Ana səhifə

Architektonická kancelář aip, s r. o., Plzeň Oznámení podle zákona č. 100/01 Sb., o hodnocení vlivů na životní prostředí dle zadáNÍ stavby administrativní a obchodně skladovací areál firmy ges electronics starý Plzenec


Yüklə 453.5 Kb.
səhifə3/4
tarix25.06.2016
ölçüsü453.5 Kb.
1   2   3   4

Bezobratlí



Měkkýši - Molusca

Helix pomatia – hlemýžď zahradní, světlé háje a křoviny, vlhká údolí, chladnější stráně až nitrofilní porosty, přizpůsobivý druh, běžný (chatové osady u Ostré hůrky)
Členovci - Arthropoda


                    Hmyz - Insecta

Aglais urticae – babočka kopřivová, indiferentní druh (zájmový areál)

x Bombus terrestris - čmelák zemní, pastviska (Ostrá hůrka)

Colias croeus – žluťásek čilimníkový, denní druh (zájmový areál)

Dytiscus marginatus - potápník vroubený, vodní plochy (tůně Ostrá hůrka)

x Formica rufa - mravenec lesní, jehličnaté lesy (Městský les)

Graphosoma lineatum – kněžice páskovaná (ploštice), na miříkovitých (okraj Městského lesa)

vz Limenitis populi – bělopásek topolový, světlé lesy, vzácně (Městský les)

Maculinea marion – modrásek černoskvrnný, travní porosty, mraveniště (zájmový areál)

Melanagria galathea – okáč bojínkový, sušší travnaté světliny (zájmový areál)



x Nymphalis io - babočka paví oko, lesní okraje, kopřivy, ostružiník (Městský les)

Pieris brassicae - bělásek zelný, lesní okraje (zájmový areál)

Platycleis denticulata - kobylka obecná, TTP (Ostrá hůrka)

Z hlediska biogeografického členění náleží sledované území do Plzeňského bioregionu (1.28). Dle předchozího členění území z hlediska ochrany přírody náleží zdejší území do sosiekoregionu Plzeňská pahorkatina /III.21/.

Ve sledovaném území je 3. vegetační stupeň, převládá trofická řada AB (u vodních ploch B), převládající hydrická řada je normální.

Zvláště chráněná území přírody

Dle zákona č. 114/92 Sb., o ochraně přírody a krajiny a prováděcí vyhlášky č. 398/92 Sb. byla v zájmovém území vymezena Přírodní památka Andrejšky (k.ú. Starý Plzenec) na rozloze 2,02 ha – jedná se o významný výchoz buližníků.



Významné krajinné prvky

VKP podle zák. č. 114/92 Sb. jsou ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotné části krajiny, utvářející typický vzhled nebo přispívající k udržení její stability. Ve smyslu tohoto zákona to jsou lesy, rašeliniště, vodní toky, rybníky, jezera a údolní nivy. VKP vedle těch jež vyplývají ze zákona č. 114/92 Sb. byl registrován VKP Ostrá hůrka – k ochraně výchozu buližníkových skal (s významnou subxerotermní květenou a přírodovědecky cennými druhotnými tůňkami při úpatí).



Územní ekologická stabilita
Zájmové území má střední ekologickou stabilitu. Agrarizovaná území jsou z hlediska ekologické stability mírně narušená, s potřebou vymezení příp. dílčího řešení prvků územního systému ekologické stability. Základní ekologické ohrožení zde tvoří nedostatečně ekologizovaná zemědělská výroba, případně nevhodná exploatace území. Ekologická stabilita zalesněných vrcholových poloh je vyšší, v závislosti na typu lesních porostů, resp. jejich blízkosti či vzdálenosti k přirozené druhové skladbě porostů.

Lokální biokoridor ÚSES prochází od VKP Ostrá hůrka k Městskému lesu.



Krajinný ráz
Z hlediska krajinářského vyhodnocení je možno zdejší území členité krajiny pod dominantním vrchem Radyně a nad hlubším údolím řeky Úslavy, nad nějž vystupuje táhlý vyvýšený hřbet od VKP Ostrá hůrka k zalesněným plochám Městského lesa lze začlenit do krajinného typu harmonických území se zvýšenou krajinářskou hodnotou. Další návazná zemědělsky využívaná území směrem ke Starému Plzenci je možno ještě doposud začlenit do relativně harmonických území s vyváženým podílem přírodních a civilizačních prvků se základní krajinářskou hodnotou. U vyvýšených poloh Radyně a Ostré hůrky nabývá členité krajinné území zvýšenou krajinářskou hodnotu, zatímco v polohách zemědělského peneplena přechází v antropizovanou, převážně výrobní a sídelní krajinu.

Působení nového areálu na krajinné území je doloženo v příloze.



Historické objekty
V zájmovém území se nevyskytují kulturně historické objekty.


  1. Údaje o vlivech záměru na obyvatelstvo a na životní prostředí – část D



4.1. Charakteristika možných vlivů a odhad jejich velikosti a významnosti (z hlediska pravděpodobnosti, doby trvání, frekvence a vratnosti)

Např. vlivy na obyvatelstvo, včetně sociálně ekonomických vlivů, na ovzduší a klima, na hlukovou situaci a event. další fyzikální a biologické charakteristiky, na povrchové a podzemní vody, na půdu, na horninové prostředí a přírodní zdroje, na faunu, flóru a ekosystémy, na krajinu, na hmotný majetek a kulturní památky.


Protože v blízkosti zájmové lokality není obytná zástavba pro trvalé obyvatelstvo, budou vlivy na trvalé obyvatelstvo minimální, vlivy na obyvatele přilehlých rekreačních osad budou spočívat zejména ve zvýšené rušnosti, omezení krajinných výhledů a zmenšení rekreačního přírodního okolí. Významnější vlivy jsou v oddělení rekreačně cenných území Ostré Hůrky a Městského lesa.
Ekonomické a sociální vlivy na obyvatelstvo budou převážně pozitivní – příležitost pro zaměstnání 100 pracovníků.
Objekty areálu ani dopravní obsluha nebudou významným producentem kontaminačních emisí (emise uhlovodíků a NOx nebudou překračovat limitní hodnoty). V průběhu výstavby bude zvýšená prašnost a zvýšené některé exhalace – NOx v okolí staveniště.
V průběhu výstavby by neměly být vypouštěny žádné kontaminované vody, přičemž staveniště by mělo být zabezpečeno proti úniku ropných látek a jiných látek škodlivých vodám. Dešťové vody budou v nezměněném obsahu a kvalitě vypouštěny do městské či dálniční kanalizace. Při provozování areálu je nutné řešit splaškové vody tak, aby vyhověly požadované normě v BSK 5 a byly vypouštěny dle platných limitů znečištění Kanalizačního řádu města Starý Plzenec a dle zákona o vodách č. 254/01 Sb. Podmínky vypouštění odpadních vod do veřejné kanalizace budou stanoveny při vodoprávním řízení. Odpadní vody je nutno řešit oprávněným subjektem. Sklady, či prostory kde budou umístěny nebo užívány chemické látky, musí být vodohospodářsky zabezpečeny proti úniku těchto látek do okolního prostředí. Sklady s chemickými látkami podléhají udělení vodohospodářského souhlasu. Podlahy skladových objektů musí být nepropustné látkám, jež by mohly kontaminovat spodní či povrchové vody.
Výstavbou areálu nedojde k ovlivnění hydrogeologických charakteristik, horninového prostředí a nerostných zdrojů ani zvláště chráněných území přírody. Jisté ovlivnění bude nový areál mít na VKP Ostrá hůrka, zejména zmenšením přírodního kontaktu s Městským lesem (vytváření tzv. „ostrovních“ populací organismů).
Ve sledované lokalitě se nevyskytují chráněné a ohrožené druhy organismů (stanovené ve vyhl. č. 395/92 Sb. a zák. č. 100/01 Sb).

Při nedostatečně rychlých a nedostatečně kvalitních krajinářsko-vegetačních úpravách může dojít k nepříznivému rozšíření silně konkurenčních expanzivních a invazních druhů synantropních a segetálních rostlin, jež se ve sledované lokalitě již vyskytují, či k zavlečení a rozšíření dalších, např.:

Aegopodium podagraria - bršlice kozí noha, vlhčí, živnější lokality, oddenkatý

Anthriscus sylvestris - kerblík lesní, nitrofilní, vlhké lokality

Artemisia vulgaris - pelyněk obecný, nitrofilní, hojný

Atriplex patula - lebeda rozkladitá, ruderální, až invazní

Arctium lappa - lopuch menší, ruderální, expanzivní

Calamagrostis arundinacea - třtina křovištní, sušší polohy

Carduus acanthoides - bodlák obecný, rumiště

Cirsium arvense - pcháč rolní, segetální, invazní

Chenopodium album – merlík bílý, synantropní, expanzivní

Conyza (Erigeron) canadensis - turanka kanadská, zavlečená, synantropní až invazní

Deschampsia caespitosa - metlice trsnatá, expanzivní na zamokřených ladech

Elytrigia repens - pýr plazivý, segetální, expanzivní

Erisymum cheiranthoides - trýzel malokvětý, expanzivní

Glyceria declinata - zblochan sehnutý, zasolený okraj komunikace

Heracleum sphondylium – bolševník obecný, expanzivní

Juncus effusus - sítina rozkladitá, zamokřené polohy

Leontodon hispidus - máchelka (pampeliška) srstnatá, rumiště a lada

Matricaria perforata - heřmánkovec nevonný, synantropní a segetální, až invazní

Melilotus albus – komonice bílá, expanzivní

Persicaria maculata (vulgaris) - rdesno červivec, příkopy

Plantago major - jitrocel větší, zhutnělé humózní lokality

Rubus fruticosus sp. aggr. - ostružiník křovitý, křovinatý lem u cesty

Rumex obtusifolius - šťovík tupolistý, invazní

Solidago canadensis - celík zlatobýl, utečenec ze zahrad, až expanzivní

Tanacetum vulgare - vratič obecný, sušší, ruderální polohy

Tussilago farfara - podběl obecný, na nových půdách, až expanzivní

Urtica dioica - kopřiva dvoudomá, nitrofilní, invazní

Vicia tetrasperma - vikev čtyřsemenná, častá.


Ke kácení dřevin v zájmové lokalitě nedojde.
Územní ekologická stabilita v širším území je střední, ve vlastním areálu je nízká.

Nezbytné je včas zajistit funkční krajinářsko-vegetační úpravy, v předpokladu na 20 % území areálu, zejména směrem k Ostré hůrce a při obvodu areálu. Jejich realizace by měla respektovat stanovištní podmínky a ekologickou valenci jednotlivých použitých druhů a sledovat i kompoziční hlediska.


Stavební a kulturní objekty nebudou výstavbou areálu dotčeny. Při výstavbě je třeba v případě archeologických nálezů umožnit dohled a archeologický výzkum.
Dopravní infrastruktura nebude vybudováním areálu nepříznivě dotčena, u kontaktní komunikace III/18021 je navrhována realizace odbočovacího pruhu.

Technická infrastruktura nebude výstavbou areálu nepříznivě dotčena, vodovodní řad probíhající přes zájmové území areálu bude přeložen.

Areál je třeba citlivě architektonicky i barevně komponovat a vegetačně začlenit do zdejšího krajinného segmentu tak, aby nebyla narušována dominantnost VKP Ostrá hůrka (411 m n.m.)
Velkoplošné vlivy je možno spatřovat v lokalizaci krajinářsky a ekologicky citlivé lokalitě na terénním hřbetu mezi Ostrou hůrkou a rekreačním Městským lesem - kótou 423 m, resp. na hranici Plzeňské kotliny a Radyňské vrchoviny.
Při exploataci území Starého Plzence je třeba přihlížet ke Sdělení č.30 odboru ochrany ovzduší MŽP ČR – Zveřejnění seznamu oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší a seznamu oblastí, kde budou dodržovány imisní limity na ochranu ekosystémů a vegetace na základě § 5, odst.1 a odst. 4 nařízení vlády, kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší (Vě MŽP čá 8 / 2000), v němž je Starý Plzenec jmenovitě uveden v seznamu obcí, ve kterých jsou překračovány imisní limity pro ochranu ekosystémů a vegetace.
Další vlivy nebyly zatím specifikovány.


    1. Rozsah vlivů vzhledem k zasaženému území a populaci

Uvedené vlivy budou nepřímo ovlivňovat příměstskou rekreační zónu krajského města Plzeň a kontaktního města Starý Plzenec.



    1. Údaje o možných významných nepříznivých vlivech, přesahujících státní hranice

Případné nepříznivé vlivy nebudou přesahovat státní hranice, jejich význam je lokální až regionální.




    1. Opatření k prevenci, vyloučení, snížení, popřípadě kompenzaci nepříznivých vlivů na životní prostředí



1   2   3   4


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət