari Ücret”, suçun işlendiği tarihte yürürlükte olan bir aylık asgari ücret miktarını anlatır.

Ancak, asgari ücretin değişmesi halinde yeni asgari ücretin Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten onbeş gün sonra uygulanır.

"Bakan" İçişleriyle Görevli Bakanı anlatır.

"Bakanlık", İçişleriyle Görevli Bakanlığı anlatır.

"Bakanlar Kurulu", Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunu anlatır.

"Başkan", Belediye yönetiminin yürütme organı ve Belediye tüzel kişiliğinin temsilcisi olan Belediye Başkanını anlatır.

"Belde", Belediye kuruluşuna sahip yerleşim birimlerini anlatır.

"Belediye", Belde halkının ortak yerel gereksinmelerini karşılayan ve belde hizmetlerini gören kamu tüzel kişiliğine sahip yerel yönetim kuruluşunu anlatır.

"Belediye Sınırı", bir belediyenin bu Yasa kurallarına göre belirlenen sınırlarını anlatır.

"Bina", taştan, betondan, kerpiçten, demirden, ahşaptan veya başka malzemeden imal edilen, temeli, duvarı, damı, bacayı, verandayı, balkonu, kornizi, projeksiyonu veya kısmını, binayı veya buna ait herhangi bağlı bir şeyi veya duvarı, toprak yığınını, çiti, sınır çitini veya başka bir çerçeve görevi gören çemberi veya sınırı oluşturan veya sınırı belirleyici herhangi bir toprak veya arazinin alanını gösteren maksatlı bir oluşumu anlatır.

"Çöp", çakıl, sıva, hurda, demir, kırık şişeleri, camları, külleri, boş kutuları, boş metal kutuları ve tüm diğer başka eşya ve kuyu ve kanalizasyon boşaltılması dışındaki çevre kirlenmesine veya pisliğine sebep olacak şeyleri veya çevre konforuna zarar verecek unsurları anlatır.

"Kasaba", nüfusu 5000 (beş bin)'e kadar olan beldeleri anlatır.

"Kaymakam", beldenin veya köyün içerisinde bulunduğu ilçenin en yüksek mülki amirini anlatır ve Kaymakam Muavinini de kapsar.

"Kent", nüfusu 5001 (beşbin bir) veya daha fazla olan beldeler anlatır.

Ancak İlçe Merkezleri, nüfusuna bakılmaksızın kent sayılırlar.

"Mahalle", bir kentin, bir kasabanın veya bir köyün yasal olarak saptanmış yönetsel bölgelerinden her birini anlatır.

"Mahalle Yönetimi Üyeleri", beldenin Muhtar ve ihtiyar Heyeti üyelerini anlatır.

"Meclis", belediye yönetiminin genel karar organı olan Belediye Meclisini anlatır.

“Sabit Para Cezası”, bu Yasa ile yetkili kılınan Belediye Kolluk Görevlisi, sağlık personeli veya belediye personelinin, bu Yasanın 122’nci maddesinde belirtilen suçlara davasız olarak kesecekleri aylık asgari ücrete endeksli para cezasını anlatır.



"Sokak", herhangi bir alanı, özel mülkiyete konu olmayan ve geçit olarak kullanılan bölgeyi, patikayı, çıkmaz sokağı, yaya alanını veya kamu alanını anlatır.


Amaç

3.

Bu Yasanın amacı, beldenin gelişmesini, belde halkının ortak yerel gereksinimlerini çağdaş bir anlayış ve demokratik bir tutum içinde karşılamakla görevli olan kamu tüzel kişiliğine sahip bulunan Belediye yönetiminin hukuki statüsünü düzenlemektir.


Kapsam

4.

Bu Yasa, Belediye yönetiminin kuruluşu, çalışması, görev, yetki, hak, imtiyaz ve bağışıklıklarını, Belediyelerin organları ve teşkilâtını, Belediye maliyesini ve cezalarını, Belediyeler Birliğine ilişkin hususlar ile merkez yönetim ve diğer yerel yönetimlerle Belediyeler arasındaki ilişkilerde uygulanacak ilkeleri düzenleyen kuralları kapsar.


Belde Halkının Hak ve Yükümlülük-leri.

5.

Belde halkının, Belediye işlerinde oy vermeye, seçme ve seçilmeye, Belediye yönetimine katılmaya ve belde hizmetlerinden sürekli yararlanmaya hakları vardır. Belediye sınırları içinde oturan, bulunan, ilişiği olan her kişi, Belediyelerin bu Yasayla kendilerine verilen görevleri yerine getirebilmeleri için gerekli olan harcamalara katılmakla yükümlüdür.


Belediye Kurulması

6.

(1)

Nüfusu 5001 (beşbin bir) veya daha fazla olan yerleşim birimlerinde Belediye oluşturulması zorunludur.








(2)

Bir veya birkaç köyden oluşan bir yerleşim biriminde Belediye kurulabilmesi için nüfusun, son genel nüfus sayımına göre, 2000 (iki bin)'den fazla olması ve yeni belde merkezinin diğer belde merkezlerine en az 5000 (beş bin) metre uzaklıkta olması koşuldur.


Belesiye Olabilme Niteliği ve Referandum

7.

(1)

Bir veya birden fazla yerleşim birim veya birimlerinde oturan ve seçme yeterliliğine sahip bulunan kişilerin 1/3'nün yerleşim birim veya birimlerinde bir Belediye oluşturulması için yapacakları yazılı ve imzalı müracaatları üzerine Kaymakam, kendi görüşü ile birlikte konuyu Bakana aktarır.








(2)

Bakan, Belediye kurulacak yerleşim birimi veya birimlerinin:











(A)

Nüfusu, uzaklığı, coğrafya durumu;











(B)

Ekonomik ve sosyal potansiyeli;











(C)

Halkının ekonomik gücü;











(Ç)

Gelişme düzeyi ve gelir kaynakları;











(D)

Tarihi, turizm ve benzer özellikleri;











(E)

Belediye hizmetlerinin gereği gibi görülüp görülerneyeceği,










konularında gerekli incelemeyi yaptıktan sonra, konuyu Bakanlar Kuruluna götürür ve Bakanlar Kurulu, uygun görmesi halinde Resmi Gazete’de yayımlayacağı bir kararla, o yerleşim birimi veya birimlerinde oturan kişilerin Belediye oluşturmayı isteyip istemedklerinin bir referandum ile saptanmasına karar verir.








(3)

Bakanlar Kurulu, yukarıdaki (2)'nci fıkra kuralları uyarınca yayımlayacağı kararda referandum kararının yürürlüğe girmesini, bölgenin özelliklerini dikkate alarak en uygun zamanda yapılmak üzere belirler.








(4)

Bu madde kuralları uyarınca yapılacak referanduma katılacak kişiler, o bölgenin seçmeni olduklarını kanıtlamak zorundadırlar.








(5)

Yapılan referandum sonunda seçmenler, Belediye olmayı reddetmeleri halinde, bir süre sonra referandumun yenilenmesini yukarıdaki (I)'inci fıkra kurallarına bağlı kalmak koşuluyla Bakanlar Kurulundan isteyebilirler. Bu durumda Bakanlar Kurulu, makul bir zaman süresi içinde yeniden referandum yapılmasına karar verir.

Ancak Bakanlar Kurulu, yapılan bir referandumun üzerinden dört yıl geçmeden yeni bir referandum yapılmasına karar veremez.




5/1976

29/1977


1/1980

4/1980


12/1981

17/1985


19/1985

15/1986


16/1986

60/1988


17/1990

33/1990


52/1991

78/1991


46/1993

59/1993


2/1994

12/1994


12/1998

48/1998






(6)

Referandum, Seçim ve Halkoylaması Yasası kurallarına uygun olarak yapılır.








(7)

Referandum sonunda, seçmenlerin Belediye olmaya karar vermeleri halinde Bakanlar Kurulu, Resmi Gazete'de yayımlayacağı bir kararla, sözkonusu köy ve köyleri kararda belirlenecek isim altında Belediye olarak ilân eder ve gereği için konuyu Bakanlığa bildirir.


Seçimler ve Tüzel Kişiliğin Kazanılması

5/1976


29/1977

1/1980


4/1980

12/1981


17/1985

19/1985


15/1986

16/1986


60/1988

17/1990


33/1990

52/1991


78/1991

46/1993


59/1993

2/1994


12/1994

12/1998


48/1998


8.

Yeni bir belediyenin oluşması için bu Yasanın öngördüğü işlemler tamamlandıktan sonra Bakanlık, durumu Yüksek Seçim Kuruluna bildirir. Bu bildirim üzerine Yüksek Seçim Kurulu, seçimin başlangıç günü ile oy verme gününü saptar ve Seçim ve Halkoylaması Yasası kurallarına uygun olarak seçim yapılır.








(2)

Seçilen Belediye Meclisi ilk toplantısını seçim tarihinden başlayarak en geç on gün içinde Kaymakamın çağrısı ile yapar ve derhal göreve başlar, Belediye Başkanı ile Meclisin göreve başladığı gün, yeni Belediye tüzel kişilik kazanır.








(3)

Yeni Belediye tüzel kişilik kazanana kadar eski yerel kuruluş görevine devam eder.


Belediye Sınırlarının saptanması.


9.

Yeni kurulacak Belediyelerin sınırları, 7'nci maddede öngörülen yönteme uygun olarak Bakanlar Kurulunca yayımlanacak bir kararla saptanır.

Belediyelerin Kaldırılması

10.

(1)

BeIediyeler, bu Yasanın 6'ncı ve 7'nci maddelerinde Belediye kurulması için aranan koşulların ortadan kalkması halindg, Belediye Meclisinin ve Kaymakamın görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunun Resmi Gazete'de yayımlayacağı bir kararla kaldırılabilir.

Kararın Resmi Gazetede yayımlanması ile Belediyenin kaldırılmasına ilişkin işlemler başlatılır.



Ancak Belediyenin kaldırılması Belediye Meclisinin görev süresinin sona ermesine bırakılır.








(2)

Bu şekilde tüzel kişiliğini kaybeden Belediyelerin hak ve borçları, Bakanlar Kurulu kararı ile Maliye İşleriyle Görevli Bakanlığa, taşınır ve taşınmaz malları ise Bakanlığa devredilir.








(3)

(A)

Tüzel kişiliği sona eren Belediyelerin personeli, tüm mali yükümlüklerin merkezi yönetim tarafından karşılanması koşuluyla, Bakanlıkça, boş kadro olup olmadığına bakılmaksızırı, ulaşım olanakları dikkate alınarak diğer Belediyelerde görevlendirilirler.











(B)

Kaldırılan Belediyelerin kadrolarından emekliye ayrılanların emekli maaşları ile emeklilik ikramiyelerinin getireceği mali yükümlük de, merkezi yönetim tarafından karşılanır.


Belediyele-rin Birleştiril-mesi.


11.

(1)

Birbirine sınırı bulunan iki veya daha çok Belediyenin birleştirilmesi ile Belediye hizmetlerinin daha iyi bir şekilde verileceğinin ilgili belediye meclisleri tarafından kararlaştırılması durumunda Bakan, bu Belediyelerin, bir Belediye olarak birleştirilmesini Bakanlar Kuruluna önerir.








(2)

Bakanlar Kurulu, öneriyi uygun görmesi halinde, Resmi Gazete'de yayımlayacağı bir kararla önerilen Belediyeleri, bir Belediye olarak birleştirebilir.








(3)

Böyle bir kararda Belediyenin ismi ve birleşmenin hangi tarihten başlayarak geçerli olacağı belirlenir.








(4)

Birleştirilen Belediyelerden son nüfus sayımına göre nüfusu en çok olan Belediyenin Başkanı, birleştirilerek oluşturulan yeni Belediyenin dönem sonuna kadar başkanı olur. Ondan sonra en fazla nüfusa sahip Belediyenin Başkanı ise Belediye Asbaşkanı olur. Diğer Belediye Başkanları ile Belediyelerin birleştirilmeden önceki Asbaşkan ve Meclis üyeleri, yeni oluşturulan Belediyenin Meclis üyeleri olurlar.

Ancak seçilmiş olan Belediye Başkanlarının maaş ve özlük hakları dönem sonuna kadar saklı kalır.










(5)

Bu şekilde birleştirilen Belediyelerin alacakları, borçları, taşınır ve taşınmaz malları ile personeli yeni olıışturulan Belediyeye devredilir.








(6)

Böyle bir birleşme halinde, Belediye kadroları, Belediye Meclisi tarafından yeniden düzenlemeye bağlı tutulur.

Ancak, Meclis tarafından yapılacak bu düzenleme Bakanlığın onayıyla yürürlüğe girer.




Mahalle Kurulması

Fasıl 244

16/1972

10/1974


17/1974

14/1975



12.

Köy İhtiyar Heyetleri Yasası Kuralları uyarınca, bir Belediye sınırı içinde mahalle kurulması, kaldırılması, adlandırılması, birleştirilmesi Belediye Meclisinin ve yerel kuruluşların görüşleri alınarak, Bakanlığın önerisi ve Bakanlar Kurulunun onayıyla olur.

Belde İsminin Değiştiril-mesi


13.

Bir beldenin isminin değiştirilmesi, ilgili Belediye Meclisinin kararı ve Bakanlar Kurulunun onayıyla olur.


Belde Sınırlarının Değiştiril-mesi.

14.

Belde sınırlarının değiştirilmesi, Belediye Meclisinin kararı ve ilgili diğer yerel yönetim kuruluşlarının görüşleri alınarak, Bakanlığın önerisi ve Bakanlar Kurulunun Resmi Gazete'de yayımlayacağı bir kararla olur.

Ancak, Belediye sınırlarına dahil edilecek yerel yönetim kuruluşlarının ilgili Belediye ile sınırı bulunması koşuldur.




Muhtarlar İstişare Kurulu

14/2008



14 A.

Belediye hizmetlerinin yürütülmesi, koordinasyonunun sağlanması ve bu hizmetlerin eşit ve adil bir şekilde belde halkına ulaştırılması amacıyla Belediye Başkanının başkanlığında belediye sınırları içerisinde bulunan muhtarlardan oluşan Muhtarlar İstişare Kurulu oluşturulur. Muhtarlar İstişare Kurulu, Belediye Başkanının çağrısı üzerine olağan olarak her dört ayda bir toplanır. Gerek duyulması halinde dört aydan once de toplanabilir.


İKİNCİ KISIM
Belediyelerin Görevleri, Yetkileri, Hak ve Ayrıcalıkları ve Çalışma Esasları
BİRİNCİ BÖLÜM

Belediyelerin Görevleri




Belediye Görevlerinde Genel Kural

15.

Belediyelerin, bu Yasayla belirlenen yetkilerine karşılık beldenin gelişmesi ve belde halkının esenlik, refah ve mutluluğu konusunda ortak yerel gereksinimlerin çağdaş bir anlayış ve demokratik bir tutum ile ete alınıp karşılanması görevleri vardır.


Belediyelerin Sağlık ve Sosyal Yardımla ilgili

Görevleri



16.

Belediyelerin sağlık ve sosyal yardımla ilgili görevleri şunlardır:








(1)

(A)

Belde halkının gereksinme duyduğu sağlıklı içme ve kullanma suyu ile endüstri suyunu sağlamak, ilgili tesisler kurmak;











(B)

İçme suyuna tasarruf önlemleri uygulandığı zamanlarda, içme suyunun başka amaçlar için kullanılmasını ve harcanmasını önlemek;








(2)

(A)

İçilecek her türlü kaynak sularına ve bu Yasa ve diğer yasalar çerçevesinde ve bunların koyduğu esaslar uyarınca Belediyelere tanınan yetkiler içinde, yenilecek ve içilecek maddelerin yapıldığı, üretildiği, ambalajlandığı, satıldığı veya depolandığı yerlere izin vermek, bunların temizliğini ve sağlığa uygunluğunu denetleyip sağlamak;











(B)

Kullanım ve tüketim tarihi geçmiş veya tahlil sonucu ilgili mevzuatla saptanmış standartlara uymayan, yenilmesi ve içilmesi sağlığa zararlı olan maddelere el koymak ve bunları ilgili bakanlıkla istişare etmek suretiyle imha etmek;


51/1984

27/1985


27/1988

32/1988


6/1990

53/1990


76/1991

56/1995


36/1996

9/1997


55/1989
Fasıl 96

14/1959


67/1963

16/1971


31/1976

18/1979


47/1984

48/1989


6/1992




(3)

Belde halkının eğlenmesine, dinlenmesine, yiyip içmesine, yatıp kalkmasına, oturmasına, taranıp temizlenmesine, yıkanmasına ait herkese açık yerlere, Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) Yasası, İmar Yasası, Yollar ve Binalar Düzenleme Yasasında belirlenmiş yetkiler saklı kalmak koşuluyla izin vermek ve bu yerler ile binalarda satılan, kullanılan, satışa veya kullanıma sunulan mal ve hizmetlerin, temiz ve sağlığa uygun olup olmadığını denetlemek, bu gibi yerlerdeki işveren ve çalışanların yeterlilik ve sağlık durumlarının elverişli olup olmadığına göre işlemlerine izin vermek veya vermemek;








(4)

Bu maddenin (2)'nci ve (3)'üncü fıkraları kapsamına giren yerlerde iş yapanların ve çalışanların sağlık muayenelerini yaptırarak çalışmalarına izin vermek, sakıncalı olanları menetmek ve bu muayeneleri belirli aralıklarla tekrarlamak veya tekrarlatmak;




1   2   3   4   5   6   7   8   9   10


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət